pontosnews.gr
Δευτέρα, 16/06/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ομογένεια: Από τη θεία κοινωνία της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο, στους αμπελώνες της Αυστραλίας

Η παράδοση της οινοποιίας διατρέχει την οικογένειά του για πολλές γενιές – Συμπαράσταση και στους Παλαιστίνιους, καθώς «εμείς οι Πόντιοι ξέρουμε τι σημαίνει γενοκτονία»

25/04/2024 - 10:25μμ
Από αριστερά, ο Δημήτρης Βάρσος βοηθά τον Βασίλη Σαργιανίδη να φτιάξουν το κρασί της χρονιάς (φωτ.: neoskosmos.com)

Από αριστερά, ο Δημήτρης Βάρσος βοηθά τον Βασίλη Σαργιανίδη να φτιάξουν το κρασί της χρονιάς (φωτ.: neoskosmos.com)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ο προπάππος του είχε αμπέλια στον Πόντο και είχε προμηθεύσει με κρασί την Παναγία Σουμελά, για τη θεία κοινωνία. Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, ο Βασίλης Σαργιανίδης συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση της οινοποιίας, φτιάχνοντας το δικό του κρασί στη Μελβούρνη και όσοι έχουν δοκιμάσει το κρασί του, λένε ότι είναι πολύ καλό στη γεύση.

«Είναι γνωστό», αναφέρει ο ίδιος στην ομογενειακή ιστοσελίδα «Νέος Κόσμος», «ότι από την Αρχαία Ελλάδα οι Έλληνες ασχολούνταν με την παραγωγή κρασιού. Ο τρύγος και το πάτημα των σταφυλιών είναι πασίγνωστα σε όλα τα μέρη της Ελλάδας. Εμένα από μικρό ο παππούς μου μου έλεγε ιστορίες από τον Πόντο που η οικογένειά του εκεί είχε αμπέλια. Είχε επίσης και μελίσσια και έφτιαχναν μέλι και κερί».

Μάλιστα, ο παππούς μου με περηφάνια έλεγε ότι τροφοδοτούσε η οικογένειά του κερί τις εκκλησίες της περιοχής και έφτιαχναν τα κεριά.

Μάλιστα, συμπληρώνει ότι μια φορά ο προπάππος του «είχε φτιάξει ένα πολύ καλό κρασί που ένας ιερέας που λειτουργούσε στην Παναγία Σουμελά πήρε κρασί από αυτόν και το χρησιμοποιούσαν για τη θεία κοινωνία!».

Από αριστερά, ο Δημήτρης Βάρσος βοηθά τον Βασίλη Σαργιανίδη να φτιάξουν το κρασί της χρονιάς (φωτ.: neoskosmos.com)

Αυτές οι ιστορίες που άκουγε από μικρός ήταν που τον ώθησαν να ασχοληθεί με την οινοποιία στο σπίτι του στην Αυστραλία, αρχικά για τον ίδιο, καθώς στη συνέχεια η παραγωγή μεγάλωσε και άρχισε να δίνει και στους φίλους του.

«Οι φίλοι που δοκιμάζουν το κρασί μου λένε ότι είναι καλό. Εγώ πιστεύω ότι ο καθένας μπορεί να φτιάξει καλό κρασί, αρκεί να πάρει καλής ποιότητας σταφύλια, να μην είναι μουχλιασμένα και να συνδυάσει ένα μείγμα από διάφορες ποικιλίες» υπογραμμίζει.

«Αυτά τα δυο, δηλαδή ποιότητα σταφυλιών και συνδυασμός διαφόρων ποικιλιών, κάνουν τη διαφορά στην ποιότητα και τη γεύση του κρασιού».

Δεν παραλείπει να τονίσει ότι εξίσου σημαντική είναι η απολύμανση των αντικειμένων που χρησιμοποιούνται στην όλη διαδικασία, καθώς και το γεγονός ότι χρησιμοποιεί μαγιά για σταφύλια.

Για την παραγωγή του κρασιού του, χρησιμοποιεί ποικιλίες όπως Cabernet, Shiraz, mataro, granes και μοσχάτο. Κάθε χρόνο πειραματίζεται με μικρές αλλαγές στη σύνθεση, προκειμένου να πετύχει διαφορετικές γεύσεις.

Τα σταφύλια τα προμηθεύεται από το Ballarat Road στην περιοχή Ardeer. «Τα φέρνουν από το Renmark της Νότιας Αυστραλίας που, ως γνωστόν, πολλοί δικοί μας έχουν εκεί μεγάλες εκτάσεις με αμπελώνες» προσθέτει.

Πολύτιμος βοηθός του είναι ο «έμπειρος συμπάροικος και φίλος Δημήτρης Βάρσος, ο οποίος κατάγεται από την Τσαριτσάνη Λάρισας, που φημίζεται, όπως και ο Τύρναβος, για τα καλά κρασιά και τα τσίπουρα. Τσίπουρο φυσικά δεν φτιάχνουμε γιατί απαγορεύεται» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Ο Βασίλης Σαργιανίδης σε διαδήλωση υπέρ των Παλαιστινίων κρατά φωτογραφία του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν που αναγράφει «Τζο, πόσο παιδιά σκότωσες σήμερα;» (φωτ.: neoskosmos.com)

Συμπαράσταση στους Παλαιστίνιους

Ο Βασίλης Σαργιανίδης εκτός από οινοπαραγωγός, είναι ένα άτομο που έχει κοινωνικές ευαισθησίες. Τις τελευταίες εβδομάδες κάθε Κυριακή ανελλιπώς συμμετέχει στις διαδηλώσεις που γίνονται στο κέντρο της Μελβούρνης, υπέρ των Παλαιστινίων «που υφίστανται μια ανελέητη γενοκτονία, ενώ παράλληλα καταδικάζουμε το Ισραήλ και αυτούς που στηρίζουν αυτό το κράτος-δολοφόνο».

«Εμείς οι Πόντιοι, οι Κύπριοι, αλλά και όλοι οι Έλληνες γνωρίζουμε τι σημαίνει γενοκτονία. Σκοτώσανε μέχρι τώρα πάνω από 35.000 Παλαιστίνιους, οδήγησαν και συνεχίζουν να οδηγούν στην προσφυγιά δεκάδες χιλιάδες άλλους. Αυτούς τους βασανισμένους ανθρώπους τούς συναισθανόμαστε και τους συμπαραστεκόμαστε» τονίζει.

«Γι’ αυτό κάνω το ελάχιστο και πηγαίνω κάθε Κυριακή στο κέντρο της Μελβούρνης και προσθέτω ακόμα μια φωνή καταδίκης μαζί με τις φωνές χιλιάδων άλλων συμπολιτών που παίρνουν μέρος. Είναι καταδίκη της θηριωδίας των Ισραηλινών που σφάζουν, ρημάζουν και ξεριζώνουν απ τα σπίτια τους αθώους ανθρώπους», δήλωσε ο ίδιος στον «Νέο Κόσμο».

«Με την ευκαιρία», καταλήγει ο Βασίλης Σαργιανίδης, «να ευχηθώ στην παροικία καλό Πάσχα και αυτές τις μέρες των παθών ας ανάψουμε ένα κερί για τον παλαιστινιακό λαό που σηκώνει το Σταυρό του Μαρτυρίου» καταλήγει συγκινημένος.

Πηγή: neoskosmos.com/Αντώνης Πάσχος

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Μέλη και φίλοι της Ποντιακής Εστίας Μελβούρνης γύρω από την τούρτα των 49ων  γενεθλίων (φωτ.: NeosKosmos/Κώστας Ντεβές)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Σχεδόν πενηντάρισε η Ποντιακή Εστία Μελβούρνης – Αδιάκοπος ο αγώνας για την προβολή του ποντιακού ελληνισμού

16/06/2025 - 9:14μμ
Το χορευτικό τμήμα της Αδελφότητας Ποντίων Τορόντο έδωσε τον καλύτερό του εαυτό (φωτ: facebook/Brotherhood Pontion Toronto «Panagia Soumela»)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Οι Πόντιοι του Τορόντο στον «Γαλανόλευκο Χορό» του Ιδρύματος Ελληνικής Κληρονομιάς

15/06/2025 - 12:17μμ
(Φωτ.: instagram/melismaensemble)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Οι ήχοι της Μικράς Ασίας θα ταξιδέψουν στο Σίδνεϊ

15/06/2025 - 9:40πμ
Από αριστερά, οι ομογενείς Maria Pittas, Cathie Grissell, James Pappas και Debbie Balsom, που μεγάλωσαν σε ανάδοχες οικογένειες στην Αυστραλία, ανακάλυψαν ότι είναι αδερφιά μετά από μισό αιώνα (φωτ.: neoskosmos.com)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομογένεια: Τέσσερα αδέλφια ανακάλυψαν το ένα το άλλο μετά από 55 χρόνια – Είχαν δοθεί ως βρέφη για υιοθεσία

15/06/2025 - 9:10πμ
Παραδοσιακοί χοροί από τους αποφοίτους των ομογενειακών σχολείων της Πόλης και της Ίμβρου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Αποφοίτηση από τα ομογενειακά σχολεία της Πόλης και της Ίμβρου – «Η Ρωμιοσύνη σας εμπιστεύεται τη συνέχεια της»

14/06/2025 - 9:08μμ
Οι νεαροί χορευτές της Ποντιακής Εστίας λίγο πριν εμφανιστούν στο φεστιβάλ (φωτ.: instagram/pontiakiestiaofmass)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομογένεια: Η Μασαχουσέτη χόρεψε και διασκέδασε ποντιακά

14/06/2025 - 6:35μμ
(Φωτ.: Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Παράπονα πριν από τη γενική συνέλευση της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτόριας

14/06/2025 - 5:22μμ
Δεκάδες ομογενείς έπιασαν τον (ποντιακό) χορό στη διάρκεια της εκδήλωσης (φωτ.: Στέφανος Ελευθεριάδης)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μελβούρνη: Οι «Μαυροθαλασσίτες» ζωντάνεψαν τη χορευτική βραδιά του «Αριστοτέλη»

14/06/2025 - 3:45μμ
Η φωτογραφία είναι από παλαιότερη εκδήλωση στη μνήμη του Θεόδωρου Βουλγαρίδη (φωτ.: Δορυφόρος Μονάχου)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μόναχο: Μήνυμα ενάντια στην ακροδεξιά βία, στη μνήμη του δολοφονημένου Θεόδωρου Βουλγαρίδη

14/06/2025 - 12:28μμ
(Φωτ.: instagram/ipsilantisfrechen)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Οι ομογενείς του Μπρουλ θα διασκεδάσουν ποντιακά

14/06/2025 - 11:30πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εικόνα από την Τεχεράνη, σήμερα, μετά από ισραηλινό χτύπημα (φωτ.: EPA/ABEDIN TAHERKENAREH)

Πόλεμος Ισραήλ-Ιράν: Κλιμακώνεται η σύγκρουση – Τα χτυπήματα σε Τεχεράνη και Χάιφα

25 λεπτά πριν
(Φωτ.: seismoi.gr)

Σεισμός 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής

59 λεπτά πριν
Μέλη και φίλοι της Ποντιακής Εστίας Μελβούρνης γύρω από την τούρτα των 49ων  γενεθλίων (φωτ.: NeosKosmos/Κώστας Ντεβές)

Σχεδόν πενηντάρισε η Ποντιακή Εστία Μελβούρνης – Αδιάκοπος ο αγώνας για την προβολή του ποντιακού ελληνισμού

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EPA / Yoan Valat)

Δύσκολη πρόκριση του Τσιτσιπά στους «16» του Χάλε

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Βαριά καμπάνα στην ομάδα χάντμπολ ΑΕΚ από την EHF – Αποκλεισμός ενός χρόνου από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις

3 ώρες πριν
Εικόνα από την κηδεία του 14χρονου ήρωα Σπύρου Δήμου (φωτ.: Μ. Τζώρα/ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Άρτα: Το τελευταίο «αντίο» στον 14χρονο Σπύρο Δήμου που χάθηκε στον Άραχθο

3 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign