pontosnews.gr
Δευτέρα, 29/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Σήμερα οι προτάσεις της Κομισιόν για την ενέργεια – Ποια είναι τα επικρατέστερα σενάρια

Εθνικά συμφέροντα και ευρωπαϊκή αλληλεγγύη συγκρούονται σε μια δύσκολη εξίσωση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

18/10/2022 - 9:11πμ
(Φωτ. αρχείου)

(Φωτ. αρχείου)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Οι νομοθετικές προτάσεις της Κομισιόν για την ενέργεια αναμένονται σήμερα Τρίτη 18/10, μετά τη συνεδρίαση του σώματος των επιτρόπων στο Στρασβούργο.

Η Ευρωπαϊκή επιτροπή παρουσιάζει νέο πακέτο προτάσεων για την αντιμετώπιση της εκτόξευσης των τιμών της ενέργειας, επαναλαμβάνοντας τα μέτρα που έχουν δημιουργήσει συναίνεση μεταξύ των κρατών μελών και λαμβάνοντας υπόψιν τις διαφωνίες τους ως προς το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν στις τιμές.

Τα σενάρια που έχουν εξετασθεί και όσα συζητούνται:

Μεταρρύθμιση του δείκτη αναφοράς της αγοράς φυσικού αερίου

Η Κομισιόν επιδιώκει την αναθεώρηση του δείκτη της ολλανδικής αγοράς TTF, που χρησιμοποιείται ως αναφορά στις ευρωπαϊκές συναλλαγές για το φυσικό αέριο. Σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, η εκτόξευσή του τροφοδοτήθηκε από την κερδοσκοπία και τις ανησυχίες των επενδυτών που οδήγησαν σε τεχνητή διόγκωση των τιμών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να δημιουργήσει εντός των επόμενων έξι μηνών εναλλακτικό δείκτη, πιο αντιπροσωπευτικό της πραγματικότητας της τροφοδοσίας, που θα βρίσκεται σε λειτουργία για την επόμενη περίοδο πλήρωσης των αποθεμάτων.

Μέχρι τότε, η Επιτροπή προτείνει έναν «προσωρινό μηχανισμό» διόρθωσης των τιμών. Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, πρόκειται για έναν «δυναμικό διάδρομο», μια ψαλίδα που θα πλαισιώνει την διακύμανση των τιμών στην αγορά TTF και θα επιτρέπει τον μετριασμό της αστάθειας των τιμών του φυσικού αερίου.

Κοινή επιστολή της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Πολωνίας, του Βελγίου και της Ολλανδίας, καθώς και άλλων χωρών που δεν κατονομάζονται, την περασμένη Πέμπτη, αναφερόταν σε έναν «διάδρομο τιμών» για την αγορά χονδρικής, με την σημείωση ότι υπάρχει διάσταση απόψεων για την δυνατότητα εφαρμογής του, την οικονομική του αποτελεσματικότητα και τον κίνδυνο διατάραξης της προσφοράς.

Στο ίδιο κείμενο αναφέρεται ότι μία εναλλακτική λύση θα μπορούσε να είναι η τροποποίηση της αναφοράς στην TTF σε όλα τα υπάρχοντα συμβόλαια.

Υλοποίηση της κοινής αγοράς φυσικού αερίου

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδιώκει την ενίσχυση των μέτρων για την υλοποίηση των κοινών προμηθειών φυσικού αερίου σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, έτσι ώστε υπό το ειδικό βάρος του ευρωπαϊκού μπλοκ να επιτευχθούν καλύτερες τιμές για την αναπλήρωση των αποθεμάτων πριν από τον χειμώνα του 2023.

Στόχος είναι επίσης να αποφευχθεί η τροφοδότηση της εκτίναξης των τιμών από τον ανταγωνισμό των ευρωπαϊκών κρατών, όπως έγινε το καλοκαίρι που πέρασε όταν τα κράτη προσπαθούσαν να πληρώσουν τα αποθέματά τους ταυτόχρονα.

Οι 27 συμφώνησαν στα τέλη του Μαρτίου επί «πλατφόρμας» από κοινού προμηθειών, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία συναλλαγή σε αυτό το πλαίσιο και πολλά κράτη συνέχισαν τις δικές τους διαπραγματεύσεις χωρίς συντονισμό.

Η Κομισιόν θέλει πλέον την ολοκλήρωση των συνομιλιών της με «αξιόπιστους» παραγωγούς, όπως η Νορβηγία, οι Ηνωμένες Πολιτείες… και θα ευνοήσει την αυξημένη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα συγκεντρώνοντας σε μία κοινοπραξία ή «καρτέλ» αγοραστών τους ενεργειακούς εισαγωγικούς ομίλους.

Μείωση της ζήτησης, αυξημένη αλληλεγγύη

Οι Βρυξέλλες θα παρουσιάσουν εργαλεία για την περαιτέρω μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου, καθώς τα κράτη εμφανίζουν μέχρι στιγμής προσπάθειες διαφορετικών βαθμών.

Μία πρόταση θα έχει ως στόχο την ενίσχυση της αλληλεγγύης υπέρ των ευάλωτων στον κίνδυνο ελλείψεων χωρών και οι οποίες δεν έχουν κλείσει συμφωνίες με τις γειτονικές τους χώρες για την εξασφάλιση των προμηθειών τους.

Αναπροσαρμογή της τιμής του φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας

Η Γαλλία υπερασπίζεται την ιδέα της επιβολής πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά, σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, το μέτρο αυτό δεν θα περιληφθεί στις προτάσεις της Κομισιόν.

Ωστόσο, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πιθανόν να συμφωνήσουν την Πέμπτη και την Παρασκευή να συζητήσουν το μέτρο, φροντίζοντας ώστε το πλαφόν που θα ορισθεί «δεν θα προκαλέσει την συνολική αύξηση της κατανάλωσης φυσικού αερίου», σύμφωνα με σχέδιο συμπερασμάτων της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής που περιήλθε σε γνώση του AFP.

Οι Βρυξέλλες δεν θα προτείνουν την επιβολή πλαφόν στις τιμές των ευρωπαϊκών εισαγωγών φυσικού αερίου: στην ιδέα αναφέρθηκε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στις αρχές του Νοεμβρίου, όμως η Γερμανία είναι αντίθετη εκ του φόβου διατάραξης των προμηθειών σε μία παγκόσμια αγορά όπου τα πλοία που μεταφέρουν LNG μπορούν εύκολα να βρουν νέους προορισμούς.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη σχετικά με την πρώτη αποστολή Έλληνα αστροναύτη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, Παρασκευή 26 Ιουνίου 2026 (φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο Μαξίμου ο σχεδιασμός για την πρώτη ελληνική αποστολή αστροναύτη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

26/06/2026 - 12:19μμ
Ο Αλέξης Τσίπρας σε πρόσφατη εκδήλωση της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης, στη Νίκαια (φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης / EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλέξης Τσίπρας: Στόχος η κυβερνητική πρωτιά με την ΕΛ.Α.Σ. και τέλος στον κύκλο του ΣΥΡΙΖΑ

25/06/2026 - 11:59μμ
Tο εμβληματικό μνημείο «Είμαστε τα βουνά μας» ή «Τατίκ-Παπίκ» (δηλαδή «Η Γιαγιά και ο Παππούς»). Το γλυπτό, έργο του Σαργκίς Μπαγκντασαριάν από το 1967, βρίσκεται βόρεια του Στεπανακέρτ και απεικονίζει έναν ηλικιωμένο άνδρα και μια γυναίκα λαξευμένους σε ηφαιστειακή πέτρα (πηγή: Matthew Karanian/ alchetron.com)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η κραυγή της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος για τους ομήρους του Αρτσάχ: Έκκληση να μην μετατραπεί σε «ξεχασμένη υπόθεση» η πολιτική ομηρία 19 ανθρώπων

25/06/2026 - 6:40μμ
Φωτ.: (europeancommission/ Instagram)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Qatargate: Καμία ενημέρωση για άρση ασυλίας του Δημήτρη Αβραμόπουλου δεν έχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

23/06/2026 - 6:21μμ
(Πηγή: © European Union, 2019 - Source: EP)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Qatargate: Στη Βουλή το αίτημα άρσης ασυλίας του Δημήτρη Αβραμόπουλου

23/06/2026 - 2:43μμ
(Φωτ.: ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ/EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μπογιές και συνθήματα στο σπίτι του Νίκου Χαρδαλιά – Πολιτικές αντιδράσεις μετά το περιστατικό

23/06/2026 - 11:38πμ
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, όταν ήταν Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας στην ΕΕ, τον Νοέμβριο 2019 (φωτ.: EPA/OLIVIER HOSLET)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Qatargate: Ένταλμα σύλληψης από τις Βρυξέλλες για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο

22/06/2026 - 6:01μμ
Η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου (με το λευκό πουκάμισο) προσερχόμενη στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών με ακόμα δύο άτομα (φωτ.: Δανάη Δαυλοπούλου/ EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου: Καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 20 μηνών με αναστολή

22/06/2026 - 2:58μμ
Σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για την παρουσίαση της εφαρμογής PosoKanei, Τετάρτη 17 Ιουνίου 2026 (φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης για την ακρίβεια: Δεν υπάρχουν εύκολες ή μαγικές λύσεις

21/06/2026 - 12:33μμ
Ο Β. Χελένσκι στις Βρυξέλλες, 18/6/2026 (φωτ.: EPA / Olivier Matthys)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βρυξέλλες: Με τον Ζελένσκι συναντήθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

18/06/2026 - 8:50μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EPA / Scott Strazzante)

Μουντιάλ 2026: Πρόκριση στις καθυστερήσεις για τον Καναδά

6 ώρες πριν
Νετανιάχου και Ερντογάν το... μακρινό 2023 (φωτ.: x.com/RTErdogan)

Ισραήλ: Από το «Μόλις το έκανα» του Νετανιάχου στην επίσημη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων

7 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μάρκος Χουζούρης)

3ο Piraeus Street Long Jump: Πρωτιά με 8.39μ. και ρεκόρ αγώνα ο Τεντόγλου

7 ώρες πριν
Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη Λα Γουάιρα, η οποία επλήγη περισσότερο από τους σεισμούς (φωτ.: EPA / Henry Chirinos)

Στη σεισμόπληκτη Βενεζουέλα επίλεκτη ομάδα διασωστών από τη Θεσσαλονίκη

7 ώρες πριν
Ασθενοφόρο που κινητοποιήθηκε για τη φωτιά στο ξενοδοχείο στην Ομόνοια, Κυριακή 28 Ιουνίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Ομόνοια: Διασωληνωμένος ο πολυεγκαυματίας – Από πατίνι η φωτιά στο ξενοδοχείο

8 ώρες πριν
Η Ελένα Καμπούροβα με το παράσημο στο πέτο, Παρασκευή 26 Ιουνίου 2026 (φωτ.: Facebook / Yagrek)

Ρωσία: Κρατικό παράσημο στην Ελένα Καμπούροβα, τη μεγάλη κυρία του ρωσικού τραγουδιού, με τις ελληνικές ρίζες

8 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign