pontosnews.gr
Τετάρτη, 16/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Πραξικόπημα στον Νίγηρα: Απειλή ανάφλεξης στο Σαχέλ – Νικητές οι τζιχαντιστές;

«Κάτω η Γαλλία!» φώναζαν υποστηρικτές της στρατιωτικής χούντας, κρατώντας σημαίες του Νίγηρα, της Μπουρκίνα Φάσο και της Ρωσίας

7/08/2023 - 11:01πμ
Σχεδόν 30.000 οπαδοί των πραξικοπηματιών συμμετείχαν σε συγκέντρωση-επίδειξη δύναμης στο μεγαλύτερο στάδιο της Νιγηρίας, στην πρωτεύουσα Νιαμέ (φωτ.: EPA / Issifou Djibo)

Σχεδόν 30.000 οπαδοί των πραξικοπηματιών συμμετείχαν σε συγκέντρωση-επίδειξη δύναμης στο μεγαλύτερο στάδιο της Νιγηρίας, στην πρωτεύουσα Νιαμέ (φωτ.: EPA / Issifou Djibo)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

«Κλειστός μέχρι νεωτέρας» θα είναι ο εναέριος χώρος του Νίγηρα, καθώς οι πραξικοπηματίες επικαλούνται την απειλή επέμβασης από στρατούς των γειτονικών χωρών – τα σύνορα είμαι με Αλγερία, Μπουρκίνα Φάσο, Λιβύη, Μαλί και Τσαντ.

«Μπροστά στην απειλή επέμβασης που συγκεκριμενοποιείται από γειτονικές χώρες, ο εναέριος χώρος του Νίγηρα κλείνει», ανέφερε ανακοίνωση της στρατιωτικής χούντας, διαμηνύοντας πως «οποιαδήποτε απόπειρα παραβίασης» θα συναντήσει «ενεργητική και ακαριαία αντίδραση».

Η απόφαση ελήφθη λίγο πριν από την εκπνοή του τελεσίγραφου που έστειλε η Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (CEDEAO στα γαλλικά, ECOWAS στα αγγλικά). Οι πραξικοποιματίες καλούνταν ν’ αποκαταστήσουν στα καθήκοντά του τον πρόεδρο Μπαζούμ, διαφορετικα θα μπορούσε να υπάρξει στρατιωτική επέμβαση.

Σε χωριστή ανακοίνωσή του το κίνημα των στρατιωτικών, δηλαδή το Εθνικό Συμβούλιο για τη Σωτηρία της Πατρίδας, ανέφερε πως έχει γίνει «προκαταρκτική ανάπτυξη» στρατευμάτων στο πλαίσιο της προετοιμασίας της επέμβασης σε δύο χώρες της κεντρικής Αφρικής, χωρίς να ξεκαθαρίσει ποιες είναι αυτές. Προειδοποίησε πως «κάθε κράτος που εμπλέκεται θα θεωρηθεί εμπόλεμο μέρος».

«Κάτω η Γαλλία!»

Χθες το απόγευμα σχεδόν 30.000 οπαδοί των πραξικοπηματιών, πολλοί από τους οποίους ανέμιζαν σημαίες του Νίγηρα, της Μπουρκίνα Φάσο και της Ρωσίας, συμμετείχαν σε συγκέντρωση-επίδειξη δύναμης στο μεγαλύτερο στάδιο της χώρας, στην πρωτεύουσα Νιαμέ.

«Σήμερα είναι η ημέρα της αληθινής ανεξαρτησίας μας!», έλεγε νεαρός, ενώ το πλήθος γύρω του επαναλάμβανε «Κάτω η Γαλλία! Κάτω η CEDEAO!».

Μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για την Ανεξαρτησία της Πατρίδας κατέφθασαν θριαμβευτικά στο στάδιο, με οχηματοπομπή αποτελούμενη από ανοιχτά ημιφορτηγά, επευφημούμενοι και πλαισιωμένοι από το πλήθος, σύμφωνα με ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο στρατηγός Μοαμέντ Τουμπά, τρίτος τη τάξει στο κίνημα των πραξικοπηματιών, πήρε το λόγο για να καταγγείλει αυτούς που έχουν «κρυφτεί στο σκοτάδι» και «απεργάζονται την υπονόμευση» της «πορείας του Νίγηρα προς εμπρός». «Γνωρίζουμε το μακιαβελικό τους σχέδιο», είπε.

Το πραξικόπημα έχει καταδικαστεί από το σύνολο των δυτικών και αφρικανών εταίρων του Νίγηρα. Όμως οι στρατιωτικοί έχουν την υποστήριξη των καθεστώτων στο Μαλί και στον Νίγηρα, όπου έγιναν πραξικοπήματα το 2020 και το 2022 αντίστοιχα και όπου επίσης η αιματηρή δράση τζιχαντιστών παραμένει ανοιχτή πληγή. Οι σύμμαχοι διατράνωσαν πως οποιαδήποτε επέμβαση στον Νίγηρα θα εκληφθεί ως «κήρυξη πολέμου» εναντίον τους.

Νικητές οι τζιχαντιστές;

Η προοπτική στρατιωτικής επέμβασης προκαλεί ανησυχίες και επικρίσεις.

Το Σάββατο γερουσιαστές στη Νιγηρία, παράγοντα… βαρέων βαρών στη CEDEAO, με τα 215 εκατομμύρια κατοίκων της και με σύνορα 1.500 χιλιομέτρων με τον Νίγηρα, κάλεσαν τον πρόεδρο Μπόλα Τινούμπου να προκρίνει «την πολιτική και διπλωματική επιλογή».

Η Αλγερία, άλλος γείτονας του Νίγηρα και επίσης μείζων παράγοντας στο Σαχέλ, εξέφρασε επίσης ξεκάθαρα τις έντονες επιφυλάξεις της. Ο αλγερινός πρόεδρος Αμπντελματζίντ Ταμπούν έκρινε προχθές πως η επέμβαση θα αποτελούσε «άμεση απειλή» για τη χώρα του, επισήμανε πως «δεν μπορεί να υπάρξει καμιά λύση χωρίς εμάς» και προειδοποίησε πως μπορεί να προκληθεί «ανάφλεξη σε όλο το Σαχέλ».

«Πρέπει να αποτραπεί το καταστροφικό σενάριο του πολέμου» προειδοποίησε από τη δική της πλευρά ομάδα ερευνητών ειδικευμένων στο Σαχέλ σε άρθρο της που δημοσιεύθηκε προχθές στη γαλλική εφημερίδα Libération.

Το ξέσπασμα πολέμου στο Σαχέλ «δεν θα είχε παρά μόνο έναν νικητή: τα τζιχαντιστικά κινήματα, τα οποία εδώ και χρόνια βασίζουν την εδαφική τους επέκταση στην αποτυχία των κρατών», επισημαίνεται στο κείμενο.

Πολλοί κάτοικοι της Νιαμέ –που αποτελεί οχυρό της αντιπολίτευσης στον ανατραπέντα πρόεδρο– εξέφραζαν την ελπίδα χθες πως δεν θα ζήσουν στρατιωτική επέμβαση. «Αν επέμβει η CEDEAO, θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Όμως ο κόσμος είναι έτοιμος» και «θα υποστηρίξει τους νέους ηγέτες», διότι «θέλουμε αλλαγή», είπε ο Ζακού, έμπορος.

Η CEDEAO και δυτικές κυβερνήσεις απαιτούν την επάνοδο στη συνταγματική τάξη και την απελευθέρωση του προέδρου Μπαζούμ που παραμένει κρατούμενος.

«Καταδικάζουμε την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος στον Νίγηρα, που αποτελεί σοβαρή απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή», ανέφερε χθες το βράδυ ο πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού, ο Αλασάν Ουαταρά.

Έκρινε πως είναι «κεφαλαιώδες» να «αποκατασταθεί η συνταγματική τάξη» και να «επιτραπεί στον δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο Μπαζούμ να ασκήσει ελεύθερα τα καθήκοντά του». Η θέση είναι ταυτόσημη με αυτή της Γαλλίας, της άλλοτε αποικιακής δύναμης στην περιοχή, οι σχέσεις της οποίας με τον Νίγηρα έχουν μπει σε τροχιά ραγδαίας επιδείνωσης μετά το πραξικόπημα.

Οι στρατιωτικοί κατήγγειλαν τις συμφωνίες συνεργασίας στα πεδία της ασφάλειας και της άμυνας με τη Γαλλία που έχει αναπτύξει στο έδαφος του Νίγηρα πάνω από 1.500 στρατιωτικούς στο πλαίσιο του αντιτρομοκρατικού αγώνα, απόφαση που το Παρίσι επέλεξε να αγνοήσει.

• Αναδημοσίευση από το ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γαλλικό Πρακτορείο / Reuters.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Facebook/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: «Δύσκολα και αντιδημοφιλή» μέτρα προαναγγέλλει ο Ζελένσκι για τη «μαύρη τρύπα» των 23 δισ. ευρώ

15/09/2026 - 11:58μμ
Στιγμιότυπο από παλιότερη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη (φωτ.: EPA/Radek Pietruszka)
ΚΟΣΜΟΣ

Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις εξελίξεις στο στενό Μπαμπ ελ Μάντεμπ

15/09/2026 - 6:32μμ
Λευκές ποδιές σαν αυτή της εικόνας αναμένεται να φορούν οι εκπαιδευτικοί στην Τουρκία, γεγονός που τους έχει εξοργίσει (φωτ.: syriacpress.com)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Αντιδράσεις εκπαιδευτικών για την υποχρεωτική λευκή ποδιά στα σχολεία

15/09/2026 - 6:00μμ
(Φωτ.: EPA / Yuri Kochetkov)
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Θετικό το Κρεμλίνο για το μορατόριουμ στις ενεργειακές υποδομές

15/09/2026 - 3:00μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: «Καμία συνομιλία» με τις ΗΠΑ – Απορρίπτει το «άνοιγμα» Τραμπ για διαπραγματεύσεις

15/09/2026 - 12:09μμ
Στιγμιότυπο από την τηλεοπτική σειρά (φωτ.: facebook / KurtlarVadisi.PLT)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Προφυλακίσεις και ανακρίσεις για την πιο δημοφιλή τηλεοπτική σειρά της χώρας – Στο επίκεντρο το «πραξικόπημα» του 2016

14/09/2026 - 11:34μμ
Το δικαστήριο Minshull Street στο Μάντσεστερ, όπου εκδικάζεται η υπόθεση (φωτ.: EPA / Adam Vaughan)
ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Υπόθεση που θυμίζει Πελικό – Νάρκωνε και βίαζε τη σύζυγό του επί δύο δεκαετίες

14/09/2026 - 10:24μμ
Λήψη του βρετανικού κοινοβουλίου (φωτ. αρχαίου: EPA / Facundo Arrizabalaga)
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωγμές στο Ηνωμένο Βασίλειο: Κοινό μέτωπο τριών ηγεσιών με ορίζοντα την ΕΕ

14/09/2026 - 9:18μμ
Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας από ψηλά (πηγή: Facebook / Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Κατηγορίες κατά της Ελλάδας για «σφαγές», την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Μικρασιατών

14/09/2026 - 8:31μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Πρωτιά των Χριστιανοδημοκρατών στην Κάτω Σαξονία – Εκτόξευση της ακροδεξιάς AfD

14/09/2026 - 11:05πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EPA / Christophe Petit Tesson)

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Σήμερα η ομιλία της για την Κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (SOTEU)

7 λεπτά πριν
Εικόνα από τη μεταγωγή των δύο γιατρών στον ανακριτή (φωτ.: Σωτήρης Δημητρόπουλος/EUROKINISSI)

Γιώργος Μαζωνάκης: Στη φυλακή το ζευγάρι των γιατρών για τον θάνατό του

32 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης)

Καιρός: Βροχές, καταιγίδες και ισχυροί άνεμοι στο Αιγαίο σήμερα Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου

58 λεπτά πριν
(Φωτ.: Facebook/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Ουκρανία: «Δύσκολα και αντιδημοφιλή» μέτρα προαναγγέλλει ο Ζελένσκι για τη «μαύρη τρύπα» των 23 δισ. ευρώ

9 ώρες πριν
Εικόνα από την πολιτική κηδεία του βουλευτή του ΚΚΕ Σπύρου Χαλβατζή, στο πάρκο Ελευθερίας (πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ) (φωτ.: Τατιάνα Μπόλαρη/EUROKINISSI)

Σπύρος Χαλβατζής: Ρίγη συγκίνησης και κόκκινες σημαίες στο τελευταίο «αντίο»

10 ώρες πριν
(Φωτ.: pixabay.com)

Ιαπωνία: Ρεκόρ με 107.677 αιωνόβιους – Οι γυναίκες αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV