pontosnews.gr
Παρασκευή, 3/10/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Εκδηλώσεις μνήμης στην Κύπρο για τα 49 χρόνια από την τουρκική εισβολή – Στα Κατεχόμενα ο Ερντογάν

Σαν σήμερα η απόβαση των Τούρκων στο Πέντε Μίλι – Στη μεγαλόνησο ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς ως εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης

20/07/2023 - 9:57πμ
24 Ιουλίου 1974. Ένα τουρκικό τανκ περνάει μπροστά απ’ το Saray Hotel στο κατεχόμενο μέρος της Λευκωσίας. Στην οροφή του διπλανού κτηρίου διακρίνεται πανό με τον Μουσταφά Κεμάλ (φωτ.: αρχείο Associated Press)

24 Ιουλίου 1974. Ένα τουρκικό τανκ περνάει μπροστά απ’ το Saray Hotel στο κατεχόμενο μέρος της Λευκωσίας. Στην οροφή του διπλανού κτηρίου διακρίνεται πανό με τον Μουσταφά Κεμάλ (φωτ.: αρχείο Associated Press)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Σαράντα εννέα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, που έμελλε να σφραγίσει για πάντα το μέλλον του νησιού.

Με εκδηλώσεις μνήμης και τις δέουσες τιμές, η Κυπριακή Δημοκρατία τιμά τους πεσόντες, ανήμερα της 49ης μαύρης επετείου της απόβασης των Τούρκων στις 20 Ιουλίου 1974 στην παραλία Πέντε Μίλι της Κερύνειας, που πραγματοποιήθηκε πέντε ημέρες μετά το πραξικόπημα κατά του αρχιεπισκόπου Μακαρίου. Νωρίς το πρωί ήχησαν για ακόμη μία φορά οι σειρήνες σε όλη την ελεύθερη Κύπρο με το σύνθημα της έναρξης συναγερμού.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, συνοδευόμενος από μέλη του υπουργικού συμβουλίου, παρέστη στις 08:00 σε επίσημη δέηση στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας  και κατέθεσε στεφάνι στους τάφους των ηρώων, ενώ στις 10:00, θα παραστεί στο ετήσιο μνημόσυνο για όσους έπεσαν κατά την τουρκική εισβολή, στον Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα, στη Λευκωσία.

Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσωπεί ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο και θα παραστεί στις εκδηλώσεις μνήμης.

Σε ομιλία του, το βράδυ της Τετάρτης 19 Ιουλίου, στο Πανόραμα Αγνοουμένων στον Κόρνο, ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, ενώ καλωσόρισε τους εξ Ελλάδος συγγενείς αγνοουμένων, δηλώνοντάς τους ότι «η σκέψη μας, εδώ και 49 χρόνια, βρίσκεται και στους δικούς τους, τους δικούς μας ανθρώπους. Η μνήμη μας επιστρέφει και στους άνδρες της ΕΛΔΥΚ, που στις 22 Ιουλίου, μετά από αντεπίθεση, έφτασαν μέχρι το Κιόνελι, επιφέροντας σοβαρές απώλειες στα τουρκικά στρατεύματα.

Η μνήμη, φοβερή και αδυσώπητη, επιστρέφει και στη γεμάτη πόνο και θάνατο τοποθεσία του Στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ. Εκεί όπου στις 14 Αυγούστου 1974 ξεκίνησε η φονική και άνιση μάχη, εφάμιλλη εκείνης των Θερμοπυλών. Εκεί που οι δικοί σας άνθρωποι, τα δικά μας παιδιά και οι δικοί μας ήρωες, έδωσαν την ύστατη μάχη, γνωρίζοντας -και το γνώριζαν πάρα πολύ καλά- ότι ο θάνατος ήταν αναπόφευκτος.

Σαράντα εννέα χρόνια μετά δεν ξεχνούμε. Τιμούμε και αναζητούμε τους πεσόντες και αγνοουμένους μας. Και άκουσα πριν κάποιες εκφράσεις διαμαρτυρίας και θέλω, ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, να αναλάβω την ευθύνη για όλες τις κυπριακές κυβερνήσεις από το 1974 μέχρι σήμερα για την πίκρα, για τη δυσαρέσκεια, για όλα αυτά που νιώθετε ότι ως Πολιτεία δεν έχουμε ανταποκριθεί».

Νωρίτερα, σε δηλώσεις του, ο κ. Χριστοδουλίδης εξέφρασε την αποφασιστικότητα, τη σοβαρότητα και τον ρεαλισμό, σύμφωνα με τα οποία επιθυμεί να προχωρήσει σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ενώ τόνισε πως θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να δημιουργηθούν οι συνθήκες για «σπάσιμο» του αδιεξόδου, επανέναρξη των συνομιλιών και επίλυση του Κυπριακού.

Το μεσημέρι στα Κατεχόμενα ο Ρ. Τ. Ερντογάν

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται λίγο μετά τις 13:00 στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου στα Κατεχόμενα, εκεί όπου, σύμφωνα με τα τουρκοκυπριακά ΜΜΕ, αναμένεται να μοιραστεί μία «χαρμόσυνη είδηση», παράλληλα με την τέλεση των εγκαινίων του νέου αεροδρομίου.

Ο κ. Ερντογάν θα έχει συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, και θα συζητήσουν τις σχέσεις Τουρκίας-ψευδοκράτους «σε όλες τις πτυχές, καθώς και τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ θα ανταλλάξουν απόψεις για την υπόθεση της Κύπρου».

Η καθιερωμένη παρέλαση στην κατεχόμενη Λευκωσία θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά απόγευμα, στις 18:00. Τον χαιρετισμό της θα δεχθούν ο Τουρκοκύπριος ηγέτης και ο Τούρκος Πρόεδρος, οι οποίοι θα μιλήσουν. O κ. Ερντογάν αναμένεται να μιλήσει και σε ειδική επετειακή συνεδρίαση της Ολομέλειας της «Βουλής».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: State.gov)
ΚΥΠΡΟΣ

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες στη λύση της δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας στην Κύπρο

1/10/2025 - 6:40μμ
Από αριστερά Ερσίν Τατάρ, Αντόνιο Γκουτέρες και Νίκος Χριστοδουλίδης στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη (φωτ.: Γ. Γαραντζιώτη/ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΚΥΠΡΟΣ

Νίκος Χριστοδουλίδης: Στόχος του ΟΗΕ για το Κυπριακό η επανέναρξη των συνομιλιών που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά

28/09/2025 - 10:15πμ
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης με αντιπροσωπεία της ExxonMobil με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο Τζον Άρντιλ (φωτ.: Facebook / Νίκος Χριστοδουλίδης - Nikos Christodoulides)
ΚΥΠΡΟΣ

ExxonMobil: 8 με 9 τρισ. κυβικά πόδια το φυσικό αέριο στα κοιτάσματα της κυπριακής ΑΟΖ

26/09/2025 - 8:57πμ
(Φωτ.: aa.com.tr)
ΚΥΠΡΟΣ

Τουρκικές απειλές εναντίον της Κύπρου για να αποτραπεί η ανάπτυξη ισραηλινού συστήματος αεράμυνας

19/09/2025 - 10:02πμ
O Γενικός Γραμματέας ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες (φωτ.: EPA / Hannibal Hanschke)
ΚΥΠΡΟΣ

Γκουτέρες: Είμαι αποφασισμένος για επανεκκίνηση των συνομιλιών στο Κυπριακό

16/09/2025 - 10:07μμ
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης κατά την άφιξή του για τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες (φωτ.: European Union)
ΚΥΠΡΟΣ

Νέα «βραχυκύκλωμα» με το καλώδιο Ελλάδας-Κύπρου: Έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για ποινικά αδικήματα

3/09/2025 - 10:27μμ
(Φωτ.: admie.gr)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: «Μη βιώσιμο» χαρακτηρίζει το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Κρήτη ο υπουργός Οικονομικών

3/09/2025 - 4:22μμ
Οι σημαίες της Ελλάδας και της Κύπρου διακρίνονται μέσα από τα συρματοπλέγματα στη Λευκωσία (φωτ.: ΕΡΑ/Κάτια Χριστοδούλου)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Επιστολή στο ευρωκοινοβούλιο για την παράνομη κράτηση πέντε Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα

25/08/2025 - 9:40μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΥΠΕ)
ΚΥΠΡΟΣ

Με ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ η Κύπρος απαντά στη Λιβύη για το παράνομο μνημόνιο με την Τουρκία

19/08/2025 - 9:51μμ
Η φωτογραφία δημοσιεύτηκε το 2016 στην εφ. «Πολίτης» και μάλλον την τράβηξε μέλος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ που βρισκόταν στην περιοχή (πηγή: facebook.com/Ιστορικές Μνήμες ΕΟΚΑ 1955-1959)
ΚΥΠΡΟΣ

Ματωμένος Αύγουστος του ’74 στα Περβόλια της Πέρτσιενας στην Κύπρο – Οι Αμμοχωστιανοί παρασύρθηκαν από μια παραπλανητική είδηση

17/08/2025 - 10:30μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: Eurokinissi)

Πόσα λεφτά ξοδεύουν οι Έλληνες της Αυστραλίας στα λουλούδια;

29 λεπτά πριν
Εξωτερική άποψη του υπουργείου Εξωτερικών (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές)

Διάβημα του ελληνικού ΥΠΕΞ για τις δηλώσεις του Ισραηλινού υπουργού που ζήτησε να φυλακιστούν οι ακτιβιστές

59 λεπτά πριν
1963: Η Σπαρτακειάδα ήταν η σημαντικότερη αθλητική εκδήλωση, και διεξαγόταν κάθε δύο χρόνια στο στάδιος της Δυναμό Τασκένδης. Όλες οι ελληνικές πολιτείες συμμετείχαν με τις ομάδες τους (φωτ.: Από το φυλλάδιο της έκθεσης)

«Το ελληνικό θαύμα στην Τασκένδη»: 100 φωτογραφίες ξυπνούν μνήμες της ιστορίας του νεότερου ελληνισμού στην Κεντρική Ασία

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook/ mytheatro)

Μαριάννα Τόλη: Το αιώνιο κορίτσι της ελληνικής σκηνής γεννήθηκε σαν σήμερα, το 1952

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Χαλκιαδάκης)

Εμβολιασμός κατά της εποχικής γρίπης: Τα διαθέσιμα εμβόλια για την περίοδο 2025-2026

3 ώρες πριν
Από την τελετή παράδοσης των αρχαιοτήτων στις ελληνικές Αρχές (πηγή: ΥΠΠΟ)

Νέα Υόρκη: Ο Ελληνοαμερικανός αντιεισαγγελέας Μάθιου Μπογδάνος παρέδωσε 29 αρχαιότητες στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign