pontosnews.gr
Σάββατο, 6/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Χρήμα: Ξέρετε γιατί η Ελλάδα τυπώνει φέτος 5ευρα;

Τι αναφέρουν τραπεζικοί παράγοντες

29/02/2024 - 10:25μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Στην καθημερινή μας ζωή, όλο και περισσότεροι πληρώνουν πλέον με κάρτα ή κάνουν τις συναλλαγές τους ηλεκτρονικά. Παρ’ όλα αυτά, εξακολουθούν να κυκλοφορούν τεράστιες ποσότητες μετρητών. Ενώ τα χαρτονομίσματα και τα κέρματα σπάνια διακινούνται πλέον στις σκανδιναβικές χώρες και την Ολλανδία, για παράδειγμα, τα μετρητά παραμένουν το πιο δημοφιλές μέσο πληρωμής σχεδόν σε όλες τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.

Η Γερμανία βρίσκεται στην ανώτερη μεσαία γραμμή της Ευρώπης, με περίπου το 60% των συναλλαγών σε μετρητά.

Στη ζώνη του ευρώ, το ποσοστό των πληρωμών σε μετρητά μειώθηκε πάντως από 72% σε 59%, μόνο τα τελευταία τρία χρόνια. Στα τέλη Ιανουαρίου, στην ευρωζώνη κυκλοφορούσαν χαρτονομίσματα αξίας πάνω από 1,5 τρισ., σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει αναθέσει μάλιστα στην Ελλάδα, μαζί με την Ισπανία, να τυπώσουν για το 2024 το σύνολο των νέων χαρτονομισμάτων των πέντε ευρώ για όλες τις χώρες της ευρωζώνης. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, οι δύο χώρες θα εκτυπώσουν 313,8 εκατομμύρια χαρτονομίσματα των πέντε ευρώ που απαιτεί ο ευρωπαϊκός οργανισμός για το τρέχον έτος. Η Ισπανία θα εκτυπώσει επίσης και τα τραπεζογραμμάτια των 10 ευρώ για ολόκληρη την ευρωζώνη, για το 2024.

Συγκεκριμένα, η Τράπεζα της Ισπανίας έχει ως αποστολή την εκτύπωση 424,2 εκατ. τραπεζογραμματίων των 10 ευρώ, που ισοδυναμούν με αξία 4,24 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε η ΕΚΤ.

Άλλες Κεντρικές Τράπεζες στις χώρες της ευρωζώνης θα εκτυπώσουν επίσης 1.538,4 εκατ. τραπεζογραμμάτια των 50 ευρώ, 564,9 εκατ. των 20 ευρώ, 527,5 εκατ. των 100 ευρώ και 164,2 εκατ. χαρτονομίσματα των 200 ευρώ. Για την ιστορία, προκειμένου να περιορίσει το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, η ΕΚΤ σταμάτησε να εκδίδει χαρτονομίσματα των 500 ευρώ εδώ και πέντε χρόνια. Ως αποτέλεσμα, η ζήτηση για χαρτονομίσματα των 100 και 200 ​​ευρώ αυξήθηκε.

Θα τυπωθούν 3,53 εκατομμύρια χαρτονομίσματα

Συνολικά αναμένεται να εκδοθούν φέτος 3,53 εκατομμύρια τραπεζογραμμάτια, συνολικής αξίας 179,6 δισεκατομμυρίων ευρώ – που αντιπροσωπεύει 11% περισσότερες μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, όπου τυπώθηκαν 3,14 εκατομμύρια χαρτονομίσματα του ευρώ.

Η ΕΚΤ συνήθως δεν ορίζει την παραγωγή μιας συγκεκριμένης ονομαστικής αξίας στην ίδια Κεντρική Τράπεζα κάθε χρόνο, αλλά προχωρά σε διαφοροποίηση. «Η παραγωγή τραπεζογραμματίων ξεκινά με έναν υπολογισμό από τις κεντρικές τράπεζες των χωρών της ευρωζώνης με τον οποίο σκοπεύουν να καθορίσουν πόσα χαρτονομίσματα πρέπει να αντικατασταθούν, καθώς δεν είναι κατάλληλα για κυκλοφορία, αλλά και την ποσότητα που απαιτείται για την ικανοποίηση της ζήτησης.

Η ΕΚΤ προσθέτει μια γενική πρόβλεψη για το σύνολο», τονίζουν στη Ναυτεμπορική τραπεζικοί παράγοντες.

«Αφού γίνουν γνωστές οι συνολικές ανάγκες, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκχωρεί τους όγκους παραγωγής και την ποσότητα των χαρτονομισμάτων που πρέπει να εκτυπωθούν από κάθε εθνική τράπεζα, με βάση τη συνεισφορά της καθεμίας στο κεφάλαιο της ΕΚΤ», εξηγούν οι ίδιες πηγές. «Η κατανομή της παραγωγής λαμβάνει υπόψη κριτήρια αποτελεσματικότητας και το κόστος εκτύπωσης κάθε τραπεζογραμματίου».

Πιο ακριβά τα μετρητά

Τραπεζικοί παράγοντες λένε μάλιστα ότι πολλοί Ευρωπαίοι παραμένουν δύσπιστοι προς τα εναλλακτικά μέσα πληρωμής και εξακολουθούν να προτιμούν τα μετρητά, παρά το γεγονός ότι είναι πιο… ακριβά, καθώς πέρα από τα έξοδα εκτύπωσης, η συντήρηση των ΑΤΜ κοστίζει πολλά δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως σε όλη την ευρωζώνη και οι έμποροι λιανικής πρέπει να ξοδεύουν επίσης αρκετά δισεκατομμύρια για να μεταφέρουν τα μετρητά.

Όλα αυτά τα κόστη μετακυλίονται έμμεσα στους πελάτες.

«Η αυξημένη ζήτηση για τραπεζογραμμάτια πάντως είναι ένα τυπικό φαινόμενο σε περιόδους κρίσης, όπου οι άνθρωποι βασίζονται σε δοκιμασμένα προϊόντα και εμπιστεύονται τα μετρητά ως ασφαλή χρήματα», γράφει η Bundesbank σε μια μελέτη. Μεγάλα ποσά μετρητών συσσωρεύτηκαν επίσης σε χώρες με υψηλά επίπεδα διαφθοράς, κακή διοίκηση και ακριβά και ανεπαρκή τραπεζικά συστήματα.

Ψηφιακό ευρώ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ετοιμάζεται πάντως για την εισαγωγή ψηφιακού ευρώ, προκειμένου να αλλάξει τον τρόπο χρήσης του χρήματος τις επόμενες δεκαετίες. Στόχος είναι να δοθεί στους Ευρωπαίους πολίτες ένας ασφαλής τρόπος να πραγματοποιούν αγορές χωρίς να εξαρτώνται από παρόχους υπηρεσιών πληρωμών που ελέγχονται από μη ευρωπαϊκές εταιρείες, όπως οι Mastercard, Visa, Apple Pay και Google Pay.

«Το ψηφιακό ευρώ θα είναι χρήμα της Κεντρικής Τράπεζας που πηγαίνει από την ΕΚΤ στους πολίτες.

»Εδώ ακριβώς έγκειται η θεμελιώδης αλλαγή στο νομισματικό σύστημα που θα μπορούσε να επιφέρει η μεταρρύθμιση: Για πρώτη φορά, οι άνθρωποι θα έρχονται σε άμεση επαφή με τα χρήματα της κεντρικής τράπεζας, χωρίς μετρητά. Έτσι, το ψηφιακό ευρώ θα είναι σαν τα μετρητά», τονίζουν τραπεζικές πηγές.

Οι πολίτες της ευρωζώνης μπορεί στο μέλλον να πάρουν κάρτες από την ΕΚΤ. Θα μπορούσαν να μεταφέρουν χρήματα από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους και να τα μετατρέψουν από χρήματα τραπεζών σε χρήματα κεντρικής τράπεζας.

• Πηγή: Μιχάλης Ψύλος / naftemporiki.gr.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στιγμιότυπο από την υπογραφή της συμφωνίας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπεγράφη η συμφωνία Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας για τον Κάθετο Διάδρομο στον Εύξεινο Πόντο

4/12/2025 - 11:59πμ
Πολυκατοικίες σε γειτονιά της Αθήνας (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιστροφή ενοικίου: Χωρίς πρόστιμο οι διορθώσεις στο Ε1 – Τι πρέπει να δηλώσουν οι δικαιούχοι

1/12/2025 - 12:44μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ θα μοιράσουν πάνω από 81 εκατ. ευρώ

30/11/2025 - 9:39πμ
(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαϊκές αγορές: Απεργία στις 3 Δεκεμβρίου αποφάσισε η Γενική Συνομοσπονδία Παραγωγών – Τα αιτήματα

29/11/2025 - 11:57πμ
(Φωτ. αρχείου: freepik)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιστροφή ενοικίου: 11 ερωτήσεις και απαντήσεις – Ποιοι το δικαιούνται, ποιοι πρέπει να κάνουν αίτηση

28/11/2025 - 10:27μμ
Κτηνοτρόφοι στην Αθήνα, σε πανελλαδικό συλλαλητήριο μαζί με τους αγρότες. Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Τζούμας)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενίσχυση 56 εκατ. ευρώ στους κτηνοτρόφους, για ευλογιά και πανώλη

26/11/2025 - 6:47μμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Roman Pilipey)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συναγερμός στην Ευρώπη για τις ελλείψεις φυσικού αερίου

26/11/2025 - 6:22μμ
Στιγμιότυπο από την παρουσίαση τη συμφωνία κυβέρνησης, υπουργείου και εθνικών εταίρων (φωτ.: EUROKINISSI/Μιχάλης Καραγιάννης)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπ. Εργασίας: Επανέρχονται οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, καταργούνται οι μνημονιακοί περιορισμοί

26/11/2025 - 12:03μμ
(Φωτ. αρχείου: freepik)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Ψηφιοποιείται η φορολογία κληρονομιών και δωρεών – Οδηγός με 86 ερωτήσεις και απαντήσεις

26/11/2025 - 11:26πμ
Απόδειξη μετά την ανάληψη μετρητών (φωτ.: EUROKINISSI / Βασίλης Ρεμπάπης)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δευτέρα και Παρασκευή οι πληρωμές: Ενισχύσεις έως 800 ευρώ σε 2,4 εκατ. πολίτες

23/11/2025 - 3:13μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Φουσκωμένα τα νερά του ποταμού Ενιπέα (φωτ.: glomex)

Κακοκαιρία «Byron»: Υπερχείλισε ο ποταμός Ενιπέας – Μηνύματα του 112 για εκκένωση και ετοιμότητα

28 λεπτά πριν
Τα 225 αγαλματίδια όπως βρέθηκαν μέσα στον βασιλικό τάφο (φωτ.: Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου )

Αίγυπτος: 225 ταφικά αγαλματίδια «πρόδωσαν» την ταυτότητα ενός μυστηριώδους φαραώ

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)

Με βροχές και καταιγίδες μέχρι το μεσημέρι μάς αποχαιρετά η κακοκαιρία «Byron»

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Αργυρώ Αναστασίου)

Euroleague: Η Βαλένθια έριξε τον Παναθηναϊκό από την κορυφή

10 ώρες πριν
Η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ (κέντρο) με το προσωπικό του γενικού προξενείου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη (φωτ.: facebook/Kimberly Guilfoyle)

Κ. Γκιλφόιλ από τη Θεσσαλονίκη: Η Βόρεια Ελλάδα είναι η κινητήρια δύναμη της οικονομικής ανάπτυξης – Τι είπε για το προξενείο

10 ώρες πριν
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης (φωτ.: Γραφείο Τύπου Προεδρίας Κυπριακής Δημοκρατίας)

Κύπρος: Ανασχηματισμό έκανε ο Νίκος Χριστοδουλίδης – Αλλαγές σε πέντε υπουργεία

11 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign