pontosnews.gr
Τετάρτη, 10/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Το βιβλίο του Γιώργου Παρχαρίδη «Όλη μου η ζωή» παρουσίασε η Ένωση Ποντίων Πιερίας

Η εκδήλωση έγινε στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κατερίνης, το περασμένο Σάββατο

16/01/2023 - 9:06πμ
(Φωτ.: pierianews.gr)

(Φωτ.: pierianews.gr)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Στη γεμάτη κόσμο αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου του Δήμου Κατερίνης έγινε το περασμένο Σάββατο η παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Παρχαρίδη Όλη μου η ζωή – 50 χρόνια οδοιπορίας στην παράδοση και τον πολιτισμό του ποντιακού ελληνισμού.

Πρόκειται για ένα βιβλίο γεμάτο αναμνήσεις και ιστορίες που έζησε τα τελευταία πενήντα χρόνια ο συγγραφέας και τα μετέφερε με τρόπο άμεσο, απλό και κατανοητό.

«Ο Γιώργος Παρχαρίδης, ψυχή βαθιά ποντιακή, ένας εμψυχωμένος μαχητής και μάρτυρας υπομονής, μαζί με άξιους συνεργάτες ανέδειξαν την ΠΟΕ σε ναυαρχίδα του ποντιακού κινήματος, έχοντας στην καρδιά και το νου τα λόγια του Σεφέρη “ζωή σου είναι ό,τι έδωσες”. Και κυρίως, όταν αυτά που έδωσες αφορούν τη φυλή σου, την ψυχή σου, την ιστορία σου», είπε ο Γ. Κωνσταντινίδης για τον συγγραφέα.

Η εκδήλωση άνοιξε με το Τμήμα Χορωδίας της Ένωσης Ποντίων Πιερίας υπό τη διεύθυνση του Ευθύμιου Λολοσίδη.

(Φωτ.: pierianews.gr)

Σύντομους χαιρετισμούς, με αναφορές στην προσωπικότητα του καθηγητή Καρδιολογίας και πρώην προέδρου της ΠΟΕ Γιώργου Παρχαρίδη, απηύθυναν η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, ο δήμαρχος Κατερίνης Κώστας Κουκοδήμος και ο πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Πιερίας Κώστας Παπουτσίδης.

Μιλώντας για το βιβλίο και τον συγγραφέα του, ο δημοσιογράφος – εκπαιδευτικός Γιώργος Κιούσης ανέφερε: «Ο βίος του Γιώργου Παρχαρίδη αποπνέει την αύρα των αλησμόνητων πατρίδων, της Μικρά Ασίας και του Πόντου, και όλων των άλλων που δεν πρέπει να ξεχνάμε. Και το βιβλίο δεν είναι απλώς μια παρακαταθήκη. Δεν είναι απλώς ένα πλούσιο βιογραφικό μιας πολυσχιδούς προσωπικότητας. Είναι ένα χρέος που οφείλουμε όλοι να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές».

Ο πρώην πρόεδρος της ΠΟΕ και βουλευτής Φλώρινας Γιάννης Αντωνιάδης αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα και το έργο του Γ. Παρχαρίδη: «Είναι τόσο τεράστια η προσφορά του στον οργανωμένο ποντιακό χώρο –και όχι μόνο–, που δεν θα μπορούσε ποτέ να κλειστεί ούτε σε έναν αλλά ούτε σε εκατό τόμους. […]

»Ο ιστορικός του μέλλοντος, αλλά και ο ερευνητής του σήμερα και του αύριο, μπορεί κάλλιστα να αποταθεί στο συγκεκριμένο βιβλίο και να πάρει πολύτιμες πληροφορίες και συμβουλές για όλα όσα ίσχυαν».

Η Βούλα Πατουλίδου, αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης τόνισε με συγκίνηση: «Νομίζω ότι αυτό το “Όλη μου η ζωή” είναι ένας τίτλος ελλιπής. Είναι όλη του η ζωή ο Πόντος. Γιατί μέσα στον Πόντο ήτανε όλη η οικογένεια και η καταγωγή. Ήταν η διαδρομή των αδερφών, ήταν η διαδρομή της δικής του οικογένειας, των παιδιών του, των δυσκολιών του, της επιστήμης. Και βεβαίως αυτού του ουρανοξύστη, που οι κολόνες των θεμελίων είναι πάρα πολύ καλά πλέον ριζωμένες».

(Φωτ.: pierianews.gr)

Έχοντας περάσει μια ζωή μαζί με τον Γιώργο Παρχαρίδη, ο ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ Παναγιώτης Σελβιαρίδης αναφέρθηκε στην κοινή τους πορεία, αλλά και το έργο που έχει επιτελέσει όλα αυτά τα χρόνια για την ανάδειξη του Πόντου. «Σε τρεις σελίδες του βιβλίου θα βρει κανείς τις τιμητικές διακρίσεις προς τον συγγραφέα, από 111 σωματεία και φορείς – που είναι απόδειξη της ευρύτατης αποδοχής που έτυχε το μεγάλο του έργο από την πλειονότητα σχεδόν των Ποντίων και όχι μόνο. Είναι δεδομένο όμως το τόσο μεγάλο έργο, να υπάρχουν και αυτοί που δεν συμφωνούν και είναι απέναντι για διάφορους λόγους.

»Όλοι όμως, και αυτοί, συμφωνούν στο ότι το έργο του Γιώργου Παρχαρίδη στα ποντιακά δρώμενα είναι ανεκτίμητο και κυρίως γίνεται με ανιδιοτέλεια».

Ο πρόεδρος της ΠΟΕ Γιώργος Βαρυθυμιάδης αναφέρθηκε στον «άνθρωπο» Γιώργο Παρχαρίδη, αλλά και στη διαπροσωπική τους σχέση. «Ήταν Δεκαπενταύγουστος του 2010 και για πρώτη φορά μετά από 87 χρόνια σιωπής, πανηγυρίζει ξανά η Ιερά Μονή Παναγιάς Σουμελά στον Πόντο, χοροστατούντος του Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Ήταν η στιγμή που ο πρόεδρος με κάλεσε και μου λέει “θέλω να στρατευτείς. Θέλω να μπεις στην Ομοσπονδία, θέλω να βοηθήσεις”. Από τότε είμαι ένας πιστός στρατιώτης πρώτα απ’ όλα για την Παμποντιακή Ομοσπονδία αλλά και στο δρόμο που χάραξε ο Γ. Παρχαρίδης». Τέλος ευχαρίστησε τον Γ. Παρχαρίδη για την στήριξη που έδειξε όλα αυτά τα χρόνια προς το πρόσωπό του.

(Φωτ.: olympiobima.gr)

Ο Κωνσταντίνος Γαβρίδης, επίτιμος γ.γ. της ΠΟΕ, εμβάθυνε περισσότερο στο βιβλίο και κυρίως στον υπότιτλο: «50 χρόνια οδοιπορίας στην παράδοση και τον πολιτισμό του ποντιακού Ελληνισμού […]. Ο συγγραφέας προφανώς έχει συνδέσει όλη την ενήλικη ζωή του αναπόσπαστα με τον οικουμενικό ποντιακό ελληνισμό. Κινητήρια δύναμη για την επιλογή του αυτή, οι κληρονομημένες καταβολές του, αλλά και αυτές που έχει διαμορφώσει ο ίδιος από προσωπικές δυσάρεστες εμπειρίες και ερεθίσματα.

»Που ανάγονται κυρίως στα νεανικά του χρόνια και συνδέονται με άδικη, ανάρμοστη και προσβλητική συμπεριφορά πολλών γηγενών κατοίκων της πόλης της Κοζάνης προς τους νεοφερμένους αούτηδες και προς τα ποντιόπουλα της δεύτερης γενιάς».

Ο δημοσιογράφος Φόρης Πεταλίδης μίλησε για τη διαπροσωπική του σχέση με τον Γ. Παρχαρίδη αλλά και το έργο του: «Όταν έφτασε τόσο ψηλά, κοίταξε πίσω του και γύρισε στη ρίζα του και ασχολήθηκε με τα κοινά των Ποντίων. Αγωνίστηκε με πάθος για την ιστορία και τον πολιτισμό των προγόνων του. Τους λόγους της ενασχόλησής του, τους αναφέρει αναλυτικά στο βιβλίο του και αξίζει να το διαβάσετε. Ήταν η αδικία που ένιωθε, οι προσβολές από τους γηγενείς αλλά και από την ίδια την πολιτεία που έβλεπαν όλους τους πρόσφυγες ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας».

Τέλος, ο Γιώργος Παρχαρίδης ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκομένους αλλά πολύ περισσότερο εκείνους που τον βοήθησαν και τον στήριξαν στη δημιουργία αυτού του βιβλίου.

• Τη βιβλιοπαρουσίαση διοργάνωσε η Ένωση Ποντίων Πιερίας, υπό την αιγίδα του Δήμου Κατερίνης και της ΠΕ Πιερίας.
• Πληροφορίες: olympiobima.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Διάσημος πίνακας στο ανάκτορο «Αχίλλειον» της Κέρκυρας που απεικονίζει τον Αχιλλέα και τον Πάτροκλο, έργο του Αυστριακού ζωγράφου Franz von Matsch (φωτ.: creativecommons.org/licenses/by/2.0/)
ΠΟΝΤΟΣ

Η λατρεία του Αχιλλέα στον Πόντο, η Ολβία Ποντική και το μικρό νησί Λευκή

10/12/2025 - 9:24μμ
Μαθητές και μαθήτριες που βραβεύτηκαν από την Ένωση Ποντίων Μελισσίων (φωτ.: Δήμος Πεντέλης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μελίσσια: Ξεχώρισαν οι άριστοι στα Βραβεία «Δημήτρη και Μιράντας Τομπουλίδη» – 33 χρόνια προσφοράς στην Παιδεία

10/12/2025 - 5:09μμ
Πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Εποχή» και ο Νίκος Καπετανίδης (εικ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΠΟΝΤΟΣ

Νέα έκδοση για τον Νίκο Καπετανίδη: Συνεργασία του Σωματείου «Δράσης Νίκος Καπετανίδης» με το Ίδρυμα της Βουλής

10/12/2025 - 3:20μμ
Μια μυσταγωγική συνάντηση στη Γλυφάδα (φωτ.: Facebook / Ένωση Ποντίων Γλυφάδας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μυσταγωγία ποντιακής παράδοσης και συγκίνηση στη Γλυφάδα

10/12/2025 - 1:12μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Δημήτρης Χριστοδουλόπουλος)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ο Ποντιακός Σύλλογος Πτολεμαΐδας συμπαραστέκεται στους αγρότες

10/12/2025 - 11:59πμ
Ετήσιο μνημόσυνο για τον Κοτζά Αναστάς στη Νεοκαισάρεια Πιερίας (φωτ.: Ιστορικός Ποντιακός Σύλλογος Νεοκαισάρειας)
ΠΟΝΤΟΣ

Κοτζά Αναστάς: Το μνημόσυνο που ξαναζωντάνεψε το έπος του αρχικαπετάνιου του Πόντου

9/12/2025 - 6:26μμ
Το εξώφυλλο του ημερολογίου (φωτ.: facebook.com/profile.php?id=100064713371624/ Ένωση Μικρασιατών Λαμίας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Ένωση Μικρασιατών Λαμίας προσφέρει «Γεύσεις που μιλάνε πολίτικα»

9/12/2025 - 4:33μμ
(Φωτ.: facebook.com/estia1930ns)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μαγικό το 5ο Χριστουγεννιάτικο μπαζάρ της Μ.Φ.Η. «Οίκος Γαλήνης» στην ΕΣΤΙΑ Νέας Σμύρνης

9/12/2025 - 3:30μμ
Δημήτρης Τομπουλίδης, Κούλα Ιορδανοπούλου και Ισαάκ Λαυρεντίδης στο ΔΣ της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών το 1993 (φωτ.: ΕΠΜ)
ΠΟΝΤΟΣ

Ο Δημήτρης Τομπούλιδης τιμάται με το βραβείο «Ισαάκ Λαυρεντίδη» – Η Επιτροπή Ποντιακών Μελετών ενώνει γενιές

9/12/2025 - 1:36μμ
Στιγμιότυπο από τη φετινή Ημέρα Μνήμης της 19ης Μαΐου 1919, στην Αθήνα (φωτ.: Πόπη Παπαγεωργίου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

9η Δεκεμβρίου: Πόντιοι, Μικρασιάτες, Αρμένιοι και Ασσύριοι στέλνουν μήνυμα για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας και την εξάλειψη του ειδεχθούς εγκλήματος

9/12/2025 - 10:05πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διάσημος πίνακας στο ανάκτορο «Αχίλλειον» της Κέρκυρας που απεικονίζει τον Αχιλλέα και τον Πάτροκλο, έργο του Αυστριακού ζωγράφου Franz von Matsch (φωτ.: creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Η λατρεία του Αχιλλέα στον Πόντο, η Ολβία Ποντική και το μικρό νησί Λευκή

26 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: Pixabay / günter)

Κλαυδία Κανδηλάπτη και Ντιάνα Καλαϊτζίδη παρουσιάζουν τα βιβλία τους στο ΚΕΣΠΕ Καλλιθέας

54 λεπτά πριν
(Φωτ.: υπουργείο Προστασίας του πολίτη- γραφείο ενημέρωσης και επικοινωνίας/EUROKINISSI)

Στον εισαγγελέα οι εκτελεστές συμβολαίων θανάτου – Εξαρθρώθηκε οργανωμένο κύκλωμα με βαρύ οπλισμό

1 ώρα πριν
(Φωτ.: instagram/s.p.f.ioanninon)

Χειμερινό ποντιακό γλέντι για τους Πόντιους και μη φοιτητές των Ιωαννίνων

2 ώρες πριν
Το κτήριο του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Αθήνα, στην Αχαρνών (φωτ.: EUROKINISSI / Βάιος Χασιαλής)

ΥΠΑΑΤ: 3,8 δισ. ευρώ σε αγρότες μέσω ΟΠΕΚΕΠΕ, ΕΛΓΑ και Κρατικού Προϋπολογισμού – Μέχρι το τέλος του 2025

2 ώρες πριν
Φωτογραφία τραβηγμένη από τον Τζορτζ Τρελόαρ αποτυπώνει το δράμα των προσφύγων στη Θράκη

Επί τα ίχνη της αρμενικής κοινότητας της Αλεξανδρούπολης– Δεδέαγατς (1875-2025)

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign