pontosnews.gr
Σάββατο, 16/08/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Θεσσαλονίκη: Επιχείρηση καθαρισμού του «Κόκκινου Πύργου» – Ποια είναι η ιστορία του εμβληματικού κτηρίου

Ο χώρος είχε μετατραπεί σε ανθυγιεινή εστία, ενώ θα απομακρυνθούν όσοι είχαν βρει καταφύγιο στο οίκημα

9/04/2024 - 10:45πμ
Συνεργεία του δήμου Θεσσαλονίκης καθαρίζουν το χώρο του «Κόκκινου Πύργου» (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Συνεργεία του δήμου Θεσσαλονίκης καθαρίζουν το χώρο του «Κόκκινου Πύργου» (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Επιχείρηση καθαρισμού του «Κόκκινου Πύργου», στην περιοχή της Ανάληψης διενεργεί ο δήμος Θεσσαλονίκης, καθώς ο χώρος εδώ και χρόνια έχει χαρακτηριστεί ως ανθυγιεινή εστία, ενώ παράλληλα «φιλοξενεί» άστεγους και τοξικομανείς.

Συνεργεία της Υπηρεσίας Καθαριότητας του δήμου και της Δημοτικής Αστυνομίας βρέθηκαν στον χώρο, επί της οδού Βασ. Όλγας, και προχώρησαν στον καθαρισμό από τα μπάζα, τα σκουπίδια και την οργιώδη βλάστηση.

«Γίνεται μια επιχείρηση καθαρισμού και έξωσης όσων έχουν βρει καταφύγιο. Είναι μια πρώτη απόπειρα του δήμου για να καθαριστεί ο χώρος, που αποτελεί μια υγειονομική βόμβα και αυτό πρέπει να σταματήσει», τόνισε ο δήμαρχος Στέλιος Αγγελούδης, αναγνωρίζοντας το πρόβλημα που ταλαιπωρεί τους κατοίκους της ευρύτερης γειτονιάς.

Ο «Κόκκινος Πύργος» έχει καλυφθεί από πυκνή βλάστηση (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ο δήμαρχος, σε συνάντηση με τους κατοίκους, τούς είχε υποσχεθεί πως αυτή είναι μια πρώτη επιχείρηση και θα γίνουν όσες ακόμη χρειαστεί προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα.

Ο «Κόκκινος Πύργος», γνωστός ως «Chateau mon bonheur» -δηλαδή «Πύργος, η Ευτυχία μου», βρίσκεται στην οδό Βασ. Όλγας 110, στην τότε Συνοικία των Εξοχών.

Τα χαρακτηριστικά κόκκινα τούβλα με τα οποία έχει χτιστεί είναι σήμα κατατεθέν. Ωστόσο, εδώ και πολλά χρόνια έχει εγκαταλειφθεί στη φθορά του χρόνου, παρά το γεγονός ότι έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο.

Το καλοκαίρι του 2017 υπέστη μεγάλες καταστροφές από πυρκαγιά που προκλήθηκε από άγνωστη αιτία, ενώ η τελευταία επιχείρηση καθαρισμού από τον δήμο είχε γίνει τον Ιούνιο του 2018.

Η ιστορία του

Στη λεωφόρο Βασ. Όλγας, ανάμεσα στην εκκλησία της Ανάληψης και το διατηρητέο κτήριο του Πολιτιστικού Κέντρου της Εθνικής Τράπεζας, υψώνονται δύο κόκκινα κτήρια, κατασκευασμένα με τούβλα, που εντυπωσιάζουν τους διερχόμενους με τον αρχιτεκτονικό ρυθμό τους και τις μεσαιωνικές επάλξεις τους. Το πιο ψηλό πυργοειδές κτήριο χρησίμευε για κατοικία και το διπλανό για καφενείο.

Τα διατηρητέα αυτά κτήρια χτίστηκαν το 1890 από τον Αρμένιο Δειράν Αβδουλάχ, σε σχέδια του  Γάλλου αρχιτέκτονα  Φρειδερίκου Σαρνό, και δυο χρόνια αργότερα περιήλθαν στην ιδιοκτησία του μεγαλέμπορου Δημήτρη Ιωαννίδη από τη Σιάτιστα, που υπήρξε ευεργέτης της Θεσσαλονίκης και της γενέτειράς του.

Μια οικογενειακή φωτογραφία που χρονολογείται γύρω στα 1900. Καθιστός, στη μέση της φωτογραφίας είναι ο Δημήτριος Ιωαννίδης, αριστερά του η γυναίκα του Μαρία και δεξιά του η αδερφή του Τσιτσίκω. Οι υπόλοιποι εικονιζόμενοι είναι αδέρφια, γαμπροί και ανίψια του (φωτ.: Λεύκωμα «Σιατιστέων μνήμη», του Συλλόγου Σιατιστέων Θεσσαλονίκης, 1972)

Σε μια περιγραφή  του 1890, όπου γίνεται αναφορά στον κόκκινο πύργο  της Ανάληψης, ένας Αθηναίος δημοσιογράφος και περιηγητής, που δημοσιεύει τις εντυπώσεις στο Ημερολόγιο του Σκώκου, ο Δ. Βαρδουνιώτης, γράφει για τα μοναδικά αυτά οικοδομήματα των εξοχών: «Τα μέγαρα των πύργων (αρχοντικών) είναι μεγάλα και εξαίσια οικοδομήματα, είναι δε τα πλείστα θεριναί κατοικίαι των ιδιοκτητών αυτών. Θαυμάζει το κομψότατον, μεσαιωνικού ρυθμού,  μέγαρον φέρον εις την εξώθυρα μεγάλοις χρυσοίς ψηφίοις την επιγραφήν ‘Chateau mon Bohneur’».

Η επιγραφή αυτή,  «Σατό Μον Μπονέρ», με ωραία κεφαλαία ανάγλυφα γράμματα που σώζεται μέχρι σήμερα, έδωσε και το όνομα στο κτήριο, που πέρασε με αυτήν τη γαλλόγλωσση φράση στις μεταγενέστερες δημοσιογραφικές και περιηγητικές αναφορές.

Το κυρίως μέγαρο, διώροφο με έξι δωμάτια, που καταλήγει σε πύργο με τις αναγεννησιακές (βενετικές) επάλξεις, υπήρξε η κατοικία του Δημήτρη Ιωαννίδη, ο οποίος είχε πλουτίσει από την παραγωγή και το εμπόριο μάλλινων υφασμάτων.

Μαθήτριες των Εκπαιδευτηρίων Αγλαΐας Σχινά ετοιμάζονται για γυμναστικές επιδείξεις, μπροστά στο «Σατό Μον Μπονέρ» (φωτ.: archive.saloni.ca)

Στη συνέχεια, χρησιμοποιήθηκε για αρκετά χρόνια ως οικοτροφείο για τις μαθήτριες που φοιτούσαν στα γειτονικά «Εκπαιδευτήρια Αγλαϊας Σχινά».

Τις πρώτες δεκαετίες του προηγούμενου αιώνα, φιλοξένησε προσφυγικές οικογένειες που έμειναν στο παλιό κτήριο ως τους σεισμούς του 1978. Στην αυλή του, προς τη θάλασσα, στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στήθηκαν μεταλλικά τολ που φιλοξένησαν προσκόπους και εργαστήρια του γειτονικού Ε’ γυμνασίου.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Α. Καρυπίδου, thessmemory.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Πυροσβεστικό ελικόπτερο επιχειρεί κατά πυρκαγιάς (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Πυρκαγιές σε Ηλεία, Λάρισα και Καλάβρυτα – Μήνυμα του 112 για τους οικισμούς Βυτιναίικα και Ελαιώνας

16/08/2025 - 3:11μμ
Δύο από τα αυτοκίνητα των διακινητών, τα οποία κατασχέθηκαν από τις αρχές (φωτ.: Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης)
ΕΛΛΑΔΑ

Συνελήφθησαν τρεις διακινητές στον Έβρο – Προσπάθησαν να περάσουν παράνομα 20 μετανάστες

16/08/2025 - 2:36μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΕΛΛΑΔΑ

Ηράκλειο: Ποιοι είναι οι «Α.Τ.Α.Χ.Τ.Ο.Ι.» που έκαναν στόχο τους τον εθελοντισμό

16/08/2025 - 12:10μμ
Πυρκαγιά στην περιοχή Γηροκομειό της Πάτρας (φωτ.: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στην Πάτρα: Απολογείται ο 25χρονος για το Γηροκομειό

16/08/2025 - 9:07πμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Στέφανος Ραπάνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Αιγάλεω: Φωτιά σε παλιό εργοστάσιο ξυλείας, στα όρια με Κολωνό

16/08/2025 - 8:38πμ
Θαλασσοταραχή στις βόρειες ακτές του νομού Λασιθίου (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Ενισχύεται το μελτέμι το Σάββατο – Η πρόγνωση της ΕΜΥ

16/08/2025 - 8:08πμ
Περιπολικό έχει αποκλείσει δρόμο κατά τη διάρκεια πυρκαγιάς (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Σπυρούνης)
ΕΛΛΑΔΑ

«Tιμωρός των εμπρηστών» στην Κρήτη – Καλούσε τον κόσμο να τους βασανίσει

15/08/2025 - 10:50μμ
Αστυνομικοί συλλέγουν στοιχεία από την περιοχή όπου σημειώθηκαν οι πυροβολισμοί (φωτ.: EPA/Fredrik Sandberg)
ΕΛΛΑΔΑ

Σουηδία: Ένας νεκρός κι ένας τραυματίας μετά από επίθεση κοντά σε τζαμί

15/08/2025 - 8:26μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Υπό έλεγχο πύρινο μέτωπο στην Πελεή Αργολίδας

15/08/2025 - 5:44μμ
Δεκαπενταύγουστος στην Τήνο (φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού/Δημήτρης Παπαμήτσος)
ΕΛΛΑΔΑ

Δεκαπενταύγουστος με καλοκαιρινή δροσιά

15/08/2025 - 8:08πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

O Μπάμπης Καπουρτίδης (φωτ.: Facebook / Χαράλαμπος Καπουρτίδης)

Μπάμπης Καπουρτίδης: Ένας ακόμα Πόντιος ανεπιθύμητος στην Τουρκία – Του απαγόρευσαν την είσοδο

14 λεπτά πριν
Το κάστρο και ο οικισμός της Βολισσού μετά την καταστροφική πυρκαγιά (φωτ.: EUROKINISSI/Κώστας Αναγνώστου)

Φωτιά στη Χίο: Μικρές φθορές στον βυζαντινό ναό του Αγίου Γεωργίου και το Κάστρο της Βολισσού

49 λεπτά πριν
Ο Ελευθέριος Ελευθεριάδης σε φωτογραφία από το αρχείο της οικογένειάς του

Ελευθέριος Ελευθεριάδης: Έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα, το 1988, στην τελευταία επίσκεψή του στον Πόντο

1 ώρα πριν
Από αριστερά ο Βλαντίμιρ Πούτιν σε χειραψία με τον Ντόναλντ Τραμπ μετά τη συνάντησή τους στην Αλάσκα (φωτ.: EPA/Sergey Bobylev/Sputnik/Kremlin Pool)

Ντ. Τραμπ: Στόχος η απευθείας ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Πούτιν και Ζελένσκι

2 ώρες πριν
Πυροσβεστικό ελικόπτερο επιχειρεί κατά πυρκαγιάς (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)

Πυρκαγιές σε Ηλεία, Λάρισα και Καλάβρυτα – Μήνυμα του 112 για τους οικισμούς Βυτιναίικα και Ελαιώνας

3 ώρες πριν
Δύο από τα αυτοκίνητα των διακινητών, τα οποία κατασχέθηκαν από τις αρχές (φωτ.: Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης)

Συνελήφθησαν τρεις διακινητές στον Έβρο – Προσπάθησαν να περάσουν παράνομα 20 μετανάστες

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign