pontosnews.gr
Σάββατο, 16/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Κίνημα «Σώστε τους άλλους πλανήτες» – Πώς θα το κάνετε

Λίγο πριν τα πρώτα ταξίδια στο διάστημα τι θα πρέπει να γνωρίζουμε

18/02/2021 - 3:02μμ
(Φωτ.: Κινεζική Ακαδημία Επιστημών)

(Φωτ.: Κινεζική Ακαδημία Επιστημών)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

«Η Προστασία των Πλανητών είναι ιδιαίτερα σημαντική εν έτη 2021, καθώς υπάρχουν πλέον ιδιωτικές εταιρείες που πλησιάζουν αρκετά στο να αποκτήσουν την απαιτούμενη τεχνολογία, για να δραστηριοποιηθούν σε άλλα ουράνια σώματα». Αυτό δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στην Αλεξάνδρα Γούτα ο ηλεκτρολόγος μηχανικός και μηχανικός υπολογιστών, δρ Γιώργος Προφητηλιώτης, που η διδακτορική διατριβή στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο εισήγαγε –για πρώτη φορά στη διεθνή βιβλιογραφία– μια προσέγγιση Οικονομικών του Περιβάλλοντος στην Προστασία των Πλανητών.

Και μπορεί πριν μερικά χρόνια, ένα ταξίδι στον Άρη ή την Σελήνη να έμοιαζε σαν ένα ουτοπικό, παραμύθι, επιστημονικής φαντασίας, όμως σήμερα κάτι τέτοιο μοιάζει πολύ άμεσο. Μάλιστα τον περασμένο Οκτώβριο μάλιστα, ο γενικός νομικός σύμβουλος της «SpaceX» Ντέιβιντ Άντερμαν, αποκάλυψε ότι δουλεύει πάνω σε ένα Σύνταγμα για τον Άρη.

Ο δρ Γιώργος Προφηλιωτάκης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

«Η Σελήνη είναι ο κοντινότερος προορισμός, που αναμένεται να αξιοποιηθεί από ιδιωτικές εταιρείες, για διεξαγωγή επιστημονικών ερευνών για λογαριασμό πελατών, για εμπορική μεταφορά δειγμάτων σεληνιακού υλικού πίσω στη Γη, για μεταφορά αστροναυτών για τους πελάτες τους προς τη Σελήνη και πίσω », σημειώνει ο δρ Προφητηλιώτης.

Η ευθύνη των κρατών και οι άμεσοι κίνδυνοι

Βάσει της Διεθνούς Συνθήκης των Ηνωμένων Εθνών για το Εξωατμοσφαιρικό Διάστημα, τα μέτρα που λαμβάνονται για την προστασία των πλανητών αποσκοπούν αφενός στο να μη συμβεί μεταφορά μικροοργανισμών από τη Γη σε άλλα ουράνια σώματα (ευθεία επιμόλυνση) και, αφετέρου, στο να μη φτάσουν στη Γη εξωγήινοι μικροοργανισμοί, σε περίπτωση που αυτοί υπάρχουν (αντίστροφη επιμόλυνση).

Ο Γιώργος Προφητηλιώτης πάντως προειδοποιεί πως οι κίνδυνοι που πιθανόν να προκύψουν στις επόμενες δεκαετίες αναμένεται να ανακύψουν εξαιτίας όχι εθνικών, αλλά ιδιωτικών πρωτοβουλιών στο Διάστημα.

«Αν υποθέσουμε ότι οι ιδιωτικές πρωτοβουλίες θα λάβουν χώρα κυρίως μεταξύ Γης, Σελήνης και Άρη, όσες θα προορίζονται για τον Άρη ή θα επιστρέφουν από εκεί θα είναι οι πιο επικίνδυνες» τονίζει. « Οι κίνδυνοι που θα μπορούσαν να ανακύψουν αφορούν είτε στην εκτεταμένη επιμόλυνση του Άρη με γήινους μικροοργανισμούς, σε βαθμό που να δημιουργείται πρόβλημα στις επιστημονικές αποστολές αναζήτησης ζωής εκεί, είτε στην απελευθέρωση στη Γη επικίνδυνου βιολογικού παράγοντα, που ενδεχομένως υπάρχει στον Άρη», πρόσθεσε.

Φυσικά η Πολιτική Προστασίας των Πλανητών, που διατηρεί ο διεθνής επιστημονικός οργανισμός COSPAR, ενημερώνεται διαρκώς με βάση τα επιστημονικά ευρήματα, «οπότε δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο να προκύψει εντός των επόμενων δεκαετιών κάποιο άλλο ουράνιο σώμα, που θα μπορούσε να αποτελέσει τον πυρήνα σημαντικών προβλημάτων, εξαιτίας του ενδιαφέροντος ιδιωτικών εταιρειών», επισημαίνει ο Γιώργος Προφητηλιώτης.

Θυμίζουμε πάντως ότι και στην χώρα μας, υπάρχει σύντομη πρόβλεψη για την Προστασία των Πλανητών ήδη από το 2017, στον Νόμο 4508!

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στιγμιότυπο από τη συναυλία των Metallica στο ΟΑΚΑ, Σάββατο 9 Μαΐου 2026 (φωτ.: Toklik / EUROKINISSI / Δήμητρα Κούτρα)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Όταν οι Metallica… γράφουν «σεισμούς»: Το Αστεροσκοπείο κατέγραψε τις δονήσεις της συναυλίας στο ΟΑΚΑ

10/05/2026 - 2:15μμ
Χειραψία με ανθρωποειδές ρομπότ στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Αυτοκινήτου του Πεκίνου, 24 Απριλίου 2026 (φωτ.: EPA / Wu Hao)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Το ρομπότ που αρνήθηκε να μεταφέρει βόμβα – Και τελικά πείστηκε μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα

10/05/2026 - 10:07πμ
Ερευνήτρια στην Κρατική Συλλογή Ανθρωπολογίας του Μονάχου (SAM) εξετάζει τον σκελετό γυναίκας που έζησε μεταξύ 510 και 560 μ.Χ. και ενταφιάστηκε στο χωριό Άλτχαϊμ της Γερμανίας (φωτ.: SNSB / M. Harbeck)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Η Ρώμη δεν έπεσε με… εισβολή: Το DNA ανατρέπει το μύθο των «βαρβάρων»

2/05/2026 - 6:50μμ
Ο σκελετός του άνδρα και δίπλα του το πήλινο γουδί που εκτιμάται ότι χρησιμοποίησε για να προστατεύσει το κεφάλι του (φωτ.: Facebook / Pompeii - Parco Archeologico)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Πομπηία: Έτρεχε να σωθεί από τον Βεζούβιο – Η τεχνητή νοημοσύνη μάς δείχνει το πρόσωπό του

1/05/2026 - 8:57μμ
Καλλιτεχνική απεικόνιση κεραυνών στον πλανήτη Δία (πηγή: NASA / JPL-Caltech/SwRI / JunoCam)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Διάστημα: Ο Δίας «τιμά» το όνομά του – Οι κεραυνοί του είναι 100 φορές πιο ισχυροί από της Γης

26/04/2026 - 6:09μμ
(Φωτ.: Στέλιος Στεφάνου/EUROKINISSI)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Θεσσαλονίκη: Πρωτοποριακή γονιδιακή θεραπεία σε παιδί με σπάνια ασθένεια

24/04/2026 - 11:51μμ
Ανδροειδές ρομπότ της Honor συμμετέχει στον δεύτερο ημιμαραθώνιο ανθρώπων και ανθρωποειδών στο Πεκίνο, στις 19 Απριλίου 2026. Κατέκτησε την πρώτη θέση καταγράφοντας εντυπωσιακή επίδοση (φωτ.: EPA / Andres Martinez Casares)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Πεκίνο: Ανδροειδή ρομπότ προσπέρασαν ανθρώπους σε ημιμαραθώνιο – Θεαματικό τεχνολογικό άλμα μέσα σε έναν χρόνο

19/04/2026 - 2:05μμ
Ο Reid Wiseman και ο Jeremy Hansen (φωτ.: NASA / Bill Ingalls)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

NASA: Οι αστροναύτες της αποστολής «Artemis II» επέστρεψαν στη Γη – Η εντυπωσιακή στιγμή της προσθαλάσσωσης

11/04/2026 - 10:32πμ
Το φαινόμενο «Earthset» όπως καταγράφηκε από το παράθυρο του διαστημόπλοιου Orion (φωτ.: NASA)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Αθέατη πλευρά της Σελήνης: Η στιγμή που η Γη «δύει» – Οι εικόνες που αλλάζουν όσα ξέραμε

7/04/2026 - 6:05μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Artemis II: Η ιστορική τροχιά γύρω από τη Σελήνη και η επιστροφή μετά από 406.000 χλμ.

7/04/2026 - 11:52πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Θεόδωρος Μανωλόπουλος/ Προεδρία της Δημοκρατίας)

Έβρος: Τιμή στην «Κυρά των Μαρασιών» από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

31 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Λεωνίδας Τζέκας)

Super League – Play Out: Έναν βαθμό πιο κοντά στην παραμονή ο Αστέρας – Αποχαιρέτισε η ΑΕΛ

60 λεπτά πριν
Η αφίσα της εκδήλωσης και φωτογραφία της ποντιακής λύρας από τον Νίκο Ορφανίδη

Από την ψυχή του Πόντου στο Πάρκο Μνήμης: Αποκαλυπτήρια για το Μνημείο Ποντιακής Λύρας στη Νικόπολη Θεσσαλονίκης

2 ώρες πριν
Το αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων πυραύλων USS Spruance του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού εκτοξεύει πύραυλο Tomahawk κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων στο πλαίσιο της επιχείρησης «Epic Fury» (φωτ.: EPA / US Navy)

Νέα κούρσα εξοπλισμών στην Ευρώπη; Η Γερμανία ψάχνει Plan B για τους Tomahawk και κοιτάζει προς drones και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

2 ώρες πριν
Πορεία προς το προς το Μνημείο Γενοκτονίας στον Δημοτικό Κήπο Δράμας, Παρασκευή 15 Μαΐου 2026 (φωτ.: alpha-news.gr)

Δράμα: Με λύρα, κεριά και σέρρα ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων

2 ώρες πριν
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης στη δεύτερη ημέρα εργασιών του 16ου Τακτικού Συνεδρίου της ΝΔ, Σάββατο 16  Μαΐου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Γεραπετρίτης από το Συνέδριο ΝΔ: Η Ελλάδα δεν παρακολουθεί τις εξελίξεις, τις διαμορφώνει

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign