pontosnews.gr
Τρίτη, 10/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ώρα σύμπραξης

30/01/2018 - 9:03πμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Οι Άγιοι της ορθόδοξης πίστης μας Βασίλειος ο καλούμενος Μέγας, Ιωάννης ο επονομαζόμενος Χρυσόστομος και Γρηγόριος ο ευφημιζόμενος Θεολόγος έχουν ο καθένας τη δική του γιορτή. Σαν σήμερα, όμως, τους γιορτάζουμε μαζί. Με τη χάρη του Θεού έκαναν στη ζωή τους, όπως όλοι οι Άγιοι της Εκκλησίας μας (παλαιότεροι και σύγχρονοι), αδιανόητα και υπερφυσικά θαύματα. Ο Τριαδικός Θεός έβαλε έτσι τη δική Του σφραγίδα πάνω στα θεάρεστα πεπραγμένα του βίου τους που ήταν γεμάτα φως, αρετή, αγάπη, ανιδιοτελή προσφορά στο συνάνθρωπο, θάρρος, ευγενικούς αγώνες και αυτοθυσία.

Με αυτήν τη σφραγίδα γνησιότητας, ο Χριστός αμετάκλητα επικυρώνει το κήρυγμα και τα διδάγματά τους.

Για την καίρια θεολογική κι εκπαιδευτική τους παρακαταθήκη καθιερώθηκε να γιορτάζουμε τους Τρεις Ιεράρχες ως προστάτες της εθνικής μας παιδείας. Κι έτσι, για όποιον έχει διαβάσει τους βίους και τα γραπτά που μας άφησαν αυτοί οι τρεις Άγιοι, σήμερα είναι μια καλή μέρα για να κλαίει γοερά και να οδύρεται για την κατάντια της παιδείας μας. Κι άμα κάνει το λάθος κι ακούσει και κανένα στείρο επετειακό λογύδριο στο πλαίσιο της δήθεν μοντέρνας, αλλά αποδομητικής και δηλητηριώδους στην ουσία της θεολογίας, μπορεί και να «κόψει φλέβα» που λέει η κακόμοιρη κι αδικημένη νεολαία μας.

Χάριτι Θεού, οι Τρεις Ιεράρχες λαγαρίζουν το προχριστιανικό ελληνικό ήθος, καταυγάζουν τα ψυχοφελή θεμέλια της ελληνικής φιλοσοφίας, επεξηγούν τον εύλογο προορισμό του ελληνικού πνεύματος και νοηματοδοτούν τη ζωηφόρο συνέχειά του. Περνούν τον ελληνισμό από την εφηβεία στην περίοδο της ενηλικίωσής του, ώστε να μην μπορεί πια κανείς να ισχυριστεί πως «αεί παις εστίν», αλλά μάλλον άνδρας τέλειος «εις μέτρον ηλικίας του πληρώματος του Χριστού». Έτσι, διατρανώνουν την αδιάκοπη συνέχεια του ελληνισμού μέσα στην ιστορία και καθαρογράφουν την εθνική μας ταυτότητα. Θεμελιώνουν το ελληνορθόδοξο ήθος ως στόχευση της παιδείας του ευλογημένου μας έθνους και ως τον αξιακό πυρήνα της πανανθρώπινης πρότασης που πρέπει να αρθρώσει ο ελληνισμός στις μέρες μας για κάθε άνθρωπο που ψάχνει «το νόημα της ζωής».

Στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης την προπερασμένη Κυριακή είδα μια μεγαλειώδη, πάνδημη, αγνή κι αυθεντική έκφραση αυτού του ήθους κι αναθάρρησα.

Οι στιγμές που ζούμε είναι ιστορικές. Ο σύγχρονος ελληνισμός καλείται εμπράκτως να δείξει ειρηνικά, δημοκρατικά και συλλογικά το βαθμό στον οποίο αντιλαμβάνεται την αξία της ταυτότητάς του. Το μήνυμα που αυτόματα θα εκπέμψει έχει μεγάλο ειδικό βάρος στην ιδεολογική σύγκρουση που μαίνεται παγκοσμίως στο ουσιώδες παρασκήνιο της πολιτικής. Αυτή η διαπάλη, με εβληματικό τρόπο και σχεδόν πειραματικά, προσομοιώνεται στην Ελλάδα του σήμερα.

Θέλουμε ελευθερία και δημοκρατία ή φτιασιδωμένο ολοκληρωτισμό; Είμαστε με το «γνώθι σαυτόν» ή με τον ανόητο, νεφελώδη και ανυπόστατο αυτοπροδιορισμό του τύπου «ό,τι δηλώσεις είσαι»; Νομιμοποιείται εκ των πραγμάτων η πρακτική της «πλύσης του εγκεφάλου» των λαών και της στρέβλωσης της ιστορίας και της επιστημονικής αλήθειας; Είμαστε με τον Σωκράτη και τον Πλάτωνα ή με τον Μακιαβέλι; Με τον Μακρυγιάννη ή με τον Κωλέττη; Έκανε καλά ο Διάκος που διάλεξε το δρόμο του μαρτυρίου; Υπηρετούμε αρχές κι αξίες ή όλα έχουν την τιμή τους;

Η κρατική υπόσταση του ελληνισμού στη μακραίωνη ιστορία υπήρξε και κοσμοκράτειρα, αλλά και ανίσχυρη και υπόδουλη.

Γνωρίζουμε την ιστορία μας κι έτσι ξέρουμε και τις δυο όψεις του νομίσματος και πώς λειτουργούν τα πράγματα, ανάλογα με τη θέση που βρίσκεται κανείς. Γι’ αυτό, λοιπόν, καταλαβαίνουμε πως στην περίπτωση της διπλωματικής τακτικής και της διαπραγμάτευσης απέναντι στα θέλω των «μεγάλων δυνάμεων» υπάρχει μεγάλη απόσταση και πολύς χώρος ανάμεσα σε ένα παράλογα αυτοκαταστροφικό «όχι» (του τύπου των Μηλίων στους Αθηναίους το 416 π.Χ.) και το ναι σε όλα – η επιθυμία σου διαταγή!

Η στάση, η νοοτροπία, το φρόνημα, η δράση και τελικά η ψήφος ενός λαού επηρεάζουν καταλυτικά τις εξελίξεις. Άραγε πώς θα εξελίσσονταν τα πράγματα εάν, για παράδειγμα, ψήφιζε αλλιώς ο λαός στις μοιραίες εθνικές εκλογές της 1ης Νοεμβρίου του 1920; Είμαστε σε μια περίοδο που όσοι έχουν τριφτεί με την ιστορία ακούνε τους τροχούς της να γυρνάνε πιο γρήγορα τρίζοντας.

Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και της Μικρασίας έγινε. Στην Κύπρο υπάρχει παράνομη κατοχή. Η Μακεδονία είναι Ελλάδα.

Στο πνεύμα της παιδείας των Τριών Ιεραρχών, το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη αμφισβήτησε την εξουσία του κομματικού φεουδαλισμού και την προπαγάνδα του∙ στάθηκε όπως ο Μέγας Βασίλειος απέναντι στους αυτοκράτορες Ιουλιανό και Ουάλη. Εύχομαι το μήνυμα της Κυριακής στο Σύνταγμα να είναι εκκωφαντικό! «Προς κατάλυσιν της πολιτικής συναλλαγής» (Κίνημα στο Γουδί 1909, ψήφισμα συλλαλητηρίου στο Πεδίον του Άρεως). Τα παραμύθια περί Αριστεράς και Δεξιάς, κέντρων και άκρων και άλλα φαιδρά τελειώνουν. Πολύς κόσμος θέλει τη γνήσια και έμπρακτη έκφραση των ευγενικών αρχών του ελληνικού κι ορθόδοξου ήθους στην ελληνική πολιτική σκηνή.

Ίσως έφτασε η ώρα τα μικρά κόμματα, κινήματα κι οργανώσεις ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό που εμφορούνται από αυτές τις αρχές, να συμπράξουν μεθοδικά, οργανωμένα, συνετά, εκλεκτικά, αξιοκρατικά και –προπαντός!– με ανιδιοτέλεια. Ίσως πάλι να πλησιάζει η ώρα να διαβαστεί ένα παλιότερο άρθρο μου με τίτλο «Ιστορία και Όνειρα» με άλλη ματιά. 

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Μαχητικό του Ισραήλ κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο (φωτ.: EPA / Atef Safadi)
ΓΝΩΜΕΣ

Ποιος έχει σειρά;

8/03/2026 - 3:53μμ
Αφγανοί διαδηλώνουν εναντίον του Πακιστάν στην Καμπούλ, Παρασκευή 6 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EPA / Samiullah Popal)
ΓΝΩΜΕΣ

Ο πόλεμος ΗΠΑ-Ιράν αποσταθεροποιεί μια ολόκληρη περιοχή

7/03/2026 - 10:45πμ
(Φωτ.: EPA/ Gailan Haji)
ΓΝΩΜΕΣ

«Παιχνίδια» με τους Κούρδους

6/03/2026 - 3:46μμ
«Ο πειρασμός». Ανάγλυφο βασισμένο σε έργο του Ραφαήλ (πηγή: Metropolitan Museum of Art / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στη νηστεία (Μέρος Β’)

3/03/2026 - 9:58πμ
Ο πρέσβης ε.τ. Selim Kuneralp (πηγή: YouTube/ Serbestiyet)
ΓΝΩΜΕΣ

Εξ ιδίων τα βέλη

1/03/2026 - 5:35μμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/stokpic-692575/)
ΓΝΩΜΕΣ

Η τριγωνομετρία στη γεωπολιτική

28/02/2026 - 5:54μμ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο ίδιο τραπέζι με τον Αντώνη Σαμαρά, στη Μεσσηνία. Παρασκευή 21 Απριλίου 2023 (φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)
ΓΝΩΜΕΣ

Ποιος έχει δίκιο στη σύγκρουση Σαμαρά-Μητσοτάκη

28/02/2026 - 9:33πμ
Ο Αδάμ και η Εύα στον Παράδεισο (εικόνα ζωγραφισμένη σε κυψέλη. Πηγή: Μελισσοκομικό Μουσείο Radovljic / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στη νηστεία (Μέρος Α’)

24/02/2026 - 9:31πμ
(Φωτ. αρχείου: EPA/ Turkish Defense Ministry)
ΓΝΩΜΕΣ

Τούρκος ξηλώνει τη «Γαλάζια Πατρίδα»

22/02/2026 - 3:47μμ
Ο Ντόναλντ Τραμπ (φωτ.: Facebook / The White House)
ΓΝΩΜΕΣ

Παγκόσμια αμερικανική δικτατορία;

21/02/2026 - 9:25πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κύπριοι αστυνομικοί στο αεροδρόμιο της Λάρνακας (φωτ.: EPA / Alex Mita)

Σύλληψη στην Κύπρο για σχέδιο επιθέσεων της Χαμάς στην Ευρώπη – Ύποπτος για μεταφορά πυρομαχικών

47 δευτερόλεπτα πριν
Καπνός υψώνεται μετά από πυραυλικό χτύπημα στην κεντρική Τεχεράνη, 10 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή – Ημέρα 11: Νέα πλήγματα, απειλές για κλιμάκωση και παράθυρο συνομιλιών από Τραμπ

35 λεπτά πριν
Η Σοφία Χρηστίδου έξω από σχολική αίθουσα

Θεσσαλονίκη: Εισαγγελική έρευνα για το θάνατο της καθηγήτριας που είχε καταγγείλει bullying από μαθητές

58 λεπτά πριν
Αγόρια και κορίτσια της Ποντιακής Εστίας Μελβούρνης που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ Αντίποδες (φωτ.: Facebook / Pontiaki Estia Melbourne)

Τα ποντιόπουλα της Μελβούρνης πριν από τη σκηνή: Τα παρασκήνια δείχνουν το μέλλον της παράδοσης

1 ώρα πριν
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν σε συνάντηση στο Κρεμλίνο με τον γαμπρό του Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ. 2 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: EPA / Alexander Kazakov / Sputnik / Kremlin Pool)

Μπορεί ο Πούτιν να τερματίσει τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή;

2 ώρες πριν
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη  2η Σύνοδο για την Πυρηνική Ενέργεια, στο Παρίσι, Tρίτη 10 Μαρτίου 2026 (φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)

Μητσοτάκης από το Παρίσι: Η Ελλάδα γυρνά σελίδα, ώρα να εξετάσουμε και την πυρηνική ενέργεια

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign