pontosnews.gr
Δευτέρα, 16/06/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

«Οι Μάνες του Πόντου»: Ένα βιβλίο βασισμένο σε αληθινές ιστορίες για τη Γενοκτονία των Ποντίων

Μία από τις πρωταγωνίστριες ήταν στην παρουσίαση στη Θεσσαλονίκη

24/05/2024 - 12:26πμ
Εικόνα από την παρουσίαση του βιβλίου στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Θεσσαλονίκης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλ. Χ.)

Εικόνα από την παρουσίαση του βιβλίου στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Θεσσαλονίκης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλ. Χ.)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η Ευγενία, η Σοφία και η Δωροθέα είναι οι «μάνες του Πόντου», είναι οι γυναίκες που έζησαν τον ξεριζωμό, που τα έβαλαν με τον θάνατο και κατάφεραν να επιβιώσουν. Είναι οι πρωταγωνίστριες του βιβλίου της εκπαιδευτικού και συγγραφέως Μάρθας Πατλάκουτζα Οι μάνες του Πόντου, που βασίζεται σε αληθινές ιστορίες και παρουσιάστηκε, την Πέμπτη το απόγευμα, στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, στο πλαίσιο εκδήλωσης για τη Γενοκτονία των Έλληνων του Πόντου.

«Πρόκειται για μια αληθινή ιστορία, την ιστορία της γιαγιάς του συζύγου μου. Είναι η ιστορία τριών γυναικών της Ευγενίας, της Σοφίας και της Δωροθέας, που μέσα από τις ζωές τους παρακολουθούμε όλη την ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού και ειδικότερα ζούμε τα γεγονότα της γενοκτονίας», επισήμανε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η συγγραφέας Μάρθα Πατλάκουτζα.

Όπως η ίδια σημείωσε, «είναι μια ιστορία που γράφτηκε με πάρα πάρα πολλή συγκίνηση, συνδυάζοντας εμπειρίες και μαρτυρίες, αλλά και με μεγάλη ιστορική έρευνα. Τον φόρο τιμής υποχρεούμαστε να το αποδώσουμε όλοι, διότι λαός χωρίς ιστορική μνήμη δεν έχει καθόλου μέλλον».

Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Τουριστικής Ανάπτυξης και Διαδημοτικής Συνεργασίας του δήμου Θεσσαλονίκης Βασίλης Γάκης, στον χαιρετισμό του υπογράμμισε πως «οι Έλληνες του Πόντου, παρά τον βίαιο ξεριζωμό τους κατάφεραν να κρατήσουν ζωντανό τον πολιτισμό και τη γλώσσα τους και να μεγαλουργήσουν όπου έζησαν και ζουν. Κάθε λαός έχει χρέος να προστατεύει την ιστορική μνήμη του και εμείς οφείλουμε να διεκδικήσουμε, όλοι μαζί, ενωμένοι με όλες μας τις δυνάμεις, τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων, χωρίς αισθήματα εκδίκησης, αλλά με σκοπό την ιστορική αποκατάσταση και τη δικαίωση της θυσίας τους».

Μια από της πρωταγωνίστριες του βιβλίου, η 79χρονη σήμερα Αλίκη Πέτρου, σημείωσε πως «όταν διάβαζα στο βιβλιο όσα έζησα στο ορφανοτροφείο, δεν μπορούσα να συγκρατήσω τα δάκρυα μου, ερχόταν ο πόνος που έζησα συνέχεια στο μυαλό μου. Η Γενοκτονία των Ποντίων είναι μια μαύρη σελίδα στις ζωές μας, επηρέασε την πορεία μας και ακόμα και σήμερα θρηνούμε για όλα τα θύματα”.

«Θυμάμαι τη μητέρα μου, τη γιαγιά μου, αυτά που μας εξιστορούσανε, τι είχαν ζήσει. Εγώ μεγάλωσα στο ορφανοτροφείο Μέγας Αλέξανδρος και ο σύζυγος μου στο Παπάφειο και γνωριστήκαμε, παντρευτήκαμε και κάναμε δυο παιδιά. Στο συγκεκριμένο βιβλίο εξιστορείται η ζωή της μητέρας μου Δωροθέας και μέρος του βιβλίου ασχολείται και με εμένα, ως κόρη της Δωροθέας που αναγκάστηκε να με αφήσει στο ορφανοτροφείο για να εργαστεί», εξήγησε.

Στην εκδήλωση μνήμης για την γενοκτονία των Ποντίων, που διοργάνωσε το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο σε συνεργασία με τον δήμο Θεσσαλονίκης, συμμετείχε και η χορωδία του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας – διημέρευσης ΑμεΑ «Ζωή» με την επιμέλεια του Γιάννη Ιωσηφίδη.

⇒ Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Αλ.Χ.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Πετρολούκας Χαλκιάς στο Ηρώδειο, στις 8 Οκτωβρίου 2024, στη συναυλία της Μητρόπολης Νέας Ιωνίας - Φιλαδελφείας για τα 50 χρόνια από την ίδρυσή της (φωτ.: Αρχιεπισκοπή Αθηνών / Χρήστος Μπόνης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πετρολούκας Χαλκιάς: Όταν υποκλίθηκαν οι Λούις Άρμστρονγκ και Μπένι Γκούντμαν

15/06/2025 - 7:20μμ
(Φωτ.: facebook.com/Πετρολούκας Χαλκιάς)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέθανε ο σπουδαίος Πετρολούκας Χαλκιάς, μορφή της ηπειρώτικης μουσικής παράδοσης

15/06/2025 - 11:13πμ
Η Κατερίνα Γιουλάκη τη χρυσή εποχή του ελληνικού κινηματογράφου
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κατερίνα Γιουλάκη: «Η κυρία του κυρίου» δεν ζει πια στο ρετιρέ…

13/06/2025 - 4:03μμ
(Φωτ.: facebook.com/groups/ Gone with the Wind Fans)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Όσα παίρνει ο άνεμος»: Ο μύθος, το βιβλίο, η ταινία και τα δύο ελληνικά θεατρικά ανεβάσματα

12/06/2025 - 1:14πμ
Οι φυλακές της Σινώπης, μέσα στο φρούριο της πόλης του Εύξεινου Πόντου (φωτ.: Χ / Mehmet Nuri Ersoy)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τουρκία: Φυλακές της Σινώπης, το Αλκατράζ της Ανατολίας

9/06/2025 - 12:21μμ
(Φωτ.: EPA / Andy Rain)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γλυπτά Παρθενώνα: Διαψεύδει «δανεισμό» το Βρετανικό Μουσείο

8/06/2025 - 5:30μμ
Ο Τούρκος υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Μεχμέτ Νουρί Ερσόι βλέπει από κοντά τον ταφικό θάλαμο με την ξύλινη κατασκευή (φωτ.: Χ / 
Mehmet Nuri Ersoy)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Τουρκία αναζητά την (αρχαιολογική) κληρονομιά της – Βρέθηκε βασιλικός τάφος στο Γόρδιον

8/06/2025 - 11:31πμ
Ντίνος Ηλιόπουλος και Ρένα Βλαχοπούλου στην κινηματογραφική μεταφορά του "Φωνάζει ο Κλέφτης" σε σκηνοθεσία Γιάννη Δαλιανίδη, Φίνος Φίλμ 1962 (αρχείο Λένα Νίτσου-Ψαθά)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Φωνάζει ο κλέφτης»: Η κωμωδία του Πόντιου συγγραφέα Δημήτρη Ψαθά ανεβαίνει στον Πολύγυρο για καλό σκοπό

30/05/2025 - 6:00μμ
Ο Χρήστος Μάστορας με την Κλέλια Ρενέση (φωτ.: instagram/xmastoras)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στέλιος Καζαντζίδης: Το «Υπάρχω» από σήμερα στην Τουρκία

23/05/2025 - 12:42μμ
Αναμνηστική φωτογραφία από την εκδήλωση (φωτ.: Μέριμνα Ποντίων Κυριών)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Διεθνής Ημέρα Μουσείων: Αφιέρωμα στη συμβολή των Μικρασιατών προσφύγων από τη Μέριμνα Ποντίων Κυριών

18/05/2025 - 1:25μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (φωτ. αρχείου: Χ / Recep Tayyip Erdoğan)

Ερντογάν: Με κάθε σταγόνα αίματος που χύνει το Ισραήλ θέτει σε κίνδυνο τη δική του ύπαρξη και το μέλλον του λαού του

27 δευτερόλεπτα πριν
(Φωτ.: facebook/Ποντιακός Συλ. Τυρνάβου-Βοτανοχωρίου)

Οι Πόντιοι του Τυρνάβου γλέντησαν στον Άγιο Νικόλαο

34 λεπτά πριν
Ο χάρτης που δημοσίευσε η Τουρκία (φωτ: Turkiye MSP Platform)

Ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός της Τουρκίας «κόβει» το Αιγαίο στα δύο

1 ώρα πριν
Εικόνα από την Τεχεράνη, σήμερα, μετά από ισραηλινό χτύπημα (φωτ.: EPA/ABEDIN TAHERKENAREH)

Πόλεμος Ισραήλ-Ιράν: Κλιμακώνεται η σύγκρουση – Τα χτυπήματα σε Τεχεράνη και Χάιφα

2 ώρες πριν
(Φωτ.: seismoi.gr)

Σεισμός 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής

2 ώρες πριν
Μέλη και φίλοι της Ποντιακής Εστίας Μελβούρνης γύρω από την τούρτα των 49ων  γενεθλίων (φωτ.: NeosKosmos/Κώστας Ντεβές)

Σχεδόν πενηντάρισε η Ποντιακή Εστία Μελβούρνης – Αδιάκοπος ο αγώνας για την προβολή του ποντιακού ελληνισμού

3 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign