pontosnews.gr
Κυριακή, 28/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

«Μικρασία χαίρε!» – Επετειακές εκδηλώσεις μνήμης από την Εστία Νέας Σμύρνης

1/09/2019 - 9:58μμ
Η Εστία Νέας Σμύρνης γιορτάζει τα 90 της χρόνια με ένα βίντεο
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Σχεδόν έναν αιώνα μετά τον βίαιο ξεριζωμό των Ελλήνων από τη γη της Ιωνίας, τον ματωμένο Σεπτέμβριο του 1922, η Εστία Νέας Σμύρνης συνεχίζει να αναφωνεί «Μικρασία χαίρε!». Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά το σωματείο, που συμπληρώνει 89 χρόνια ζωής και δράσης, διοργανώνει κύκλο εκδηλώσεων μνήμης, από τις 8 έως τις 25 Σεπτεμβρίου.

Το πρόγραμμα, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει συναυλία της μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού, αφιέρωμα στον Κάρολο Κουν, ημερίδες, ομιλίες, προβολές ντοκιμαντέρ και βραβεύσεις.

Στις 8 Σεπτεμβρίου, ανήμερα της γιορτής των αγίων της Μικρασιατικής Καταστροφής, το πρωί θα γίνει Θεία Λειτουργία στην Αγία Φωτεινή Νέας Σμύρνης. Στη συνέχεια, κατάθεση στεφάνου στον ανδριάντα του Αγίου Χρυσοστόμου. Θα ακολουθήσει κέρασμα στο εντευκτήριο του Μεγάρου της Εστίας.

Στις 11 Σεπτεμβρίου στις 20:30 συναυλία της μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού με τίτλο «Ραντεβού στα 60s». Θα βραβευτούν ο υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Ιωάννης Παξιβανάκης και ο Μίμης Πλέσσας που θα ανακηρυχθεί και επίτιμος πρόεδρος της Εστίας Νέας Σμύρνης. Η συναυλία θα δοθεί στην Πλατεία Χρυσοστόμου Σμύρνης.

Η καθιερωμένη ξενάγηση στις συλλογές των μουσείων της Εστίας θα γίνει το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου στις 11:00. Θα ακολουθήσει η προβολή του ντοκιμαντέρ 1922: Ο Μεγάλος Ξεριζωμός. Τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου η μέρα είναι αφιερωμένη στον Κάρολο Κουν, σε συνεργασία με το Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν». Για τον μεγάλο Μικρασιάτη της Τέχνης θα μιλήσουν οι: Κωστής Καπελώνης, Χρήστος Λεοντής, Ιωάννα Παπαντωνίου, Ρένη Πιττακή, Κάτια Γέρου και Δηώ Καγγελάρη.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 19:00 και θα ολοκληρωθεί με μια μικρή δεξίωση. Παράλληλα, στο φουαγιέ της Εστίας θα λειτουργήσει έκθεση με αντικείμενα από τη ζωή και το έργο του Καρόλου Κουν.

Την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου στις 19:00 σε συνεργασία με το ΓΕΣ αφιέρωμα στην ημέρα απόβασης του ελληνικού στρατού στη Σμύρνη. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ομιλίες και προβολή βίντεο. Στο φουαγέ θα λειτουργήσει η έκθεση με ιστορικά κειμήλια, φωτογραφικό υλικό και σημαντικά έγγραφα της περιόδου 1919-1922, που έχει επιμεληθεί ο υπολοχαγός Νικόλαος Ρούσσος.

Τα βραβεία και οι έπαινοι σε όσους πήραν μέρος στον λογοτεχνικό διαγωνισμό της Εστίας Νέας Σμύρνης θα δοθούν την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 19:00 και θα ολοκληρωθεί με την ομιλία από τη συγγραφέα-εκπαιδευτικό Εύη Τσιτιρίδου-Χριστοφορίδου Εύη με θέμα: «Όμορφες και παράξενες πατρίδες: Από το τραύμα στο θαύμα».

Τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου (19:00) εκδήλωση μνήμης για τους προσκόπους του Αϊδινίου, σε συνεργασία με το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων. Κεντρικός ομιλητής ο δρ Σύγχρονης Ιστορίας Βλάσης Αγτζίδης, ενώ μαρτυρίες θα διαβάσουν ο ηθοποιός Τάσος Χαλκιάς, η εγγονή του αρχηγού μιας εκ των προσκοπικών ομάδων Μαγδαληνή Αργυράκη και ο εγγονός πρόσκοπου Στέλιος Μιχαηλίδης.

Ο κύκλος των εκδηλώσεων «Μικρασία χαίρε!» θα κλείσει την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου (19:00) με την παρουσίαση του βιβλίου του Βλάση Αγτζίδη Μικρασιατική Καταστροφή. Από τη Λούξεμπουργκ και τον Γληνό στην Ήττα και το Τραύμα. Εκτός από τον συγγραφέα θα μιλήσουν οι: Γιάννης Χρονόπουλος (ιστορικός) και Ίρις Τζαχίλη (αρχαιολόγος, ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης).

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η φωτιά του Κλήδονα στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Τετάρτη 24 Ιουνίου 2026 (φωτ.:  Facebook / Μικρασιατικός Σύλλογος Καισαριανής)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Ο Κλήδονας «άναψε» ξανά στην Καισαριανή: Μνήμη, μικρασιάτικοι σκοποί και παραδοσιακό γλέντι στο Σκοπευτήριο

27/06/2026 - 6:42μμ
Τμήμα της αφίσας του 7ου Πανελλήνιου Ανταμώματος Μικρασιατικών Σωματείων
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μικρασία χαίρε: Η Νέα Ιωνία γίνεται η πρωτεύουσα του προσφυγικού ελληνισμού στο 7ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Μικρασιατικών Σωματείων

27/06/2026 - 9:56πμ
Πατινάδα σε παλαιότερο αντάμωμα μικρασιατικών συλλόγων (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Μικρασιατών Πιερίας)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Η Νέα Ιωνία μετρά αντίστροφα για το 7ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Μικρασιατικών Σωματείων

26/06/2026 - 4:46μμ
Η Ερμούπολη και η Άνω Σύρος, από το βιβλίο των φωτογράφων Daniel Baud-Bovy / Frédéric Boissonnas, «Des Cyclades en Crète au gré du vent», Γενεύη 1919 (πηγή: travelogues.gr)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Ερμούπολη: Η πόλη που ιδρύθηκε από Μικρασιάτες πρόσφυγες συμπληρώνει δύο αιώνες ιστορίας

24/06/2026 - 2:47μμ
Η ερμηνεύτρια στα ερείπια του ναού, πριν από τη συναυλία (φωτ.: facebook / Μπέττυ Χαρλαύτη)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μπέττυ Χαρλαύτη: Ερμήνευσε το αρχαιότερο τραγούδι του κόσμου στη γη που το γέννησε, την Ιωνία

23/06/2026 - 11:46μμ
Μετά το τέλος της παράστασης «Στ’ Αϊ-Γιαννιού του Κλήδονα, ριζικά και στροβιλίσματα στου θέρους τα γυρίσματα», Σάββατο 14 Ιουνίου 2026 
(φωτ.: Μικρασιατικός Πολιτιστικός Σύλλογος Μελισσίων «Άγιος Γεώργιος Γκιούλμπαξε»)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Από τη Μικρά Ασία έως την Ικαρία: Τα «ριζικά» του Κλήδονα ξεκλείδωσαν στα Μελίσσια

21/06/2026 - 4:37μμ
Μία από τις όψεις του Πολιτιστικού Κέντρου Μικρασιατικής Μνήμης (φωτ.: Facebook / Νίκος Σταυρέλης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Κέντρο Μικρασιατικής Μνήμης στην Κόρινθο: Δεκατρία χρόνια μετά, το έργο ψάχνει ακόμη το δρόμο του

18/06/2026 - 11:17πμ
(Φωτ.: Wikimedia Commons – Büyükada Greek Orphanage Collection)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Συμφωνία-ορόσημο για το Ελληνικό Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου – Νέα εποχή για το ιστορικό ξύλινο μνημείο

15/06/2026 - 11:49μμ
Του Αϊ-Γιάννη οι φωτιές στην προσφυγική γειτονιά της Δυτικής Παραλίας στην Καλαμάτα, Σάββατο 13 Ιουνίου 2026 (φωτ.: messinialive.gr)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Κλήδονας στην Καλαμάτα: Οι Μικρασιάτες αναβίωσαν το αγαπημένο έθιμο, με φωτιές και γλέντι

14/06/2026 - 8:14μμ
Στιγμιότυπο από το 6ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Μικρασιατικών Συλλόγων, στο γήπεδο του Παναθλητικού Ομίλου Ατσαλένιου (φωτ.: Δήμος Ηρακλείου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

7ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Μικρασιατικών Σωματείων: Η Νέα Ιωνία υποδέχεται τη μεγάλη γιορτή μνήμης και παράδοσης

12/06/2026 - 11:16πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Πηγή: facebook.com/GeoinGreece?locale=el_GR)

Πρεσβεία της Γεωργίας: Παρουσίαση του ιστορικού ντοκιμαντέρ «Ingirs Mele» στην Αθήνα

11 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Ψηφιακό φρένο στη διαφθορά για διπλώματα και πινακίδες από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών

42 λεπτά πριν
Από την άσκηση «ΔΙΑ-ΠΥΡΟΣ 2024», για δασική πυρκαγιά μεγάλης κλίμακας σε πραγματικές συνθήκες (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα: Σε κατηγορία 4 Αττική, Πελοπόννησος και άλλες περιοχές

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/ EUROKINISSI)

Aίθριος o καιρός σε όλη τη χώρα, με υψηλές θερμοκρασίες και ισχυρούς βοριάδες

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Albert Pena)

Μουντιάλ 2026: Άνετα το 3Χ3 η Αργεντινή – Ματσάρα και πρόκριση για Αλγερία, Αυστρία

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Cristobal Herrera-Ulashkevich)

Μουντιάλ 2026: Η Κολομβία προσπέρασε την Πορτογαλία – Πρόκριση για το Κονγκό

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign