pontosnews.gr
Δευτέρα, 12/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μαρτυρία Γεωργίου Γρηγοριάδη: «Οι Τούρκοι έπεφταν επάνω μας όπως ο αητός ορμά στις κότες

Στα τέλη του Α' Παγκόσμιου Πολέμου, οι Ρώσοι έδιωχναν τους Τούρκους κι αυτοί ξεσπούσαν στους Έλληνες. Ανάμεσα όμως σε αυτούς που τους καταδίωκαν, υπήρχαν και κάποιοι που αψήφησαν τις εντολές εκκαθάρισης και βοηθούσαν

18/05/2024 - 2:59μμ
Άποψη της Τρίπολης, στον Πόντο (φωτ.: Βιβλιοθήκη Μνήμης της «Καθημερινής», «Η Έξοδος», τόμος Ι')

Άποψη της Τρίπολης, στον Πόντο (φωτ.: Βιβλιοθήκη Μνήμης της «Καθημερινής», «Η Έξοδος», τόμος Ι')

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Ο Γεώργιος Γρηγοριάδης γεννήθηκε στον οικισμό Σίμικλι (ή Σιμικλή, Σιουμιουκλιού – στα τουρκικά sümuklü, που σημαίνει μυξιάρης), ο οποίος ήταν κτισμένος σε υψόμετρο 2.000 μέτρων, 28 χλμ δυτικά της Άρδασας. Επρόκειτο για έναν από τους παλαιότερους οικισμούς της παραποτάμιας περιοχής του Κιουρτούν, όπου κατοικούσε αποκλειστικά ελληνικός πληθυσμός (περί τα 2.600 άτομα, τα οποία μιλούσαν ποντιακά).

Κατά τους χειμερινούς μήνες κατέβαιναν σε χωριά της Τρίπολης που βρίσκονταν σε χαμηλότερο υψόμετρο. Στον οικισμό υπήρχαν πέντε μεγάλες εκκλησίες (η μεγαλύτερη ήταν αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου), καθώς και τρία δημοτικά σχολεία.

Στο Σίμικλι είχαν εγκατασταθεί πολλοί τεχνίτες, κτίστες και αρτοποιοί, αλλά και ράφτες και τσαγκάρηδες. Οι γυναίκες κατά τη διάρκεια του χειμώνα ασχολούνταν με την οικοτεχνία γνέθοντας μαλλί και πλέκοντας κάλτσες, τις οποίες πουλούσαν στους εμπόρους την επόμενη άνοιξη. Αρκετοί κάτοικοι μετανάστευαν για δουλειά σε άλλα μέρη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αλλά και στη Ρωσία.

Η μαρτυρία του Γεώργιου Γρηγοριάδη περιλαμβάνεται στο Αρχείο Προφορικής Παράδοσης του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, της μεγαλύτερης και παλαιότερης συλλογής προφορικής ιστορίας στην Ελλάδα και μίας από τις σημαντικότερες της Ευρώπης.

◊◊◊

Στα 1916 οι Ρώσοι προχωρούσαν στον Πόντο. Οι Τούρκοι έφευγαν από τα χωριά τους, καταδιωγμένοι από τους Ρώσους. Έπεφταν επάνω μας όπως ο αητός ορμά στις κότες, κι εμείς, σαν τις κότες, σκορπίσαμε στα βουνά, κρυφτήκαμε στα σπήλαια, πεινάσαμε, κρυώσαμε, χτυπήσαμε, όλα τα κακά και όλα τα βάσανα.

Έφευγαν οι άνθρωποι για να σωθούν κι άφηναν τα μωρά τους στις κούνιες. Μια γνωστή μας από τη Δέσμαινα πήρε το παιδί της αγκαλιά και πήδησε πάνω από το δώμα για να μην πέσει στα χέρια των Τούρκων. Αυτή σώθηκε, μα το παιδί σκοτώθηκε. Πέντ’-έξι γυναίκες, νυφάδες, που κινδύνεψαν να πιαστούν, έπεσαν πάνω από το γεφύρι μέσα στο ποτάμι και πνίγηκαν.

Άλλες πετούσαν τα μωρά τους για να μην πέσουν στα χέρια των Τούρκων. Πολλές γυναίκες τις σκότωσαν οι Τούρκοι και τις έριξαν στο ποτάμι.

Όμως μέσα σ’ αυτήν την απελπισία βρέθηκαν και άνθρωποι. Η μάνα του Κώστα Σαπαλίδη είχε κρύψει πολλές νυφάδες. Στη Δέσμαινα έγινε αυτό. Ανέβηκε στο δώμα ο Τούρκος αξιωματικός, έτρεξε η μάνα του Σαπαλίδη και τον αγκάλιασε: «Παιδί μου, εμείς με σας μεγαλώσαμε, με σας ζήσαμε· τώρα είμαστε ανάμεσα σε δύο στρατούς, τι θα γίνομε;»

«Σ’ αυτό το μέρος βρίσκονται οι Ρώσοι» είπε ο αξιωματικός. «Μόλις νυχτώσει, πάρε τις νυφάδες σου και φύγετε από κείνον τον δρόμο». Ακολούθησε τη συμβουλή του Τούρκου αξιωματικού η Σαπαλίδου και σώθηκαν. Οι υπόλοιποι Τούρκοι δεν πήραν χαμπάρι.

Οι άλλοι στα βουνά, χωρίς ρούχα και τροφή, πέθαναν οι περισσότεροι. Όσοι πρόλαβαν να πάνε στους Ρώσους, σώθηκαν. Όμως εμείς του Σιμικλή πέφταμε πιο μακριά. Δεν πρόλαβαν να πάνε στους Ρώσους. Τους μάζεψαν και τους έστειλαν εξορία. Τους πήγαν με χιόνι και με βροχή, με πείνα, με αρρώστιες, ως τα μέρη της Τοκάτης.

Τελείωσε μετά ο πόλεμος, έγινε η Ανταλλαγή, όσοι κατάφεραν να ζήσουν, ως τότε, κατέβηκαν στην άκρα της θάλασσας και από κει ήρθαν στην Ελλάδα και σκόρπισαν πάλι σ’ όλους τους νομούς και τα χωριά της.

______
Το κείμενο, στο οποίο έχει διατηρηθεί η πρωτότυπη γραφή, βρίσκεται στην έκδοση του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών Η Έξοδος, τόμος Ι’, Μαρτυρίες από τον δυτικό παράλιο Πόντο και την Παφλαγονία. Επανέκδοση: εφ. Καθημερινή, σειρά «1922-2022 – Βιβλιοθήκη Μνήμης».
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Αρμένισσες που διασώθηκαν από αιχμαλωσία μετά τη Γενοκτονία (φωτ.: Public Domain Mark 1.0)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαριάμ Μπαγκντισσιάν: Το κορίτσι από την Αρμενία που έχασε τη μητρική του γλώσσα, αλλά όχι την ταυτότητά του

9/10/2026 - 11:40μμ
Ο Αρμένιος αθλητής Βαχράμ Παπαζιάν (Vahram Papazian), ο οποίος εκπροσώπησε την Οθωμανική Αυτοκρατορία στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Στοκχόλμης το 1912 (φωτ.: Wikimedia Commons – Public Domain)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Βαχράμ Παπαζιάν: Ο Αρμένιος δρομέας που εκπροσώπησε την Οθωμανική Αυτοκρατορία στους Ολυμπιακούς του 1912 και επέζησε της Γενοκτονίας

6/10/2026 - 10:23πμ
Η πρώτη σελίδα της αναφοράς των εκπροσώπων της Αργυρούπολης προς τον Βρετανό εκπρόσωπο στην Τραπεζούντα, με αποσπάσματα από τις επόμενες σελίδες, 2 Οκτωβρίου 1919 (πηγή: Πολιτικό Αρχείο του Πόντου / Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης / Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης ΑΠΘ)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Πόντος, 1919: «Τα ερημωθέντα χωριά είναι αναρίθμητα» – Η έκκληση της Αργυρούπολης στη Βρετανία

2/10/2026 - 9:02μμ
Γυναίκα εξετάζει καταλόγους με ονόματα ανθρώπων που αναζητούσαν οι συγγενείς τους, στα παλιά βασιλικά ανάκτορα της Αθήνας, όπου στεγάζονταν γραφεία της Near East Relief (φωτ.: Near East Relief Historical Society)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Αθήνα, 1922: Το γραφείο που αναζητούσε τους ανθρώπους του ξεριζωμού

1/10/2026 - 10:42μμ
Τμήμα χειρόγραφης καταγραφής σε Καραμανλήδικα όπου αναφέρονται ονόματα Τούρκων διωκτών χριστιανών στο Αλατζάμ της Σαμψούντας (πηγή: archives.lib.auth.gr/u-2360)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Τεκμήρια Γενοκτονίας στο αρχείο της ΕΛΘ: Ονόματα Τούρκων που εκδίωξαν χριστιανούς στη Σαμψούντα

30/09/2026 - 4:50μμ
Κατάθεση στεφάνου στο Μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη, για την Ημέρα Εθνικής Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

71 χρόνια για τον Πόντο, 75 για τη Μικρά Ασία – Οι αναγνωρίσεις που άργησαν και το κενό των Ασσυρίων

24/09/2026 - 1:26μμ
Το έγγραφο που περιλαμβάνεται στο Πολιτικό Αρχείο του Πόντου· ένθετη η φωτογραφία του μητροπολίτη Χαλδίας (εικ.: pontosnews.gr)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

«Γονατιστοί και μετά δακρύων»: Η έκκληση των εξόριστων της Τρίπολης του Πόντου

22/09/2026 - 3:55μμ
Το χειρόγραφο τηλεγράφημα σε έντυπο της Eastern Telegraph Company, με το μήνυμα γραμμένο με μολύβι και λατινικούς χαρακτήρες. Ο ένοπλος είναι ο Τοπάλ Οσμάν (πηγή:  Ψηφιομνήμων ΑΠΘ / Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης· εικ.: pontosnews.gr)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Σαν σήμερα, 1920: Το τηλεγράφημα των 39 λέξεων που προειδοποιούσε για σφαγές στον Πόντο

20/09/2026 - 3:55μμ
Η επιστολή της Ευδοξίας Αποστολίδου, με ημερομηνία 2 Απριλίου 1921. Επάνω δεξιά διακρίνεται η ιδιόχειρη σύσταση του μητροπολίτη Χαλδίας Λαυρεντίου (πηγή: Πολιτικό Αρχείο του Πόντου / Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης / ΑΠΘ)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

«Άνευ ουδενός υποστηρίγματος»: Η επιστολή μιας Πόντιας μητέρας για τα τέσσερα ορφανά της

19/09/2026 - 10:30μμ
Πρόσφυγες στο κατάστρωμα του USS Edsall, στα ανοιχτά της Σμύρνης, τον Σεπτέμβριο του 1922. Στη σύνθεση, απόσπασμα της επιστολής της Μέιμπελ Έλιοτ, όπως δημοσιεύεται στο «Certain Samaritans», σ. 175 (φωτ.: Naval History and Heritage Command / NH 85298 · σελίδα: State Library of Pennsylvania / Internet Archive)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μετά τη φωτιά στη Σμύρνη: Ένα κομμάτι ψωμί, ένα δωμάτιο και μια ζωή από την αρχή

14/09/2026 - 11:10μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: facebook.com/profile.php/Pontian Society "Komninoi" Canton, Ohio)

Σύλλογος Ποντίων Κάντον Οχάιο «Οι Κομνηνοί»: Νέες εγγραφές στα χορευτικά και έκκληση για τις φορεσιές

51 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Ματθαίος)

Super League: «Ερυθρόλευκο» το ντέρμπι των «αιωνίων»

1 ώρα πριν
Ο εκπρόσωπος του υπουργού Συντονιστή Ειδικών Υπηρεσιών της Πολωνίας Γιάτσεκ Ντομπζίνσκι (αριστερά) και η εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Καρολίνα Γκαλέτσκα (δεξιά) μιλούν σε δημοσιογράφους μετά από έκτακτη ενημέρωση με τη συμμετοχή υπουργών και αξιωματούχων ασφαλείας (φωτ.: EPA/ALBERT ZAWADA POLAND OUT)

Πολωνία: Σχέδιο δολοφονίας του Ντόναλντ Τουσκ και του Βλαντισλάβ Κοσινιάκ-Κάμις

2 ώρες πριν
Μία γυναίκα επισκέπτεται το αρχαίο νεκροταφείο του Κεραμεικού, το αρχαιότερο και μεγαλύτερο νεκροταφείο της αρχαίας Αθήνας. (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Ορέστης Παναγιώτου)

Η Αδελφότητα Κωνσταντινουπολιτών «Ο Ταξιάρχης» μάς ξεναγεί στον Κεραμεικό

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)

Super League: Δυσκολεύτηκε με τον Βόλο ο Άρης – Νίκες για Ηρακλή, Κηφισιά

3 ώρες πριν
Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούθι Γιαχία Σαρία ανακοινώνει την ανάληψη της ευθύνης σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση στη Σαναά της Υεμένης, στις 11 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: EPA/YAHYA ARHAB)

Χούθι: Ανέλαβαν την ευθύνη για τις επιθέσεις σε King Khalid, Νταμάμ και Saudi Aramco

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV