pontosnews.gr
Τετάρτη, 29/10/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

«Ο Μπάιρον και η Ελλάδα»: Το Μεσολόγγι τιμά τον Λόρδο Βύρωνα, 200 χρόνια από το θάνατό του

Το πρωί της Παρασκευής εγκαινιάζεται η μόνιμη έκθεση του Μουσείου της Βυρωνικής Εταιρείας Μεσολογγίου

15/04/2024 - 2:19μμ
Σκηνή από θεατρική παράσταση του Μεσοπολέμου που
αναπαριστά το θάνατο του Μπάιρον στο Μεσολόγγι (πηγή: Φωτογραφικό Αρχείο ΙΕΕΕ-ΕΙΜ)

Σκηνή από θεατρική παράσταση του Μεσοπολέμου που αναπαριστά το θάνατο του Μπάιρον στο Μεσολόγγι (πηγή: Φωτογραφικό Αρχείο ΙΕΕΕ-ΕΙΜ)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Τζορτζ Γκόρντον Μπάιρον, 6ος Βαρόνος Μπάιρον, μια από τις σημαντικότερες μορφές του Ρομαντισμού, ένας από τους μεγαλύτερους Άγγλους ποιητές. Για τους Έλληνες ο αριστοκράτης, πολιτικός και ποιητής είναι ο Λόρδος Βύρωνας, ένας από τους μεγαλύτερους φιλέλληνες.

Φέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια από το θάνατό του στο Μεσολόγγι και στο πλαίσιο των επετειακών εορτασμών το πρωί της Παρασκευής εγκαινιάζεται η μόνιμη έκθεση του Μουσείου της Βυρωνικής Εταιρείας Μεσολογγίου, με τίτλο «Ο Μπάιρον και η Ελλάδα». Πρόκειται για το αποτέλεσμα της γόνιμης συνεργασίας ανάμεσα στην Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος – Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και τη Βυρωνική Εταιρεία Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.

Αφιερωμένη εξολοκλήρου στην προσωπικότητα του Λόρδου Βύρωνα και στη σχέση του με την Ελλάδα, η ανάπτυξη της έκθεσης χωρίζεται σε τέσσερεις ενότητες. 

Ένα χρονολόγιο με τους κυριότερους σταθμούς της ζωής και του έργου του Βύρωνα υποδέχεται τον επισκέπτη κατά την είσοδό του στο Μουσείο. Η πρώτη ενότητα εστιάζει στα νεανικά χρόνια του ποιητή, στη ζωή του στην Αγγλία και στο πρώτο ταξίδι του στην Ελλάδα, σε πρόσωπα που συνάντησε και τόπους που επισκέφθηκε.

Ελαιογραφία του Τζoρτζ Γκόρντον, 6ου βαρόνου Μπάιρον, σε νεαρή ηλικία (φωτ.: Εθνικό Ιστορικό Μουσείο)

Η δεύτερη ενότητα εστιάζει στη μετέπειτα σύνδεσή του με το ευρωπαϊκό φιλελληνικό κίνημα, τις σχέσεις του με την Ελληνική Επιτροπή του Λονδίνου, την έλευση και παραμονή του στην επαναστατημένη Ελλάδα μέχρι τον θάνατό του.

Επιπλέον, στην ενότητα αυτή γίνονται εκτενείς αναφορές στην ανάπτυξη του ευρωπαϊκού φιλελληνικού κινήματος και σε κομβικά γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης, τα οποία επηρέασαν την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη υπέρ του Αγώνα των Ελλήνων, όπως η Έξοδος του Μεσολογγίου.

Περικεφαλαία του λόρδου Μπάιρον. Φέρει το οικόσημο της οικογενείας, με τα δύο άλογα και τη φράση «Crede Byron» (φωτ.: Εθνικό Ιστορικό Μουσείο)

Κρεβάτι εκστρατείας που χρησιμοποιούσε στα ταξίδια του ο λόρδος Μπάιρον. Το έφερε μαζί του στο Μεσολόγγι, αλλά είναι άγνωστο εάν και κατά πόσο το χρησιμοποίησε (φωτ.: Εθνικό Ιστορικό Μουσείο)

Η τρίτη ενότητα είναι αφιερωμένη στην επιρροή της ποίησής του στο ευρύτερο κίνημα του Ρομαντισμού και στους φανταστικούς ήρωες που δημιούργησε και με τους οποίους ταυτίστηκε.

Παρουσιάζονται τα έργα του που έχουν αναφορές στη σύγχρονή του Ελλάδα και επέδρασαν στην ενίσχυση του φιλελληνικού αισθήματος στην Ευρώπη, αλλά και ο εξοπλισμός που ο ίδιος έφερε μαζί του στην Ελλάδα με την πρόθεση να πολεμήσει και να δοξαστεί στο πεδίο της μάχης.

«Η Ήττα» ή «Ο Γκιαούρ επικρατεί του Χασάν». Σκηνή από το ποίημα του Μπάιρον «Ο Γκιαούρ». Λιθογραφία του ζωγραφικού έργου του Horace Vernet (πηγή: Εθνικό Ιστορικό Μουσείο)

Τέλος, η τέταρτη ενότητα είναι αφιερωμένη στη μνήμη του ποιητή και στην επιρροή που άσκησε στην Τέχνη, καθώς και σε ποικίλες μορφές διακοσμητικών τεχνών.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στους εορτασμούς που πραγματοποιήθηκαν σε Αθήνα και Μεσολόγγι κατά την εκατονταετηρίδα από το θάνατό του.

Στην έκθεση παρουσιάζονται ποικίλα κειμήλια από τις συλλογές του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, όπως ζωγραφικά έργα, χαρακτικά, όπλα, αντικείμενα φιλελληνικής παραγωγής, έγγραφα, φωτογραφίες, κ.ά. Υλικό παραχώρησαν επίσης τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, η Εθνική Βιβλιοθήκη της Σκωτίας, η Συλλογή του John Murray, η Βιβλιοθήκη Τοπικής Ιστορίας του Νότιγχαμ, καθώς και ιδιώτες.

Τη μουσειολογική μελέτη και επιμέλεια της έκθεσης ανέλαβαν οι επιμελήτριες του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, Νατάσα Καστρίτη και Ρεγγίνα Κατσιμάρδου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: NDP PHOTO / Θωμάς Δασκαλάκης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Ζητείται ψεύτης» για …καλό σκοπό – Μια μεγάλη βραδιά θεάτρου και κοινωνικού έργου για παιδιά

23/10/2025 - 10:45μμ
Το σπίτι του Μάνου Χατζιδάκι στην Ξάνθη (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Β. Λωλίδης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το υπουργείο Πολιτισμού ανακήρυξε το 2026 αφιερωματικό έτος «Μάνος Χατζιδάκις»

23/10/2025 - 6:20μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Διονύσης Σαββόπουλος: Δημοσία δαπάνη η κηδεία του στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών

22/10/2025 - 1:05μμ
Στιγμιότυπο από τη βράβευση του Διονύση Σαββόπουλου από το Δήμο Θεσσαλονίκης, 2024  (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ / Βασίλης Βερβερίδης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Διονύσης Σαββόπουλος: Ο μεγάλος τραγουδοποιός έφυγε από τη ζωή βυθίζοντας στη θλίψη όλη την Ελλάδα

21/10/2025 - 9:45μμ
Αρχαιολόγοι στη βυθισμένη βασιλική στη Νίκαια της Βιθυνίας (φωτ.: Anadolu)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αρχαιολογικός «πυρετός» στη Νίκαια της Βιθυνίας, για την επέτειο από την Α’ Οικουμενική Σύνοδο

21/10/2025 - 8:37μμ
Ο Θοδωρής Κουμαρτζής επί το έργον (φωτ.: Αρχείο οικογένειας Κουμαρτζή)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Από τον Ευρωπό του Κιλκίς σε όλον τον κόσμο: Η οικογένεια Κουμαρτζή με τις μικρασιατικές ρίζες ζωντανεύει την αρχαιοελληνική λύρα

21/10/2025 - 9:49πμ
Ροζ χλιδή με φόντο τα Γλυπτά του Παρθενώνα
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γλυπτά Παρθενώνα: Νέο ελληνοβρετανικό πόλεμο πυροδότησε το «ροζ» γκαλά μπροστά στα ελληνικά αγάλματα

20/10/2025 - 9:50μμ
(Φωτ.: laskaridisfoundation.org)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σανγκάη: Ο ελληνικός πολιτισμός απέκτησε στέγη, χάρη στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη

20/10/2025 - 8:05μμ
Ο Διονύσης Σαββόπουλος (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βελτίωση παρουσιάζει η υγεία του Διονύση Σαββόπουλου

20/10/2025 - 11:34πμ
Ο Διονύσης Σαββόπουλος ενώ αφηγείται στιγμές από τη ζωή του στο κοινό, το 2024 (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Βασίλης Βερβερίδης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σε ιδιωτικό νοσοκομείο ο Διονύσης Σαββόπουλος

17/10/2025 - 10:00μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: facebook/Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελoντών Αιμοδοτών - ΠΟΣΕΑ/Ένωση Ποντίων ν. Κιλκίς «Αργοναύτες»)

Την «Αγία Φλόγα» των εθελοντών αιμοδοτών υποδέχθηκαν οι «Αργοναύτες» στο Κιλκίς

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI - MEGA PRESS / Παύλος Μακρίδης)

EuroCup: Κατέρρευσε στο Βελιγράδι ο Άρης

3 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Αργυρώ Αναστασίου)

Euroleague: Βρήκε ρυθμό και νίκησε τη Μακάμπι ο Παναθηναϊκός

3 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Φόρος τιμής στους πεσόντες Κωνσταντινουπολίτες στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

3 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Στέφανος Ραπάνης)

Κύπελλο Ελλάδας: Το 3×3 ο ΟΦΗ – Νίκες για Παναιτωλικό, Κηφισιά

4 ώρες πριν
Άνεμοι του τυφώνα Melissa στο Σαντιάγο ντε Κούβα, 28 Οκτωβρίου 2025 (φωτ.:  EPA / Ernesto Mastrascusa)

Τυφώνας Melissa: Η «θύελλα του αιώνα» χτυπάει αλύπητα την Τζαμάικα

4 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign