pontosnews.gr
Κυριακή, 27/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Covid-19: Τι δείχνουν τα πολλά αυτοαντισώματα σε ασθενείς με κορονοϊό

Μελέτη του αμερικανικού πανεπιστημίου Yale

14/12/2020 - 12:12μμ
(Φωτ.: pixabay.com / TheDigitalArtist)

(Φωτ.: pixabay.com / TheDigitalArtist)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Τα δραματικά αυξημένα επίπεδα των «φίλιων πυρών» που δέχεται από το ανοσοποιητικό σύστημά του ένας ασθενής, τα οποία αντανακλώνται στα αυτοαντισώματα που δημιουργεί, μπορούν σε σημαντικό βαθμό να εξηγήσουν τόσο τα σοβαρά συμπτώματα της Covid-19 όσο και τη μακρόχρονη διάρκειά της σε ορισμένους ανθρώπους, για αρκετό καιρό μετά την αποδρομή του ιού από το σώμα τους, σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου Yale, με επικεφαλής τους καθηγητές Ανοσοβιολογίας Ακίκο Ιβασάκι και Άαρον Ρινγκ, που έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv (δεν έχει υπάρξει ακόμη κανονική δημοσίευση σε επιστημονικό περιοδικό), μελέτησαν 194 ασθενείς με Covid-19 και βρήκαν σημαντικά αυξημένα επίπεδα αυτοαντισωμάτων (ένδειξη ότι η άμυνα του οργανισμού γυρίζει «μπούμερανγκ» ενάντια στα όργανα και στους ιστούς), σε σχέση με 30 υγιείς ανθρώπους που δεν είχαν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2.

Καθώς η νόσος εξελίσσεται σε μερικούς ασθενείς, τα αυτοαντισώματά τους τείνουν να αυξηθούν. Το αποτέλεσμα είναι να αποπροσανατολίζεται η άμυνα κατά του κορονοϊού, καθώς τα αυτοαντισώματα, αντί να αδρανοποιούν τις πρωτεΐνες του ιού, στρέφονται ενάντια στις πρωτεΐνες του ανθρώπινου σώματος. Διαπιστώθηκε ότι όσο περισσότερα αυτοαντισώματα είχαν οι ασθενείς στο αίμα τους τόσο πιο δύσκολη ήταν η καταπολέμηση του ιού, και κατά συνέπεια τόσο πιο σοβαρή ήταν η Covid-19.

Ενδεικτικά, οι ασθενείς με κορονοϊό είχαν περισσότερα αυτοκαταστροφικά αυτοαντισώματα ακόμη και από τους ανθρώπους με την αυτοάνοση πάθηση του ερυθηματώδους λύκου.

Σε κάποιες περιπτώσεις βρέθηκαν ασθενείς με κορονοϊό που τα αυτοαντισώματά τους επιτίθενταν στα κύτταρα Β (τα κυτταρικά «εργοστάσια» παραγωγής αντισωμάτων) ή στα προστατευτικά Τ-λεμφοκύτταρα. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι όσο περισσότερα διαφορετικά είδη αυτοαντισωμάτων εμφανίζονται σε έναν ασθενή τόσο χειροτερεύουν τα συμπτώματά του και αυξάνεται ο κίνδυνος θανάτου.

Όπως δήλωσε στην Guardian ο δρ Ρινγκ του Yale, η επιβλαβής δράση των αυτοαντισωμάτων μπορεί να συνεχιστεί και μετά την αποδρομή της λοίμωξης, αφήνοντας έτσι τους ασθενείς να ταλαιπωρούνται για καιρό από διάφορα προβλήματα υγείας.

«Επειδή τα αυτοαντισώματα μπορούν να επιμείνουν για πολύ καιρό, είναι πιθανό ότι μπορεί να συμβάλλουν στην εμφάνιση της μακράς Covid-19. Τα μετα-Covid σύνδρομα εύλογα μπορεί να προκαλούνται από μακράς διάρκειας αυτοαντισώματα, τα οποία επιμένουν για καιρό αφότου ο κορονοϊός έχει φύγει από το σώμα. Αν όντως αυτό συμβαίνει, τότε υπάρχουν ανοσοκατασταλτικές θεραπείες, όπως αυτές για τις ρευματολογικές παθήσεις, που θα μπορούσαν να είναι αποτελεσματικές», ανέφερε.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και πολλά χρόνια ότι οι αυτοάνοσες παθήσεις, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο λύκος και η σκλήρυνση κατά πλάκας οφείλονται στη δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος που επιτίθεται στο δικό του σώμα. Λιγότερα πράγματα είναι γνωστά για τις λοιμώξεις από ιούς και κατά πόσο αυτές μπορούν να προκαλέσουν παρόμοια αυτοκαταστροφική αντίδραση.

Έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη για να διερευνηθεί σε ποιο βαθμό τα αυτοαντισώματα ευθύνονται για τα μακρόχρονα συμπτώματα σε νόσους όπως αυτές που προκαλούν οι ιοί Έμπολα και Τσικουνγκούνια ή σε καρκινοπαθείς μετά από ανοσοθεραπεία.

Η μακρά Covid-19, με συμπτώματα που διαρκούν για μήνες, εκτιμάται ότι εμφανίζεται περίπου στο 10% των ασθενών ηλικίας από 18 έως 49 ετών, με τη συχνότητά της να αυξάνεται περίπου στο 20% στις ηλικίες άνω των 70 ετών.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: pixabay.com)
ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος του πνεύμονα: 10.000 νέα περιστατικά το χρόνο στην Ελλάδα – Η αξονική χαμηλής δόσης αλλάζει τα δεδομένα

25/09/2026 - 5:13μμ
(Φωτ.: Omni Letters / Pixabay)
ΥΓΕΙΑ

Υγεία: Συνδέεται η οστεοπόρωση με την άνοια; 

23/09/2026 - 2:15μμ
«Πίναξ Ανατομικός εκ Φυσιολογικόν σχήμα Ανθρώπου». Το κεφάλι σε φυσική διάσταση, από το αρχείο του Διδασκαλείου Κρήτης στο Ηράκλειο (πηγή: Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας Πανεπιστημίου Κρήτης)
ΥΓΕΙΑ

Ο εγκέφαλος ίσως είναι «δύο όργανα σε ένα» – Ανακάλυψη αλλάζει όσα ξέραμε για την ανάπτυξή του

20/09/2026 - 11:15πμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/guvo59-9285194)
ΥΓΕΙΑ

Βλεφαρίτιδα και κίνδυνοι από τις ψεύτικες βλεφαρίδες – Η αόρατη αιτία πίσω από την ξηροφθαλμία

19/09/2026 - 8:57μμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/pasja1000-6355831)
ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος του προστάτη: Τα νέα δεδομένα για τη διάγνωση και τα 19 περιστατικά την ημέρα στην Ελλάδα

15/09/2026 - 5:02μμ
Δείγματα αίματος στο Κλινικό Κέντρο των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ – Φωτογραφία αρχείου (φωτ.: National Cancer Institute / Daniel Sone)
ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος και θρόμβωση: Αρτηριακά επεισόδια στο 8% των ασθενών διεθνούς μελέτης

13/09/2026 - 6:23μμ
Μηχάνημα πλασμαφαίρεσης σε κέντρο αιμοδοσίας (φωτ.: Wikimedia Commons)
ΥΓΕΙΑ

Πλασμαφαίρεση: Πότε γίνεται και ποιοι είναι οι κίνδυνοι – Τι λέει η Α’ Νεφρολογική Κλινική του ΑΠΘ

12/09/2026 - 2:02μμ
(Φωτ.: Pixabay / Steve Buissinne)
ΥΓΕΙΑ

Φως τη νύχτα: Οι αλλαγές που προκαλεί στην καρδιά, σύμφωνα με νέα μελέτη

11/09/2026 - 2:47μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΥΓΕΙΑ

Πλασμαφαίρεση: Τι είναι η θεραπεία που μπήκε στο μικροσκόπιο μετά το θάνατο του Γιώργου Μαζωνάκη

10/09/2026 - 11:18πμ
Έναρξη σχολικής χρονιάς στο 33ο Δημοτικό Πειραιά (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΥΓΕΙΑ

Σχολική τσάντα: Πόσο πρέπει να ζυγίζει – Πέντε συμβουλές για παιδιά και γονείς

9/09/2026 - 8:26μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI /Μιχάλης Καραγιάννης)

Σκιάθος: Δυνατό μπουρίνι «έπνιξε» τους δρόμους του νησιού

5 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από το 20ό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών, στο PAOK Sports Arena, το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)

20ό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών: Στη Θεσσαλονίκη η ζωντανή μνήμη συνάντησε τη μοναδική παράδοση του Πόντου

5 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Δημήτρης Μπίρνταχας)

Super Cup: Ο ΠΑΟΚ σόκαρε τον Παναθηναϊκό και πέρασε στον τελικό

5 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από την έναρξη του 20ού Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών, στο PAOK Sports Arena. Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)

«Θα κάναμε αυτή τη γιορτή μαζί σου»: Τα λόγια του Φεστιβάλ για τον Γιώργο Παρχαρίδη

5 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Αρχείο)

Χάος στις ΗΠΑ: Ισχυρή καταιγίδα πλήττει τη Νέα Υόρκη, τη Βοστόνη και τη Φιλαδέλφεια

5 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Ελένη Ρόκου)

Φέτα: Τσουχτερές αυξήσεις έρχονται στο πιάτο μας – Προβλέψεις για έως και 17 ευρώ το κιλό

6 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV