pontosnews.gr
Τετάρτη, 4/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ραντεβού σήμερα για τους ελληνόφωνους του Πόντου στο παρχάρι της Κατίρκαγιας (βίντεο)

19/07/2019 - 10:23πμ
Ραντεβού σήμερα για τους ελληνόφωνους του Πόντου στο παρχάρι της Κατίρκαγιας (βίντεο)
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Τρίτη Παρασκευή του Ιουλίου σήμερα, λίγο πριν από τη γιορτή του Προφήτη Ηλία, και στο παρχάρι της Κατίρκαγιας, το οποίο ανήκει στην Τόν(γ)ια και βρίσκεται ακριβώς στα σύνορα της Τραπεζούντας με την Αργυρούπολη, γίνεται το πιο γνωστό και πιο φημισμένο πανηγύρι στην Τουρκία. Για τους ελληνόφωνους κυρίως του νομού Τραπεζούντας πρόκειται για ένα σημείο συνάντησης, ένα ετήσιο γεγονός ιδιαίτερης σημασίας.

Αν και πια αρκετοί είναι αυτοί του του… γυρνούν την πλάτη καθώς η εμπλοκή των δήμων στη διοργάνωση του έχει αφαιρέσει πολλά παραδοσιακά στοιχεία από τη γοητεία του (πλέον στήνονται εξέδρες και μικροφωνικές εγκαταστάσεις), εντούτοις εκατοντάδες συνεχίζουν να δίνουν το παρών. Άλλωστε κάθε χρόνο στο συγκεκριμένο παρχάρι μαζεύονται 30.000-40.000 άνθρωποι.

Στα παρχάρια του Πόντου, όπου τους καλοκαιρινούς μήνες μεταφέρεται η κτηνοτροφική ζωή, με λιβάδια ως εκεί που φτάνει το μάτι, τα υπαίθρια πανηγύρια είναι σημείο αναφοράς.

Παλιά, θυμούνται οι Τονιαλήδες, στα καφενεία των χωριών της Τόνιας το βράδυ της Τετάρτης έκαναν μουχαπέτ’, κάτι σαν «ζέσταμα» για το γλέντι που θα ακολουθούσε. Την Πέμπτη το πρωί έπαιρναν τον λυράρη (κάθε χωριό τον δικό του), ψώνιζαν φαγητά και ρακή και χορεύοντας πήγαιναν στο παρχάρι με τα πόδια. Ποδαρόδρομος για 6, 7, ίσως και περισσότερες ώρες. Σε κάθε χωριό και οικισμό από τον οποίο περνούσαν έστηναν γλέντι, γλέντι έστηναν και το βράδυ που έφταναν στον προορισμό τους.

Τους φιλοξενούσαν σε σπίτια, 10-15 άτομα κοιμόντουσαν μαζί, άλλοι κοιμόντουσαν στο ύπαιθρο, βουνίσιοι γαρ. Αχανής έκταση το παρχάρι, την Παρασκευή το πρωί κάθε χωριό κατέβαινε στο κέντρο της αλάνας, εκεί όπου βρίσκεται ο κύκλος του χορού. Λύρες, νταούλι και ζουρνάς τα όργανα, κι ένας κύκλος χωρίς αρχή και τέλος, χωρίς πρωτοχορευτή. Αυτή είναι και η ιδιαιτερότητα: Δεν γίνονται μικρότεροι κύκλοι, όσοι δεν επιθυμούν να χορέψουν απομακρύνονται από αυτόν, δεν υπάρχουν «πρωταγωνιστές», και μόνο το στιλ ξεχωρίζει τους καλούς χορευτές. Υπάρχει ακόμα και ένας… ραβδούχος που τους βάζει σε τάξη ώστε να σχηματίσουν τον τέλειο κύκλο. «Εσύ χορεύεις και ο λυράρης μπορεί να περάσει από δίπλα σου μετά από 10-15 λεπτά. Παίρνουμε τη μουσική από το ρυθμό του ποδιού, σε έναν κύκλο που μπορεί να είναι 100-200 μέτρα», αναφέρουν όσοι έχουν ζήσει από κοντά το πανηγύρι της Κατίρκαγιας.


Στιγμιότυπα από το περσινό πανηγύρι

Μακριά από την… πίστα, όπου οι σκοποί είναι αυστηρά τίκ’ διπλό και τρομαχτόν, στήνονται πάγκοι που πουλάνε κυριολεκτικά τα πάντα. Μέσα στη μέρα ο κόσμος σπάει και δημιουργεί τις δικές του παρέες (συνήθως ανά χωριό), και με τον λυράρη κάνει μουχαπέτ’ ή στήνει χορό. Αργότερα κάποιοι ξανακατεβαίνουν στον κύκλο, κι αυτό το πηγαινέλα συνεχίζεται όλη τη μέρα.

  • Περισσότερες πληροφορίες για το πανηγύρι στην Κατίρκαγια στη μελέτη της Μυροφόρας Ευσταθιάδου «Το πανηγύρι στην Κατίρκαγια (Kadirga) του Πόντου, ο κοινωνικός και πολιτισμικός του ρόλος» που περιλαμβάνεται στο Πόντος – Θέματα λαογραφίας του Ποντιακού Ελληνισμού, Σέργης Μ. (επιμ.), 2008, Αθήνα: Αλήθεια.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΠΟΝΤΟΣ

Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος: Η μνήμη και το έργο του Γ. Παρχαρίδη θα παραμείνουν ζωντανά και θα εμπνέουν τις επόμενες γενιές

3/02/2026 - 9:36μμ
Ο Γιώργος Παρχαρίδης μιλά μπροστά από το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη με την ιδιότητα του προέδρου της ΠΟΕ στην επέτειο της γενοκτονίας των Ποντίων, την Κυριακή 19 Μαΐου 2013 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαΐτας)
ΠΟΝΤΟΣ

Στο Πρωτοχώρι Κοζάνης η ταφή του Γιώργου Παρχαρίδη

3/02/2026 - 8:40μμ
(Φωτ.: Facebook/Voula Patoulidou)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Βούλα Πατουλίδου για Γιώργο Παρχαρίδη: «Χαιρετώ τον μεγάλο Πόντιο που έδωσε αγώνα ακούραστο για την αναγνώριση της Γενοκτονίας»

3/02/2026 - 8:12μμ
(Στιγμιότυπο από το βίντεο)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σύλλογος Ποντίων Λαυρίου «Ο Μιθριδάτης»: 365 μέρες σε 25’ – Οι κυριότερες στιγμές του 2025 σε ένα βίντεο

3/02/2026 - 5:56μμ
Ο Γιώργος Παρχαρίδης σε παλιότερη επίσκεψή του στην Ένωση Ποντίων Πιερίας (φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Πιερίας: Ακούραστος εργάτης της μνήμης και του ποντιακού πολιτισμού ο Γ. Παρχαρίδης

3/02/2026 - 4:43μμ
Εκδήλωση μνήμης στη Θεσσαλονίκη, για τη Γενοκτονία των Ποντίων, 19 Μαΐου 2011 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / PIXEL / Σωτήρης Μπαρμπαρούσης)
ΠΟΝΤΟΣ

Ο Δημήτρης Μελισσανίδης για τον Γιώργο Παρχαρίδη: Ακούραστος εργάτης της Ποντιακής Ιδέας

3/02/2026 - 3:39μμ
Στιγμιότυπο από λαμπαδηφορία στην Κατερίνη, στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων, το 2024 (φωτ.: Δήμος Κατερίνης)
ΠΟΝΤΟΣ

Μνημείο Γενοκτονίας των Ποντίων στην Κατερίνη: Ο Δήμος βγαίνει μπροστά για την ολοκλήρωσή του

3/02/2026 - 3:26μμ
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη, για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, 17 Μαΐου 2012 (φωτ.: MOTIONTEAM / Φανή Τρυψάνη)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Γιώργος Παρχαρίδης: Ένας άνθρωπος που έκανε τη μνήμη πράξη ζωής

3/02/2026 - 12:51μμ
ΠΟΝΤΟΣ

Βαρύ πένθος στον ποντιακό ελληνισμό: Έφυγε από τη ζωή ο επίτιμος πρόεδρος της ΠΟΕ Γιώργος Παρχαρίδης

3/02/2026 - 12:00μμ
Μια ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή από την εκδήλωση των «Ακριτών» Πολυκάστρου & Περιχώρων
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Ακρίτες» Πολυκάστρου και Περιχώρων: Τίμησαν τον επίτιμο πρόεδρό τους, Ιωάννη Παπαδόπουλο, σε μια μεγάλη εκδήλωση γεμάτη συγκίνηση

3/02/2026 - 10:31πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: facebook/Άγιος Αντώνιος Κιλκίς)

Γλέντι που δεν θα αφήσει… ούτε μια καρέκλα όρθια υπόσχονται τα «Κρούσσια» του Αγίου Αντωνίου

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Στέλιος Στεφάνου)

Euroleague: Νίκη με Γκραντ ο Παναθηναϊκός στο φινάλε

3 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Παναγιώτης Μπαλάσκας)

Ναυτικό δυστύχημα με λέμβο μεταναστών ανοιχτά της Χίου – Σε εξέλιξη έρευνες για αγνοουμένους

3 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)

Θεσσαλονίκη: Σοβαρό περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας – Γυναίκα δάγκωσε κι έκοψε το αυτί του συντρόφου της

3 ώρες πριν
(Φωτ.: FIBA)

Basketball Champions League: «Διπλό» μέσα στην Προύσα η ΑΕΚ

4 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Ανεβαίνει το θερμόμετρο στην Αραβική Θάλασσα: Καταρρίφθηκε ιρανικό drone κοντά σε αμερικανικό αεροπλανοφόρο

4 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign