Tην Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2017, κατά τη διάρκεια της άσκησης «Παρμενίων 2017», θα ηχήσουν οι σειρήνες, καθώς θα πραγματοποιηθεί δοκιμαστική ενεργοποίηση του συνόλου των σειρήνων συναγερμού Πολιτικής Άμυνας, σε όλη την επικράτεια. Η ενεργοποίηση των σειρήνων συναγερμού Πολιτικής Άμυνας έχει καθαρά δοκιμαστικό σκοπό και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.
Στις 11:00 το πρωί και για 60 δευτερόλεπτα θα σημάνει συναγερμός αεροπορικής επίθεσης, σε διακοπτόμενο ήχο διαφορετικής έντασης. Πέντε λεπτά αργότερα θα σημάνει λήξη συναγερμού, σε συνεχή ήχο σταθερής έντασης. Στη χώρα υπάρχουν εγκατεστημένες περίπου 1.700 σειρήνες συναγερμού στα αστικά κέντρα και σε ακριτικές περιοχές, ενώ υπεύθυνος φορέας για τη λειτουργία τους είναι το υπουργείο Δημόσιας Τάξης σε συνεργασία με την ΠΣΕΑ (Πολιτική Σχεδίασης Εκτάκτων Αναγκών).
Σημειώνεται ότι από σήμερα, 29 Σεπτεμβρίου, έως 6 Οκτωβρίου 2017 διεξάγεται σε ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο, η εθνική διακλαδική άσκηση μεγάλης κλίμακας «Παρμενίων 2017» η οποία σχεδιάστηκε και διευθύνεται από το ΓΕΕΘΑ.
![]()
Στην άσκηση, εκτός από το ΓΕΕΘΑ, τα Γενικά Επιτελεία και τις μείζονες διοικήσεις με τις υποτεταγμένες μονάδες, συμμετέχουν και φορείς του πολιτικού τομέα. Κύριοι σκοποί της ασκήσεως είναι:
- Η εξέταση και αντιμετώπιση της δημιουργουμένης από τις διεθνείς εξελίξεις κατάστασης, στο εγγύς και ευρύτερο περιβάλλον της χώρας μας.
- Η εφαρμογή διαδικασιών διοίκησης και ελέγχου Ενόπλων Δυνάμεων και η βελτίωση του επιπέδου ελέγχου και διεύθυνσης των επιχειρήσεων.
- Η εξάσκηση των Ενόπλων Δυνάμεων στη σχεδίαση και διεξαγωγή διακλαδικών επιχειρήσεων καθώς και η διατήρηση και προαγωγή της μαχητικής ικανότητας τους.
- Η ενεργοποίηση του συστήματος χειρισμού κρίσεων και η εφαρμογή σχεδίων στην οργάνωση και λειτουργία υπηρεσιών Παλλαϊκής Άμυνας και Πολιτικής Σχεδίασης Έκτακτης Ανάγκης (ΠΑΜ-ΠΣΕΑ).
- Η ενεργός συμμετοχή και η επιχειρησιακή εκπαίδευση μονάδων Εθνοφυλακής.
- Η εφαρμογή και ο έλεγχος διαδικασιών σχεδίων επιστράτευσης και επίταξης.
















