pontosnews.gr
Δευτέρα, 20/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ο Δήμος Αβδελιώδης μιλά για την παράσταση «Ομμάτια δακρωμένα – Ένα γράμμα για την Τραπεζούντα»

14/11/2019 - 11:13πμ
Ο Δήμος Αβδελιώδης μιλά για την παράσταση «Ομμάτια δακρωμένα – Ένα γράμμα για την Τραπεζούντα»
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

«Τα βάσανα των ανθρώπων δεν ανασκαλεύονται με αισθητικούς όρους. Το ζητούμενο δεν είναι η νοσταλγία ούτε η θεατροποίηση – πολύ δε περισσότερο η εμπορευματοποίηση της ιστορίας. Ξαναέγραψα το έργο με όρους σύγχρονης τραγωδίας», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δήμος Αβδελιώδης που υπογράφει (θεατρική προσαρμογή-σκηνοθεσία) την παράσταση με τίτλο Ομμάτια δακρωμένα – Ένα γράμμα για την Τραπεζούντα, που παρουσιάζεται σε πανελλήνια πρώτη αύριο στο θέατρο «Ράδιο Σίτυ», στη Θεσσαλονίκη, υπό την αιγίδα του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης.

«Η τέχνη οφείλει να κατανοεί και να παρουσιάζει τα αίτια της ανθρώπινης συμπεριφοράς, όχι για να ξαναβιώνουμε τον πόνο και την αγριότητα σαν αισθητική πραγματικότητα, αλλά σαν αφορμή ενθουσιασμού και θετικής σκέψης, σαν σκέψη για το πώς θα μείνουν άγρυπνα τα μάτια της ψυχής μας ώστε να μην τρομάξουμε ποτέ ξανά από το φόβο που γεννάει το μίσος, αλλά να τον καταπνίξουμε από την πολλή αγάπη», σημειώνουν οι συντελεστές της παράστασης που «στήθηκε» με αφορμή το ομότιτλο έργο της Τάνιας Χαροκόπου.

Το έργο διαδραματίζεται στην Τραπεζούντα κατά τη διάρκεια της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

«Ο “εχθρός” βρίσκεται πάντα μέσα μας και είναι γέννημα του φόβου για τον “άλλο”. Κι αυτό είναι που κατατρύχει ως τραγωδία τον σύγχρονο ελληνισμό. Με ταπεινότητα απέναντι στο μέγεθος της ιστορίας αλλά και της τέχνης που την υπηρετεί, και με απόλυτα ανακαινιστική θεατρική μέθοδο (ηχογραφώ την ερμηνεία των ηθοποιών με μουσικές παραμέτρους), επιχειρώ πλέον ένα βιωματικό κι όχι περιγραφικό θέατρο» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο «ιδιαίτερος» και πολυβραβευμένος θεατρικός αλλά και κινηματογραφικός σκηνοθέτης Δήμος Αβδελιώδης.

Όσο για τη συνεργασία με τη νεαρή λαϊκή τραγουδίστρια Ειρήνη Παπαδοπούλου, η οποία κάνει το θεατρικό της ντεμπούτο στην παράσταση, ο σκηνοθέτης υπενθυμίζει πως «έκανα τις περισσότερες ταινίες μου με ερασιτέχνες ηθοποιούς, είναι πιο εύκολο να καθοδηγήσει ένας σκηνοθέτης “παρθένους” ερμηνευτές στη σκηνή, απ’ ό,τι επαγγελματίες…».

Πρωταγωνιστούν: Βερόνικα Αργέντζη, Τάκης Βαμβακίδης, Λευτέρης Δημηρόπουλος, Γεωργία Ζώη, Λεωνίδας Καλφαγιάννης, Φιντέ Κιοκσάλ, Σταύρος Νικολαΐδης, Ειρήνη Παπαδοπούλου, Δημήτρης Πετρόπουλος, και σε φιλική συμμετοχή (για τις παραστάσεις της Θεσσαλονίκης) η Χριστίνα Σαχινίδου. Την πρωτότυπη μουσική έχει συνθέσει και ερμηνεύει ο Θεόφιλος Πουταχίδης. Βοηθός σκηνοθέτη: Στεφανία Βλάχου. Καλλιτεχνικός σχεδιαστής – σκηνογράφος – ενδυματολόγος: Ανθή Πετρουλάκη.

Μετά την πρεμιέρα, στο «Ράδιο Σίτυ» θα δοθούν 15 συνολικά παραστάσεις (κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή 20:00) ενώ στη συνέχεια η παράσταση θα μεταφερθεί και στην Αθήνα. Τα εισιτήρια στοιχίζουν: 28, 25, 20 και 18 ευρώ Β Πλατεία, και 12 ευρώ φοιτητικό.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.
  • Χορηγός επικοινωνίας: pontos-news.gr.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Υποδοχή των Ρώσων μπροστά στο κτήριο της όπερας, τον Απρίλιο του 1916 (πηγή: Αρχείο Μ. Τερζοπούλου / orthodoxiapontos.blogspot.com)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Νικόλαου Μπαλκίδη: Πριν μπούνε στα πράματα οι Νεότουρκοι, όλο αγαθοσύνη ήτανε ο Τούρκος μαζί μας

19/04/2026 - 9:36μμ
(Φωτ.: facebook / Αδελφότης Κρωμναίων)
ΠΟΝΤΟΣ

Καλαμαριά: Η Αδελφότης Κρωμναίων αναβίωσε το ταφικό έθιμο για 55η χρονιά

19/04/2026 - 7:36μμ
Κυριακή του Θωμά στο κοιμητήριο του Αγίου Κωνσταντίνου Αγρινίου, για το ταφικό έθιμο. 19 Απριλίου 2026 (φωτ.: agrinionews.gr)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Το ταφικό έθιμο των Ποντίων, μια μέρα χαρμολύπης στον Άγιο Κωνσταντίνο Αγρινίου

19/04/2026 - 5:08μμ
Ταφικό έθιμο των Ποντίων με γλέντι πλάι στους νεκρούς στο κοιμητήριο των Σουρμένων, Κυριακή του Θωμά 19 Απριλίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΠΟΝΤΟΣ

Σούρμενα: Οι νεκροί «γυρίζουν» κοντά μας – Φωτογραφίες από τη σημερινή αναβίωση του ταφικού εθίμου

19/04/2026 - 1:41μμ
Tο Χαϊδάρι τίμησε την αγαπημένη ερμηνεύτρια Μελίνα Ασλανίδου, Κυριακή 22 Μαρτίου 2026 (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Χαϊδαρίου Αττικής «Ποντιακή Λύρα»)
ΠΟΝΤΟΣ

Χαϊδάρι: «Η ψυχή του Πόντου τραγούδησε» – Θερμή τιμητική βραδιά για τη Μελίνα Ασλανίδου με δάκρυα και συγκίνηση

19/04/2026 - 12:52μμ
Στιγμιότυπο από την εμφάνιση των «Αργοναυτών-Κομνηνών» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Πέμπτη 16 Απριλίου 2026 (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μέγαρο Μουσικής: Οι «Αργοναύτες-Κομνηνοί» έκλεψαν την παράσταση στη Magna Arcadia

19/04/2026 - 11:41πμ
(Φωτ.: xronikadramas.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Οι «Ακρίτες» Νέας Κρώμνης στη Δράμα, κρατούν ζωντανή τη μνήμη και την παράδοση με το ποντιακό ταφικό έθιμο

19/04/2026 - 8:56πμ
Κυριακή του Θωμά στο κοιμητήριο των Σουρμένων, 27 Απριλίου 2025  (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΠΟΝΤΟΣ

Κυριακή του Θωμά: Το ταφικό έθιμο ζωντανεύει στα Σούρμενα και όπου χτυπά η ποντιακή καρδιά – Μια μέρα χαράς στα κοιμητήρια

18/04/2026 - 9:42μμ
(Πηγή: facebook.com/estia1930ns?locale=el_GR)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

ΕΣΤΙΑ Νέας Σμύρνης: Το κασελάκι του λούστρου συνδέθηκε με τους πρόσφυγες ως σύμβολο επιβίωσης στη μητέρα πατρίδα

18/04/2026 - 7:01μμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/jaclou-dl-5602247/)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σύλλογος Ποντίων Waiblingen «Οι Αργοναύτες»: Ένα δέντρο – σήμα κατατεθέν του Πόντου «ρίζωσε» στη Γερμανία

18/04/2026 - 5:44μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εικόνα από τη συλληψη της γυναίκας, σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης (πηγή: youtube.com/watch?v=GcS6BEA_o6o)

Ρωσία: Συλλήψεις και ανατίναξη βόμβας που προοριζόταν για κρατικό στόχο – Η FSB «δείχνει» τις ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών

20 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: facebook.com/groups/Ποντιακός Σύλλογος Πτολεμαΐδας Pontiakos Sillogos Ptolemaidas official)

Έρχονται οι «Εαρινές Εκδηλώσεις 2026» του Ποντιακού Συλλόγου Πτολεμαΐδας

47 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ρόδος: Εκτός φυλακής ο 70χρονος γυναικολόγος που καταδικάστηκε για ασέλγεια και βιασμό 21 ασθενών του

1 ώρα πριν
Μεγάλα κύματα έχουν αρχίσει να χτυπάνε τις ακτές της Ιαπωνίας (πηγή: youtube.com/watch?v=b93A_cg96nU)

Ισχυρός σεισμός 7,5 Ρίχτερ στην Ιαπωνία – Προειδοποίηση για τσουνάμι

2 ώρες πριν
(Φωτ.: paokfc)

Ένας αιώνας ΠΑΟΚ: Μια κληρονομιά που εμπνέει

2 ώρες πριν
Εξωτερική άποψη του υπουργείου Τουρισμού (φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος/ EUROKINISSI)

Τραγωδία στο κέντρο της Αθήνας: Γυναίκα έχασε τη ζωή της μετά από πτώση από το κτήριο του υπ. Τουρισμού

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign