pontosnews.gr
Σάββατο, 16/08/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Από τη Μικρασία στο Χαλάνδρι, πρόσφυγες στον Συνοικισμό – Ένα ντοκιμαντέρ με αφορμή τα 100 χρόνια από την Καταστροφή

Σε σκηνοθεσία Αντώνη Τσάβαλου και με χρηματοδότηση από το Δήμο Χαλανδρίου, ένα «όπλο» απέναντι στη λήθη

15/01/2023 - 7:30μμ
Στιγμιότυπο από το ντοκιμαντέρ «Μικρασία 100 χρόνια μετά» (φωτ.: Δήμος Χαλανδρίου / Δημήτρης Ψαρρός)

Στιγμιότυπο από το ντοκιμαντέρ «Μικρασία 100 χρόνια μετά» (φωτ.: Δήμος Χαλανδρίου / Δημήτρης Ψαρρός)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ένα ταξίδι στην κοσμοπολίτικη Σμύρνη, και από εκεί στο Μελί, τα Βουρλά, τη Μερσίνα, την Προύσα και την πόλη των πόλεων, την Κωνσταντινούπολη, μέχρι τις παράγκες του Συνοικισμού στο Χαλάνδρι είναι το ντοκιμαντέρ Μικρασία 100 χρόνια μετά, το οποίο ακολουθεί τα χνάρια των προσφύγων.

Πρόκειται για μια παραγωγή του Δήμου Χαλανδρίου με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Σκηνοθέτης ο Αντώνης Τσάβαλος.

Η πρώτη προβολή του φιλμ που θα «ταξιδέψει» σε όλα τα σχολεία και τους συλλόγους της πόλης έγινε την Πέμπτη στην κατάμεστη αίθουσα του κινηματογράφου «Αθηνά».

Στιγμιότυπο από το ντοκιμαντέρ «Μικρασία 100 χρόνια μετά» (φωτ.: Δήμος Χαλανδρίου / Δημήτρης Ψαρρός)

Στιγμιότυπο από το ντοκιμαντέρ «Μικρασία 100 χρόνια μετά» (φωτ.: Δήμος Χαλανδρίου / Δημήτρης Ψαρρός)

Στην πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ «Μικρασία 100 χρόνια μετά» (φωτ.: Δήμος Χαλανδρίου / Δημήτρης Ψαρρός)

Την εκδήλωση άνοιξε ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Κωνσταντινουπολιτών «Ρίζες» Νίκος Καραμπουρνιώτης. «Στηρίξαμε την άποψη να γίνει ένα ντοκιμαντέρ παρά μια απλή γιορτή πανηγυρικού χαρακτήρα. Θέλαμε μετά και από 300 χρόνια οι άνθρωποι που θα μένουν στο Χαλάνδρι να γνωρίζουν την ιστορία της πόλης. Αυτό το ντοκιμαντέρ είναι ένα “όπλο” απέναντι στη λήθη», εξήγησε.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος τόνισε ότι η επιλογή που έκανε το Δημοτικό Συμβούλιο να χρηματοδοτηθεί ένα ντοκιμαντέρ ήταν απόλυτα συνειδητή, διότι δεν πρόκειται μόνο για μια επέτειο, αλλά και για «προσπάθεια αποκατάστασης της ιστορικής μνήμης».

«[Σ.σ. οι πρόσφυγες] έφεραν μαζί τους όχι απλώς ήθη και έθιμα, αλλά και ένα διαφορετικό ήθος που προκύπτει από τη συνύπαρξη με διαφορετικούς πολιτισμούς, από την ανεκτικότητα, από την αλληλεγγύη, το οποίο επέτρεψε σε αυτό τον κόσμο –σε πολύ δύσκολα χρόνια– να ξαναστήσει τη ζωή του, και το οποίο έχουμε πολύ ανάγκη σήμερα», σημείωσε.

Νίκος Καραμπουρνιώτης (φωτ.: Δήμος Χαλανδρίου / Δημήτρης Ψαρρός)

Σίμος Ρούσσος (φωτ.: Δήμος Χαλανδρίου / Δημήτρης Ψαρρός)

Αντώνης Τσάβαλος (φωτ.: Δήμος Χαλανδρίου / Δημήτρης Ψαρρός)

Το λόγο έλαβε και ο σκηνοθέτης Αντώνης Τσάβαλος, ο οποίος υπογράμμισε ότι «έχουμε όλοι ανεξαιρέτως βαριά ευθύνη για το παρελθόν μας και θα πρέπει να την συναισθανόμαστε και να την μεταβιβάζουμε στην ακεραιότητά της στους επόμενους».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο δρόμος προς το Ναό της Παναγίας το 1919, μετά την επιστροφή στο Μοσχονήσι των κατοίκων του που το είχαν εγκαταλείψει στον λεγόμενο πρώτο διωγμό, του 1914. Φανερές οι ζημιές στα σπίτια (φωτ.: Αρχείο Α. Μαΐλη)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μοσχονήσι: Μια Μικρασιάτισσα Παναγιά που πέρασε κι εχάθη

15/08/2025 - 12:04μμ
Το αυθεντικό λάβαρο, στο μουσείο της Αγίας Λαύρας (πηγή: Facebook / Εστίας Νέας Σμύρνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Η Κοίμηση της Θεοτόκου στο λάβαρο της Επανάστασης – Από τη Σμύρνη στην Αγία Λαύρα

15/08/2025 - 11:33πμ
Η εικόνα της Παναγίας Ελεούσας πρωτοστατεί σε παλιότερους εορτασμούς (φωτ.: Θάνος Χατζηγιάννης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Σάρτη Χαλκιδικής: Δεκαπενταύγουστος με την Παναγία την Ελεούσα από την Αφησιά της Μικρασίας

13/08/2025 - 12:19μμ
Αγιογραφίες σε χριστιανική εκκλησία της Καππαδοκίας, φωτογραφημένες το 1935 από δύο Αμερικανούς φωτογράφους, τους John D. Whiting και G. Eric Matson, οι οποίοι είχαν βρεθεί στην περιοχή σε μια αποστολή του «National Geographic» (φωτ.: Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μαρτυρία Σοφίας Μεταλλείδου ή Μαdενλόγλου: Στην Ελλάδα κάναμε εγγόνια και η δυστυχία από πάνω μας δεν έφυγε

12/08/2025 - 9:39μμ
(Φωτ.: ΚΕΜΙΠΟ)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Αγώνας δρόμου «Στις γειτονιές των Μικρασιατών προσφύγων», για 9η χρονιά

10/08/2025 - 6:07μμ
πομπή προς την Πλατεία του Μικρασιάτη Πρόσφυγα στον Άγιο Δημήτριο Λήμνου (φωτ.: Facebook / Μορφωτικός & Εκπολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Δημητρίου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Λήμνος: Οι πρώτοι Μικρασιάτες πρόσφυγες δεν ξεχάστηκαν – Μια συγκινητική αναδρομή στις ρίζες

10/08/2025 - 11:00πμ
Σκαλωσιά στην Παναγία Παραμυθία, στο πλαίσιο των εργασιών αποκατάστασης (φωτ.: Φως Φαναρίου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Παναγία Παραμυθία: Τα «ωραιότερα ερείπια» της Κωνσταντινούπολης παίρνουν ξανά ζωή

9/08/2025 - 9:50πμ
(Φωτ.: nif.gr)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

«Ιωνικό Κέντρο»: Η Σοφία Ζαχαράκη ξεναγήθηκε στο υπό κατασκευή κύτταρο της μικρασιατικής μνήμης από τον μητροπολίτη Γαβριήλ

7/08/2025 - 3:56μμ
Εμβολιασμός στη μουσουλμανική συνοικία της Σμύρνης (πηγή: Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Μ. Ασία/copyrights Εκδόσεις «Νέα Σύνορα»- Α.Α. Λιβάνη & Σία Ε.Ε.)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Επιδημία ευλογιάς στη Σμύρνη, το 1871, ο εμβολιασμός και οι κερδοσκόποι

5/08/2025 - 9:48πμ
Το χορευτικό του Συλλόγου Κιουταχειωτών-Μικρασιατών Φλώρινας στη μεγάλη γιορτή για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του σωματείου (φωτ.: Δήμος Φλώρινας)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μια μεγάλη γιορτή για τα 100 χρόνια του Συλλόγου Κιουταχειωτών-Μικρασιατών Φλώρινας

3/08/2025 - 1:30μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά την ομιλία του στον πανηγυρίζοντα ναό του χωριού του, στους Αγίους Θεόδωρους της Ίμβρου (φωτ.: facebook/ Ecumenical Patriarchate)

Οικουμενικός Πατριάρχης: «Τυφωνικοί άνεμοι» βασανίζουν σήμερα την ανθρωπότητα

27 λεπτά πριν
Ουκρανή στέκεται μπροστά σε κατεστραμμένα αυτοκίνητα μετά από ρωσικό πλήγμα στην πόλη Ντρουζκίβκα, στην επαρχία Ντόνετσκ (φωτ.: EPA/Γραφείο Τύπου της 24ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας)

Financial Times: Ο Πούτιν ζήτησε την αποχώρηση της Ουκρανίας από το Ντονέτσκ για να τελειώσει ο πόλεμος

52 λεπτά πριν
(Φωτ.: glomex / EPT 3)

Diamond League: Πέρασε πάλι τα 6 μέτρα ο Καραλής

1 ώρα πριν
Ο Τραμπ χαιρετά στρατιωτικά κατά την υποδοχή του Πούτιν  στην αμερικανική στρατιωτική βάση Έλμεντορφ-Ρίτσαρντσον στην Αλάσκα (φωτ.: Sputnik / Kremlin Pool / Sergey Bobylev)

Η Αλάσκα, ο Τραμπ και η «Νέα Γιάλτα»

2 ώρες πριν
Σκηνή από το βίντεο στο οποίο παρουσιάζεται το ταξίδι του Κεμάλ προς τη Σαμψούντα σε συνδυασμό με τη νέα εμφάνιση της Σαμσούνσπορ (φωτ.: Χ/Samsunspor)

Πρόκληση από την Σάμσουνσπορ ενόψει του αγώνα με τον Παναθηναϊκό – Θα φορέσουν φανέλα αφιερωμένη στην εκστρατεία του Κεμάλ τη 19η Μαΐου 1919

3 ώρες πριν
O Μπάμπης Καπουρτίδης (φωτ.: Facebook / Χαράλαμπος Καπουρτίδης)

Μπάμπης Καπουρτίδης: Ένας ακόμα Πόντιος ανεπιθύμητος στην Τουρκία – Του απαγόρευσαν την είσοδο

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign