pontosnews.gr
Τρίτη, 8/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Κάτι σοβαρό συμβαίνει με τη Γερμανία

Γράφει ο Σάββας Καλεντερίδης

25/06/2021 - 4:29μμ
(Φωτ.: αρχείο ΕPA)

(Φωτ.: αρχείο ΕPA)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Κάτι περίεργο και σοβαρό συμβαίνει εδώ και καιρό στο Βερολίνο και στις σχέσεις με την Άγκυρα.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ όταν τον Ιανουάριο του 2018 ξεκίνησε η επιχείρηση του τουρκικού στρατού «Κλάδος Ελαίας», που ήταν μια επιχείρηση εισβολής και κατοχής του κουρδικού καντονιού Αφρίν, σε άρθρο του στην εφημερίδα Der Tagesspiegel, όχι μόνο δικαιολόγησε την επιχείρηση εναντίον ενός κυρίαρχου κράτους, αλλά στην ουσία επαίνεσε την Τουρκία για το «θάρρος» της.

Όπως έγραψε, η Τουρκία δεν θέλει να είναι εξαρτημένη από τη Δύση και δεν φοβάται από τις γεωπολιτικές συνέπειες της κρίσης που μπορεί να ξεσπάσει με τις ΗΠΑ λόγω της συγκεκριμένης επιχείρησης, δεδομένου ότι οι Δυνάμεις Προστασίας του Λαού (YPG) που υπερασπιζόταν το Αφρίν ήταν σύμμαχοι των Αμερικανών στον αγώνα κατά του ISIS.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να αναπτύξουν νέες στρατηγικές με την Τουρκία για να μην έχουν αρνητικά αποτελέσματα, ενώ τόνιζε ότι «η Τουρκία δεν θα επιτρέψει ποτέ την ίδρυση κουρδικού κράτους με την κυριαρχία των τρομοκρατικών οργανώσεων και εάν χρειαστεί θα συνεχίσει την καταπολέμησή τους», καταλήγοντας στο ότι η Γερμανία θα είναι επωφεληθεί από γεωπολιτική άποψη εάν συνεχίσει τη συνεργασία με την Άγκυρα.

Η στήριξη εκείνη επέτρεψε στην Τουρκία να διαπράξει (και να συνεχίζει να διαπράττει) γενοκτονία εναντίον των Κούρδων του Αφρίν, δεδομένου ότι ο πληθυσμός του καντονιού πριν από την εισβολή ήταν κατά 97% κουρδικός, ενώ σήμερα –μετά την εκδίωξη των ντόπιων και την εγκατάσταση τζιχαντιστών με τις οικογένειές τους–, το ποσοστό αυτό έχει πέσει στο 25%.

Όσο για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκείνων που έχουν μείνει στο καντόνι του Αφρίν, η Τουρκία διδάσκεται από το παρελθόν της και κάνει ό,τι έκανε σε Έλληνες, Αρμένιους και Ασσύριους. Τα ίδια, μπροστά στα μάτια της διεθνούς κοινότητας, των ΗΠΑ, της ΕΕ, και ειδικά της Γερμανίας.

Προσφάτως ο κ. Γκάμπριελ δήλωσε και πάλι ότι η Γερμανία είχε προειδοποιήσει τις ΗΠΑ να μην συνεργαστούν με το YPG, για να μην… δυσαρεστηθεί η Τουρκία.

Στο σημείο αυτό, είναι χρήσιμο να επικεντρωθούμε σε δύο επισημάνεις που έκανε ο πρώην Γερμανός ΥΠΕΞ στο άρθρο του στην Der Tagesspiegel:

  • Η πρώτη είναι ότι εάν οι ΗΠΑ αγνοήσουν τη γεωστρατηγική σημασία της Τουρκίας, αυτό «θα έχει καταστροφικές συνέπειες, ειδικότερα για τους Ευρωπαίους».
  • Η δεύτερη είναι ότι η Γερμανία θα είναι επωφεληθεί από γεωπολιτική άποψη εάν συνεχίσει τη συνεργασία με την Τουρκία.

Αν και το άρθρο του κ. Γκάμπριελ γράφτηκε πριν από περίπου 3,5 χρόνια, οι εκτιμήσεις που έκανε τότε –αλλά και η πρόσφατη αναφορά του, ότι η Γερμανία προειδοποίησε τις ΗΠΑ να μην συνεργαστούν με το YPG–, σε συνδυασμό με τη στάση που τηρεί το Βερολίνο απέναντι στην Τουρκία, δείχνουν ότι ο πρώην Γερμανός υπουργός Εξωτερικών δεν εξέφραζε δικές του απόψεις, αλλά τις θέσεις και την πολιτική της χώρας του.

Η Γερμανία, ως ηγέτιδα δύναμη στην ΕΕ, είναι η χώρα που υποχρέωσε την Ελλάδα και την Κύπρο να υπαναχωρήσουν από την πολιτική των κυρώσεων έναντι της Τουρκίας και να υιοθετήσουν τη λεγόμενη «θετική ατζέντα».

Επίσης,είναι η χώρα που απέκλεισε για δεύτερη φορά την Ελλάδα από τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, παρότι η χώρα μας έχει τα μεγαλύτερα θαλάσσια σύνορα με τη συγκεκριμένη χώρα και παρότι έχει πληγεί (και πλήττεται) από την τουρκική εισβολή. Μάλιστα, το τουρκολυβικό μνημόνιο το έχουν χαρακτηρίσει ως μη νόμιμο και η Γερμανία και η ΕΕ – και παρ’ όλα αυτά, το Βερολίνο απέκλεισε την Ελλάδα, για να μην δυσαρεστηθεί η Τουρκία.

Ως εκ τούτου:

  • επειδή η Γερμανία είναι η χώρα που ατύπως κρατά τα κλειδιά του χρηματοκιβωτίου της ΕΕ από το οποίο θα βγουν τα 32 δισ. ευρώ του πακέτου στήριξης που η Ελλάδα έχει ανάγκη όσο τίποτε άλλο για να σταθεί στα πόδια της μετά από μια επώδυνη δεκαετή κρίση η οποία έχει καταστρέψει την ελληνική οικονομία και την ίδια την κοινωνία,
  • και επειδή η Γερμανία έχει επενδύσει πολλά στη σχέση της με την Τουρκία, όπως ομολογεί ο πρώην υπουργός Εξωτερικών,

το επόμενο διάστημα είναι πιθανό να προσπαθήσει να επιβάλει στην Ελλάδα «λύσεις» έναντι της Τουρκίας, μπροστά στις οποίες η προδοτική Συμφωνία των Πρεσπών θα φαντάζει ως πταίσμα.

Η κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα σε Ελλάδα και Κύπρο θα πρέπει να αναλύσουν και να σταθούν με περίσκεψη απέναντι στη στάση αυτή, και αναλόγως να σχεδιάσουν την πολιτική αντιμετώπισής της.

Και όταν σχεδιάσουν την πολιτική αυτή, οι εν Αθήναις και εν Λευκωσία θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι άλλη γεωστρατηγική αξία έχει το «οικόπεδο» της Κύπρου και της Ελλάδας όταν το υπερασπίζονται ένα αξιόπιστο πολιτικό σύστημα, ένα λειτουργικό και αποτελεσματικό κράτος και ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις, και άλλη αξία έχει αν το πολιτικό σύστημα είναι δεδομένο και ευεπίφορο σε πιέσεις και παραχωρήσεις.

Αν θελήσουν να δείξουν αποφασιστικότητα, τότε ίσως ανακαλύψει η Γερμανία ότι και το δίδυμο Ελλάδα-Κύπρος έχει απίστευτη γεωστρατηγική σημασία.

Με μια προϋπόθεση: Μια ενιαία εθνική στρατηγική που δεν θα μας καθιστά δεδομένους για κανέναν και θα δίνει υπόσταση στη γεωστρατηγική αξία των δύο χωρών.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

90ή Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης με τιμώμενη χώρα την Ιαπωνία (φωτ.: EUROKINISSI / Θωμαή Αντωνιάδου)
ΓΝΩΜΕΣ

Γιατί δεν κάνουν τη Θεσσαλονίκη δεύτερο εθνικό πόλο;

5/09/2026 - 9:50πμ
Πεζοναύτες πραγματοποιούν αμφίβια απόβαση κατά την άσκηση «Efes-2026», στις 3 Μαΐου 2026 (φωτ.:  Χ / @tcsavunma)
ΓΝΩΜΕΣ

Φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης

4/09/2026 - 3:56μμ
(Φωτ.: kalhh / Pixabay)
ΓΝΩΜΕΣ

Στην προσκύνηση του Τιμίου Σταυρού (Μέρος Γ’)

1/09/2026 - 9:31πμ
Όπλα του PKK για την πυρά, στη συμβολική εκδήλωση που έγινε στο Βόρειο Ιράκ (φωτ.: Χ / Heme Sûr - KANAL8)
ΓΝΩΜΕΣ

Το  «κουρδικό στοίχημα» Ερντογάν-Μπαχστελί

30/08/2026 - 3:49μμ
Ο σταθμός «Νομαρχία» του μετρό Θεσσαλονίκης, ένας από τους πέντε νέους στην επέκταση της γραμμής προς την Καλαμαριά (φωτ.:  Γιώργος Κονταρίνης/ EUROKINISSI)
ΓΝΩΜΕΣ

Ήρθε ο βασιλιάς στο χωριό

29/08/2026 - 9:49πμ
Ελληνικές συστοιχίες Patriot (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)
ΓΝΩΜΕΣ

Κινήσεις στη σφαίρα του παραλόγου

28/08/2026 - 4:35μμ
(Φωτ.: pxhere.com)
ΓΝΩΜΕΣ

Στην προσκύνηση του Τιμίου Σταυρού (Μέρος Β’)

25/08/2026 - 9:58πμ
(Φωτ.: EPA)
ΓΝΩΜΕΣ

Γιατί η Τουρκία «καταπίνει» την επίθεση του Ισραήλ

23/08/2026 - 4:00μμ
(Φωτ.:EPA/ABIR SULTAN)
ΓΝΩΜΕΣ

Η Τουρκία αλλάζει την περιοχή και το Ισραήλ ομφαλοσκοπεί

22/08/2026 - 9:56πμ
(Φωτ.: Pixabay / www_slon_pics)
ΓΝΩΜΕΣ

Η Τουρκία έβαλε την «ουρά στα σκέλια»

21/08/2026 - 5:13μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Γραμμές υψηλής τάσης μπροστά από τον λιγνιτικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής Γιένσβαλντε, στο Τούρνοβ-Πράιλακ της Γερμανίας. 1η Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Clemens Bilan)

Γερμανία: Συνελήφθη ο «τρομοκράτης του ρεύματος» – Νέοι εκρηκτικοί μηχανισμοί στο Βαϊσβάιλερ

20 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Νέα Μάκρη: Διαμέρισμα-«βάση» στο μικροσκόπιο για το τουρκικό οργανωμένο έγκλημα – Δύο συλλήψεις

46 λεπτά πριν
Ο Φώτης Μουρατίδης σε εκδήλωση της ελληνικής ομογένειας στη Ρωσία, με τα βιβλία του μπροστά του (φωτ.: rusgreek.ru)

Φώτης Μουρατίδης: Το παιδί της εξορίας που έσωσε από τη λήθη τους Έλληνες της Ρωσίας

1 ώρα πριν
Αστυνομικοί έχουν αποκλείσει την είσοδο στην περιοχή Αλεπότρυπα, της Κυψέλης. Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2026   (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Θρίλερ στην Κυψέλη: Παιδί βρήκε σακούλα με ανθρώπινα οστά στην Αλεπότρυπα

2 ώρες πριν
Η θάλασσα της Νέας Κρήνης φωτίστηκε από τους πυρσούς των σκαφών που συμμετείχαν στην αναπαράσταση (φωτ.: Facebook / Αράπογλου Χρύσα - Καλαμαριά Μητέρα Πόλη)

Βάρκες με πυρσούς φώτισαν τη νύχτα στη Νέα Κρήνη – Η άφιξη των προσφύγων, 104 χρόνια μετά

2 ώρες πριν
Tο Μουσείο Ρενουάρ στην Καν-συρ-Μερ (φωτ.: Wikipedia)

Ληστεία στο Μουσείο Ρενουάρ: Οι σειρήνες χάλασαν το σχέδιο – Δύο πίνακες βρέθηκαν στον κήπο

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV