pontosnews.gr
Τρίτη, 6/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ισραηλινή στρατηγική κουλτούρα και ελληνική νοοτροπία

Γράφει ο Μάρκος Τρούλης

15/10/2020 - 9:03πμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Η απαξίωση, ή αντίστοιχα η αποθέωση των πάντων, συνιστά μια συνήθη πρακτική στον δημόσιο λόγο, η οποία αν μη τι άλλο είναι αντιεπιστημονική και παρουσιάζει την πραγματικότητα πλασματικά. Γι’ αυτόν το λόγο, στο παρόν κείμενο ουδόλως υπονοείται ότι υπάρχουν κράτη που τα κάνουν όλα καλά, και κάποια άλλα κράτη που είναι ανίκανα για το παραμικρό. Αυτό το οποίο επιχειρείται να περιγραφεί εντός όλων των –τουλάχιστον δικών μου– κειμένων, είναι η τάση των πραγμάτων, η θεσμική οργάνωση και εν προκειμένω, μιλώντας συγκριτικά για το Ισραήλ και την Ελλάδα, η διαφορετικής κλίμακας κουλτούρα ασφάλειας.

Πρόκειται για μια κουλτούρα ασφαλείας η οποία συστηματικά καλλιεργήθηκε από το ισραηλινό κράτος και αποτυπώθηκε στη γραφειοκρατική δομή της λήψης αποφάσεων, ενώ στην Ελλάδα επίσης συστηματικά διαπομπεύτηκε, αμαυρώθηκε, και εντέλει εκριζώθηκε.

Σαν να ζούμε σε έναν «ανθόσπαρτο κόσμο», όπως θα έλεγε ο Παναγιώτης Ήφαιστος, ή σαν να μην αντιμετωπίζουμε την παραμικρή απειλή για την εθνική κυριαρχία μας. Τι σημαίνει «εθνική κυριαρχία»; Εμπίπτει σε μια «εθνικιστική ρητορική» δίχως πρακτικό αντίκρισμα; Κάθε άλλο… Είναι η διαφύλαξη των κεκτημένων και η υπεράσπιση του δικαιώματος του δικού σου και των παιδιών σου να ζουν ειρηνικά έχοντας αδιατάρακτη πρόσβαση σε όσα τους προσφέρει η διεθνής τάξη, όπως αυτή αποτυπώνεται σε ό,τι ονομάζεται «Διεθνές Δίκαιο».

Λίγες μέρες μετά τη λήξη της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης «Protective Edge» στη Γάζα, το 2014, είχα την ευκαιρία να παρευρεθώ σε ημερίδα αξιολόγησης των αποτελεσμάτων σε πανεπιστημιακό χώρο. Αν θυμάμαι σωστά, παρόντες –μεταξύ άλλων– ήταν ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, ανώτατοι αξιωματικοί, κρατικά στελέχη και πανεπιστημιακοί καθηγητές στρατηγικών σπουδών ή και μεσανατολικών σπουδών. Επί ώρες, ο διάλογος επικεντρώθηκε στα εξής: Τι κάναμε και γιατί; Τι δεν πρέπει να ξανακάνουμε και γιατί; Σε τι πρέπει να παραμείνουμε σταθεροί και γιατί; Τα κυβερνητικά στελέχη είχαν μπλοκάκια και σημείωναν τι πρότειναν οι καθηγητές, και από την πλευρά τους οι καθηγητές είχαν την παρρησία να δεχθούν ότι η εκτίμησή τους ήταν λανθασμένη, όταν οι επιχειρησιακοί τούς παρουσίαζαν άγνωστα για εκείνους στοιχεία.

Επειδή πολλές φορές προσπαθούμε να ορίσουμε τι σημαίνει στρατηγική ή πότε ένα εθνοκράτος διαθέτει κουλτούρα ασφάλειας, θεωρώ ότι η παραπάνω προσωπική εμπειρία σκιαγραφεί τον βέλτιστο ορισμό. Ο πολιτικός λαμβάνει πολιτικές αποφάσεις, ο στρατιωτικός τις τοποθετεί στο επιχειρησιακό και τακτικό επίπεδο, και έπειτα αυτοί ελέγχονται και λογοδοτούν, τόσο φυσικά προς τους πολίτες οι οποίοι έχουν υψηλό αισθητήριο για αυτά τα θέματα (ελέω εκπαιδευτικού συστήματος) και δεν τα θεωρούν «κρατικό πάρεργο», όσο και στην ακαδημαϊκή κοινότητα, η οποία συγκροτείται και συντηρείται για να παράγει ερευνητικό έργο με χρήματα των φορολογουμένων, και άρα οφείλει να λειτουργεί με άξονα το κοινό όφελος.

Στην Ελλάδα, τι είδαμε μετά την πρόσφατη επικίνδυνη κλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο;

Δεν αναφέρομαι στην πολιτική διαχείριση της κρίσης ή τι δώσαμε και τι πήραμε. Αναφέρομαι στη μεταχείριση της δοθείσας εξουσίας ως «κομματικό τιμάριο»: Όποιος ασκήσει κριτική είναι εθνικιστής και φανατικός ο οποίος θέλει να οδηγήσει –ανεύθυνος γαρ– την Ελλάδα σε πόλεμο. Για την παρουσίαση και την εκτίμηση της διαχείρισης ενώπιον έστω της πανεπιστημιακής κοινότητας, ούτε λόγος. Για την αποδοχή της πιθανότητας να έγινε έστω κάποιο μικρό λάθος στις συμφωνίες για οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο, στην ελλαδική πολιτική ως προς την Κύπρο ή στα «όρια» προβολής ισχύος στην Ανατολική Μεσόγειο, επίσης ούτε λόγος. Επιτέλους, ποιος αποφασίζει; Με ποιον γνώμονα; Με ποια κριτήρια; Και για ποιους πολίτες;

Προσπαθώ να φανταστώ τι θα έκανε το Ισραήλ στη θέση μας, ενόσω η Τουρκία παραβιάζει κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου και ουσιαστικά προσαρτά το Βαρώσι. Το σίγουρο είναι ότι Ισραηλινός υπουργός δεν θα συναντούσε την ίδια μέρα τον Τούρκο ομόλογό του, και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν θα δήλωνε «ικανοποιημένος» για την έναρξη συνομιλιών.

Επί σειρά δεκαετιών άλλα κράτη, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, αρνήθηκαν να αποχωρήσουν από την Κύπρο ενώ το έκαναν σε πολλές άλλες περιπτώσεις, και άλλα κράτη, όπως η Τουρκία, εφηύραν τρόπο για να εισέλθουν στη Μεγαλόνησο με την ανοχή και τις λανθασμένες επιλογές των υπολοίπων. Αντιθέτως, η Ελλάδα απεμπολεί κάθε ηθική υποχρέωση (παρουσία ενός εκατομμυρίου ομοεθνών), κάθε νομικό δικαίωμα (εγγυήτρια δύναμη) και κάθε πιθανότητα προσπορισμού πολιτικοοικονομικών ωφελημάτων (ενεργειακοί πόροι), χάριν μιας ανορθολογικής πολιτικής η οποία θέτει στον επίκεντρο τον κατευνασμό του τουρκικού αναθεωρητισμού.

Αν αυτός ο κατευνασμός είναι εργαλειακός, προκειμένου να κερδηθεί χρόνος για την ισχυροποίηση του κράτους, τότε είναι εν μέρει αντιληπτός.

Όταν όμως ο κατευνασμός συνοδεύεται με άρνηση υλοποίησης μείζονος σημασίας εξοπλιστικών προγραμμάτων, αποφυγή σύναψης στρατηγικών συμμαχιών όπως αυτή με τη Γαλλία, και μια ανεπανάληπτη για έναν ορθολογικό δρώντα εσωστρέφεια, τότε η ανησυχία είναι εύλογη. Εξάλλου, ο ελληνικός ανορθολογισμός έχει επαληθευτεί ξανά στο πρόσφατο παρελθόν, όταν η περίοδος των μεγάλων εξοπλιστικών προγραμμάτων μετά το 1996 ταυτίστηκε με την κορύφωση –αν όχι έναρξη– της κατευναστικής στρατηγικής έναντι της Τουρκίας και όχι μόνο.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η Αγλαΐα Μπαλτά κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου του ΟΗΕ από την Ελλάδα (πηγή: UN)
ΓΝΩΜΕΣ

Όταν η Ελλάδα εξευτελίζεται από τους διπλωμάτες της

4/10/2026 - 3:33μμ
Φωτογραφία που παραχωρήθηκε από τη Σερβική Προεδρία απεικονίζει τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, να πραγματοποιεί δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης πριν υπογράψει την επίσημη επιστολή παραίτησής του στο Βελιγράδι, Σερβία, 27 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: EPA/ DIMITRIJE GOLL/ SERBIAN PRESIDENCY)
ΓΝΩΜΕΣ

Οι εκλογές στη Σερβία και οι γεωπολιτικές ισορροπίες

3/10/2026 - 9:28πμ
O Χαλίφα Χάφταρ όταν είχε έρθει στην Ελλάδα (φωτ. αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ / EPA / Γιάννης Κολεσίδης)
ΓΝΩΜΕΣ

Γεωπολιτική μυωπία ή κάτι άλλο;

2/10/2026 - 4:02μμ
Ο Ιησούς και οι δέκα παρθένες σε εικονογράφηση κώδικα που φυλάσσεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας (πηγή: getarchive.net)
ΓΝΩΜΕΣ

Στις δέκα παρθένους ΙΙ (Μέρος Γ’)

29/09/2026 - 9:52πμ
Άποψη του Καστελόριζου (δεξιά) και των τουρκικών ακτών (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)
ΓΝΩΜΕΣ

Στις θάλασσες θα κριθεί το παιχνίδι

28/09/2026 - 3:44μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Βασίλης Παπαδόπουλος)
ΓΝΩΜΕΣ

Χώρα υπό περιορισμόν

26/09/2026 - 9:31πμ
Ερντογάν και Τραμπ στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που έγινε στην Άγκυρα στις 8 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EPA / Georgi Licovski)
ΓΝΩΜΕΣ

Ο Τραμπ, η γεωπολιτική των δισεκατομμυρίων και η Τουρκία

25/09/2026 - 3:35μμ
Εικόνα από την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Καστελλόριζο (φωτ.: Γρ.Τύπου Πρωθυπουργού/ Δημήτρης Παπαμήτσος/ EUROKINISSI)
ΓΝΩΜΕΣ

Σε λίγο θα πηγαίνουμε στα νησιά με διαβατήριο;

23/09/2026 - 8:33πμ
«Η παραβολή των σοφών και ανόητων παρθένων» (1822), από τον Ουίλιαμ Μπλέικ (πηγή: freechristimages.com / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στις δέκα παρθένους ΙΙ (Μέρος Β’)

22/09/2026 - 9:54πμ
Μαχητής των Χούθι φρουρεί διαδήλωση κατά της Σαουδικής Αραβίας στη Σαναά, ενώ χιλιάδες υποστηρικτές του κινήματος διαμαρτύρονται για τη σαουδαραβική στρατιωτική επέμβαση, εν μέσω κλιμάκωσης των συγκρούσεων κοντά στην Ερυθρά Θάλασσα και το Μπαμπ ελ Μαντέμπ (φωτ.: EPA / Yahya Arhab)
ΓΝΩΜΕΣ

Θέλει αρετή και τόλμη

20/09/2026 - 3:31μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Ένωση Αρμενίων Ελλάδος)

«Το Δουργούτι θυμάται το Μπλόκο»: 82 χρόνια μετά, η μνήμη των θυμάτων παραμένει ζωντανή

26 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)

Τουρκία: Μαχαίρωσε μαθήτριες μέσα σε γυμνάσιο της Κωνσταντινούπολης – 7 τραυματίες, 3 σοβαρά

52 λεπτά πριν
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

ΠΟΣΕ ΕΦΚΑ: Πανελλαδική στάση εργασίας σήμερα – Προσλήψεις και αλλαγές στη λειτουργία των υπηρεσιών

1 ώρα πριν
Ο Αρμένιος αθλητής Βαχράμ Παπαζιάν (Vahram Papazian), ο οποίος εκπροσώπησε την Οθωμανική Αυτοκρατορία στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Στοκχόλμης το 1912 (φωτ.: Wikimedia Commons – Public Domain)

Βαχράμ Παπαζιάν: Ο Αρμένιος δρομέας που εκπροσώπησε την Οθωμανική Αυτοκρατορία στους Ολυμπιακούς του 1912 και επέζησε της Γενοκτονίας

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Κολωνίας - Verein der Griechen aus Pontos in Köln/Facebook)

40 χρόνια «Οι Αργοναύτες»: Μεγάλη ποντιακή γιορτή στην Κολωνία με την Ένωση Ποντίων Σουρμένων

2 ώρες πριν
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο και η σύζυγός του Σίλια Φλόρες, το 2024, στο Καράκας (φωτ.: 
EPA/ RAYNER PENA R.)

Βενεζουέλα: Σοβαρά προβλήματα υγείας αντιμετωπίζει στη φυλακή της Νέας Υόρκης η Σίλια Φλόρες

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV