Σε μια Αθήνα που θυμίζει φρούριο φτάνει σήμερα ο Εμανουέλ Μακρόν, για την πρώτη του επίσκεψη στην Ελλάδα μετά την εκλογή του στην προεδρία της Γαλλίας. Για τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας επιστρατεύτηκαν πάνω από 2.000 αστυνομικοί, ενώ στενή είναι η συνεργασία με τις γαλλικές αστυνομικές Αρχές. Σε κλοιό ασφαλείας αναμένεται να βρεθούν, εκτός των άλλων, η πρεσβεία της Γαλλίας (τον περασμένο Νοέμβριο ήταν στόχος επίθεσης με χειροβομβίδα), το Γαλλικό Ινστιτούτο στο Κολωνάκι, αλλά και επιχειρήσεις γαλλικών συμφερόντων.
Κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψης του Εμανουέλ Μακρόν το κέντρο της Αθήνας θα είναι απροσπέλαστο, καθώς οι δρόμοι θα κλείνουν ώρες πριν από τη διέλευσή του.
Η επίσκεψη του Γάλλου προέδρου (και της συζύγου του φυσικά) γίνεται σε μια καθοριστική για την Ελλάδα περίοδο: Λίγο πριν από τις γερμανικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου η Αθήνα υπολογίζει στη βοήθεια του Παρισιού προκειμένου να ασκηθεί πίεση στη Γερμανία για την ελάφρυνση του χρέους. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όμως, αναμένεται και η… συνοδεία του προέδρου, καθώς η Ελλάδα, σύμφωνα με τη Le Figaro, ζήτησε ανάμεσα στους 39 επιχειρηματίες της γαλλικής αποστολής να βρίσκεται και ο γενικός διευθυντής της Bpifrance, μιας και η χώρα μας επιθυμεί να αποκτήσει τράπεζα επενδύσεων.
Μιλώντας στη γαλλική εφημερίδα ο Νίκος Βερνίκος, πρόεδρος του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου, σχολιάζει ότι έρχονται τα πρώτα ονόματα της γαλλικής οικονομίας, στέλνοντας μήνυμα ότι «η Γαλλία θα συνοδεύσει την Ελλάδα στο δρόμο της ανάπτυξης». Κατά τον ίδιο είναι αξιοσημείωτο ότι ο Εμανουέλ Μακρόν συνοδεύεται από τους επικεφαλής και όχι εκπροσώπους εταιρειών, όπως είναι οι: Total, Suez, EDF, Sanofi, Orpea και Engie.
Χθες ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε έργα υποδομών και επενδύσεις, δημόσιες και ιδιωτικές, και με πιο γρήγορα βήματα στην ανάπτυξη, και συνέδεσε τις υπογραφές για τη σιδηροδρομική σύνδεση Ελλάδας-Βουλγαρίας με την επίσκεψη της γαλλικής αντιπροσωπείας. Το Μέγαρο Μαξίμου, άλλωστε, έχει κάθε λόγο να εμφανίζεται ικανοποιημένο, καθώς στην αποστολή είναι και ο υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λε Μερ, ο πολιτικός που «φρέναρε» τις επιδιώξεις Σόιμπλε στα δύο κρίσιμα Eurogroup πριν από το κλείσιμο της αξιολόγησης, πετυχαίνοντας ταυτόχρονα να περάσει η περίφημη ρήτρα ανάπτυξης και η σύνδεσή της με τα μεσοπρόθεσμα για το χρέος.
Από την πλευρά ο Εμανουέλ Μακρόν θα ήθελε να δει να κλείνει η συμφωνία για τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών Μιράζ (η Ελλάδα θα επιδιώξει… παζάρι προκειμένου να ρίξει το ποσό που θεωρείται υπέρογκο).
Παράλληλα ο Γάλλος πρόεδρος, και παρά τις αντιρρήσεις τις προσωπικής του φρουράς, θα μιλήσει στην Πνύκα, στο σημείο που δίδαξαν οι Έλληνες φιλόσοφοι και ο Απόστολος Παύλος. Αναλυτές εκτιμούν ότι αυτή η επιμονή είναι συμβολική, και ένα μήνυμα για το μέλλον της Ευρώπης και την αναβάθμιση του περιφερειακού ρόλου της Γαλλίας.
















