pontosnews.gr
Τρίτη, 24/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ο Αϊτζάν Γιλμάζ για το τραύμα της Ανταλλαγής: Ίδιο ρημαδιό στις ψυχές των ανταλλαγέντων, εκατέρωθεν (1924)

20/08/2018 - 3:09μμ
Ο Αϊτζάν Γιλμάζ για το τραύμα της Ανταλλαγής: Ίδιο ρημαδιό στις ψυχές των ανταλλαγέντων, εκατέρωθεν (1924)
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Συνέδριο των απανταχού Γρεβενιωτών, Αύγουστος 2018. «Η μάνα μου, από την Κιβωτό Γρεβενών, θρηνούσε μοιρολογώντας την Άλωση της Πόλης από την Τουρκιά», είπε ο Αϊτζάν Γιλμάζ στο εν λόγω συνέδριο.

Στους αριθμούς των ανταλλαγών της Συνθήκης της Λοζάνης (1923) ενταφιάστηκαν πολλές ρημαγμένες ζωές. Εμείς ξέραμε δικές μας ιστορίες, από τους πρόσφυγες που υποδέχτηκε η μακεδονική γη. Στα Γρεβενά, όμως, η ενσάρκωση ενός αριθμού από την άλλη όχθη, από τους πρόσφυγες στην Τουρκία, βούρκωσε τις ψυχές μας και κατέστη ο ομφαλός των εργασιών.

Δώδεκα-δεκατρείς χιλιάδες Βαλαάδες, εξισλαμισθέντες Ρωμιοί, ελληνικής λαλιάς, κατοικούσαν στον ρου του άνω Αλιάκμονα, στα Γρεβενά και τη Νεάπολη, ειρηνικοί ξωμάχοι, συνταιριασμένοι με τους χριστιανούς.

Ανάμεσά τους ζούσαν κι οι παππούδες του εβδομηντάχρονου Αϊτζάν (ο πατέρας του γεννήθηκε στην Κιβωτό, ενώ η μητέρα του στην Τουρκία). Ένα διώροφο σπίτι κι 120 στρέμματα σιτηρών, αμπελιών και μπαχτσέδων στέγαζαν τη ζωή και τα όνειρά τους μέχρι τη Συνθήκη. Αγωνιώντας από τις φήμες για την τύχη τους προσέφυγαν στον νομάρχη Κοζάνης,ο οποίος τους διαβεβαίωσε πως δεν κινδυνεύουν από τις ανταλλαγές – λόγος που δεν τηρήθηκε.


Ο Αϊτζάν Γιλμάζ στο χωριό του, το Γεσίλμπουρτς, στη Νίγδη της Καππαδοκίας

Σημειώνω εδώ την εξαιρετική νουβέλα του Κοζανίτη δικηγόρου και λογοτέχνη Κ. Τσιτσελίκη Το ξερίζωμα, αφιερωμένη στον Ίωνα Δραγούμη, στην οποία αναφέρεται σ’ έναν νεαρό Βαλαά ο οποίος, ανερχόμενος κοινωνικά, συνειδητοποιεί σιγά-σιγά την ελληνικότητά του.

Με περιγελούσαν, είπε ο Αϊτζάν με τσακισμένη φωνή, οι συμμαθητές μου στο σχολείο, στα εφτά μου χρόνια, για την άγνοια της τουρκικής γλώσσας και τη χρήση του γρεβενιώτικου ιδιώματος, στην περιοχή της Νίγδης της Καππαδοκίας, όπου οι δικοί του ύστερα από περιπέτειες εγκαταστάθηκαν.

Οι συγγενείς του στην Ελλάδα, μετά από επτάμηνη συγκατοίκηση με τους νεοαφιχθέντες πρόσφυγες από την Τουρκία, εγκατέλειψαν τις εστίες τους κι οι συγχωριανοί τους με δάκρυα τους ξεπροβόδισαν ως τη Σιάτιστα. Πάμπολλοι οι σταθμοί-διανυκτερεύσεις κι αρκετές οι απώλειες από τις κακουχίες μέχρι τη Θεσσαλονίκη. Ο πλους Θεσσαλονίκης-Σμύρνης, κατέληξε γι’ αυτούς στην ορεινή Καππαδοκία.


Η γιαγιά του Αϊτζάν Γιλμάζ, Ζαριφέ, αναπτύσσει την ιστορία της Ανταλλαγής στα ελληνικά

Τη γη τους την άφησαν, το βιος τους το έχασαν. Δεν έχασαν όμως τη γλώσσα τους, τα τραγούδια και τους χορούς, τα έθιμα των λουλουδιών της Πρωτομαγιάς και των βαμμένων με κρεμμυδόφυλλα κόκκινων αυγών, δεν έχασαν την ελληνικότητά τους. Γαντζώθηκαν από την αλληλοϋποστήριξή τους, από τους μεταξύ τους γάμους μέχρι το ’60, από τα πενιχρά 10 στρέμματα γης που τους έδωσαν. Γρήγορα όμως η ανεπάρκεια της γης οδήγησε τους άντρες στη Άγκυρα, στη μαστορική τέχνη, ενώ τον Αϊτζάν, μοναδική εξαίρεση, στο πανεπιστήμιο της Άγκυρας.

Πρωτοπόρος ο Αϊτζάν, σπούδασε οικονομικά, κατέκτησε διευθυντική θέση στη μεγαλύτερη κρατική βιομηχανία τσιμέντου, παντρεύτηκε κι απέκτησε παιδιά κι εγγόνια, στα οποία μαθαίνει ελληνικά. Το σαράκι όμως για την πατρίδα, από τα κληρονομημένα βιώματα, από τ’ ακούσματα των συγγενών, τον τρώει. Έτσι, βελτιώνει τα ελληνικά του στο πανεπιστήμιο της Άγκυρας [φωτ. δεξιά], συγγράφει για την προσφυγιά και καλλιεργεί σχέσεις με τον τόπο που θεωρεί γενέθλιο.

Το 2011 γίνεται το πρώτο προσκύνημα του πατέρα του (μετά από εννέα δεκαετίες), του ίδιου και της γυναίκας του στην Κιβωτό. Το σπίτι τους καμένο από τους Γερμανούς, σωσμένο όμως το πηγάδι στην αυλή. Το ελληνικό χώμα που πήρε ο πατέρας του προοριζόταν για να ελαφρύνει το βαρύ ξένο χώμα, ενώ τα ψωμιά από το φούρνο του χωριού, μαζί με τις ελιές, μοιράστηκαν ως αντίδωρο σε συγγενείς και φίλους.

Από τις γεωστρατηγικές διευθετήσεις, μια καρδιά σπασμένη στα δυο.

Μια καρδιά ματωμένη, που η δική μας συγκίνηση κι η δική μας αγάπη μπορεί ως βάλσαμο να τη ραίνει, ενώ η δική του έγνοια για τις ρίζες του, το δικό του θάρρος και η δική του τόλμη για ό,τι λέμε πατρίδα μπορεί να αποκαλύπτει τη σημασία της τοπικότητας όχι ως περιχαράκωση, αλλά ως γνώση για ν’ ανοιχτούμε σε άλλες αυλές με σιγουριά, με την ασφάλεια της αίσθησης «του ανήκειν».

Καλή αντάμωση Αϊτζάν. Αυτή είναι η δική μας καταστρατήγηση των χαρτών, αυτή είναι η άρνησή μας στις επιταγές των «δυνατών» της γης…

Τάσα Σιόμου
Συμπαραστάτρια του Πολίτη και της Επιχείρησης Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

  • Πηγή: greveniotis.gr.
  • Φωτογραφίες: facebook / Aycan Yιlmaz.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Πηγή: facebook.com/giannis.demirtzoglou.2025)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Φωνές και βήματα μνήμης στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης – Ο Πόντος και πάλι παρών

23/02/2026 - 10:01μμ
Στην κουζίνα της Αναστασίας Ουζούνογλου, στον Μαυρόλοφο Σερρών (πηγή: Glomex)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μαυρόλοφος Σερρών: Η μικρασιατική συνταγή για χαλβά που κρατά ζωντανή την προσφυγική παράδοση

23/02/2026 - 11:24πμ
Στιγμιότυπο από παλαιότερη αναπαράσταση του γάμου που ενώνει Ρουμελιώτες και Μικρασιάτες (φωτ.: Δήμος Λαμιέων)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Νεομαγνησιώτικος γάμος: 32 χρόνια ζωντανό το έθιμο που κάθε Καθαρά Δευτέρα ενώνει Ρουμελιώτες και Μικρασιάτες

22/02/2026 - 9:19μμ
Συγκέντρωση και πορεία μνήμης προς το Σκοπευτήριο της Καισαριανής, με κάλεσμα της Οργάνωσης Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ, Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Εκτελεσμένοι Καισαριανής 1944: Η προσφυγική διαδρομή ενός Μικρασιάτη από τον ξεριζωμό στο εκτελεστικό απόσπασμα

22/02/2026 - 5:10μμ
Aπό το πολύτιμο αρχείο του συλλέκτη και φωτογράφου Mert Rüstem
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

«Σμύρνη 1860-1920» – Μια φωτογραφική πύλη σε μια χαμένη κοσμοπολίτικη πολιτεία

21/02/2026 - 10:42μμ
Η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ στο Οικονομικό Συνέδριο των Δελφών (φωτ.: EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ: «Φάρος» της βυζαντινής ιστοριογραφίας, κατέγραψε την αυτοκρατορία ως οργανικό μέρος της νεότερης Ευρώπης

21/02/2026 - 3:29μμ
Αριστερά μία από τις ιστορικές φωτογραφίες του Βέλγου συλλέκτη, και δεξιά ένα σκίτσο που Ανέστη Λαζαρίδη
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Ένα ακόμη πρόσωπο αποκτά όνομα – Ο Μικρασιάτης Ανέστης Λαζαρίδης ανάμεσα στους 200 της Καισαριανής

20/02/2026 - 8:20μμ
(Πηγή: Glomex)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Σύνδεση με τον Βόσπορο: Πώς γιορτάζουν οι Έλληνες της Πόλης τις Απόκριες

20/02/2026 - 7:48μμ
Στιγμιότυπο από την 1η ημέρα του φεστιβάλ που φιλοξενείται στο Ζωγράφειο (πηγή: Livemedia)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Κωνσταντινούπολη: 13ο Φεστιβάλ Χορωδιών και Παραδοσιακών Χορών στο Ζωγράφειο – LIVE

20/02/2026 - 5:01μμ
Στιγμιότυπο από τη λειτουργία στον Άγιο Δημήτριο Σμύρνης (φωτ.: fosfanariou.gr)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Στον ιστορικό ναό Αγίου Δημητρίου Ταταούλων λειτούργησε ο μητροπολίτης Σμύρνης Βαρθολομαίος

18/02/2026 - 12:26μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Νέα εποχή στη στρατιωτική θητεία, από σήμερα

23 λεπτά πριν
Ο Αδάμ και η Εύα στον Παράδεισο (εικόνα ζωγραφισμένη σε κυψέλη. Πηγή: Μελισσοκομικό Μουσείο Radovljic / commons.wikimedia.org)

Στη νηστεία (Μέρος Α’)

51 λεπτά πριν
Ο Μενέλαος Χαραλαμπίδης στο βιβλιοπωλείο Penny Lane στη Νέα Σμύρνη, ποζάρει μπροστά από το βιβλίο του «Οι δωσίλογοι» (φωτ.: Γεωργία Βορύλλα)

Μενέλαος Χαραλαμπίδης: Η Καισαριανή, οι Μικρασιάτες και η Ιστορία που ακόμη μας αφορά

1 ώρα πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Σφοδρή χιονοθύελλα παρέλυσε τη βορειοανατολική Αμερική

2 ώρες πριν
Κι όμως οι αμυγδαλιές στο Άργος πεισματικά ανθοφορούν στο καταχείμωνο (φωτ.: Βασίλης Παπαδόπουλος / EUROKINISSI)

Αίθριος καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας – Μικρή άνοδος της θερμοκρασίας

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/ Ένωση Ποντίων Ν. Κιλκίς «Οι Αργοναύτες»)

Η Ένωση Ποντίων ν. Κιλκίς «Οι Αργοναύτες» αποφασισμένη να γράψει ιστορία με τον ετήσιο χορό της

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign