pontosnews.gr
Κυριακή, 17/08/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ηλεκτρονική… μύτη ανιχνεύει τις βακτηριακές λοιμώξεις του αναπνευστικού

14/09/2019 - 11:51μμ
Ηλεκτρονική... μύτη ανιχνεύει τις βακτηριακές λοιμώξεις του αναπνευστικού
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Δημιουργήθηκε ένα νέο όπλο κατά της ανάπτυξης αντοχής στα αντιβιοτικά, το οποίο εξετάζει την αναπνοή ενός ασθενούς και τον ενημερώνει μέσα σε πέντε λεπτά εάν η λοίμωξη από την οποία πάσχει αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά. Η νέα αυτή συσκευή, που ονομάζεται BreathSpec, παρουσιάστηκε στο Βρετανικό Φεστιβάλ Επιστημών, από τον δημιουργό της Τζέιμς Κόνβινγκτον. Ο καθηγητής Ηλεκτρονικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Warwick της Βρετανίας εξηγεί ότι το εργαλείο αυτό διακόπτει την υπερβολική χρήση των αντιβιοτικών και εξασφαλίζει τη συνταγογράφησή τους από τους γιατρούς μόνο στις περιπτώσεις βακτηριακών λοιμώξεων και όχι στη γρίπη ή στο κοινό κρυολόγημα.

Προσθέτει επίσης ότι πρόκειται για μια συσκευή ιδιαίτερα φιλική προς τον ασθενή και εύκολη στη μεταφορά.

Ο Κόβιγκτον δηλώνει: «Θέλω να προσπαθήσω να κάνω τα αντιβιοτικά να διαρκέσουν περισσότερο. Η ιδέα μας ήταν να παίρνουμε την αναπνοή και να την οσφραινόμαστε, καθώς αυτό μας δίνει πρόσβαση στη βιολογική διαδικασία του σώματος. Προσπαθούμε να μειώσουμε το ποσοστό των ανθρώπων που παίρνουν αντιβιοτικά, ιδανικά κατά 20%».

Στη δοκιμή της συσκευής, που διεξήχθη από τη διαγνωστική εταιρεία «Imspex», οι μελετητές συνέλεξαν, σε διάρκεια 18 μηνών, 1.112 άτομα που είχαν αναπνευστικές λοιμώξεις και ήταν υποψήφιοι να λάβουν θεραπεία με αντιβιοτικά από επτά νοσοκομεία και δύο κλινικές γενικών γιατρών. Η BreathSpec, που λειτουργεί ως τεχνητή μύτη, αναγνώρισε σωστά το 80% των ατόμων που έπασχαν από βακτηριακές λοιμώξεις και το 80% εκείνων που έπασχαν από γρίπη ή κοινό κρυολόγημα.

Διαπιστώθηκε ότι 406 άτομα έπασχαν από λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού, από τις οποίες λοιμώξεις 376 ήταν μη βακτηριακές και μόνο 30 οφείλονταν σε βακτήρια. Παράλληλα, 520 άτομα είχαν λοίμωξη στου κατώτερου αναπνευστικού, 272 περιπτώσεις από τις οποίες ήταν ιογενείς και 248 ήταν βακτηριακές, ενώ 186 συμμετέχοντες δεν έπασχαν από καμία λοίμωξη. Συνολικά, 648 άτομα είχαν ιογενείς αναπνευστικές λοιμώξεις και 278 βακτηριακές.

Ο Κόβινγκτον τονίζει ότι η συσκευή διαθέτει ένα σύστημα σήμανσης με φωτάκια, κατά το οποίο το πράσινο φως δηλώνει τη μη ύπαρξη βακτηρίου, το κόκκινο την προσβολή από βακτήριο και το κίτρινο αβεβαιότητα, αφήνοντας στην κρίση των γιατρών τη συνταγογράφηση ή μη ενός αντιβιοτικού.

Πάνω από το 46% όλων των αντιβιοτικών χορηγούνται για ιογενείς λοιμώξεις και δεν έχουν καμία θεραπευτική δράση, οδηγώντας μόνο στην ανάπτυξη ανοχής σε αυτά, δεδομένου ότι μόνο το 10% των λοιμώξεων του αναπνευστικού οφείλονται σε βακτήρια.

Σε ό,τι αφορά τον τρόπο λειτουργίας της συσκευής, χρησιμοποιεί το συνδυασμό δύο αναλυτικών τεχνικών, την αεροχρωματογραφία και τη φασματομετρία ιοντικής κινητικότητας. Με αυτό τον τρόπο γίνεται ο διαχωρισμός μεταξύ οργανικών μορίων στην αναπνοή και άλλων τύπων λοιμώξεων, η κάθε μια από τις οποίες διακρίνεται από την αλληλεπίδραση του ιού ή του βακτηρίου με το ανοσοποιητικό σύστημα.

Μέχρι στιγμής η συσκευή χρειάζεται πέντε λεπτά για να κάνει τη διάκριση, αλλά οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο χρόνος αυτός μπορεί να πέσει στα 20 δευτερόλεπτα μέσα στην επόμενη εξαετία, βελτιώνοντας παράλληλα την ακρίβεια του εργαλείου.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΜΛΑ.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: pixabay.com/users/taokinesis-2290689/)
ΥΓΕΙΑ

Τι ζητά η Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματιολογίας από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών

1/08/2025 - 2:06μμ
(Φωτ.: mathias70 / pixabay.com)
ΥΓΕΙΑ

ΕΟΔΥ: Δέκα νέα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου

30/07/2025 - 7:38μμ
(Φωτ. αρχείου: Pixabay / Marjonhorn)
ΥΓΕΙΑ

Γεννήθηκαν στη Βρετανία τα πρώτα μωρά με DNA από 3 ανθρώπους

17/07/2025 - 12:33μμ
Επιχρωματισμένη ηλεκτρονική μικρογραφία του βακτηρίου της σύφιλης Treponema pallidum. Αρκετά σπειροειδή βακτήρια έχουν επισημανθεί με χρυσό (φωτ.: NIAID)
ΥΓΕΙΑ

Σύφιλη-Βλενόρροια: Αυξήθηκαν τα περιστατικά στην Ελλάδα εν μέσω Covid-19 – Ποιοι οι βασικοί ένοχοι

12/07/2025 - 5:33μμ
Εθελοντική αιμοδοσία (φωτ. αρχείου: Eurokinissi/Γιάννης Παναγόπουλος)
ΥΓΕΙΑ

Νοσοκομεία Θεσσαλονίκης: Ανάγκη για δεκάδες χιλιάδες μονάδες αίματος κάθε χρόνο

12/07/2025 - 11:02πμ
(Φωτ.: Pixabay)
ΥΓΕΙΑ

Τα «dupes» καλλυντικά κρύβουν κινδύνους για την υγεία, προειδοποιούν ειδικοί

11/07/2025 - 4:20μμ
(Φωτ.: EPA / Jim Gathany / Centers for Disease Control)
ΥΓΕΙΑ

ΕΟΔΥ: Εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου για το 2025

9/07/2025 - 4:55μμ
(Πηγή: iSea)
ΥΓΕΙΑ

iSea: Γνωρίζουμε στ’ αλήθεια τι τρώμε; – Είδη που κινδυνεύουν με αφανισμό, πωλούνται με… ψευδώνυμο

7/07/2025 - 1:18μμ
Αθηναίοι και τουρίστες προστατεύονται με όποιo τρόπο μπορούν από τις υψηλές θερμοκρασίες και τον καυτό ήλιο (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)
ΥΓΕΙΑ

Τι συμβαίνει στον οργανισμό κατά τον καύσωνα – Πρόληψη και αντιμετώπιση

6/07/2025 - 6:52μμ
Δείγμα του μύκητα Aspergillus flavus, στο εργαστήριο (φωτ.: Bella Ciervo)
ΥΓΕΙΑ

Τοξικός μύκητας της «κατάρας των Φαραώ» μετατρέπεται σε φάρμακο κατά της λευχαιμίας

24/06/2025 - 4:29μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: facebook/Εύξεινος Λέσχη Επισκοπής Νάουσας - Νομού Ημαθίας)

Τριήμερο παμποντιακό πανοΰρ στην Επισκοπή Νάουσας

1 ώρα πριν
Στιγμιότυπο από την περσινή πανήγυρη στον αυλόγυρο της Παναγίας Σουμελά Αχαρνών (φωτ.: facebook/Ιερός Ναός Παναγία Σουμελά Αχαρνών)

Ιερά πανήγυρις για την Παναγία και τον Πόντο και φέτος στις Αχαρνές

2 ώρες πριν
Ο Μπάμπης Καπουρτίδης με την ποντιακή φορεσιά σε εκδήλωση της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας (φωτ.: veriotis.gr)

«Προσβολή σε ολόκληρο τον ποντιακό ελληνισμό» η απέλαση του Μπάμπη Καπουρτίδη από την Τουρκία

3 ώρες πριν
Ένα Airbus A320 της γερμανικής εταιρείας Condor (φωτ.: EPA / Friedeman Vogel)

Αεροσκάφος «έχασε» τον έναν κινητήρα πάνω από την Κέρκυρα

3 ώρες πριν
Θεία Λειτουργία στην ιστορική Παναγία Σουμελά του Πόντου (φωτ.: Φως Φαναρίου)

Ξανά στη Σουμελά του Πόντου οι χριστιανοί, αλλά για τα Εννιάμερα της Παναγίας και χωρίς τον Πατριάρχη

3 ώρες πριν
Όχημα και αξιωματικός της εθνοφρουράς στην Ουάσινγκτον (φωτ.: EPA / Anna Rose Layden)

ΗΠΑ: Ξεκίνησε η ανάπτυξη της εθνοφρουράς στην Ουάσινγκτον με εντολή Τραμπ

4 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign