pontosnews.gr
Κυριακή, 4/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η Περιφέρεια δώρισε στο ΑΠΘ αρχείο με ντοκουμέντα και χάρτες του ποντιακού ελληνισμού

3/06/2018 - 9:58πμ
Μεγάλη οικολογική καταστροφή στον Εύξεινο Πόντο
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Ντοκουμέντα και χάρτες, που αφηγούνται την αδιάλειπτη παρουσία των ελληνικών κοινοτήτων στην παρευξείνια ζώνη, εικόνες που συμπληρώνουν το παζλ της συλλογικής μνήμης του ποντιακού ελληνισμού, στοιχεία που προσφέρουν πεδίο ακαδημαϊκής και τεκμηριωμένης προσέγγισης ιστορικών γεγονότων του γεωγραφικού Πόντου από το 1461 μέχρι το 1923, περιλαμβάνει ένα πολύτιμο και πλούσιο ιστορικό αρχείο, που εντός των ημερών θα αρχίσει να μεταφέρεται στη βιβλιοθήκη-κέντρο πληροφόρησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΒΚΠ-ΑΠΘ).

Έναν χρόνο ακριβώς από την έναρξη λειτουργίας της επώνυμης έδρας Ποντιακών Σπουδών, η δωρεά -από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Κέντρο Πολιτισμού ΠΚΜ στη βιβλιοθήκη του ΑΠΘ- του αρχείου του «Κέντρου Μελέτης και Ανάπτυξης του Ελληνικού Πολιτισμού της Μαύρης Θάλασσας» προσφέρει ένα πολύτιμο εργαλείο για την υλοποίηση του καταστατικού σκοπού της πανεπιστημιακής έδρας, ήτοι τη «συστηματική μελέτη, καταγραφή και διδασκαλία της ιστορίας και του πολιτισμού του γεωγραφικού Πόντου κατά τους νεότερους χρόνους».

Ο αρχειακός πλούτος της συλλογής θα περιέλθει στην πιστοποιημένη από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ) για την τήρηση αρχείων ΒΚΠ-ΑΠΘ.

Το αρχείο περιλαμβάνει πάνω από 3.500 μονογραφίες (διεξοδικές επιστημονικές μελέτες) που χρονολογούνται από το 1600 μέχρι και σήμερα, καθώς και χάρτες, επίσημα έγγραφα, φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό, καρτ ποστάλ, περιοδικά, εφημερίδες και χειρόγραφα έγγραφα σε συνολικά εννέα γλώσσες. Το αρχείο παρέμενε ανενεργό και απρόσιτο για τους ερευνητές από το 2010, όταν έπαψε η λειτουργία του «Κέντρου Μελέτης και Ανάπτυξης του Ελληνικού Πολιτισμού της Μαύρης Θάλασσας».

«Το αρχείο του ΑΠΘ, η κεντρική βιβλιοθήκη και τα επιμέρους σπουδαστήρια σε όλη την Πανεπιστημιούπολη αποτελούν τον πλούτο γνώσης της πόλης μας», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ Περικλής Μήτκας, ευχαριστώντας «τον περιφερειάρχη, κύριο Τζιτζικώστα, καθώς και την πρόεδρο του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν άμεσα και με ιδιαίτερη φροντίδα στο αίτημα του ΑΠΘ να προχωρήσει στην ψηφιακή ταξινόμηση και επιστημονική αξιοποίηση του αρχείου».


Ο γεωγραφικός χώρος του Εύξεινου Πόντου σε σπάνιο Πτολεμαϊκό απόσπασμα του 15ου αιώνα (φωτ.: Εργαστήριο Χαρτογραφίας και Γεωγραφικής Ανάλυσης του ΑΠΘ)​

«Η εν λόγω συλλογή», επισήμανε ο πρύτανης, «θα έρθει να προστεθεί σε αυτόν τον “θησαυρό”, τον οποίο το Πανεπιστήμιό μας άοκνα και με διαρκείς προσπάθειες εμπλουτίζει και επεκτείνει, επιτελώντας τον σκοπό του ως κέντρο έρευνας και εκπαίδευσης», τη στιγμή που «η συστηματική ψηφιοποίηση αρχείων, η διασύνδεση βιβλιοθηκών στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό, η ανάπτυξη ηλεκτρονικών εργαλείων, σε συνδυασμό με την εγνωσμένη τεχνογνωσία των ανθρώπων του ΑΠΘ, έχουν καταστήσει το αρχείο του ΑΠΘ εφάμιλλο αντίστοιχων μεγάλων βιβλιοθηκών του εξωτερικού».

«Το αρχείο θα στηρίξει την Έδρα Ποντιακών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής, ενώ για την ανάδειξή του θα συνδράμουν τη βιβλιοθήκη και άλλοι τομείς, π.χ. για τους χάρτες της συλλογής το Εργαστήριο Χαρτογραφίας, με το οποίο ήδη συνεργάζεται αποδοτικά η βιβλιοθήκη», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Επιτροπής ΒΚΠ-ΑΠΘ καθ. Γιάννης Τζιφόπουλος, γνωστοποιώντας πως το αίτημα στην Περιφέρεια για τη δωρεά της συλλογής υποβλήθηκε στις αρχές του τρέχοντος έτους, έπειτα από αυτοψία, που το ερευνητικό προσωπικό της ΒΚΠ-ΑΠΘ και της Έδρας Ποντιακών Σπουδών διενήργησε στον χώρο της Περιφέρειας, όπου φυλασσόταν η συλλογή και διαπιστώθηκε η ανάγκη για επεξεργασία, καταλογογράφηση και αξιοποίησή της.

Το αρχειακό υλικό συγκεντρώθηκε από το 1996 έως το 2010, στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης ανάμεσα στην ΠΚΜ και σε πέντε υπουργεία και της χρηματοδότησης δράσεων, που αφορούσαν στον Ελληνισμό του Εύξεινου Πόντου.

Όμως, η προγραμματική σύμβαση δεν ανανεώθηκε το 2010 και έκτοτε το αρχείο της Μαύρης Θάλασσας παρέμεινε ανεκμετάλλευτο και μη προσβάσιμο, όπως διευκρίνισε η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Άννα Μυκωνίου. «Διερευνήσαμε πολλές λύσεις και καταλήξαμε ότι η καλύτερη αξιοποίηση θα ήταν να γίνει δωρεά του αρχείου στην πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη και στο Κέντρο Πληροφόρησης του ΑΠΘ. Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες βιβλιοθήκες, η οποία διαθέτει κύρος, επιστημονικό προσωπικό, εμπειρία, αλλά και την τεχνογνωσία που χρειάζεται, ώστε να γίνει εφικτή η επεξεργασία, η καταλογογράφηση και ψηφιοποίηση του Αρχείου», ανέφερε για το σκεπτικό της ομόφωνης απόφασης δωρεάς της συλλογής στο ΑΠΘ.

«Το αρχείο αυτό, το οποίο περιλαμβάνει χάρτες, βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες, επίσημα έγγραφα, καρτ ποστάλ, φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό είναι πολύτιμο επιστημονικά, γιατί μαρτυρά την παρουσία του Ελληνισμού στις χώρες του Εύξεινου Πόντου. Αποτελεί μια βάση δεδομένων απόλυτα αξιοποιήσιμη ερευνητικά και πολιτιστικά, καθώς τεκμηριώνει το πολιτιστικό απόθεμα των ελληνικών κοινοτήτων που αναπτύχθηκαν οικονομικά και κοινωνικά στην ευρύτερη περιοχή του Ευξείνου Πόντου. Γι’ αυτόν τον λόγο αποφασίσαμε να γίνει δωρεά του αρχείου στην πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη και στο κέντρο πληροφόρησης του ΑΠΘ», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Αλέξανδρος Θάνος.

«Είμαστε σίγουροι ότι με αυτόν τον τρόπο αυτό το υλικό θα μπορέσει να αξιοποιηθεί κατάλληλα, τόσο από την επιστημονική κοινότητα, όσο και από τους φορείς, ώστε με τα κατάλληλα εργαλεία ψηφιοποίησης να αποτελέσει έναν απαραίτητο μοχλό διασύνδεσης και εξωστρέφειας, αλλά και να διευρύνει το επιστημονικό πεδίο έρευνας σε μια περιοχή εθνολογικά και πολιτιστικά πολύ πλούσια, αλλά ταυτόχρονα και ευαίσθητη, κάτι που καθιστά ακόμα πιο επίκαιρη και επιτακτική την συγκεκριμένη ενέργειά μας», εξήγησε.

Αναδημοσίευση από ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Σμαρώ Αβραμίδου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Πατινάδα στους δρόμους του Κάτω Σχολαρίου Θεσσαλονίκης, Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: Rthess.gr / Αναστασία Σοφιαλάκη)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Κάτω Σχολάρι Θεσσαλονίκης: Το ποντιακό γλέντι ανέβηκε στο αστικό λεωφορείο! 

4/10/2026 - 10:03πμ
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος»/Facebook)
ΠΟΝΤΟΣ

Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος»: Η έναρξη της νέας χρονιάς έγινε με χώμα από τον Πόντο και χορούς

3/10/2026 - 11:32μμ
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Ιωαννίνων (Σ.Π.Φ.Ι.)/Facebook)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ο Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Ιωαννίνων το ρίχνει ξανά στους ποντιακούς χορούς για μία νέα και δημιουργική χρονιά

3/10/2026 - 10:39μμ
(Φωτ.: facebook.com/Efiportoraz?locale=el_GR)
ΠΟΝΤΟΣ

Ακρινή Κοζάνης: Την Κυριακή το ετήσιο μνημόσυνο του καθηγητή Κώστα Τσανακτσίδη

3/10/2026 - 11:58πμ
Η πρώτη σελίδα της αναφοράς των εκπροσώπων της Αργυρούπολης προς τον Βρετανό εκπρόσωπο στην Τραπεζούντα, με αποσπάσματα από τις επόμενες σελίδες, 2 Οκτωβρίου 1919 (πηγή: Πολιτικό Αρχείο του Πόντου / Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης / Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης ΑΠΘ)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Πόντος, 1919: «Τα ερημωθέντα χωριά είναι αναρίθμητα» – Η έκκληση της Αργυρούπολης στη Βρετανία

2/10/2026 - 9:02μμ
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Καρέα-Βύρωνα/Facebook)
ΠΟΝΤΟΣ

Ποντιακό Τριήμερο στην Καλλιθέα: Κόντρα στη βροχή οι εκδηλώσεις για τα 40 χρόνια της «Αργώς»

2/10/2026 - 4:57μμ
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Καρδίτσας/Facebook)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σύλλογος Ποντίων Καρδίτσας: Νέα διοίκηση, 40 χρόνια ιστορίας και νέος κύκλος δράσεων

2/10/2026 - 3:36μμ
Η ιστορική μονή της Παναγίας Σουμελά στις απόκρημνες πλαγιές του όρους Μελά, στον Πόντο, ένας από τους σημαντικότερους ιερούς τόπους του ποντιακού ελληνισμού
(φωτ.: Wikimedia Commons/Herbert Frank)
ΠΟΝΤΟΣ

Όταν το τουρκικό «μπλόκο» στους Ποντίους βαφτίζεται «οικονομικό μποϊκοτάζ στην Τουρκία»

2/10/2026 - 3:09μμ
Ο Χριστός ευλογεί στον Άγιο Θεόδωρο Γαβρά και η Παναγία παρουσιάζει την Ειρήνη Γαβρά στον Χριστό. Από πολυτελές τετραευάγγελο του 1067, μία από τις πρωιμότερες  κτητορικές παραστάσεις στην ιστορία της βυζαντινής τέχνης, σύμφωνα με την Ελένη Μπαρμπαρίτσα. Το κειμήλιο φυλάσσεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ρωσίας, στην Αγία Πετρούπολη
ΠΟΝΤΟΣ

Άγιος Θεόδωρος Γαβράς: Ο ναός και το χαμένο μοναστήρι της Τραπεζούντας

2/10/2026 - 9:55πμ
Γυναίκα εξετάζει καταλόγους με ονόματα ανθρώπων που αναζητούσαν οι συγγενείς τους, στα παλιά βασιλικά ανάκτορα της Αθήνας, όπου στεγάζονταν γραφεία της Near East Relief (φωτ.: Near East Relief Historical Society)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Αθήνα, 1922: Το γραφείο που αναζητούσε τους ανθρώπους του ξεριζωμού

1/10/2026 - 10:42μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η γιατρός του Γιώργου Μαζωνάκη στα δικαστήρια 
της Ευελπίδων. Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2026  (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)

Θάνατος Μαζωνάκη: Η αναζήτηση για αντίδοτο στην προποφόλη και οι αντιφάσεις των γιατρών

7 λεπτά πριν
Πατινάδα στους δρόμους του Κάτω Σχολαρίου Θεσσαλονίκης, Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: Rthess.gr / Αναστασία Σοφιαλάκη)

Κάτω Σχολάρι Θεσσαλονίκης: Το ποντιακό γλέντι ανέβηκε στο αστικό λεωφορείο! 

30 λεπτά πριν
Μέλη εφορευτικής επιτροπής ταξινομούν ψηφοδέλτια σε εκλογικό κέντρο της Ρίγας, κατά τις βουλευτικές εκλογές στη Λετονία, στις 3 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Valda Kalnina)

Λετονία: Καθαρή νίκη Κούλμπεργκς – Παραμένει η γραμμή στήριξης στην Ουκρανία

51 λεπτά πριν
Το μνημείο για τη σφαγή των Φιλίππων, με τα ονόματα των θυμάτων (φωτ.: Δήμος Καβάλας / Κώστας Σαραϊδάρης)

4 Οκτωβρίου 1941: Η σφαγή των Φιλίππων – Το προσφυγικό χωριό της Καβάλας που πνίγηκε στο αίμα

1 ώρα πριν
Καταστροφές στα Ζωνιανά του Δήμου Μυλοποτάμου στο Ρέθυμνο. Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2026   (φωτ.: EUROKINISSI / Αντώνης Ζουριδάκης)

Κρήτη: Χωριά χωρίς νερό, πλημμυρισμένα σπίτια και χιλιάδες στρέμματα κάτω από τα νερά

2 ώρες πριν
Αστυνομικοί της ΔΙΑΣ (φωτ.: αρχείο EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Μενίδι: Πυροβολισμοί κατά αυτοκινήτου – Στο ΚΑΤ 26χρονος τραυματίας

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV