pontosnews.gr
Πέμπτη, 18/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Οι «Αργοναύτες» Κιλκίς ζωντανεύουν την παραδοσιακή ποντιακή ενδυμασία (βίντεο)

9/02/2018 - 2:39μμ
Οι «Αργοναύτες» Κιλκίς ζωντανεύουν την παραδοσιακή ποντιακή ενδυμασία (βίντεο)
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Το ραντεβού γι’ αυτό το ιδιαίτερο –ως προς τη θεματολογία– σεμινάριο, δόθηκε για το απόγευμα της 6ης Φεβρουαρίου, και η λαχτάρα των συμμετεχόντων ήταν περισσότερο από έκδηλη: μάτια που έλαμπαν, ψυχές που αναζητούσαν τη ρίζα τους μέσα απ’ αυτή τη δράση· τη ρίζα για την οποία το συναισθηματικό DNA τούς κάνει να νιώθουν περήφανοι για κάθε κομμάτι της πολιτιστικής τους κληρονομιάς. Η ποντιακή παράδοση είναι ένα σπουδαίο κομμάτι της ελληνικής, που φέρει μέσα του αρχέγονες μνήμες, και βασική της συνιστώσα είναι η ενδυμασία.

Η φορεσιά αντανακλά τον τόπο καταγωγής, τη θέση της οικογένειας στην κοινωνία, αλλά και το αν ο άνδρας ή η γυναίκα που τη φορούσε ήταν ανύπαντρος/η.

Αυτό το μικρό –όχι όμως ασήμαντο– κομμάτι του ιστορικού Πόντου, ζωντανεύει με πρωτοβουλία της Ένωσης Ποντίων Νομού Κιλκίς «Οι Αργοναύτες» σε ένα δωρεάν σεμινάριο ένδυσης κούκλας με παραδοσιακή φορεσιά. Το σεμινάριο διεξάγεται υπό τις οδηγίες της γραμματέως του συλλόγου Λένας Σαββίδου και της εκπαιδεύτριας Λένας Καλαμαρινού, η οποία προσφέρει τις γνώσεις της εθελοντικά και αφιλοκερδώς.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι «Αργοναύτες» προχωρούν σε μια ξεχωριστή δράση για την ανάδειξη του ποικιλόμορφου πλούτου της ποντιακής παράδοσης. «Μια σχετική προεργασία», εξηγεί η Λ. Σαββίδου στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, με θέμα κούκλα και ένδυση, «είχε ξεκινήσει στον σύλλογο παλαιότερα μέσα από σχετικές πιλοτικές δράσεις που έφερναν σε επαφή τα παιδιά μέλη του συλλόγου με την παραδοσιακή φορεσιά».

Αυτήν τη φορά δημιουργήθηκε ένα τμήμα 20 ατόμων και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας για όλους τους ενδιαφερόμενους που δεν μπόρεσαν να συμμετάσχουν. «Δεν είναι δράση στην οποία συμμετέχεις αν δεν είσαι σχετικός με κάποιον τρόπο μαζί της. Για παράδειγμα, μπορεί να μην ξέρεις να ράβεις αλλά αγαπάς το να ασχολείσαι με το παραδοσιακό ένδυμα ή τη λαογραφία γενικότερα» σημειώνει η Λ. Σαββίδου, και υπογραμμίζει: «Όλο το εγχείρημα θα στηριχθεί σε νέες βάσεις, απευθύνεται σε διαφορετικό κοινό και θέτουμε και διαφορετικές προοπτικές με σημαντικότερες την συνέχεια και την συνέπεια. Δεν ξεκινάμε κάτι με την προοπτική να γίνει μία φορά και να κλείσουμε έτσι το κεφάλαιο παραδοσιακή ένδυση. Αντιθέτως, ξεκινάμε και οδεύουμε με γνώμονα τη διάρκεια και την εμβάθυνση».

Από την πλευρά της, η Λένα Καλαμαρινού βλέπει μέσα σ’ αυτή τη δράση των «Αργοναυτών» την ίδια της την οικογένεια.

Η Λένα Καλαμαρινού εδώ και πάρα πολλά χρόνια ερευνά και ράβει την παραδοσιακή ποντιακή ενδυμασία με βαθύτατη συναίσθηση της ευθύνης που φέρει. Δημιουργεί αυθεντικά αντίγραφα των παραδοσιακών ενδυμάτων του ιστορικού Πόντου, που δεν έχουν καμία σχέση με ό,τι στο ευρύτερο κοινό αποκαλείται «στολή».

Όπως τονίζει η Λένα Σαββίδου, «το να μπορεί κάποιος να ράψει την ιστορία του σημαίνει πως πρωτίστως την έχει μελετήσει, την έχει αποκωδικοποιήσει, και στο τέλος πια της όλης διεργασίας την μεταφέρει στην πραγματικότητά μας με το ψαλίδι και το βελόνι. Για να μπορέσει κάποιος να σου παραδώσει ένα ευπρεπές παραδοσιακό ένδυμα, οφείλει πρωτίστως να έχει μελετήσει τόσο το ίδιο όσο και το ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιο μέσα στο οποίο αυτό αναπτύχθηκε. Βλέπουμε πολλές φορές τραγικότητες που βάζουν σε κίνδυνο τόσο την ταυτότητα όσο και την ιστορικότητά μας».

Πώς υφαίνεται η παράδοση
Στην πρώτη φάση του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες θα εργαστούν με πορσελάνινη κούκλα. Στη δεύτερη φάση τον… λόγο θα πάρει η πάνινη κούκλα και στην τρίτη θα «πρωταγωνιστήσει» η κούκλα του κουκλοθέατρου. Η Λ. Καλαμαρινού θα ασχοληθεί με την ένδυση αυτών των επιλογών, ενώ ειδικοί με την κατασκευή κούκλας εκπαιδευτές θα πλαισιώσουν την προσπάθεια.

Οι φορεσιές θα παρουσιαστούν αρχικά από την Λ. Καλαμαρινού τμηματικά και θα ολοκληρώνονται κομμάτι-κομμάτι, το οποίο, πριν από τη φάση κατασκευής του, θα αναλύεται επαρκώς. Οι συμμετέχοντες θα ράψουν ο καθένας τη δική του φορεσιά και δεν πρόκειται –όπως αναφέρει η Λ. Σαββίδου– «να δοθεί έτοιμη τροφή, μιας και ένας από τους στόχους του σεμιναρίου είναι η κατανόηση όλων των επιμέρους τμημάτων της παραδοσιακής μας φορεσιάς».


(Φωτ.: Βαλεντίνα Ουσταμπασίδου αποκλειστικά για το pontos-news.gr)

Τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν –καθώς πρόκειται για τμήμα αρχαρίων– θα είναι αυτά που μπορεί να προμηθεύσει με ευκολία η αγορά, αλλά με τη φροντίδα οι απομιμήσεις να πλησιάζουν το αυθεντικό. «Σε μια δεύτερη προσπάθεια που προς το παρόν δεν την ορίζουμε χρονικά, θα επιχειρήσουμε και τη βαθύτερη εκείνη προσέγγιση της κατασκευής του ενδύματος που στηρίζεται στα παραδοσιακά υλικά και στον απολύτως παραδοσιακό τρόπο χειρισμού τους» σημειώνει η Λ. Σαββίδου.

  • Πηγή: ΑΠΕ–ΜΠΕ / Ευρύκλεια Σοφιανού.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το χωριό Μπόζχουγιούκ (Bozhüyük), στo όρος Ακ Νταγ, ανατολικά της πόλης Ακνταγμαντενί (πηγή: Wikipedia)
ΠΟΝΤΟΣ

Τα μεταλλεία που γέννησαν μια πατρίδα: Η ιστορία του Ακ Νταγ Ματέν

18/06/2026 - 2:21μμ
O Κωνσταντίνος Φωτιάδης καλεσμένος στην Ευξεινούπολη, Σάββατο 13 Ιουνίου 2026 (φωτ.: Facebook  / Δαυίδ Μ. Κομνηνός Ποντιακός Σ.)
ΠΟΝΤΟΣ

Κωνσταντίνος Φωτιάδης: «Φώτισε» την ιστορία των Κρυπτοχριστιανών του Ακ Νταγ Ματέν στην Ευξεινούπολη

17/06/2026 - 11:16μμ
(Πηγή: Near East Foundation archives, 1923)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Δημήτριου Ξενίδη: Στο βουνό έφτανε ώρα που κόβανε αγκάθια, τα βράζανε και τα τρώγανε

17/06/2026 - 9:16μμ
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση «Πριν γίνουν πρόσφυγες τα παραμύθια», που παρουσιάστηκε στη Χαλκίδα. Κυριακή 14 Ιουνίου 2026 (φωτ.: Πανευβοϊκός Σύλλογος Καππαδοκών «Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Πριν γίνουν πρόσφυγες τα παραμύθια»: Η παράσταση που συγκίνησε τη Χαλκίδα

17/06/2026 - 7:40μμ
Ο Κυριάκος Καραγιαννίδης στα Αλώνια Πιερίας (πηγή: TikTok)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Τι γίνεται στα Αλώνια; Ο Κυριάκος Καραγιαννίδης δίνει τη δική του… ποντιακή απάντηση ενόψει του συναπαντήματος

17/06/2026 - 6:30μμ
Από παλαιότερο Παιδικό Φεστιβάλ του ΣΠΟΣ Δυικής Μακεδονίας & Ηπείρου (φωτ.: facebook / Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος
ΠΟΝΤΟΣ

ΣΠΟΣ Δυτ. Μακεδονίας & Ηπείρου: Το 3ο Παιδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών θα είναι πολυθεματικό και διαδραστικό

17/06/2026 - 9:56πμ
(Φωτ: Αρχείο του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης – Συλλογή Άννας Θεοφυλάκτου)
ΠΟΝΤΟΣ

Μια φωτογραφία και λίγες λέξεις – Από το πολύτιμο αρχείο της Άννας Θεοφυλάκτου

16/06/2026 - 9:52μμ
(Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Οι Καρατζάδες: Από την Τραπεζούντα στα ανάκτορα της Υψηλής Πύλης και στην Ελληνική Επανάσταση

16/06/2026 - 8:26μμ
Ο Σαράντης Παπαδόπουλος, η σύζυγός του Αρχοντία Παπαδοπούλου, ο πατέρας του παπά Βασίλης Καθρεπτίδης, εκ των ιδρυτών του ναού αγίου Γεωργίου Νικαίας, ο μεγάλος γιος του Ιωάννης, η αδελφή του Ελισάβετ και τα παιδιά της Μαρία και Σάββας (φωτ.: facebook.com/archondia.papadopoulou)
ΠΟΝΤΟΣ

Φόρος τιμής στον Πόντιο δάσκαλο της Νίκαιας: Το 6ο Δημοτικό αποκτά το προσωνύμιο «Σαράντης Παπαδόπουλος» – Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ

16/06/2026 - 2:58μμ
Άποψη του χωριού Θέμπεδα και Θέμπερα σήμερα. Το χωριό, πλέον,  ονομάζεται Gözeler ενώ παλαιότερα λεγόταν Tembeda (φωτ.: facebook.com/ayeser29/medinaydin)
ΠΟΝΤΟΣ

Θέμπεδα και Θέμπερα Χαλδίας: Το αρχοντικό θέρετρο της Αργυρούπολης με το περίεργο όνομα που γέννησε φημισμένους μεταλλουργούς

16/06/2026 - 10:35πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)

Πειραιάς: Συνελήφθη 77χρονος που για μια θέση στάθμευσης απείλησε οδηγούς με τρίαινα!

40 λεπτά πριν
Από τη μεγάλη δράση εθελοντισμού του Allwyn Care στον Πειραιά (φωτ.: Allwyn)

Η αλληλεγγύη έγινε πράξη από το Allwyn Care στον Πειραιά

1 ώρα πριν

Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών: Ιδιαίτερες μουσικές συναντήσεις σε έναν δροσερό κήπο

2 ώρες πριν
Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Σωτήρης Τσόγκας

Σωτήρης Τσόγκας: Το ελληνικό θέατρο αποχαιρετά έναν γνήσιο υπηρέτη του

2 ώρες πριν
Αγορά της πόλης Άντεν στη νότια Υεμένη, 8 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: EPA / Najeeb Mohamed)

Σήμα κινδύνου από τον ΟΗΕ: Η πείνα απειλεί εκατομμύρια ανθρώπους σε 13 χώρες

3 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Νάσος Σιμόπουλος)

Hellenic Train: Προσωρινές τροποποιήσεις δρομολογίων στον άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign