pontosnews.gr
Δευτέρα, 19/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Γιατί είναι αρνητική η παραίτηση Ζάεφ

Γράφει ο Παντελής Σαββίδης

7/11/2021 - 10:38πμ
Ο Ζόραν Ζάεφ (φωτ. αρχείου: EPA/GEORGI LICOVSKI)

Ο Ζόραν Ζάεφ (φωτ. αρχείου: EPA/GEORGI LICOVSKI)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Πολλοί είδαν θετικά την παραίτηση Ζάεφ. Ελπίζουν πως η αντιπολίτευση θα θέσει θέμα αναθεώρησης της Συμφωνίας των Πρεσπών και αυτό θα αποτελέσει μια καλή αφορμή για να ακυρωθεί η Συμφωνία.

Εν πρώτοις, δεν έχουν άδικο. Η αντιπολίτευση του VMRO στα Σκόπια έχει υποσχεθεί ότι εάν αναλάβει την κυβέρνηση θα επιδιώξει ακύρωση της Συμφωνίας.

Στα Σκόπια υπάρχει ένας εθνικιστικός πυρετός σε σχέση με την ονομασία. Υποτίθεται ότι έκαναν πίσω (από τα 100 πήραν τα 99 και δεν έμειναν ικανοποιημένοι) ευελπιστώντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα τους εντάξει στους κόλπους της και έτσι θα περάσουν στη «Γη της Επαγγελίας». Μόλις διαπίστωσαν πως η πορεία είναι δύσκολη και ακανθώδης, εγκατέλειψαν τον Ζόραν Ζάεφ και την ομάδα που τον στήριζε στην ευρωπαϊκή του πορεία και υποστήριξαν την εθνικιστική αντιπολίτευση του VMRO με τις πολλές ιστορικές αμαρτίες και την εμμονή της σε έναν απόλυτο και ακραίο εθνικισμό.

Για την Ελλάδα εάν το VMRO παρέμενε στην εξουσία πριν υπογραφεί η Συμφωνία των Πρεσπών, θα ήταν καλό. Η εμμονή της ηγεσίας του στον εθνικισμό δεν θα του επέτρεπε ούτε την στοιχειώδη αποδοχή μιας σύνθετης ονομασίας και θα απεφεύγετο μια αρνητική εξέλιξη. Να αναγνωρίσει, δηλαδή, η Ελλάδα μακεδονική ταυτότητα, μακεδονική γλώσσα και μακεδονική εθνότητα. Η Συμφωνία υπεγράφη, το κακό έγινε και, τώρα, αυτός που θα αναλάβει την πρωτοβουλία της αναθεώρησης θα υποστεί και τις συνέπειες.

Η Αθήνα δεν φαίνεται να θελήσει αναθεώρηση. Μπορούν, όσοι ελπίζουν στην ακύρωσή της να βασίζονται στα Σκόπια; Η εκτίμησή μου είναι όχι.

Η αντίδραση της σκοπιανής κοινωνίας, όπως εκδηλώθηκε με την εγκατάλειψη του Ζάεφ στις εκλογές της προηγούμενης Κυριακής, έχει να κάνει με την εκδήλωση δυσαρέσκειας για την πολιτική της Ευρώπης. Μια κυβέρνηση VMRO δεν θα τολμήσει να έρθει σε αντίθεση με την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

Αν, λοιπόν, το VMRO δεν αναλάβει την πρωτοβουλία για την αναθεώρηση της Συμφωνίας, τότε η παραίτηση Ζάεφ είναι αρνητική εξέλιξη για την Ελλάδα.

Τα Σκόπια δεν είναι μια απλή περίπτωση. Στη σύνθεση και την ιστορία τους υπεισέρχονται όλα τα βαλκανικά κράτη και στον γεωγραφικό τους χώρο αντιπαρατάχθηκαν Έλληνες, Βούλγαροι και Σέρβοι.

1. Τα Σκόπια είναι διαιρεμένα σε τρεις μεγάλες ομάδες: τους φιλοβούλγαρους, τους φιλοσέρβους και τους καθαρά «««Μακεδόνες»»». Σε πολλά εισαγωγικά. Η σερβική κυριάρχησε λόγω Τίτο. Η φιλοβουλγαρική διαιρέθηκε στους «Μακεδόνες» και τους φιλοβούλγαρους.

2. Ο πυρήνας του «Μακεδονισμού» ήταν το VMRO. Το οποίο, στην πορεία, διαιρέθηκε στη βουλγαρική και στη «μακεδονική» εκδοχή του. Η σύγκρουση των δύο ήταν σφοδρή. Και σήμερα και στα Σκόπια και στη Βουλγαρία υπάρχουν και οι δύο τάσεις οι οποίες βρίσκονται σε αντιπαράθεση.

Στη Βουλγαρία ο «μακεδονισμός» αναπτύσσεται γύρω από το μοναστήρι του Ρόζεν, λίγο έξω από το Μελένικο, όπου είναι και ο τάφος του Σαντάνσκι, ήρωά τους τον οποίο διεκδικούν αμφότεροι. Μπορεί να υπάρχει αυτή η διάσταση αλλά και οι δυο τάσεις στα Σκόπια κινούνται γύρω από το VMRO.

3. Οι επιρροές Βουλγαρίας και Σερβίας στον Ζάεφ, ο οποίος έχει έναν δυτικό προσανατολισμό είναι οι λιγότερο δυνατές από όλο το πολιτικό απαράτ της γειτονικής χώρας.

Αν αντί του Ζάεφ έχουμε το VMRO όσο και αν υφίστανται διαφορές μεταξύ «μακεδονιστών» και φιλοβούλγαρων, μια σαφής κλίση προς τη Σόφια θα την έχει. Και όποιος νομίζει πως ιστορικές διαφορές σαν και αυτές που χώρισαν την Ελλάδα από τη Βουλγαρία έχουν ξεπεραστεί, λόγω Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάνει λάθος. Καλύφθηκαν από στάχτη αλλά η φωτιά σιγοκαίει. Πρέπει να είναι κανείς αφελής να νομίζει πως δεν υπάρχουν βλέψεις.

Ας μην παίρνουμε, λοιπόν, επιπόλαια εξελίξεις στην περιοχή μας που ανατρέπουν ισορροπίες εις βάρος μας. Έστω και αν δεν φαίνονται.

4. Υπάρχουν δύο, ακόμη, παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις εξελίξεις. Ο ένας είναι η Ρωσία. Σίγουρα δεν εγκατέλειψε το ενδιαφέρον της για την περιοχή επειδή έχασε έναν γύρο.

Ο άλλος είναι η Τουρκία. Θα μπορούσε να κάνει «άνοιγμα» στα Σκόπια για οικονομική υποστήριξη. Αυτήν την υποστήριξη έχουν ανάγκη, όχι ζητήματα ασφαλείας, τώρα που είναι μέλη του ΝΑΤΟ. Αλλά η Τουρκία αυτήν την στιγμή είναι δύσκολο να μπορέσει να ανταποκριθεί οικονομικά.

5. Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρησιμοποίησε τον Ζάεφ αλλά δεν του έδωσε τίποτε ουσιαστικό για να μπορέσει να το δείξει στο λαό του. Ούτε προοπτική ένταξης ούτε οικονομική ανάσα σε μια δύσκολη καθημερινότητα για τον γειτονικό λαό. Παρέχει, όμως, κάποια χρήματα και προγράμματα τα οποία σίγουρα είναι περισσότερα από αυτά που θα μπορούσε να παράσχει η Τουρκία. Δεν υπάρχει λόγος να προτιμήσουν την Τουρκία αντί της ΕΕ Αλλά το VMRO είναι ένα ιδεοληπτικό κόμμα και κανείς δεν γνωρίζει τι θα κάνει αν ελέγξει την εξουσία.

6. Η Ελλάδα, δυστυχώς, είναι απούσα από τις εξελίξεις και διότι αδυνατεί οικονομικά αλλά, κυρίως, διότι δεν έχει πολιτική. Στην Ελλάδα κυβερνούν πάντα οι παρέες (χθες είχαμε την παρέα Τσίπρα, σήμερα έχουμε την παρέα Μητσοτάκη) και δεν υπάρχουν πολιτικές, για τα βαλκάνια, διαμορφωμένες σε κρατικό επίπεδο και με προοπτική.

7. Υπάρχει, βεβαίως, και ο αλβανικός παράγων αλλά θα χρειαζόταν μια άλλη ανάλυση.

8. Μετά από αυτά, τι λέτε, υπάρχει κάποιος καλύτερος του Ζάεφ; Ή, το μη χείρον, βέλτιστο;

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ιρανός περπατάει μπροστά από ένα πυροσβεστικό όχημα που κάηκε κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, στην Τεχεράνη (φωτ.: EPA/ Abedin Taherkenareh)
ΓΝΩΜΕΣ

Γιατί ανησυχεί η Τουρκία για το Ιράν

18/01/2026 - 4:14μμ
Από διαδήλωση συμπαράστασης στον ιρανικό λαό, στην Ουάσινγκτον (φωτ.: Ted Eytan  / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Ιράν: Μπορεί να αλλάξει χωρίς κατάρρευση;

17/01/2026 - 9:34πμ
(Φωτ.: Paul Shaw / Crown Copyright / flickr.com)
ΓΝΩΜΕΣ

Μέγιστη υποκρισία

16/01/2026 - 4:28μμ
Η βάπτιση του Ιησού – Τοιχογραφία στην Αγία Σοφία της Τραπεζούντας (πηγή: Dosseman /commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στα άγια Φώτα (Μέρος Β’)

13/01/2026 - 9:33πμ
Πρόσφυγας περπατά μπροστά από πορτρέτα του αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, του Ναΐμ Κάσεμ και του εκλιπόντος Χασάν Νασράλα στο συγκρότημα Ιμάμ Αλί, στο Χερμέλ της κοιλάδας Μπεκάα στην Υεμένη. 8 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: EPA / Wael Hamzeh)
ΓΝΩΜΕΣ

Ιράν: Πόσο κινδυνεύει το καθεστώς;

10/01/2026 - 9:33πμ
«Η Βάπτιση», Μονή Τιμίου Προδρόμου στον Ιορδάνη ποταμό (Φωτ.: David Bjorgen / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στα άγια Φώτα (Μέρος Α’)

6/01/2026 - 12:08μμ
(Φωτ.: Προεδρία της Δημοκρατίας της Τουρκίας)
ΓΝΩΜΕΣ

Το εκκρεμές του Ερντογάν

3/01/2026 - 9:26πμ
Το τρίτο μέρος της απεικόνισης της παραβολής του πλουσίου με τον φτωχό Λάζαρο σε μικρογραφία κώδικα (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στον πλούσιο και στον Λάζαρο (Μέρος Δ’)

30/12/2025 - 9:50πμ
(Φωτ.: commons.wikimedia.org/wiki/ File:4flag-turkey-israel-sky.jpg/ Newtimes.az)
ΓΝΩΜΕΣ

Εχθροί ή φίλοι;

28/12/2025 - 4:28μμ
(Φωτ.: flickr.com/Kenneth Lu)
ΓΝΩΜΕΣ

Μια σύντομη ματιά στον κόσμο το 2025

27/12/2025 - 9:38πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στιγμιότυπο από την προηγούμενη συνάντηση του Κ. Μητσοτάκη με αντιπροσωπεία των αγροτών (φωτ.: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)

Σήμερα το νέο ραντεβού Μητσοτάκη με εκπροσώπους των αγροτών

23 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος»)

Ο «Φάρος» Αγίας Βαρβάρας έκοψε τη βασιλόπιτά του σε μια εκδήλωση-υπερπαραγωγή

57 λεπτά πριν
Διασώστες αναζητούν επιζώντες στα συντρίμμια των δύο τρένων (φωτ.: ΕΡΑ/Χ/Eleanorinthesky)

Ισπανία: Τουλάχιστον 39 νεκροί από τον εκτροχιασμό τρένων – «Τα βαγόνια εκτοξεύθηκαν από τις ράγες»

2 ώρες πριν
Εκτός ορίων η κατάσταση με τους αγριόχοιρους σε κατοικημένη περιοχή στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης

Εκτός ορίων η κατάσταση με τους αγριόχοιρους σε κατοικημένη περιοχή στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Νέα γυναικοκτονία στην Ιταλία: 40χρονη δολοφονήθηκε από τον σύζυγό της – Η γυναίκα είχε εξαφανιστεί πριν από 10 μέρες

3 ώρες πριν
(Φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος/ EUROKINISSI)

Καιρός: Κρύο, σταδιακή ενίσχυση θυελλωδών ανέμων και τοπικές βροχές σε ολόκληρη τη χώρα

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign