pontosnews.gr
Παρασκευή, 3/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Στη Νέα Σάντα Κιλκίς, ένα σχολείο – κιβωτός μνήμης και παράδοσης του προσφυγικού ελληνισμού

6/08/2018 - 2:27μμ
Στη Νέα Σάντα Κιλκίς, ένα σχολείο - κιβωτός μνήμης και παράδοσης του προσφυγικού ελληνισμού
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Απολυτήρια μαθητών από το Φροντιστήριο της Τραπεζούντας, μαθητολόγιο της σχολικής χρονιάς 1921-22, πολύγραφος, λεξικά, εγκυκλοπαίδειες και πλήθος λογοτεχνικά βιβλία που δεν χρησιμοποιούνται λόγω πολυτονικού, είναι ορισμένα μόνο από τα κομμάτια που συνθέτουν το «μωσαϊκό» του σχολείου-μουσείου Νέας Σάντας Κιλκίς. Ενός μουσείου που στεγάζεται στο κτήριο του παλαιού Δημοτικού Σχολείου, του οποίου η αρχιτεκτονική αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα του ιστορικού Πόντου.

«Πνοή» στο σχολικό μουσείο έδωσε ο (επί μία δεκαετία διευθυντής του) συνταξιούχος εκπαιδευτικός Κωνσταντίνος Σιούτης, σε συνεννόηση και με την άδεια του Δήμου Κιλκίς.

Το διαφορετικό αυτό σχολείο ξετυλίγει το «κουβάρι» της ιστορίας των πρώτων κατοίκων του χωριού που ήρθαν στην Ελλάδα με την ανταλλαγή των πληθυσμών βάσει της Συνθήκης της Λοζάνης.

Το σχολείο χτίστηκε το 1927 από κατοίκους του χωριού. Η λειτουργία του ξεκίνησε τη σχολική χρονιά 1928-1929 και σταμάτησε την περίοδο της Κατοχής. Εκείνη την περίοδο οι Σανταίοι βρήκαν τρόπο για να συνεχιστεί η εκπαίδευση των παιδιών που είχαν ολοκληρώσει το Δημοτικό, λειτουργώντας στο χώρο του σχολείου το «Αγροτικό Φροντιστήριο».

Ακολούθησε η «επάνοδος» του Δημοτικού Σχολείου στην καθημερινότητα των κατοίκων του χωριού, ώσπου έκλεισε τον κύκλο του το σχολικό έτος 2015-2016, με τη μετεγκατάσταση σε νέο κτήριο σύγχρονων προδιαγραφών.

«Μυρίζει» νοσταλγία
Το Δημοτικό Σχολείο πήρε «σάρκα και οστά» μέσα από την προσωπική εργασία όλων των κατοίκων του χωριού. «Άλλος κουβαλούσε πέτρες, άλλος ό,τι μπορούσε, δούλευαν όλοι μαζί για να χτίσουν το σχολείο» τονίζει ο Κ. Σιούτης. Το κτήριο αντικατέστησε τον αρχικό χώρο όπου λειτούργησε για πρώτη φορά Δημοτικό Σχολείο στον παλαιό τουρκικό οικισμό Ραχμανλή (κοντά στο σημερινό χωριό), εκεί όπου είχαν αρχικά εγκατασταθεί, την άνοιξη του 1922, 167 οικογένειες προσφύγων.

Στο Ραχμανλή ο Στάθης Αθανασιάδης (Γεροστάθης), Σανταίος και ο ίδιος, μία από τις πλέον φωτεινές προσωπικότητες του ποντιακού ελληνισμού, δίδασκε τα προσφυγόπουλα.

Εκεί, σύμφωνα με τον Κ. Σιούτη, ο Γεροστάθης είδε μεγάλα και μικρά παιδιά χωρίς σχολείο και δάσκαλο και ανησύχησε. Φρόντισε αμέσως να βρει έναν άδειο χώρο και κατέληξε σε ένα τζαμί που βρισκόταν στην είσοδο του χωριού και να κάνει το πρώτο μάθημα την περίοδο 1921-22. Το 1922-23 διορίστηκε ως κρατικός δάσκαλος. Το 1923 μαζί με τον Γεροστάθη, ο οποίος τιμήθηκε δύο φορές από την Ακαδημία Αθηνών, δίδασκαν στα παιδιά και οι δάσκαλοι Ανδροκλής Γεωργιάδης και Παναγιώτης Χαραλαμπίδης. Το 1925, με τη βοήθεια της Επιτροπής Αποκατάστασης Προσφύγων (ΕΑΠ), ολοκληρώθηκε η οικοδόμηση του χωριού και οριστικοποιήθηκε η μετεγκατάσταση των Σανταίων από το Ραχμανλή στη θέση Βολοβότ. Την τοποθεσία επέλεξαν οι ίδιοι οι Σανταίοι και ονόμασαν το καινούριο χωριό Νέα Σάντα.

Τα χρόνια της Κατοχής
Το 1941 οι κάτοικοι του χωριού συναντήθηκαν με τον Σανταίο φιλόλογο Σίμο Λιανίδη, διότι ανησυχούσαν τι θα γίνει με την εκπαίδευση των παιδιών τους, μετά την αποφοίτησή τους από το Δημοτικό Σχολείο. Ο Λιανίδης πρότεινε να ιδρυθεί ένα «Αγροτικό Φροντιστήριο», που θα λειτουργούσε σαν εξατάξιο ιδιωτικό γυμνάσιο. Την περίοδο 1941-1942 λειτούργησε το «Αγροτικό Φροντιστήριο» στο Δημοτικό Σχολείο, τις απογευματινές ώρες.

Η διάρκεια λειτουργίας του ήταν πενταετής και είχε περισσότερους από 60 μαθητές (και από τα γύρω χωριά της ευρύτερης περιοχής).

Όλη η οργάνωση, η επιμέλεια η συλλογή του υλικού και η διευθέτηση του χώρου στο κτήριο που επί χρόνια «έσφυζε» από ζωή, έγινε από τον Κ. Σιούτη, μέλημα του οποίου ήταν και παραμένει να μην ξεχαστεί η ιστορία του χωριού. Πεποίθησή του είναι ότι το σχολικό μουσείο μπορεί να συμβάλλει στην επίτευξη του στόχου αυτού. 

Η τεχνολογία που αναδεικνύει την παράδοση
Στο κτήριο αυτό πρόκειται –εάν η σχετική πρόταση που υπεβλήθη από το Δήμο Κιλκίς λάβει την τελική έγκριση από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας– να αναδειχθεί ο προσφυγικός ελληνισμός του ευρύτερου νομού μέσω της ανάπτυξης ψηφιακών εφαρμογών.

Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας του δήμου Κιλκίς Γιώργος Γαβριηλίδης, η πρόταση για την ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών για την ανάδειξη του ποντιακού προσφυγικού πολιτισμού στη Νέα Σάντα, που κατατέθηκε στο ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας στο πλαίσιο της πρόσκλησης 088.2 c 2014- 2020, έλαβε ήδη προέγκριση από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, και πλέον αναμένεται η οριστική έγκριση της από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Η Νέα Σάντα επιλέχθηκε διότι είναι ένας αμιγώς προσφυγικός οικισμός που χτίστηκε από κατοίκους της επτάκωμης Σάντας του ιστορικού Πόντου και ιστορική έδρα του Δήμου Κιλκίς, τόνισε ο Γ. Γαβριηλίδης.

Η υποβληθείσα πρόταση αφορά την ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών και υπηρεσιών εκπαιδευτικού χαρακτήρα για την προβολή και ανάδειξη του ποντιακού-προσφυγικού πολιτισμού στο Δήμο Κιλκίς, και είναι προϋπολογισμού 490.000 ευρώ. Στους χώρους του παλαιού Δημοτικού Σχολείου της Νέας Σάντας προτείνεται να αναπτυχθούν ψηφιακές πολυμεσικές εφαρμογές που θα φέρνουν σε βιωματική επαφή τον επισκέπτη με την ιστορία, τις παραδόσεις και τον πολιτισμό του ποντιακού και λοιπού προσφυγικού ελληνισμού που κατοικεί στη γεωγραφική επικράτεια του Δήμου.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Εύη Σοφιανού.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΠΟΝΤΟΣ

28ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων: Στον αέρα του διαδικτύου το πρώτο βίντεο-πρόσκληση για τον μεγάλο θεσμό

3/07/2026 - 6:06μμ
Στιγμιότυπο από την Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά της Τραπεζούντας, τον Δεκαπενταύγουστο του 2023 (φωτ.: DHA)
ΠΟΝΤΟΣ

Παναγία Σουμελά: Χωρίς Λειτουργία ο Δεκαπενταύγουστος, για 3η χρονιά – Οι Τούρκοι δίνουν άδεια μόνο για τα Εννιάμερα της Παναγίας

3/07/2026 - 9:15πμ
Ο Γιάννης-Βασίλης Γιαϊλαλί μιλά σε εκδήλωση για τη Γενοκτονία των Ποντίων, στο Πάρκο Ποντιακού Ελληνισμού στη Νίκαια, 18 Μαΐου 2025 (φωτ.: Δήμος Νίκαιας - Αγ. Ι. Ρέντη / Ορέστης Νικολαΐδης)
ΠΟΝΤΟΣ

Νέα έκκληση για τον Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί – Στις 3 Αυγούστου η κρίσιμη δίκη για το άσυλο

2/07/2026 - 11:28μμ
Προς το παρχάρι Τσαγμάν, σε υψόμετρο 1.800 μέτρων στην περιοχή της Τόν(γ)ιας (φωτ.: Anadolu)
ΠΟΝΤΟΣ

Πόντος: Ανέβασμα στα παρχάρια όπως παλιά – Κοπάδια και χοροί στα βουνά της Τραπεζούντας

2/07/2026 - 10:16μμ
(Πηγή: YouTube/
Black Sea Music Productions)
ΠΟΝΤΟΣ

Νέο τραγούδι από τον Κώστα Αγέρη – «Το Μουχαπέτ’» ήρθε για να μείνει

2/07/2026 - 1:52μμ
Μια πραγματική αγωνίστρια της ζωής η Αρμένια Μαίρη Βαρτανιάν, δεν είναι πια εδώ (πηγή: zartonkmedia.com)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Γενοκτονία των Αρμενίων: Πέθανε σε ηλικία 112 ετών η Μαίρη Βαρτανιάν μία από τις τελευταίες επιζήσασες

2/07/2026 - 12:24μμ
(Φωτ.: facebook.com/enosipontionnikaiaskoridallou)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Αλίκη Δημητριάδου: Πέθανε ένα ξεχωριστό μέλος της Ένωσης Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλλού

2/07/2026 - 11:08πμ
(Φωτ.: facebook.com/panpontianfederation)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Παμποντιακή Ομοσπονδία ΗΠΑ-Καναδά: Κανένα Ρεκόρ Γκίνες δεν μπορεί να ξαναγράψει την Ιστορία

2/07/2026 - 9:00πμ
Ο Γιάννης Λαγουδάκος βραβεύεται από την Ένωση Ποντίων Περάματος (φωτ.: portnet.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Γιάννης Λαγουδάκος: «Αν ξεχάσουμε τη Γενοκτονία του Πόντου, θα είμαστε τα θύματα της επόμενης»

1/07/2026 - 11:10μμ
O δημοτικός σύμβουλος Ζαν-Λουί Ανφ σε εκδήλωση για τη Γενοκτονία των Ποντίων, στις Βρυξέλλες. Τρίτη 12 Μαΐου 2026 (φωτ.: Facebook / Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων)
ΠΟΝΤΟΣ

Γενοκτονία των Ποντίων: Η ΠΟΠΣ βλέπει «δικαίωση» μετά την απόφαση στο Βέλγιο

1/07/2026 - 7:29μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Θάνος Ντόκος για τη ρωσική «φάρσα»: Έβλεπα τον Ουμέροφ όπως βλέπω εσάς

8 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Ρόδος: Ένοχος και για απόπειρα αφαίρεσης αποδεικτικού υλικού ο 44χρονος που προκάλεσε το διπλό θανατηφόρο τροχαίο

37 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)

Θεσσαλονίκη: Κάμερα κατέγραψε τον δράστη να τοποθετεί τον εκρηκτικό μηχανισμό στο σπίτι του Σάββα Αναστασιάδη

1 ώρα πριν
Παραχώρηση φωτογραφίας από τον Θεόδωρο Κουμαρτζή/ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Από την Ευρωπό Κιλκίς στο Λονδίνο: Η αρχαία ελληνική λύρα κερδίζει το διεθνές ενδιαφέρον

2 ώρες πριν
Ο πάπας Λέων κατά την ομιλία του (φωτ.: EPA / Γραφείο Τύπου Βατικανού)

Βατικανό: Ο πάπας Λέων καλεί τις ΗΠΑ να αναλογιστούν τις ιδρυτικές αρχές του έθνους

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

ΔΑΟΕ: Εξαρθρώθηκε κύκλωμα εικονικής συνταγογράφησης φαρμάκων – Πάνω από 400.000 ευρώ η ζημιά στον ΕΟΠΥΥ

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign