pontosnews.gr
Τετάρτη, 5/11/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Κωνσταντινούπολη: Ψαλμωδίες στον Άγιο Γεώργιο, ευχαριστίες σε Ερντογάν (βίντεο)

20/11/2017 - 5:24μμ
Άγιοι Θεόδωροι Ίμβρου: Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος τέλεσε Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα ναό του χωριού του 3
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τέλεσε χθες Κυριακή την πρώτη λειτουργία μετά την ανακαίνιση του ναού, ευχαριστώντας μάλιστα τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την αναστήλωση του Αγίου Γεωργίου: «Ευχαριστώ τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μας και την κυβέρνησή μας που ανέλαβαν χωρίς να υπολογίσουν διακρίσεις την πρωτοβουλία για την ανακαίνιση μιας εκκλησίας», είπε στην πρώτη λειτουργία ο κ.κ. Βαρθολομαίος.

«Η προστασία των ιστορικών μνημείων και η παράδοσή τους στις μελλοντικές γενεές με υγιή τρόπο είναι ένα πολιτισμένο καθήκον», πρόσθεσε ο Οικουμενικός Πατριάτρχης.

Για την ανακαίνιση του ναού η Γενική Διεύθυνση Βακουφίων στην Τουρκία δαπάνησε 4 εκατ. τουρκικές λίρες (1.000.000 ευρώ) και οι εργασίες διήρκεσαν τρία χρόνια. Στα θυρανοίξια παρέστη και ο Δυτικοθρακιώτης αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Χακάν Τσαβούσογλου.

Ο ιερός ναός του Αγίου Γεωργίου υπήρξε το κέντρο της χριστιανικής συνοικίας της Πύλης της Αδριανούπολης (Εντιρνέ Καπί – Edirne Kapı) στην Πόλη. Προκειμένου να ανεγερθεί τέμενος της Μιχριμάχ Σουλτάνας, κόρης του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς, ο αρχικός βυζαντινός ναός ή μονή του Αγίου Γεωργίου κατεδαφίστηκε το 1555 μ.Χ.

Ο αρχιτέκτονας που έφτιαξε το τζαμί ήταν ο γνωστός Μιμάρ Σινάν, ο οποίος λέγεται πως ήταν ερωτευμένος με την Μιχριμάχ, η οποία πάντως παντρεύτηκε τον Ρουστέμ πασά, μεγάλο βεζίρη του Σουλεϊμάν, για τον οποίο ο Σινάν έφτιαξε επίσης ένα από τα πιο ωραία τζαμιά του. Παρ’ όλα αυτά έπειτα από δώδεκα χρόνια και με σουλτανικό φιρμάνι η χριστιανική κοινότητα πήρε την άδεια, και κοντά στον παλαιότερο ναό οικοδομήθηκε ο ναός του Αγίου Γεωργίου, ο οποίος σώζεται μέχρι τις μέρες μας.

Ένα από τα χαρακτηριστικά του ναού είναι οι τέσσερις γρανιτένιοι κίονες που συγκρατούσαν τον τρούλο και οι οποίοι μεταφέρθηκαν από το ναό του Προδρόμου που υπήρχε παλαιότερα στο Μακρυχώρι.

Μια ακόμη σημαντική ιστορική πληροφορία υπήρξε και η μεταφορά ενός  παλαιού χειρόγραφου Ευαγγελίου του 12ου αιώνα, το οποίο ανήκε στο ναό της Αγίας Σοφίας, το μόνο που είχε διασωθεί από τα λειτουργικά βιβλία της Μεγάλης Εκκλησίας. Το χειρόγραφο κειμήλιο παραδόθηκε στο πατριαρχικό σκευοφυλάκιο επί πατριαρχίας Φωτίου (1929-1935). Το 1726 ο ναός επισκευάστηκε αλλά κάηκε σε πυρκαγιά του 1730 και ανοικοδομήθηκε το 1836. Μετά την αποχώρηση όμως και των τελευταίων Ελλήνων από την περιοχή, στα μέσα της δεκαετίας του 1970, ο ναός, όπως και κάποιοι άλλοι ακόμα στην Πόλη, πέρασε στη διαχείριση του τουρκικού κράτους και της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων.

Η ελληνορθόδοξη κοινότητα της πύλης της Αδριανούπολης ήταν πολυπληθής, ωστόσο σήμερα στην περιοχή αυτή υπάρχουν μόνο δέκα Έλληνες Κωνσταντινουπολίτες κάτοικοι.

Μετά την αποπεράτωσή του ναού η κατάστασή του έχει βελτιωθεί αισθητά. Επιπλέον προστέθηκαν μικρές κατασκευές εντός του περίβολου, όπως οι τουαλέτες και το θυρωρείο. Όλες οι εργασίες έγιναν με ιδιαίτερη προσοχή ως προς την πιστότητα της αποκατάστασης.

  • Πηγή: sigmalive.com.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Επίσκεψη του Δημήτρη Κουτσούμπα στο Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού, Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2025 (φωτ.: 
EUROKINISSI / Δανάη Δαυλοπούλου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Ο Κουτσούμπας στο Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού στη Νέα Φιλαδέλφεια – «Είμαστε όλοι πρόσφυγες εξ αγχιστείας»

5/11/2025 - 6:48μμ
Στιγμιότυπο από την προβολή του ντοκιμαντέρ «Φως Καππαδοκίας» στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής (φωτ.: Facebook / Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Οι Άγιοι Αρσένιος και Παΐσιος και η πορεία του ελληνισμού της Καππαδοκίας – Νέες προβολές του ντοκιμαντέρ του ΙΔΙΣΜΕ

4/11/2025 - 3:37μμ
(Φωτ.: facebook.com/epicharis8)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Προσφυγικά σωματεία και ενώσεις του δήμου Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη τίμησαν τα 1.700 χρόνια από την Α’ Οικουμενική Σύνοδο στην ομώνυμη πόλη της Βιθυνίας

3/11/2025 - 10:14μμ
Ο Γιώργος Δάμπασης στο ρόλο του Ελευθέριου Βενιζέλου στο δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ «Βενιζέλος, αγώνας για τη Μικρά Ασία» (φωτ.: ΕΡΤ)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Βόλος: Το ντοκιμαντέρ «Βενιζέλος, αγώνας για τη Μικρά Ασία» σε ειδική προβολή στη Νέα Ιωνία

3/11/2025 - 7:11μμ
(Φωτ.: facebook / Erini – Κωνσταντίνος Γκεκόπουλος)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Ερήνη Τορνεσάκη: Μια Μικρασιάτισσα Κρητικοπούλα στα βραβεία Grammy, με ριζίτικο τραγούδι

2/11/2025 - 12:50μμ
Στεφάνια από ευέλπιδες στην προτομή του Γιώργου Κουβελίδη, στην τελετή των αποκαλυπτηρίων (φωτ.: Δήμος Δυτικής Λέσβου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Γιώργος Κουβελίδης: Μια προτομή για να θυμίζει τη θυσία του 19χρονου προσφυγόπουλου από τη Σμύρνη

1/11/2025 - 2:25μμ
Το εξώφυλλο του διπλού CD
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Σκοποί και τραγούδια από το Σεβντίκιοϊ της Σμύρνης σε μια πολύτιμη έκδοση

1/11/2025 - 10:34πμ
(Φωτ.: facebook/Εστία Νέας Σμύρνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Εστία Νέας Σμύρνης: Μια βραδιά μνήμης και συγκίνησης, με αφιέρωμα στη Σοφία Βέμπο

31/10/2025 - 8:18μμ
Η μικρή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο χωριό Γκιουζελόζ της περιοχής Γεσιλχισάρ, κοντά στην Καισάρεια (πηγή: Anadolu)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Ο «Καππαδόκης» Άγιος Γεώργιος: Οι Τούρκοι αναστηλώνουν εκκλησία, θέλουν να ξαναζωντανέψουν ελληνικό χωριό

31/10/2025 - 3:47μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Φόρος τιμής στους πεσόντες Κωνσταντινουπολίτες στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

28/10/2025 - 11:16μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ EPA/Fabio Frustaci)

Η Αντζελίνα Τζολί στη Χερσώνα – Αθόρυβη επίσκεψη ανθρωπιστικού χαρακτήρα στη νότια Ουκρανία

4 λεπτά πριν
(Φωτ.: Στέφανος Ραπάνης/EUROKINISSI)

Βορίζια: Προθεσμία για να απολογηθούν πήραν τα τρία αδέλφια που κατηγορούνται για το μακελειό

28 λεπτά πριν
(Φωτ: facebook Pontian Society "Akritai" of Philadelphia)

Ποντιακή ένωση «Ακρίται» Φιλαδέλφειας: Ετοιμάζει το 86ο ετήσιο ποντιακό χορό του

53 λεπτά πριν
Σε βιβλιοπωλείο στο Παρίσι, το βιβλίο με τα απομνημονεύματα του Χουάν Κάρλος (φωτ.: EPA / Teresa Suarez)

Χουάν Κάρλος, ο μετανιωμένος και πληγωμένος – Κυκλοφόρησαν τα απομνημονεύματά του

1 ώρα πριν
Στιγμιότυπο από την 1η Γιορτή Ποντιακής Νεολαίας Δήμου Θέρμης (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Κάτω Σχολαρίου «Ανέβζηγος Αροθυμία»)

Έρχεται η 2η Γιορτή Ποντιακής Νεολαίας Δήμου Θέρμης

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)

Τα 4 μέτρα για το εισόδημα 2,6 εκατ. συνταξιούχων, το επόμενο δίμηνο

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign