pontosnews.gr
Τρίτη, 17/06/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ο κίνδυνος της συμπεριφοράς «πάρ’ τα όλα»

Του Παντελή Σαββίδη

3/06/2023 - 9:41πμ
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, τον Μάρτιο του 2022 (φωτ. αρχείου: Προεδρία της Δημοκρατίας της Τουρκίας)

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, τον Μάρτιο του 2022 (φωτ. αρχείου: Προεδρία της Δημοκρατίας της Τουρκίας)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η κοινή λογική έδινε νίκη στον Ερντογάν, στο δεύτερο γύρο των τουρκικών εκλογών και ο Τούρκος πρόεδρος επανεξελέγη. Νίκη δίνει η κοινή λογική και στον κ. Μητσοτάκη. Και, μάλιστα, αυτοδύναμη. Το δίδυμο Μητσοτάκης-Ερντογάν θα διαχειριστεί το μέλλον των σχέσεων των δύο χωρών.

Στην Ελλάδα προκάλεσε, αρχικά, έκπληξη η δήλωση του Άδωνι Γεωργιάδη να δοθούν από το εκλογικό σώμα 180 βουλευτές στη ΝΔ. Γιατί η ΝΔ δεν αρκείται σε μια άνετη αυτοδυναμία και επιθυμεί 180 βουλευτές;

Η απάντηση παραπέμπει σε σοβαρές πολιτικές σκοπιμότητες. Και εθνικές.

Καταρχάς έχει σχέση με πιθανή αναθεώρηση του Συντάγματος σε περίπτωση που κάτι τέτοιο επιδιωχθεί. Αλλά εκεί μπορεί να βρεθούν συγκλίσεις και με τα άλλα κόμματα. Ιδιαιτέρως, στο θέμα των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Η ανησυχία παραπέμπει αλλού. Παραπέμπει στη Χάγη.

Για το ότι θα αρχίσει μια διαδικασία ελληνοτουρκικού διαλόγου με σκοπό τη ρύθμιση των εκκρεμοτήτων των δύο χωρών προετοιμάζεται το κλίμα εδώ και καιρό. Και ενθαρρύνεται από τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Ποια θα είναι η πορεία αυτής της διαδικασίας;

Στο τελικό της στάδιο θα περιλαμβάνει ένα συνυποσχετικό με το οποίο θα παραπεμφθούν τα θέματα στο Δικαστήριο. Το συνυποσχετικό, όμως, πρέπει να περάσει από τη Βουλή.

Αν στο συνυποσχετικό δεν περιλαμβάνονται θέματα κυριαρχίας της χώρας, εγκρίνεται με 151 βουλευτές. Αν, όμως, περιλαμβάνονται, τότε, απαιτούνται 180. Είναι ο μαγικός αριθμός τον οποίο ζήτησε ο κ. Γεωργιάδης.

Του συνυποσχετικού θα προηγηθούν άλλα βήματα τα οποία θα διαμορφώσουν θετικό κλίμα μεταξύ των δύο χωρών. Η Ελλάδα είναι αυτή που πιέζεται να δώσει. Άρα, κάτι πρέπει να πάρει. Ή, να φαίνεται ότι πήρε.

Ο δημοσιογράφος Μανώλης Κοττάκης είχε ένα ενδιαφέρον ρεπορτάζ στην Εστία της προηγούμενης Κυριακής.

Το πρώτο βήμα θα είναι η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια αλλά από τον ηπειρωτικό χώρο, την Εύβοια και νότια της Κρήτης. Στο υπόλοιπο Αιγαίο θα υπάρξει διαφοροποίηση της επέκτασης, αναλόγως, των διαδρόμων που θα δοθούν στην Τουρκία για τον εμπορικό της στόλο και το ναυτικό της ώστε να διευκολυνθεί στις κινήσεις της. Αναλόγως θα προσαρμοσθεί και ο εναέριος χώρος. Δεν θα υπάρχει η διαφοροποίηση εναέριου χώρου 10 μιλίων και χωρικών υδάτων.

Μια τέτοια ρύθμιση θα ικανοποιήσει αρκετούς στην Ελλάδα και θα διαμορφώσει θετικό κλίμα ώστε να ακολουθήσουν οι συνομιλίες που θα καταλήξουν στο συνυποσχετικό.

Ο Ερντογάν, επανειλημμένως, έχει θέσει θέμα οι συνομιλίες να διεξαχθούν χωρίς την παρέμβαση τρίτων, είτε πρόκειται για την Ουάσιγκτον, είτε για τις Βρυξέλλες. Συμφέρει στην Ελλάδα μια τέτοια εξέλιξη όταν επεδίωξε την συμμετοχή της στην ΕΕ και άλλους διεθνείς οργανισμούς με το σκεπτικό ότι θα βοηθηθεί στην αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής; Το πιθανότερο είναι οι συνομιλίες να περιορισθούν στο διμερές επίπεδο χωρίς άλλες παρεμβάσεις και να ανατεθούν στους ΥΠΕΞ των δύο χωρών. Και όταν κάπου δεν βρίσκεται λύση για να προχωρήσουν θα παρεμβαίνουν ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Τούρκος πρόεδρος.

Η ουσία, όμως, βρίσκεται αλλού. Και το θέτει με σαφήνεια η Άγκυρα. Από που θα αρχίσει ο προσδιορισμός της ΑΟΖ (ή της υφαλοκρηπίδας); Πως θα προσδιορισθούν οι γραμμές μέτρησης, οι γραμμές βάσης όπως αποκαλούνται;

Κατά την άποψη της Άγκυρας πρώτα θα πρέπει να αποφασίσουν οι συνομιλητές τι ανήκει και σε ποιόν. Ακόμη και ως προς την κατοχή των νησιών. Να, λοιπόν, που πολύ σύντομα στις συνομιλίες θα τεθούν θέματα κυριαρχίας. Θα συζητήσει τέτοια ζητήματα η ελληνική πλευρά;

Είναι γνωστή η επιφύλαξη της Ελλάδας ότι δεν αναγνωρίζει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αρμοδιότητα για θέματα που άπτονται της κυριαρχίας της χώρας. Αν, όμως, από τις συνομιλίες με την Τουρκία συνταχθεί συνυποσχετικό που περιλαμβάνει και τέτοια θέματα αποδέχεται το δικαστήριο να εξετάζει το συνυποσχετικό; Η απάντηση είναι «ναι».

Η Τουρκία, όμως, θέτει επιμόνως, και θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών και, όπως υποστηρίζουν πληροφορίες, πιθανώς, να φέρει το θέμα και στον ΟΗΕ. Σκέπτεται η Αθήνα να προχωρήσει στην αποστρατιωτικοποίηση; Έχει κάποια σχέση η απόφαση για δημιουργία ναυστάθμου στο Βόλο, όπου η έδρα των Πεζοναυτών, με την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών; Κατά το σκεπτικό αυτό, στο ναύσταθμο θα βρίσκονται τα αρματαγωγά που θα μεταφέρουν τους πεζοναύτες στα νησιά σε περίπτωση κάποιας εμπλοκής. Αρματαγωγά για τα οποία κανείς δεν μιλά με κολακευτικά λόγια ως προς τις δυνατότητές τους, λόγω ηλικίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο ομότιμος καθηγητής Διεθνούς Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών Χρήστος Ροζάκης με άρθρο του στα Νέα επισήμανε κάποιον κίνδυνο που διαβλέπει: ότι η Τουρκία μπορεί να κλιμακώσει και από εκεί που, σήμερα, ζητά αποστρατιωτικοποίηση να αμφισβητήσει αύριο την κυριαρχία τους. Έχει βάση η ανησυχία του κ. Ροζάκη; Και αν ναι, τόσο γυμνή είναι η Ελλάδα από επιχειρήματα να υποστηρίξει την κυριαρχία της; Ή εκμεταλλεύονται οι διεθνείς παράγοντες την αδυναμία της χώρας για να την αναγκάσουν να υποχωρήσει;

Τελική κατάληξη όλων αυτών θα είναι μια συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας για συνεκμετάλλευση των ενεργειακών αποθεμάτων της Ανατολικής Μεσογείου.

Στη συμφωνία αυτή εκείνο που διαφαίνεται είναι ότι η Ελλάδα θα δώσει και η Τουρκία θα πάρει. Κανείς δεν θα αντιδράσει, πρώτον, διότι θα έχει διαμορφωθεί το κλίμα με τα δύο προηγούμενα βήματα και δεύτερον θα τεθεί το δίλημμα στην ελληνική κοινή γνώμη: «Θέλετε έστω και αυτά που θα κερδίσει η χώρα από την συνεκμετάλλευση ή τίποτε». Και σε μια τέτοια περίπτωση η εύλογη απάντηση της κοινής γνώμης θα είναι: ό,τι πάρουμε κέρδος θα είναι.

Το ζήτημα, όμως, με την συμπεριφορά του ελληνικού κράτους ως διεθνούς δρώντος δεν είναι αν θα πάρει μερικά κυβικά λιγότερα. Αλλά αν μπορεί να υποστηρίξει την ύπαρξή του με όρους κυριαρχίας.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: EPA / Abir Sultan)
ΓΝΩΜΕΣ

Προς γενικευμένη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή;

14/06/2025 - 2:21μμ
Ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα Τομ Μπάρακ και ο πρόεδρος της Συρίας Αχμέντ αλ Σαράα (πηγή: x.com/USAMBTurkiye)
ΓΝΩΜΕΣ

Μια νέα αρχιτεκτονική

13/06/2025 - 3:34μμ
Ο Ιησούς και η Σαμαρείτιδα διά χειρός Cornelis Schut, 1650 (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στη Σαμαρείτιδα (Μέρος Γ’)

10/06/2025 - 9:35πμ
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (φωτ.: Προεδρία της Δημοκρατίας της Τουρκίας)
ΓΝΩΜΕΣ

Προς γνώσιν

8/06/2025 - 3:32μμ
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τη σύζυγό του Εμινέ (πηγή: Χ / rterdogan)
ΓΝΩΜΕΣ

Κάποια στιγμή δεν θα έρθει ο γαλατάς, αλλά ο Επισκέπτης από τον Γαλατά…

7/06/2025 - 9:53πμ
Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκίας Τομ Μπάρακ (φωτ.:  https://tr.usembassy.gov/wp-content/uploads/ sites/169/2022/06/ADA_8063-Headshot4.jpg)
ΓΝΩΜΕΣ

Μια στο καρφί και μια στο πέταλο

6/06/2025 - 5:20μμ
Ο Ιησούς και η Σαμαρείτιδα στο πηγάδι. Έργο του σπουδαίου Κρητικού αγιογράφου Εμμανουήλ Τζάνε, 17ος αι. (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στη Σαμαρείτιδα (Μέρος Β’)

3/06/2025 - 9:40πμ
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε παλαιότερη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο (φωτ. αρχείου: EPA/Erik S. Lesser)
ΓΝΩΜΕΣ

Οι… μπίζνες Τραμπ-Ερντογάν

1/06/2025 - 3:24μμ
Η Μονή της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΓΝΩΜΕΣ

Οι σφαλιάρες πέφτουν σαν χαλάζι

31/05/2025 - 10:24πμ
(Φωτ.: pixabay.com)
ΓΝΩΜΕΣ

Η Συρία, οι ΗΠΑ και η Τουρκία

30/05/2025 - 3:14μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (φωτ. αρχείου: Χ / Recep Tayyip Erdoğan)

Ερντογάν: Με κάθε σταγόνα αίματος που χύνει το Ισραήλ θέτει σε κίνδυνο τη δική του ύπαρξη και το μέλλον του λαού του

38 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook/Ποντιακός Συλ. Τυρνάβου-Βοτανοχωρίου)

Οι Πόντιοι του Τυρνάβου γλέντησαν στον Άγιο Νικόλαο

1 ώρα πριν
Ο χάρτης που δημοσίευσε η Τουρκία (φωτ: Turkiye MSP Platform)

Ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός της Τουρκίας «κόβει» το Αιγαίο στα δύο

2 ώρες πριν
Εικόνα από την Τεχεράνη, σήμερα, μετά από ισραηλινό χτύπημα (φωτ.: EPA/ABEDIN TAHERKENAREH)

Πόλεμος Ισραήλ-Ιράν: Κλιμακώνεται η σύγκρουση – Τα χτυπήματα σε Τεχεράνη και Χάιφα

2 ώρες πριν
(Φωτ.: seismoi.gr)

Σεισμός 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής

3 ώρες πριν
Μέλη και φίλοι της Ποντιακής Εστίας Μελβούρνης γύρω από την τούρτα των 49ων  γενεθλίων (φωτ.: NeosKosmos/Κώστας Ντεβές)

Σχεδόν πενηντάρισε η Ποντιακή Εστία Μελβούρνης – Αδιάκοπος ο αγώνας για την προβολή του ποντιακού ελληνισμού

3 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign