pontosnews.gr
Πέμπτη, 28/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Αντόνιο Γκουτέρες: Η εποχή του παγκόσμιου κοχλασμού έφτασε

Τελείωσε η περίοδος υπερθέρμανσης του πλανήτη, δήλωσε ο γγ του ΟΗΕ

28/07/2023 - 8:57πμ
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας (φωτ.: EPA/JUSTIN LANE)

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας (φωτ.: EPA/JUSTIN LANE)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Σοκ προκαλεί η δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες με αφορμή την παγκόσμια θερμοκρασία τον Ιούλιο του 2023 που σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι ο πιο ζεστός μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ.

Η περίοδος της υπερθέρμανσης του πλανήτη έχει τελειώσει και «η εποχή του παγκόσμιου κοχλασμού έχει φτάσει», προειδοποίησε τονίζοντας πως «Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ. Είναι τρομακτικό. Και αυτό είναι μόνο η αρχή»!

«Είναι ακόμα εφικτό να περιοριστεί η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας σε 1,5 βαθμό Κελσίου και να αποφευχθεί το χειρότερο της κλιματικής αλλαγής. Αλλά μόνο με δραματική, άμεση δράση για το κλίμα».

Ο Ιούλιος του 2023 έχει ξεπεράσει κάθε ρεκόρ θερμοκρασίας

Έπειτα από τρεις εβδομάδες «καυτών» θερμοκρασιών στην ξηρά και τη θάλασσα, σε τρεις ηπείρους, ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO) των Ηνωμένων Εθνών και το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο Copernicus θεωρούν ότι έχουν αρκετά δεδομένα για να ανακοινώσουν ότι ο φετινός Ιούλιος θα είναι «με μεγάλη βεβαιότητα ο θερμότερος μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ», ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ του Ιουλίου του 2019.

Το φαινόμενο αυτό πιθανότατα είναι «άνευ προηγουμένου» εδώ και χιλιάδες χρόνια και δεν αποτελεί παρά μόνο μια «πρόγευση» του μελλοντικού κλίματος του πλανήτη, εκτιμούν οι δύο οργανισμοί.

Από τις πυρκαγιές στην Ελλάδα και τον Καναδά –που τώρα πλήττεται από καταστροφικές πλημμύρες– μέχρι την ακραία ζέστη στη νότια Ευρώπη, τη βόρεια Αφρική, τις νότιες ΗΠΑ και ένα τμήμα της Κίνας, απ’ όπου αμέσως μετά πέρασε ο τυφώνας Ντοκσούρι, αφού άφησε πίσω του τουλάχιστον έξι νεκρούς στις Φιλιππίνες: οι ενδείξεις της κλιματικής αλλαγής που οφείλεται στον άνθρωπο εκδηλώθηκαν ταυτόχρονα.

Μολονότι άλλες περιοχές βιώνουν ένα ήπιο ή ακόμη και δροσερό καλοκαίρι, στη βόρεια Ευρώπη, οι επιστήμονες είναι κατηγορηματικοί: «Είναι εξαιρετικά πιθανό ότι αυτός ο Ιούλιος θα είναι ο θερμότερος που έχει καταγραφεί ποτέ», προβλέπουν ο WMO και το παρατηρητήριο Copernicus.

Οι τρεις πρώτες εβδομάδες του Ιουλίου είναι ήδη οι θερμότερες που έχουν καταγραφεί στα χρονικά.

Με βάση τα στοιχεία του Copernicus, που διαθέτει πλήρη δεδομένα από το 1940, δεν χρειάζεται καν να περιμένουν οι επιστήμονες να τελειώσει ο μήνας για να επιβεβαιώσουν το «ρεκόρ».

Εκτός από την ακρίβεια των σύγχρονων μετρήσεων, τα δεδομένα που παρέχει η παλαιοκλιματολογία (από το μέγεθος των δακτυλίων των δέντρων ή τους πυρήνες πάγου) αφήνουν να εννοηθεί ότι οι σημερινές θερμοκρασίες «δεν έχουν προηγούμενο στην ιστορία μας, εδώ και χιλιάδες χρόνια», δήλωσε ο Κάρλο Μπουοντέμπο, ο διευθυντής της Κλιματικής Υπηρεσίας του Copernicus (C3S) σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Μπορεί μάλιστα να μην έχουν προηγούμενο «σε μια περίοδο πολύ μεγαλύτερη, ίσως ακόμη και 100.000 ετών», πρόσθεσε.

«Οι ακραίες καιρικές συνθήκες που βίωσαν εκατομμύρια άνθρωποι τον Ιούλιο δεν είναι παρά η σκληρή πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής και μια πρόγευση του τι μας επιφυλάσσει το μέλλον» προειδοποίησε ο Πέτερι Τάαλας, ο γενικός γραμματέας του WMO. «Η κλιματική δράση δεν είναι πολυτέλεια, είναι αναγκαιότητα», συνέχισε.

«Το θέμα δεν είναι να προσαρμοστούμε αλλά να αναγνωρίσουμε ότι πρόκειται για τη σοβαρότερη κρίση που έχει αντιμετωπίσει ποτέ ο πολιτισμός μας», υποστήριξε ο Ντέιβιντ Κινγκ, ο Βρετανός πρώην Επίτροπος για το Κλίμα και νυν πρόεδρος της οργάνωσης Climate Crisis Avdisory Group.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: ertnews.gr/AP Photo/Jacquelyn Martin)
ΚΟΣΜΟΣ

Σκληρή γραμμή Τραμπ απέναντι στο Ιράν με επίκεντρο τα Στενά του Ορμούζ: «Αν δεν είναι μια εξαιρετική συμφωνία, δεν θα την κάνουμε»»

27/05/2026 - 10:44μμ
Ομιλία Τραμπ από το μπαλκόνι του Blue Room του Λευκού Οίκου (φωτ.: Official White House Photo / Daniel Torok)
ΚΟΣΜΟΣ

Λευκός Οίκος: «Κατασκευασμένο» το σχέδιο συμφωνίας που μετέδωσε η ιρανική τηλεόραση

27/05/2026 - 8:01μμ
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επιβιβάζεται σε αεροσκάφος Ilyushin Il-96-300 της ειδικής πτητικής μοίρας Rossiya (φωτ.: EPA / Gavriil Grigorov / Sputnik / Kremlin / Pool)
ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί η Ευρώπη ζητά ξαφνικά συνομιλίες με τον Πούτιν

27/05/2026 - 7:24μμ
Κάτοικοι επιθεωρούν τις καταστροφές μετά από ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα στην παραλιακή πόλη της Τύρου, στον νότιο Λίβαν (φωτ.: EPA / STRINGER )
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Λίβανος φλέγεται ξανά: Το Ισραήλ επεκτείνει τις επιχειρήσεις κατά της Χεζμπολάχ

27/05/2026 - 6:18μμ
Μια νεαρή Ιρανή περνά μπροστά από αντι-αμερικανική τοιχογραφία με αναφορά στις διαπραγματεύσεις. Βρίσκεται κοντά στην πρώην αμερικανική πρεσβεία στην Τεχεράνη (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Μυστικό σχέδιο ΗΠΑ-Ιράν για το Ορμούζ: Τι ζητά η Τεχεράνη και τι δίνει η Ουάσινγκτον

27/05/2026 - 5:30μμ
Μπάνιο στο ποτάμι που διασχίζει τον Αγγλικό Κήπο – Το must για τους κατοίκους του Μονάχου τέτοιες μέρες (φωτ.: EPA / Anna Szilagyi)
ΚΟΣΜΟΣ

Καύσωνας στην Ευρώπη: Πάνω από 10 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους από πνιγμό σε Βρετανία και Γερμανία

27/05/2026 - 11:00πμ
(Πηγή: x.com / UKMTO)
ΚΟΣΜΟΣ

Ομάν: Πλήγμα σε δεξαμενόπλοιο ελληνικών συμφερόντων – Καλά στην υγεία τους τα μέλη του πληρώματος

26/05/2026 - 10:33μμ
(Φωτ.: ertnews.gr/AP Photo/Vahid Salemi)
ΚΟΣΜΟΣ

Νέα ένταση στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Ιράν και φόβοι ευρύτερης ανάφλεξης

26/05/2026 - 1:13μμ
Το σημείο του δυστυχήματος στην περιοχή Μπούγκενχαουτ στην Ανατολική Φλάνδρα. Τρίτη 26 Μαΐου 2026 (φωτ.: Belga Photo / Dirk Waem)
ΚΟΣΜΟΣ

Βέλγιο: Τρένο συγκρούστηκε με σχολικό λεωφορείο σε φυλασσόμενη διάβαση – Πληροφορίες για νεκρούς

26/05/2026 - 12:44μμ
(Φωτ.: X)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισχυρός σεισμός 6,9 Ρίχτερ «χτύπησε» τη Χιλή – Διακοπές ρεύματος, ζημιές και αναστάτωση σε χιλιάδες νοικοκυριά – Βίντεο από τη στιγμή της δόνησης

26/05/2026 - 12:12μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Χρήστος Μπόνης)

Προφυλακιστέοι επτά κατηγορούμενοι στο Ηράκλειο για υποθέσεις ναρκωτικών – Σε εξέλιξη η δικαστική διερεύνηση

4 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Ronald Wittek)

Έγραψε ιστορία η Κρίσταλ Πάλας – Σήκωσε το Conference League!

5 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Αμαρουσίου «Νίκος Καπετανίδης»)

«Συζητώντας το ποντιακό ζήτημα και τη Γενοκτονία του Πόντου» με τον ιστορικό και ερευνητή Βλάση Αγτζίδη

5 ώρες πριν
(Φωτ.: ertnews.gr)

Προθεσμία για το Σάββατο ζήτησαν η μητέρα και ο σύντροφός της για την κακοποίηση της 3χρονης στα Χανιά

6 ώρες πριν
(Φωτ.: ertnews.gr/AP Photo/Jacquelyn Martin)

Σκληρή γραμμή Τραμπ απέναντι στο Ιράν με επίκεντρο τα Στενά του Ορμούζ: «Αν δεν είναι μια εξαιρετική συμφωνία, δεν θα την κάνουμε»»

6 ώρες πριν
Ο πατριαρχικός ναός του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι (φωτ.: Facebook / Ecumenical Patriarchate)

«Ιστορικό ράπισμα» στην Τουρκία από το ΕΔΑΔ για το Οικουμενικό Πατριαρχείο

7 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign