Σήμερα ρίχνει αυλαία η δραματική σειρά του Μανούσου Μανουσάκη «Το κόκκινο ποτάμι», η οποία αφηγείται τα δραματικά γεγονότα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Το σημερινό επεισόδιο, που θα προβληθεί στις 22:00, αναμένεται να ραγίσει καρδιές.
Ο θάνατος χωρίζει για πάντα τον Μίλτο και την Ιφιγένεια.
Τι θα δούμε στο τελευταίο επεισόδιο της σειράς
Η Σοφία αφήνει την τελευταία της πνοή, καταβεβλημένη από τις κακουχίες. Αργότερα, πάνω από τον τάφο της, η Ιφιγένεια ανακοινώνει στην αδελφή της ότι θα φύγει για να ψάξει τον γιο της. Η Ειρήνη ετοιμάζεται να την ακολουθήσει, αλλά λίγο πριν ξεκινήσουν αποφασίζει να μείνει με τον Χότζα, αφού τον έχει αγαπήσει, ενώ μια ευχάριστη έκπληξη περιμένει την Ιφιγένεια καθώς κάνει την εμφάνισή του ο Μίλτος.
Πίσω στη σπηλιά, οι αποκλεισμένοι, διαπιστώνοντας ότι δεν υπάρχει πλέον καμία σωτηρία, παίρνουν μια ηρωική απόφαση ακολουθώντας την πρόταση της Ευγενίας. Προτιμούν να αυτοκτονήσουν από το να πέσουν στα χέρια των Τούρκων. Οι στιγμές που ακολουθούν είναι συγκλονιστικές. Ο Παναγιώτης ζητά από τον παπά να τον παντρέψει με τη Χαρά.
Στη συνέχεια όλοι κοινωνούν και η Ευγενία κάνοντας την αρχή δίνει το όπλο στον Θέμη για να τη σκοτώσει, ενώ οι υπόλοιποι μπαίνουν σε μια γραμμή και περιμένουν τη σειρά τους. Ο Θέμης σηκώνει το βαρύ φορτίο και πυροβολεί τους συμπατριώτες του, τον έναν μετά τον άλλον.
Τελευταία σκοτώνει τη Βασιλική, και την ώρα που οι Τούρκοι ορμούν μέσα στη σπηλιά στρέφει το όπλο και δίνει τέλος στη ζωή του. Εν τω μεταξύ, ο Κεμάλ αποφασίζει να κάνει τον δικό του στρατό για να εξοντώσει τους Έλληνες και τους Αρμένιους, και παίρνει τον Οσμάν τον Κερέμ ως συνεργάτες του.
Εν τω μεταξύ, ο Μίλτος και η Ιφιγένεια φτάνουν στο μοναστήρι και βρισκουν τον Μιλτιάδη και τη Λουσίν. Εκεί ο Γρηγόριος τους παντρεύει με κουμπάρα τη Λουσίν και παράνυμφο τον γιο τους.
(Φωτ.: Open TV)
Το ζευγάρι σχεδιάζει να διαφύγει στο Παρίσι. Χωρίς να έχουν ιδέα τι έχει προηγηθεί, πηγαίνουν σε ένα ξενοδοχείο στην Αμισό, προκειμένου ο Μίλτος να πάει στο σπίτι για να βρει τους δικούς του. Εκεί τον βλέπει ο Οσμάν και ένα άγριο κυνηγητό ξεκινά. Με τους Τούρκους να τον πυροβολούν, ο Μίλτος καταφέρνει να ξεφύγει και να φτάσει σώος στο ξενοδοχείο. Η τύχη φαίνεται να τους χαμογελά.
Ένας Γάλλος αξιωματικός προσφέρεται να τους βοηθήσει να διαφύγουν, αφού έχουν γαλλικά διαβατήρια. Ενώ φτάνουν στο τελωνείο για να μπουν στο καράβι, ένας Τούρκος αναγνωρίζει τον Μίλτο και ειδοποιεί τον Οσμάν, που καταφθάνει με τον μουτεσαρίφη και τον Οντούρ.
(Φωτ.: facebook / «Το κόκκινο ποτάμι»)
Στην ένταση που ακολουθεί, ο Μίλτος ομολογεί ότι δεν είναι Γάλλος και ζητά από τον αξιωματικό να σώσει την Ιφιγένεια και το παιδί. Η μοίρα του έχει σφραγιστεί. Μαζί με άλλους μελλοθάνατους περνά από ένα ποτάμι που έχει γίνει κόκκινο από ανθρώπινο αίμα.
Ο Μίλτος μαζεύει όσο κουράγιο του έχει απομένει και αρχίζει να χορεύει τον πυρρίχιο, παρασύροντας και τους υπόλοιπους. Όταν πέφτει κάτω εξουθενωμένος, τον πλησιάζει ο Κερέμ, του ψιθυρίζει στο αυτί να το σκάσει και του κόβει τα δεσμά. Ενώ ο Μίλτος τρέχει προς τη σωτηρία, μια σφαίρα τού κόβει το νήμα της ζωής.
Την ίδια ώρα, πάνω στο πλοίο που οδηγεί στην ελευθερία, η Ιφιγένεια με τον μικρό Μιλτιάδη στην αγκαλιά της συνειδητοποιεί ότι τίποτε από αυτά που έζησε δεν πρέπει να ξεχαστεί.