pontosnews.gr
Δευτέρα, 27/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος: Οφείλουμε αιώνιο χρέος στους Ήρωες του 1821

Αισθήματα συγκίνησης και υπερηφάνειας στον εορτασμό της επετείου της Ελληνικής Επανάστασης, στη Μελβούρνη

21/03/2022 - 12:07μμ
(Φωτ.: Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας)

(Φωτ.: Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

«Οφείλουμε αιώνιο χρέος στους ήρωες προγόνους μας και σεβασμό στην παρακαταθήκη που μας άφησαν». Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος στην ομιλία του στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, στο Shrine of Remembrance, στη Μελβούρνη, μετά την τέλεση επιμνημόσυνης δέησης υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των αγωνιστών και ηρώων της Ελληνικής Επανάστασης, και την κατάθεση στεφάνων.

Ενώπιον μαθητών από μερικά μόνο σχολεία, πλήθους ομογενών, εκπροσώπων ομογενειακών οργανισμών, εκπροσώπων των πολιτικών Αρχών της Αυστραλίας, διπλωματικών αντιπροσώπων της Ελληνικής και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η τέλεση επιμνημόσυνης δέησης πραγματοποιήθηκε στις 20 Μαρτίου, οπότε και εορτάστηκε στη Μελβούρνη ο επίσημος εορτασμός της 201ης επετείου της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Όπως πέρυσι, έτσι και εφέτος δεν πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη παρέλαση σχολείων, καθώς καταργήθηκαν οριστικά. 

Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη (φωτ.: Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας)

Πριν την επιμνημόσυνη δέηση στο Shrine of Remembrance, πραγματοποιήθηκε Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Ευσταθίου. Της Δοξολογίας προέστη ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος, ο οποίος νωρίτερα προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας, πλαισιούμενος από τους Θεοφιλεστάτους Επισκόπους Σωζοπόλεως Κυριακό και Κερασούντος Ευμένιο, τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Χριστοφόρο Κρικέλη, και άλλους ιερείς της πόλεως της Μελβούρνης.

Το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Μακάριου

Η συγκίνηση και η υπερηφάνεια ήταν τα συναισθήματα που κυριάρχησαν στον εορτασμό της επετείου της Εθνικής Παλιγγενεσίας, στη Μελβούρνη, όπως και στην ομιλία του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Μακάριου.

Αναφερόμενος, εν συντομία, στα ιστορικά γεγονότα που σηματοδότησαν την έναρξη της ελληνικής Εθνεγερσίας, υπογράμμισε το θάρρος και τη γενναιότητα που επέδειξαν οι αγωνιστές του ’21 και την αφοσίωσή τους στο ιδανικό της Ελευθερίας.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην υπερηφάνεια των Ελλήνων της Αυστραλίας για την ελληνική καταγωγή τους, επισημαίνοντας, ότι, ως μέρος ενός πολυπολιτισμικού έθνους συνεχίζουν να μοιράζονται ένα κοινό όραμα για δικαιοσύνη και ελευθερία. «Αυτές οι αρχές είναι τόσο επίκαιρες σήμερα, όσο και πριν από δύο αιώνες», σημείωσε. Τιμώντας τους προγόνους μας, «διδασκόμαστε από το παράδειγμά τους που δεν παύει να μας εμπνέει και να μας παρακινεί στις δικές μας καθημερινές ζωές», προσέθεσε.

Παρευρισκόμενοι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη (φωτ.: Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας)

Άλλες ομιλίες

Άνάμεσα στις σύντομες ομιλίες που ξεχώρισαν, ήταν εκείνες του πολιτειακού πρωθυπουργού Ντάνιελ Άντριους και του αρχηγού των Φιλελευθέρων, Μάθιου Γκάι. Αμφότεροι έκαναν λόγο για την αναγνώριση της προσφοράς των Ελλήνων στην εξέλιξη και πρόοδο της Βικτωρίας.

Υπερηφάνεια από Έλληνα μαθητή

Ο μοναδικός μαθητής ελληνικής καταγωγής που προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες του στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, είναι ο 14χρονος Γιώργος Τσιάνακας, που φοιτεί στο Κολλέγιο Alphington Grammar.

Όπως δήλωσε στο SBS, αποφάσισε να προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες του (για ένα χρόνο που διαρκεί η πρακτική του), διότι αισθάνεται υπερήφανος που ημέρες του Ελληνισμού όπως η 25η Μαρτίου, αναγνωρίζονται και τιμώνται σε ένα τόσο σημαντικό αυστραλιανό μνημείο, όπως είναι το Shrine of Remembrance.

Παρακολουθούσε από μικρός τις παρελάσεις της 25ης Μαρτίου στο Shrine της Μελβούρνης, εκφράζοντας την απογοήτευσή του για την κατάργησή τους.

O 14χρονος Γιώργος Τσιάνακας. (φωτ.: SBS Greek/ Panos Apostolou)

Ποιοι παρευρέθηκαν

Σημειώνεται ότι στην τελετή παρέστησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δέρβης κ. Ιεζεκιήλ, η Ύπατη Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αυστραλία, Μάρθα Μαυρομμάτη, η Υποπρόξενος του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στη Μελβούρνη, Γεωργία Μπότσιου, η οποία εκπροσώπησε τον Γενικό Πρόξενό Εμμανουήλ Κακαβελάκη.

Εκ μέρους της Αυστραλιανής πολιτικής ηγεσίας έδωσαν το «παρών» ο πρωθυπουργός της Βικτώριας, Daniel Andrews, o Αρχηγός της Αντιπολίτευσης στην Πολιτεία, Matthew Guy, η ομοσπονδιακή υπουργός Οικονομικών Υπηρεσιών και Ψηφιακής Οικονομίας, Jane Hume, ως εκπρόσωπος του ομοσπονδιακού πρωθυπουργού της Αυστραλίας, Scott Morrison, ο Αναπληρωτής Αρχηγός της Ομοσπονδιακής Αντιπολίτευσης Ρίτσαρτν Μαρλς, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού του Εργατικού Κόμματος Άνθονι Αμπανίζ και ομογενείς ομοσπονδιακοί και πολιτειακοί βουλευτές.

Ακόμη, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας της Αυστραλίας, εκπρόσωποι ομογενειακών οργανώσεων και οργανισμών, καθώς και μαθητές από τα ομογενειακά σχολεία της Μελβούρνης.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Μετανάστες αποβιβάζονται στην Αυστραλία το 1921, σε μια εποχή κατά την οποία η χώρα αποτέλεσε νέο τόπο εγκατάστασης για χιλιάδες ανθρώπους από διαφορετικές χώρες και κοινότητες (φωτ.: National Archives of Australia / Wikimedia Commons – Public Domain)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ιστορικό εγχείρημα για την καταγραφή της ζωής των Κύπριων μεταναστών στην Αυστραλία

26/07/2026 - 11:40μμ
(Φωτ.: facebook / Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

ΠΔΜ: Νέοι και νέες της ομογένειας γνώρισαν την Ελλάδα μέσα από τη γλώσσα και τον πολιτισμό

25/07/2026 - 12:47μμ
(Φωτ.: The Greek Herald)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Νέα εποχή για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στη νότια Αυστραλία – Το νέο όραμα που ενώνει γενιές εκπαιδευτικών

24/07/2026 - 3:40μμ
(Φωτ.: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ο ελληνισμός της διασποράς ενωμένος στη Βουλή των Ελλήνων: 30 χρόνια αγώνα για την ελληνική ταυτότητα σε όλο τον κόσμο

24/07/2026 - 10:50πμ
Ελληνίδες νύφες κατά την άφιξή τους στις ΗΠΑ το 1921 (φωτ.: Courtesy of the Statue of Liberty National Monument and Ellis Island, National Park Service, photo STLI 24332. Public Domain)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Όταν οι Ελληνίδες έφταναν στην Αμερική για να παντρευτούν – Τον σύζυγο τον είχαν δει μόνο σε φωτογραφία

23/07/2026 - 4:57μμ
(Φωτ.: Greektown Detroit/Facebook)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ένα καλοκαίρι γεμάτο μουσική, γεύσεις και πολιτισμό στην ελληνική συνοικία του Ντιτρόιτ

23/07/2026 - 11:06πμ
(Φωτ.: youtube/anamniseis.net)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Υπόσχεση για μνημείο στη Νέα Υόρκη, αφιερωμένο στα θύματα και τους ήρωες της Κύπρου από υποψήφιο κυβερνήτη

23/07/2026 - 12:09πμ
Μετά το τέλος της ανοιχτής συζήτησης «Οι παραδόσεις των Ελλήνων της Ουκρανίας: Μια κληρονομιά που ενώνει». 13 Ιουλίου 2026 (φωτ.: Facebook / Greece in Ukraine)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Οι Έλληνες της Ουκρανίας κρατούν ζωντανή την ταυτότητά τους μέσα στον πόλεμο

22/07/2026 - 4:50μμ
Ο ομογενής ογκολόγος Ιβάν Στυλίδης, διευθυντής του Εθνικού Ιατρικού Ερευνητικού Κέντρου Ογκολογίας «Νικολάι Μπλόχιν» στη Μόσχα (φωτ.: Ογκολογικό Κέντρο «Νικολάι Μπλόχιν»)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ιβάν Στυλίδης: Από βοηθός χειρουργείου στα 17, στην κορυφή της ρωσικής ογκολογίας

22/07/2026 - 11:45πμ
Στιγμιότυπο από την τελετή αποφοίτησης των φοιτητών Κλασικής Φιλολογίας και Νεοελληνικών Σπουδών του Εθνικού Πανεπιστημίου «Ταράς Σεβτσένκο» του Κιέβου. Τρίτη 14 Ιουλίου 2026 (φωτ.: Facebook / Greece in Ukraine)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ελληνικά μέσα στον πόλεμο: Απόφοιτοι στο Κίεβο μετέφρασαν Παπαδιαμάντη

21/07/2026 - 11:58μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

ΣΤΑΣΥ: Πειθαρχική διαδικασία για οδηγό τραμ που κάπνιζε στην καμπίνα, με τα πόδια πάνω στην κονσόλα χειρισμού

5 λεπτά πριν
O Μιχάλης Καϊκουνίδης το 2007, στη βρύση του Ακτουβάν της Σαμψούντας – η πηγή ανήκε στην οικογένειά του (φωτ.: Αρχείο Μιχάλη Καϊκουνίδη)

Μιχάλης Καϊκουνίδης: Ανεπιθύμητος στην Τουρκία – «Δεν θα χορτάσω ποτέ την πατρίδα»

33 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: commons.wikimedia.org)

Βρετανία: Ιδιοκτήτης γραφείου τελετών δικάζεται επειδή δεν έθαβε τους νεκρούς, σε ορισμένες περιπτώσεις για χρόνια ολόκληρα!

1 ώρα πριν
Αεροφωτογραφία του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Αντώνης Νικολόπουλος)

Στο νοσοκομείο Νίκαιας 9 άτομα από κρούσμα σαλμονέλας – Όλοι είχαν φάει στο ίδιο κατάστημα, στο Περιστέρι

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: Al Balushi / commons.wikimedia.org)

Ντουμπάι: Συνελήφθησαν τα πρωτοπαλίκαρα της μαφίας των τσιγαράδων, «Έντικ» και «Λεωνίδας»

2 ώρες πριν
Η Κατερίνα Χαρβάτη

Κατερίνα Χαρβάτη: Σπουδαία διάκριση για την Ελληνίδα παλαιοανθρωπολόγο – Θα τιμηθεί με το «Albert Einstein World Award for Science» 2026

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign