pontosnews.gr
Τετάρτη, 4/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Φώτης Κόντογλου: «Ρεμβασμοί στο Καστρί» – Ένα κείμενο γραμμένο τον Ιούλιο του μακρινού 1940

Ζώντας σε ένα προσφυγικό σπιτάκι στη Νέα Ερυθραία, ο Φ. Κόντογλου σχολιάζει τον πλούτο που συναντά (ήδη από τότε) στο Καστρί

15/07/2024 - 7:32μμ
Σκίτσα του Φώτη Κόντογλου από το καλοκαίρι του 1940 (πηγή: facebook / Fotis Kontoglou Original - Φώτη Κόντογλου Αρχείο)

Σκίτσα του Φώτη Κόντογλου από το καλοκαίρι του 1940 (πηγή: facebook / Fotis Kontoglou Original - Φώτη Κόντογλου Αρχείο)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Το καλοκαίρι του 1940, όταν εκδηλώθηκε η ασθένεια της αγαπημένης του συζύγου, Μαρίας, ο μεγάλος Αϊβαλιώτης Φώτης Κόντογλου έζησε ένα διάστημα στη Νέα Ερυθραία, σε ένα σπιτάκι προσφυγικό. Τα βράδια, όπως περιγράφει, έκανε βόλτες στο Καστρί, ανάμεσα στις μεγαλόπρεπες επαύλεις και τις βίλες. Τις σκέψεις του για όλα αυτά τα πλούτη αποτυπώνει στο κείμενο που ακολουθεί.

Όπως γράφουν και οι απόγονοί του στη σελίδα τού facebook «Fotis Kontoglou Original – Φώτη Κόντογλου Αρχείο», που δημοσίευσαν το κείμενο:

«Ο Κόντογλου δεν αγάπησε ποτέ τα χρήματα και τα πλούτη, γι’ αυτό και τα απαρνήθηκε εκούσια ενώ μπορούσε να τα αποκτήσει, για να μην προδώσει τις ιδέες του. Πλείστες όσες φορές παρέδωσε έργα που έμειναν στην αιωνιότητα και υμνήθηκαν από σημαντικούς ανθρώπους αλλά δεν πληρώθηκαν ποτέ! Το κείμενο που δημοσιεύουμε σήμερα είναι σκληρό, όπως σκληρή ήταν και η γλώσσα που χρησιμοποιούσε ο Κόντογλου αλλά και όπως η αλήθεια είναι πολλές φορές σκληρή.

»Έχει γραφτεί τον Ιούλιο του 1940, όταν εκδηλώθηκε η σοβαρή ασθένεια της αγαπημένης του Μαρίας που την ταλαιπώρησε για όλη της τη ζωή. Το καλοκαίρι αυτό στη Νέα Ερυθραία το θυμότανε πάντα η μητέρα μας η Δεσπούλα και μας διηγότανε διάφορες ιστορίες. Έτσι όπως το έζησε εκείνη, με τα δικά της, πολύ διαφορετικά, μάτια, ενός παιδιού δώδεκα ετών. Έστω κι αν η πραγματικότητα προμηνούσε θύελλες και δυστυχίες.

»Πριν από έναν μήνα η Γαλλία είχε παραδοθεί, κι η Αγγλία προσπαθούσε να σταθεί όρθια μ’ ό,τι της είχε απομείνει μετά τη Δουνκέρκη (Dunkerque).

»Η τρομερή σκιά του ναζισμού και του φασισμού απλωνότανε πάνω απ’ όλη την Ευρώπη. Και πολύ γρήγορα θα σκέπαζε και την Ελλάδα.

(Πηγή: facebook / Fotis Kontoglou Original – Φώτη Κόντογλου Αρχείο)

Ρεμβασμοί στο Καστρί – Ιούλιος 1940

Καθόμουνα στην Ερυθραία σ’ ένα σπίτι προσφυγικό, για ν’ αλλάξει τον αέρα της η Μαρία που ήτανε άρρωστη. Από κει έκανα κατά το βράδυ καμιά βόλτα στο Καστρί και σεργιάνιζα τις βίλες, σα να ’τανε δικές μου. Πίσω από την Πεντέλη έβγαινε το φεγγάρι, σαν κρύο μαρμαρένιο κεφάλι. Συλλογιζόμουνα πού τα βρίσκουνε τόσα λεφτά και κάνουνε μεγάλα κι ακριβά σπίτια. Ένα έργο μου δεν κάνει ούτε όσο ένα σκαλοπάτι. Τι λουλούδια, τι νερά, τι μάρμαρα, τι σιντριβάνια, τι αυτοκίνητα, γυαλιστερά σα μπουκάλια, τι υπηρεσίες, παραμάνες, περιβολαρέοι.

Τρυπωμένοι μέσα στην πρασινάδα, που δεν την τρυπά ο ήλιος, σα να μη θέλουνε να τους βλέπει κανένας, μηδέ και θέλουνε να δούνε κανέναν. Περιζωσμένοι με κάγκελα αψηλά, σα να λένε στο φουκαρά που περνά απ’ όξω και κοιτάζει ανάμεσα από τα κάγκελα «σου απαγορεύω και να βλέπεις ακόμη μέσα». Καμιά υπηρέτρια φαίνεται, οι νοικοκυραίοι όμως είναι πάντα άφαντοι. Καμιά φορά στη βεράντα βλέπεις και καμιά κυρία, μέσα, βαθιά, μα δεν προσέχει σε τίποτα, μονάχα τον εγωισμό της και τον άρχοντα τον άντρα της και τους έξυπνους πλούσιους φίλους, που λένε αξιοπρεπείς ανοησίες. Απ’ όξω η χοντρή παραμάνα έχει μέσα σ’ ένα καρότσι ένα μωρό και το σεργιανά. Του μιλά σε ξένη γλώσσα (εδώ στα πόδια της Πεντέλης, ακόμα σώνει και καλά κάνουνε τους Γάλλους αφού διαλύθηκε η Γαλλία και τους Εγγλέζους που ψυχομαχάνε).

Περιφρονημένος περπατώ στο δρόμο και κοιτάζω τα λουλούδια μιας μεγαλόπρεπης βίλας, που και κείνα είναι βαμμένα με χτυπητά χρώματα σαν τη φτιασιδωμένη κυρά τους. Δε ζουλεύω, γιατί για μένα είναι κείνα τα ογρά κάστρα σα νεκροταφεία.

Αν μου χαρίζανε μια τέτοια έπαυλη δε θα την έπαιρνα. Το πλούτος που ξοδέψανε θα ’θελα να το είχα στα χέρια μου, για να το κάνω όχι χοντροφάναρα νεόπλουτα, μα πράματα ωραία, αιώνια, πνευματικά έργα.

Γυρίζω στο φτωχό σπιτάκι που με περιμένει η Μαρία, η Δεσπούλα και το μικρό γατάκι μας, η Γκιουζέλ, που τη φέραμε με τη μάνα της νιογέννητη μέσα σ’ ένα καλάθι. Σ’ ένα καμαράκι φτιάνω κάτι εικονίσματα που μου παραγγείλανε. Η βιβλιοθήκη μου είναι ένα κασόνι.

Ξεμακραίνω τα βήματά μου από την πλούσια εκείνη νεκρούπολη, μουρμουρίζοντας μέσα στο νου μου το συγκινητικό τραγουδάκι ενός ξεχασμένου ποιητή:

δεν μου αρέσουν λείρια
και κρίνοι κηπευτοί
μόνον μ’ αρέσει η οσμή
του επανθούντος θύμου
μ’ αρκεί αυτή

15 Ιουλίου 1940
Φώτης Κόντογλου

• Πηγή: facebook / Fotis Kontoglou Original – Φώτη Κόντογλου Αρχείο.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: John Cassavetes - The Godfather of indies)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Τζον Κασσαβέτης: Έλληνας, ωραίος, πρωτοπόρος και μοιραίος

3/02/2026 - 11:27πμ
Δεξιά ο φοίνικας ή φοίνιξ, η πρώτη χρηματική μονάδα που χρησιμοποίησε το κράτος της σύγχρονης Ελλάδας (εικ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Με τον Καποδίστρια στο τιμόνι: Η ημέρα που γεννήθηκε η πρώτη ελληνική τράπεζα

2/02/2026 - 3:30μμ
Πρόσφυγες  (πηγή: βιβλίο «Certain Samaritans» της Έσθερ Λάβτζοϊ)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Η τελευταία λειτουργία για την Υπαπαντή στο Άταλαν και η διάσωση των ιερών κειμηλίων

2/02/2026 - 10:55πμ
Η εικόνα του Αγίου Τρύφωνα που φυλάσσεται στη Βυτίνα θεωρείται θαυματουργή· έφτασε από τη Μικρασία στην Αρκαδία κατά τη διάρκεια επιδημίας πανώλης, σύμφωνα με την παράδοση (φωτ.: EUROKINISSI / Χρήστος Μπόνης)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Άγιος Τρύφωνας, ο φύλακας της γης και των αμπελιών στον Πόντο

1/02/2026 - 9:13πμ
Η Έλενα Παπαρίζου στο διαγωνισμό της Eurovision που φιλοξενήθηκε στο Κίεβο, το 2005 (φωτ.: EPA / Anatoliy Maltsev)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Η Έλενα Παπαρίζου των… 44 καρατίων! Η θρυλική εμφάνιση με την ποντιακή λύρα στη Eurovision και γιατί συνεχίζει να είναι «Νumber one» στις καρδιές μας

31/01/2026 - 12:47μμ
Ο Νίκος Κούρκουλος τον Μάιο του 2003, στον φυσικό του χώρο, το θέατρο (φωτ.: Τατιάνα Μπόλαρη/Eurokinissi)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

19 χρόνια χωρίς τον Νίκο Κούρκουλο – Οι άγνωστες γλυκόπικρες ιστορίες της ζωής του και η γυναίκα που τον σημάδεψε

30/01/2026 - 3:04μμ
Ο Γιάννης Μαρής στο γραφείο του και μερικοί από τους τίτλους των έργων του (φωτ.: Αρχείο ΕΡΤ· εικ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Γιάννης Μαρής: Ο πνευματικός πατέρας του «Αστυνόμου Μπέκα» (και όχι μόνο) είχε ζήσει μια εξίσου συναρπαστική ζωή

28/01/2026 - 3:00μμ
Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος στο ψηφιδωτό των Πατέρων της Εκκλησίας στην Αγία Σοφία (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα: Ανακομιδή λειψάνων Ιωάννου Χρυσόστομου – Ο ιεράρχης από την Αντιόχεια που έγινε Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινούπολης και μαρτύρησε

27/01/2026 - 8:32πμ
Ο Σίμων Καράς στους Δελφούς, το 1988, στη Διεθνή Μουσικολογική Συνάντηση (πηγή: Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σίμων Καρράς: Ο μουσικολόγος στον οποίο οφείλουμε τη διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς

26/01/2026 - 3:59μμ
Χαλκογραφία του Giovanni Battista de'Cavalieri (πηγή: Biblioteca comunale di Trento / commons.wikimedia.org)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα πέθανε ο Μαρκιανός, ο αυτοκράτορας που έβαλε τέλος στην υποτέλεια του Βυζαντίου και σφράγισε την εποχή του με οικονομική σταθερότητα

26/01/2026 - 1:40μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: facebook/Άγιος Αντώνιος Κιλκίς)

Γλέντι που δεν θα αφήσει… ούτε μια καρέκλα όρθια υπόσχονται τα «Κρούσσια» του Αγίου Αντωνίου

7 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Στέλιος Στεφάνου)

Euroleague: Νίκη με Γκραντ ο Παναθηναϊκός στο φινάλε

8 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Παναγιώτης Μπαλάσκας)

Ναυτικό δυστύχημα με λέμβο μεταναστών ανοιχτά της Χίου – Σε εξέλιξη έρευνες για αγνοουμένους

8 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)

Θεσσαλονίκη: Σοβαρό περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας – Γυναίκα δάγκωσε κι έκοψε το αυτί του συντρόφου της

8 ώρες πριν
(Φωτ.: FIBA)

Basketball Champions League: «Διπλό» μέσα στην Προύσα η ΑΕΚ

9 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Ανεβαίνει το θερμόμετρο στην Αραβική Θάλασσα: Καταρρίφθηκε ιρανικό drone κοντά σε αμερικανικό αεροπλανοφόρο

9 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign