pontosnews.gr
Παρασκευή, 15/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Με ποντιακή λύρα και το «Πατρίδα μ’ αραεύω σε» υποδέχθηκαν μαθητές της Αλμωπίας παιδιά από την Ουκρανία

Στο δημοτικό σχολείο «Χρύσας-Τσάκων» στους Τσάκους

22/03/2022 - 6:27μμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ζεστό καλωσόρισμα με ποντιακή λύρα, λουλούδια, ζωγραφιές και το τραγούδι «Πατρίδα μ’ αραεύω σε» –το έγραψαν ο Χρήστος Αντωνιάδης και ο Κώστας Σιώπης, το μελοποίησε ο Χρήστος Χρυσανθόπουλος και πρώτος το τραγούδησε ο Στέλιος Καζαντζίδης– επιφύλαξαν μαθητές του δημοτικού σχολείου «Χρύσας-Τσάκων», στους Τσάκους Αλμωπίας σε οκτώ προσφυγόπουλα από την Ουκρανία.

Ο Γιώργος μαζί με τον φίλο του Αριστείδη και τους συμμαθητές τους τραγούδησαν το συγκλονιστικό τραγούδι, ανοίγοντας τις αγκαλιές τους για να χαθούν μέσα τα παιδιά που έφυγαν από την πατρίδα τους για να γλιτώσουν από τον πόλεμο.

«Συζήτησα με έναν φίλο μου, ότι θα ήταν καλό να παίξω λύρα και να τραγουδήσουμε για να υποδεχθούμε τους πρόσφυγες. Χάρηκα πάρα πολύ που τους δώσαμε έστω και λίγη χαρά, αλλά συγκινήθηκα και γι’ αυτά τα παιδιά που έφυγαν από τον τόπο τους», δήλωσε ο Γιώργος Κωνσταντινίδης, μαθητής της Γ’ δημοτικού, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η μητέρα του μικρού μαθητή επισήμανε, από την πλευρά της, πόσο σημαντικό ήταν για το παιδί να υποδεχθεί με αυτόν τον τρόπο τα προσφυγόπουλα από την Ουκρανία.

Τρεις οικογένειες από το Χάρκοβο και το Νικολάγιεβ χωρίστηκαν. Οι πατεράδες στο μέτωπο του πολέμου και οι μητέρες με τα παιδιά τους, με πόνο άφησαν πίσω την πατρίδα τους και τους ανθρώπους τους, πήραν λιγοστά ρούχα, ταξίδεψαν για μέρες και βρήκαν ασφαλές καταφύγιο στην Αλμωπία.

«Μια αγκαλιά…»

Ο διευθυντής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του νομού Πέλλας Νίκος Αγγελίδης, ιδιαίτερα συγκινημένος, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως «όλη η κοινωνία του χωριού και της Αλμωπίας ευρύτερα, έγινε μια αγκαλιά γι’ αυτούς τους ανθρώπους». «Οι εκπαιδευτικοί υποδέχτηκαν με αγάπη τα παιδιά. Κάτοικοι της Αριδαίας άνοιξαν τα σπίτια τους να τους φιλοξενήσουν», ανέφερε, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «πόσο κλάμα όμως μπορεί να σκεπάσει η μουσική, πόσο η μυρωδιά από τα ζουμπούλια μπορεί να σκεπάσει την οσμή του θανάτου, πόσο μια παιδική αγκαλιά μπορεί να σβήσει το άγγιγμα του τρόμου…».

Ο ιερέας με την πρεσβυτέρα, που έχει καταγωγή από την Ουκρανία, πρωτοστάτησαν ώστε να φτάσουν οι Ουκρανοί πρόσφυγες στο χωριό και ο Δήμος Αλμωπίας, όπως λέει ο Νίκος Αγγελίδης, ανταποκρίθηκε άμεσα στην έκκλησή του –με την ιδιότητα του διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πέλλας– για την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης.

Η πρώτη λέξη που έμαθαν οι μικροί μαθητές από την Ουκρανία είναι «ευχαριστώ», σημείωσε εκπαιδευτικός, εξηγώντας πως είναι «ένα «ευχαριστώ» προς τον ελληνικό λαό, γεμάτο μελαγχολία αλλά και αξιοπρέπεια. Ένα «ευχαριστώ» όμως που στα δικά μου αυτιά τουλάχιστον αντηχούσε σαν ένα τεράστιο «κατηγορώ» στον πόλεμο και σ’ αυτούς που τον προκαλούν. Γι’ αυτό όλες οι ελπίδες μας είναι στα παιδιά. Για να μη ζήσουν τα δικά τους παιδιά ποτέ ξανά προσφυγιά ή πόλεμο».

  • Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ και την Αλεξάνδρα Χατζηγεωργίου
  • Φωτογραφίες: almopia24.gr
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης. Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΟΝΤΟΣ

Καλαμαριά: Ο Δήμος και τα ποντιακά σωματεία της πόλης τιμούν την 107η επέτειο της Γενοκτονίας στην εκδήλωση «10 λύρες για 353.000 ψυχές»

14/05/2026 - 11:59μμ
ΠΟΝΤΟΣ

ΣΕΝ-ΠΟΕ: Διευρύνονται οι πανελλαδικές εθελοντικές αιμοδοσίες «Δίνω αίμα, για το αίμα που χάθηκε»

14/05/2026 - 8:39μμ
(Φωτ.: facebook / Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Αμμοχώστου «Τεμέτερον»)
ΠΟΝΤΟΣ

Κύπρος: Το Παραλίμνι και ο ποντιακός ελληνισμός της Μεγαλονήσου υποδέχτηκαν την εικόνα του αγ. Γεωργίου Περιστερώτα

14/05/2026 - 7:15μμ
«Φλόγα της Μνήμης» το 2022 στη Θεσσαλονίκη, Πέμπτη 19 Μαΐου (φωτ.:  EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)
ΠΟΝΤΟΣ

Η «Φλόγα της Μνήμης» ανάβει ξανά σε όλη την Ελλάδα – Το μήνυμα της Αυτοδιοίκησης για τη Γενοκτονία των Ποντίων

14/05/2026 - 3:10μμ
Ο Γιάννης Μανιάτης απευθύνεται στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, 29 Απριλίου 2026 (πηγή: multimedia.europarl.europa.eu)
ΠΟΝΤΟΣ

Μανιάτης για τη συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο: Πρώτο απαραίτητο βήμα η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων

14/05/2026 - 11:45πμ
Στο Θέατρο Πάρκου Νέας Ελβετίας, Τετάρτη 13 Μαΐου 2026 (φωτ.: Facebook / Καλλιτεχνική Στέγη Ποντίων Βορείου Ελλάδος)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Θεσσαλονίκη: «Δεν συγχωρούμε τη λήθη» – Συγκίνηση στην εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων

14/05/2026 - 10:57πμ
(Φωτ.: Γραφείο Τύπου ΥΜΑΘ)
ΠΟΝΤΟΣ

Συγκλονιστική εκδήλωση μνήμης στη Θεσσαλονίκη για τις 353.000 ψυχές της Γενοκτονίας των Ποντίων – «Δεν πρέπει να αφήσουμε την εθνική μνήμη να ξεθωριάσει», τόνισε ο Γκιουλέκας

13/05/2026 - 9:20μμ
Στο ενημερωτικό περίπτερο της ΕΠΟΝΑ στο Σύνταγμα αναδεικνύονται και ημερομηνίες-σταθμοί (φωτ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΠΟΝΤΟΣ

Η ΕΠΟΝΑ βγαίνει μπροστά για τη μνήμη της Γενοκτονίας των Ποντίων – Δράσεις σε όλη την Ελλάδα από τη νεολαία της ΠΟΕ

13/05/2026 - 6:09μμ
(Φωτ.: facebook.com/dtsiodras)
ΠΟΝΤΟΣ

19η Μαΐου: Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου για πρώτη φορά συζητείται στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου

13/05/2026 - 2:45μμ
(Εικ.: ΧΚ)
ΠΟΝΤΟΣ

Μαθαίνω ποντιακά: Γνωρίζετε τι σημαίνει και από πού προέρχεται το ρήμα ζαλαλώνω;

13/05/2026 - 1:46μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης. Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Καλαμαριά: Ο Δήμος και τα ποντιακά σωματεία της πόλης τιμούν την 107η επέτειο της Γενοκτονίας στην εκδήλωση «10 λύρες για 353.000 ψυχές»

23 λεπτά πριν
Η παραλία Μαράθι στα Χανιά (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)

Κρήτη: Με 154 Γαλάζιες Σημαίες, το νησί διατηρεί την πρωτιά στις βραβευμένες ακτές το 2026

48 λεπτά πριν
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

ΑΑΔΕ: Σε μηδενικό χρόνο εκκαθαριστικά και πρόστιμα

1 ώρα πριν
Το Νοσοκομείο ΚΑΤ, όπου νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση η 17χρονη (EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)

ΚΑΤ: Πέθανε και η δεύτερη 17χρονη που έπεσε στο κενό με τη φίλη της

2 ώρες πριν
Μέλη της ελληνικής κοινότητας στον αύλειο χώρο του ελληνικού προξενείου στο Βουκουρέστι τον Απρίλιο του 2026 (πηγή: facebook.com/
UNIUNEA.ELENA.DIN.ROMANIA)

Ο Ελληνισμός στη Ρουμανία, κοιτίδα της ελληνικής αριστοκρατίας και της Επανάστασης του 1821

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μάρκος Χουζούρης)

Greek Basketball League: Βήμα πρόκρισης η ΑΕΚ για τα ημιτελικά

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign