pontosnews.gr
Πέμπτη, 30/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Στο μικροσκόπιο το έγκλημα της γενοκτονίας από το διεθνές συνέδριο που συνδιοργανώνουν ΠΟΕ-ΚΕΔΕ στην Αθήνα (φωτο, βίντεο)

27/11/2019 - 8:20μμ
Στο μικροσκόπιο το έγκλημα της γενοκτονίας από το διεθνές συνέδριο που συνδιοργανώνουν ΠΟΕ-ΚΕΔΕ στην Αθήνα (φωτο, βίντεο)
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Ήταν κάτι που έπρεπε να είχε διοργανωθεί χρόνια πριν και υπό την αιγίδα της Ελληνικής Δημοκρατίας, αλλά προφανώς για λόγους στενά κομματικούς και μιας εξωτερικής πολιτικής που δεν την κατανοούμε όλοι, δεν συνέβη κάτι τέτοιο. Επί 10ετίες η Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας αντιμετωπίζεται, σε κεντρικό επίπεδο, ως υπόθεση μιας φυλής που για κάποιους έγινε, για άλλους το θέμα ερευνάται ακόμα, και όχι ως ζήτημα που αφορά την Ελλάδα –ως οφείλει η ελληνική πολιτεία. Το «Διεθνές συνέδριο για το έγκλημα της γενοκτονίας» που συνδιοργανώνουν στις 6, 7 και 8 Δεκεμβρίου η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και την υποστήριξη της Βουλής των Ελλήνων και γνωστών Πόντιων επιχειρηματιών, στην Αθήνα, έρχεται να καλύψει αυτό το μεγάλο κενό.

Η έναρξη του Συνεδρίου θα γίνει στις 6 Δεκεμβρίου στο Μουσείο της Ακρόπολης και οι εργασίες στις 7 & 8 Δεκεμβρίου, στην αίθουσα «Φάρος» και «Πύργος Βιβλίων» αντίστοιχα, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Στόχος του Συνεδρίου που θα φιλοξενήσει σπουδαίους επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, σύμφωνα με τους διοργανωτές, «είναι η αποτύπωση της πολυδιάστατης σημασίας του εγκλήματος της γενοκτονίας και η ανάδειξη της ανάγκης πρόληψης και αποτροπής αυτού. Ως απόγονοι αυτών που επέζησαν της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, οφείλουμε να πρωτοστατήσουμε στον αγώνα για την προάσπιση των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας των θυμάτων των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας».


Ο πρόεδρος της ΠΟΕ Γιώργος Βαρυθυμιάδης, η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου,
η Ελένη Μεντεσίδου, ο Γιάννης Ραπτόπουλος

Η επιλογή της ημερομηνίας διεξαγωγής του δεν είναι τυχαία. Όπως εξηγεί η ΠΟΕ, επιλέχθηκε αυτό το διάστημα για να δημιουργηθούν συνειρμοί καθώς η 9η Δεκεμβρίου έχει οριστεί από τον ΟΗΕ ως η «Διεθνής Ημέρα Μνήμης και Αξιοπρέπειας για τα Θύματα του Εγκλήματος της Γενοκτονίας και της Πρόληψης αυτού του Εγκλήματος».

Την Τετάρτη, οι διοργανωτές του Συνεδρίου έδωσαν συνέντευξη Τύπου προκειμένου να επικοινωνήσουν τα όσα έχουν σχεδιάσει για το σημαντικότερο διεθνώς συνέδριο για το έγκλημα της γενοκτονίας το 2019.

Την εκδήλωση προλόγισε η ποντιακής καταγωγής πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) και του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου.


Η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου (φωτ.: Πόπη Παπαγεωργίου)

Αφού ανέτρεξε στις εφημερίδες που εκδίδονταν σε Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη και Τραπεζούντα έως τις αρχές του 20ού αιώνα, αναφέρθηκε σε σπουδαίους Πόντιους δημοσιογράφους όπως ο Νίκος Καπετανίδης, αλλά και σε εκείνους ποντιακής καταγωγής που διέπρεψαν στην Ελλάδα όπως ο Φίλωνας Κτενίδης, ο Δημήτρης Ψαθάς και οι Γιώργος και Οδυσσέας Λαμψίδης.

Ο νεοκλεγείς πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Γιώργος Βαρυθυμιάδης πήρε στη συνέχεια το λόγο τονίζοντας ότι στόχος του Συνεδρίου είναι η αποτύπωση της πολυδιάστατης σημασίας του εγκλήματος και η ανάδειξη της ανάγκης πρόληψης αποτροπής αυτού.

Το μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Συνεδρίου και υποψήφια διδάκτωρ Αρχαιολογίας Ελένη Μεντεσίδου διευκρίνισε ότι η θεματολογία του διαρθρώνεται σε δύο τομείς:

  • την ιστορική, κοινωνιολογική, νομική, πολιτισμική εξέταση των Γενοκτονιών Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία
  • στο τι συμβαίνει σήμερα στις σύγχρονες γενοκτονίες και την ανάγκη πρόληψης του εγκλήματος που κατατρέχει διαχρονικά την ανθρωπότητα.

Ο Γιάννης Ραπτόπουλος, μέλος της οργανωτικής επιτροπής του Συνεδρίου, από την πλευρά του, αποκάλυψε τα ονόματα των επιστημόνων, Ελλήνων και ξένων, που θα πάρουν μέρος σε αυτό. Πρόκειται για προσωπικότητες διεθνώς αναγνωρισμένες για τη συμβολή τους στο να φωτιστεί το θέμα της γενοκτονίας τόσο στο παρελθόν όσο και στο παρόν, από διαφορετικές πλευρές, ώστε κάποια στιγμή να έρθει η μέρα που δεν θα τελείται πια.

Περισσότερα για τα βιογραφικά των ομιλητών και το συνέδριο γενικότερα μπορείτε να βρείτε εδώ. Για τη συμμετοχή στο συνέδριο είναι απαραίτητη η εγγραφή μέσω της ιστοσελίδας www.greekgenocide100.org.

Κείμενο, φωτογραφίες, βίντεο: Πόπη Παπαγεωργίου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΠΟΝΤΟΣ

ΕΠΟΝΑ: Χαιρετίζουμε την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων από την πολιτεία της Πενσιλβάνιας

29/07/2026 - 10:28μμ
Ο δημοσιογράφος και υπεύθυνος του ερευνητικού έργου της ΑΜΚΕ «Ψηφιακή Σάντα» Δημήτρης Πιπερίδης κατά την εισήγησή του στο Πολυκεντρικό Μουσείο Αιγών (φωτ.: Facebook / Flynn Sunsey)
ΠΟΝΤΟΣ

Σάντα του Πόντου: Σπάνιο δερματόδετο σημειωματάριο σε καραμανλίδικη γραφή

29/07/2026 - 7:58μμ
Tο δημαρχείο Κορδελιού-Ευόσμου (φωτ.: Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου)
ΠΟΝΤΟΣ

Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου: Επιστρέφει το ιστορικό «Ελευθέριο» στην ονομασία του

29/07/2026 - 5:56μμ
Μέλη του ποντιακού συλλόγου έξω από το ναό των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων στο Ρέθυμνο (φωτ.: Faceboook / Σύλλογος Ποντίων και Φίλων Π. Ε. Ρεθύμνης «Αροθυμία»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ρέθυμνο: Η «Αροθυμία» στη «Φλόγα της Αγάπης» για την εθελοντική αιμοδοσία

29/07/2026 - 2:58μμ
(Φωτ.: Κολάζ -Szegedi Balkán Tánctábor/Facebook)
ΠΟΝΤΟΣ

Η ποντιακή μουσική ταξίδεψε στην Ουγγαρία – Ο Θεόδωρος Παπαδόπουλος δίδαξε την παράδοση του Πόντου στο ετήσιο Φεστιβάλ Βαλκανικών Χορών

29/07/2026 - 10:50πμ
Πανοραμική άποψη του ανασκαφικού χώρου στη Φάτσα του Πόντου, όπου βρίσκεται ο οκταγωνικός ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης (φωτ.: Δήμος Φάτσας)
ΠΟΝΤΟΣ

Φάτσα του Πόντου: Νέα ανασκαφή στο ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης – Οι Τούρκοι αναζητούν τα ψηφιδωτά

29/07/2026 - 9:55πμ
Εξόριστοι μεταφέρονται (στην καλύτερη περίπτωση) σε βαγόνια εμπορικών τρένων (πηγή: Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Ιούλιος 1921: Η έκθεση που κατέγραψε τις πορείες θανάτου Ελλήνων εξορίστων

28/07/2026 - 9:07μμ
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Γλυφάδας Κυριάκος Τιλγκερίδης (φωτ.: Facebook / Kyriakos Tilgkeridis)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Γλυφάδας: Πρωτοβουλίες για να γίνει ο ποντιακός ελληνισμός δύναμη πολιτιστικής διπλωματίας

28/07/2026 - 8:43μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΠΟΝΤΟΣ

ΠΟΕ: Ιδιαίτερα σημαντική στιγμή για τον οργανωμένο ποντιακό ελληνισμό η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

28/07/2026 - 2:55μμ
(Φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων Φυλής «Τραπεζούντα»)
ΠΟΝΤΟΣ

Ο Σύλλογος Ποντίων Φυλής «Τραπεζούντα» έστησε ένα μεγάλο ποντιακό γλέντι

28/07/2026 - 11:54πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Π. Μπαλάσκας)

Μυτιλήνη: Σε εξέλιξη η φωτιά στο Πλωμάρι

7 ώρες πριν
Από την πυρκαγιά στην περιοχή Κρύα Βρύση στο Ρέθυμνο (φωτ.: EUROKINISSI)

Λασίθι: Δύο πυροσβεστικά οχήματα εγκλωβίστηκαν στις φλόγες με αποτέλεσμα να καταστραφούν ολοσχερώς

8 ώρες πριν

ΕΠΟΝΑ: Χαιρετίζουμε την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων από την πολιτεία της Πενσιλβάνιας

8 ώρες πριν
(Φωτ.: FIBA)

Ευρωμπάσκετ U18: Μεγάλη ανατροπή και πρόκριση στους «8» για την Εθνική Εφήβων

9 ώρες πριν
(Φωτ.: Πολιτιστικός Σύλλογος Τριάδας Σερρών «Τραπεζούς»/Facebook)

Τριάδα Σερρών: Μια ξεχωριστή ποντιακή βραδιά από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Τραπεζούς»

10 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: Eurokinissi / Γιάννης Παναγόπουλος)

Γύθειο: Νεκρός πυροσβέστης στον Αγερανό – Πιθανώς από παθολογικά αίτια

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign