pontosnews.gr
Πέμπτη, 5/11/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Το Ισραήλ «λιγότερο συγκρατημένο» στη Συρία, με πολλά φονικά πλήγματα – Η Χεζμπολάχ και το Ιράν

Ολοένα και πιο ασταθής γίνεται η Μέση Ανατολή

8/01/2024 - 11:03μμ
Ένα τανκ μεταφέρεται στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο (φωτ.: EPA / Atef Safadi)

Ένα τανκ μεταφέρεται στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο (φωτ.: EPA / Atef Safadi)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Την αποκάλυψη ότι οι Ισραηλινοί ευθύνονται για ένα άνευ προηγουμένου φονικό κύμα στη Συρία, βάζοντας στο στόχαστρο φορτηγά, υποδομές και ανθρώπους που σχετίζονται με τα ιρανικά όπλα, κάνει το Reuters.

Το πρακτορείο επικαλείται έξι πηγές – ανάμεσά τους ένας Σύρος αξιωματικός των υπηρεσιών πληροφοριών του στρατού και ένας διοικητής στον περιφερειακό συνασπισμό που υποστηρίζει τη Δαμασκό. Και οι δύο επιβεβαίωσαν ότι το Ισραήλ έχει αλλάξει στρατηγική μετά την επίθεση μαχητών της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, που είχε σαν συνέπεια τα διαδοχικά πλήγματα σε Λωρίδα της Γάζας και Λίβανο.

Παρόλο που οι Ισραηλινοί εδώ και χρόνια χτυπούν στόχους στη Συρία που θεωρούν ότι συνδέονται με το Ιράν –ακόμα και σε περιοχές υπό τον έλεγχο της Χεζμπολάχ του Λιβάνου–, αυτή τη φορά οι αεροπορικές επιδρομές είναι πιο φονικές.

Διοικητής στον περιφερειακό συνασπισμό και δύο άλλες πηγές είπαν στο Reuters το Ισραήλ εγκατέλειψε τους σιωπηρούς «κανόνες του παιχνιδιού» που χαρακτήριζαν προηγουμένως τα πλήγματά του. Πλέον φαίνεται να είναι λιγότερο… συγκρατημένο και να μην υπολογίζει εάν θα υπάρξουν βαριές απώλειες για τη Χεζμπολάχ.

«Κάποτε έριχναν προειδοποιητικά πυρά: χτυπούσαν κοντά στο φορτηγό, οι άνδρες μας θα έβγαιναν από το φορτηγό και τότε εκείνοι χτυπούσαν το φορτηγό», είπε ο διοικητής, περιγράφοντας τις ισραηλινές επιδρομές σε μεταφορές όπλων που έκανε η Χεζμπολάχ πριν από τις 7 Οκτωβρίου.

Και πρόσθεσε: «Τώρα αυτό τελείωσε. Το Ισραήλ εξαπολύει πιο φονικές, πιο συχνές αεροπορικές επιδρομές με στόχο μεταφορές ιρανικών όπλων και αντιαεροπορικών συστημάτων στη Συρία. Τους βομβαρδίζουν όλους κατευθείαν. Βομβαρδίζουν για να σκοτώσουν».

Σε τηλεοπτικό διάγγελμα στις 5 Ιανουαρίου ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Σαγέντ Χασάν Νασράλα δήλωσε πως η οργάνωση έχει χάσει «έναν αριθμό μαχητών σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Συρία σε διάφορα μέρη τους τελευταίους τρεις μήνες».

Και πρόσθεσε: «Είχαμε μια φόρμουλα πριν από την επιχείρηση “Πλημμύρα του Αλ Άκσα” [σ.σ. η επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου]· αν σκότωναν έναν από τους αδελφούς μας στη Συρία, θα απαντούσαμε στο μέτωπο του Λιβάνου το οποίο ήταν ήρεμο. Ουσιαστικά οι όροι αυτής της φόρμουλας έχουν αλλάξει. Γιατί; Επειδή όλο το μέτωπο έχει ανάψει τώρα».

Ο αξιωματικός της συριακής υπηρεσίας πληροφοριών αποκάλυψε στο Reuters πως κατά τη διάρκεια μιας επιδρομής επλήγη αμυντικός εξοπλισμός προτού ακόμη οι στρατιώτες προλάβουν να τον εγκαταστήσουν. Τα αεροδρόμια σε Δαμασκό και Χαλέπι, τα οποία έχει χρησιμοποιήσει το Ιράν προκειμένου να μεταφέρει όπλα, είναι σχεδόν συνεχώς εκτός λειτουργίας λόγω πληγμάτων.

«Το Ισραήλ λέει στον [Σύρο πρόεδρο Μπασάρ] αλ Άσαντ: επιτρέπετε στους Ιρανούς και στη Χεζμπολάχ να μεταφέρουν όπλα και να οχυρώνονται, άρα θα διακόψουμε τη γραμμή ζωής σας και θα βρεθείτε στριμωγμένος» τόνισε η ίδια πηγή.

Πάντως το Ισραήλ έχει πει κατ’ επανάληψη πως δεν επιδιώκει ένα δεύτερο πολεμικό μέτωπο στον Λίβανο ή στη Συρία.

Παρά την εντατικοποίηση των πληγμάτων, ο συριακός στρατός –που είχε μεγάλη εξάρτηση από τη Χεζμπολάχ και το Ιράν ενώ πολεμούσε τους αντάρτες στη διάρκεια του εμφυλίου– δεν έχει απαντήσει. «Δεν θέλουμε να θέσουμε τους εαυτούς μας σε μια κατάσταση αντιπαράθεσης ή ανοικτού πολέμου με το Ισραήλ», δήλωσε ο αξιωματικός της συριακής υπηρεσίας πληροφοριών.

Άλλωστε, όπως είπαν δύο από τις πηγές του Reuters, ο Μπασάρ αλ Άσαντ λόγω των απειλών του Ισραήλ μέσω των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων έχει αποφύγει να στηρίξει τη Χαμάς. Οι πληροφορίες αυτές δεν επιβεβαιώθηκαν από το πρακτορείο, ωστόσο άλλη πηγή του δήλωσε πως το ισραηλινό μήνυμα ουσιαστικά είχε αποδέκτη τη Χεζμπολάχ. «Έλαβε σοβαρά την απειλή, καθώς θα της είχε κοστίσει ό,τι είχε φτιάξει στη Συρία τα τελευταία χρόνια», εξήγησε.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου: EPA / Alexander Becher)
ΚΟΣΜΟΣ

Ανησυχία σε Γερμανία, Αυστρία και Ουγγαρία: Βελόνες, καρφιά και βίδες βρέθηκαν μέσα σε γλυκά του Halloween

5/11/2026 - 10:20πμ
Ο Ντόναλντ Τραμπ μιλά στους δημοσιογράφους στο εργοτάξιο της νέας αίθουσας χορού του Λευκού Οίκου, στην Ουάσινγκτον, όπου υπέγραψε την τελευταία χαλύβδινη δοκό του έργου, παρουσία εργατών, στις 4 Νοεμβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Annabelle Gordon / POOL)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ήττα για τον Τραμπ, «βέλη» από τον Βανς – «Θα το ξανάκανα», λέει για το Ιράν

5/11/2026 - 9:15πμ
(Φωτ. αρχείου: EPA/Dogukan Keskinkilic / Pool)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Ανησυχία για F-35 μετά την ήττα Τραμπ στο Κογκρέσο

5/11/2026 - 8:15πμ
(Φωτ.: Pixabay)
ΚΟΣΜΟΣ

Ουγγαρία: «Καταδότες σε κάθε γειτονιά» – Στο φως τα σκοτεινά μυστικά της κομμουνιστικής περιόδου της χώρας

4/11/2026 - 11:25μμ
Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας (φωτ.: aa.com.tr)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Απορρίπτουμε τους αβάσιμους ισχυρισμούς που περιλαμβάνονται στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

4/11/2026 - 9:14μμ
(Φωτ.: EPA)
ΚΟΣΜΟΣ

Κομισιόν: Casus belli, «Γαλάζια Πατρίδα» και τουρκολιβυκό μνημόνιο στην ετήσια έκθεση προόδου για την Τουρκία

4/11/2026 - 6:57μμ
Η Δυτική Πτερυγα του Λευκού Οίκου (φωτ.: EPA/SHAWN THEW)
ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές ΗΠΑ 2026: Ιστορική νίκη του Κρις Πάπας στη Γερουσία – Οι Ελληνοαμερικανοί που στέλνει η Ομογένεια στο Κογκρέσο

4/11/2026 - 5:33μμ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στην πισίνα αντικατοπτρισμού του Μνημείου Λίνκολν, στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ (φωτ.: EPA/JIM LO SCALZO)
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ντόναλντ Τραμπ ενώπιον της νέας πολιτικής πραγματικότητας – Η επόμενη μέρα των αμερικανικών ενδιάμεσων εκλογών

4/11/2026 - 1:00μμ
Τηλεοπτική οθόνη στον σταθμό της Σεούλ, στη Νότια Κορέα, προβάλλει ειδησεογραφικό ρεπορτάζ για την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα προς την Ανατολική Θάλασσα, στις 4 Νοεμβρίου 2026 (φωτ.: EPA/JEON HEON-KYUN)
ΚΟΣΜΟΣ

Βόρεια Κορέα: Νέα πυραυλική δοκιμή εν μέσω οξυμένης έντασης με τις ΗΠΑ

4/11/2026 - 10:38πμ
(Φωτ.: EPA / Richard Rodriguez)
ΚΟΣΜΟΣ

Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Συντριπτική νίκη των Δημοκρατικών – Κερδίζουν την πλειοψηφία στη Γερουσία και παίρνουν τον συνολικό έλεγχο του Κογκρέσου

4/11/2026 - 8:35πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στάση εργασίας στο pontosnews.gr από τις 11:30 έως τις 15:30

3 ώρες πριν
Το έμβλημα των Ηνωμένων Εθνών έξω από την αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης, στη Νέα Υόρκη (φωτ.: EPA / Sarah Yenesel)

Τουρκολιβυκό μνημόνιο: Η Ελλάδα στον ΟΗΕ – Καμία νομιμοποίηση από την κύρωση στη Λιβύη

3 ώρες πριν
Στη Βιβλιοθήκη σήμερα, στο κτήριο της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Νάουσας. Στιγμιότυπο από το τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ «Όσα φέρνει η μνήμη», της ΕΡΤ3

Βιβλιοθήκη Αργυρούπολης: Σώθηκε στον ξεριζωμό, κινδύνεψε ξανά στην Ελλάδα

3 ώρες πριν
Ελληνορθόδοξοι ιερείς ευλογούν τη βρετανική σημαία στη Λευκωσία, σε γκραβούρα που δημοσιεύτηκε στο «Illustrated London News» το 1878 (πηγή: Illustrated London News / Wikimedia Commons)

5 Νοεμβρίου 1914: Η μέρα που η Βρετανία προσάρτησε την Κύπρο

3 ώρες πριν
Ο Χένρι Μοργκεντάου με παιδιά από το προσφυγικό ορφανοτροφείο στο Ζάππειο, στην Αθήνα, περίπου το 1923 (φωτ.: Bain News Service / Library of Congress)

Οι άνθρωποι των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής – Τα πρόσωπα και το έργο τους

3 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EPA / Alexander Becher)

Ανησυχία σε Γερμανία, Αυστρία και Ουγγαρία: Βελόνες, καρφιά και βίδες βρέθηκαν μέσα σε γλυκά του Halloween

4 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV