pontosnews.gr
Τετάρτη, 20/08/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Στο στόχαστρο του Μενέντεζ η Άγκυρα για Αιγαίο, ΑΟΖ και S-400

6/06/2019 - 9:52πμ
Καταπέλτης ο γερουσιαστής Μενέντεζ για το ρόλο των ΗΠΑ στο Αρτσάχ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η ενίσχυση των δεσμών με τους «πραγματικούς συμμάχους» των ΗΠΑ βρίσκεται στο επίκεντρο του νομοσχεδίου «EastMed Act» υποστήριξε ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ. Μιλώντας στο 35o συνέδριο της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ), ο επικεφαλής της μειοψηφίας στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας τόνισε ότι οι πραγματικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ πρέπει να μοιράζονται τις ίδιες αξίες, να πιστεύουν στην δημοκρατία και να σέβονται τη διεθνή τάξη που στηρίζεται σε κανόνες. «Και επιτρέψτε μου να είμαι σαφής: αυτό το νομοσχέδιο θα ήταν απαραίτητο ακόμα κι αν είχαμε έναν τέλειο σύμμαχο στην Τουρκία. Τα συμφέροντά μας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι πολύ σημαντικά για να τα αγνοήσουμε. Και όπως όλοι γνωρίζετε, η σχέση μας με την Άγκυρα δεν είναι παρά τέλεια», σημείωσε ο Αμερικανός γερουσιαστής.

Ο Μπομπ Μενέντεζ άσκησε έντονη κρητική στη συμμαχική στάση της Άγκυρα λέγοντας ότι «ένας τέλειος σύμμαχος δεν θα εξερευνούσε παράνομα ενεργειακούς πόρους εντός της ΑΟΖ της Κύπρου, σε μια κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Και συνέχισε υπογραμμίζοντας πως «Ένας τέλειος σύμμαχος δεν θα παραβίαζε καθημερινώς τον εναέριο χώρο της Ελλάδας πάνω από το Αιγαίο, απειλώντας τη θαρραλέα ζωή των Ελλήνων πιλότων και όσων ονομάζουν αυτά τα νησιά σπίτι τους. Ένας τέλειος σύμμαχος δεν θα σκεφτόταν να αγοράσει το ρωσικό σύστημα S-400, αναμένοντας ότι θα μπορούσε να το σταθμεύσει δίπλα στα αμερικανικά F-35».

Ανάμεσα στα βασικά σημεία του νομοσχεδίου «EastMed Act» που ανέδειξε ο γερουσιαστής κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ήταν:

  • Η οριστική άρση του εμπάργκο πώλησης αμερικανικών όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία
  • Η εμβάθυνση των αμυντικών δεσμών των ΗΠΑ με την Ελλάδα μέσω των αυξήσεων στα προγράμματα FMF (Foreign Military Financing) και IMET (International Military Education and Training)
  • Η ματαίωση της παράδοσης των μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην περίπτωση που η Τουρκία ολοκληρώσει την απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400

ΗΠΑ και Νοτιοανατολική Μεσόγειος
Ο Μενέντεζ αναφέρθηκε και στην πρόσφατη επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Αθήνα και την Λευκωσία, κάνοντας λόγω για μια ελπιδοφόρα δυναμική στην περιοχή αλλά και για «αξιοσημείωτα βήματα» που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια. Όπως μάλιστα σημείωσε, αυτές οι νέες δυνατότητες δημιουργούν προοπτικές για μια «ενεργειακή επανάσταση στην περιοχή», η οποία θα είναι επωφελής για την Ευρώπη αλλά και για την ενίσχυση της κοινής ευημερίας.

«Όλη αυτή η δυναμική αποτέλεσε την έμπνευση για το πρόσφατο νομοσχέδιο μου, τον νόμο για την εταιρική σχέση ασφάλειας και ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο… Αυτό το νομοσχέδιο θα επαναφέρει την προσοχή μας σε αυτή την περιοχή, μια κεντρικής σημασίας περιοχή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Αποτελεί κεντρικό άξονα των ευρωπαϊκών προσπαθειών για διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας από χώρες όπως η Ρωσία. Και έχει κεντρική θέση στην αποστολή μας να οικοδομήσουμε ισχυρότερους δεσμούς μεταξύ των δημοκρατιών σε όλο τον κόσμο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας την ομιλία του στους συνέδρους της ΠΣΕΚΑ, ο γερουσιαστής Μενέντεζ καταδίκασε για μια ακόμα φορά την τουρκική κατοχή στην Κύπρο λέγοντας ότι «σαράντα χρόνια είναι πάρα πολλά και ο λαός της Κύπρου έχει υποφέρει αρκετά».

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Π. Κασφίκης.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Από αριστερά, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο προεδρικό μέγαρο της Άγκυρας (φωτ. αρχείου: Γραφείο Τύπου της Τουρκικής Προεδρίας)
ΚΟΣΜΟΣ

Ενημέρωσε τον Ερντογάν για όσα έγιναν στη σύνοδο για το ουκρανικό ο Ρούτε – Ανακοίνωσε και ότι η επόμενη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ θα γίνει στην Τουρκία

19/08/2025 - 11:28μμ
Στιγμιότυπο από τη χθεσινή συνάντηση του Αμερικανού πρόεδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τους Ευρωπαίους αξιωματούχους (φωτ.: EPA/Aaron Schwartz/POOL)
ΚΟΣΜΟΣ

Την επιβολή πρόσθετων κυρώσεων στη Ρωσία μελετούν οι Ευρωπαίοι

19/08/2025 - 7:45μμ
Από αριστερά, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ κατά τη  χθεσινή συνάντησή τους στο Λευκό Οίκο (φωτ.: EPA/Aaron Schwartz/POOL)
ΚΟΣΜΟΣ

Ντ. Τραμπ: Ο Πούτιν ίσως να μη θέλει να κάνει συμφωνία ειρήνευσης

19/08/2025 - 4:54μμ
Μικρός Παλαιστίνιος κάθεται πάνω σε ερείπια κτηρίου στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, μετά από ισραηλινό βομβαρδισμό (φωτ.: EPA/Mohammed Saber)
ΚΟΣΜΟΣ

Λωρίδα της Γάζας: Σε αναμονή της ισραηλινής απάντησης στη νέα πρόταση για εκεχειρία 60 ημερών

19/08/2025 - 3:05μμ
Από αριστερά ο Ιάπωνας υπουργός Άμυνας Γεν Νακατάνι και ο Τούρκος ομόλογός του Γιασάρ Γκιουλέρ στην Άγκυρα (φωτ.: Χ/T.C. Millî Savunma Bakanlığı)
ΚΟΣΜΟΣ

Στα σκαριά αμυντική συμφωνία Τουρκίας-Ιαπωνίας – Η πρώτη επίσκεψη Ιάπωνα υπουργού Άμυνας στη χώρα

19/08/2025 - 1:16μμ
Από αριστερά, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στη διάρκεια της συνόδου στην Ουάσινγκτον (φωτ.: EPA/Aaron Schwartz/POOL)
ΚΟΣΜΟΣ

Εμ. Μακρόν: Η συνάντηση Ζελένσκι-Πούτιν πρέπει να γίνει στη Γενεύη – «Ο Πούτιν είναι ένα αρπακτικό»

19/08/2025 - 12:41μμ
Ο Ντόναλντ Τραμπ υποδέχεται τον Ουκρανό πρόεδρο, πριν από τη συνάντηση με τους Ευρωπαίους ηγέτες (φωτ.: EPA/YURI GRIPAS / POOL)
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Ο Πούτιν θα συναντήσει τον Ζελένσκι – Τι συζήτησαν Τραμπ και Ευρωπαίοι ηγέτες

19/08/2025 - 10:00πμ
Η καθιερωμένη οικογενειακή φωτογραφία στον Λευκό Οίκο. Από αριστερά, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Κιρ Στάρμερ, ο Αλεξάντερ Στουμπ, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Ντόναλντ Τραμπ, ο Εμανουέλ Μακρόν, η Τζόρτζια Μελόνι, ο Φρίντριχ Μερτς και ο Μαρκ Ρούτε (φωτ.: EPA/Aaron Schwartz/POOL)
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Σε μια-δυο εβδομάδες θα ξέρουμε αν θα τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία

18/08/2025 - 11:59μμ
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ (δεξιά) με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι (δεύτερος από δεξιά) στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου (φωτ.: EPA/Aaron Schwartz/POOL)
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Οι ΗΠΑ θα παρέχουν ασφάλεια στην Ουκρανία – Ζελένσκι: Οι εδαφικές παραχωρήσεις να συζητηθούν κατ΄ιδίαν με τον Πούτιν

18/08/2025 - 10:23μμ
Δημοσιογράφοι έξω από τον Λευκό Οίκο περιμένουν την έναρξη των συνομιλιών για το μέλλον του πολέμου στην Ουκρανία (φωτ.: EPA/Will Oliver)
ΚΟΣΜΟΣ

Ντόναλντ Τραμπ: «Είμαι εδώ για να σταματήσω τον πόλεμο, έχω επιλύσει 6 πολέμους σε 6 μήνες»

18/08/2025 - 7:28μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: facebook/Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Κεφαλαρίου)

Το Κεφαλάρι θα γλεντήσει ποντιακά και λαϊκά

33 λεπτά πριν
Η χαράδρα του Βίκου (φωτ.: EUROKINISSI/Γιώργος Ευσταθίου)

Συνεχίζεται το καλοκαιράκι σε όλη τη χώρα

1 ώρα πριν
Ο Πύργος του ΟΤΕ δεσπόζει στη ΔΕΘ (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Χωρίς σκαλωσιές θα υποδεχτεί τους επισκέπτες της ΔΕΘ ο Πύργος του ΟΤΕ

9 ώρες πριν
Από αριστερά, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο προεδρικό μέγαρο της Άγκυρας (φωτ. αρχείου: Γραφείο Τύπου της Τουρκικής Προεδρίας)

Ενημέρωσε τον Ερντογάν για όσα έγιναν στη σύνοδο για το ουκρανικό ο Ρούτε – Ανακοίνωσε και ότι η επόμενη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ θα γίνει στην Τουρκία

10 ώρες πριν
(Πηγή φωτ.: facebook.com/alexisparharidis)

Έκιτι νεότητα!!!: Ο Αλέξης Παρχαρίδης σχολιάζει βίντεο στο οποίο τραγουδά πριν από 20 χρόνια

10 ώρες πριν
Η ταφόπλακα με τη μορφή του ιππότη και ο σκελετός, όπως βρέθηκαν στον τάφο (φωτ.: ArcheoScan – Archaeological and Conservation Laboratory / Sylwia Kurzyńska)

Πολωνία: Ανακαλύφθηκε τάφος ιππότη κάτω από παγωτατζίδικο – Ο «Λάνσελοτ του Γκντανσκ» με την εντυπωσιακή ταφόπλακα

11 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign