pontosnews.gr
Σάββατο, 4/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Άφησαν εποχή οι 4ήμερες εκδηλώσεις της «Αμισού» Νέας Σαμψούντας στην Πρέβεζα (φωτο, βίντεο)

11/08/2017 - 9:14πμ
Άφησαν εποχή οι 4ήμερες εκδηλώσεις της «Αμισού» Νέας Σαμψούντας στην Πρέβεζα (φωτο, βίντεο)
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Τέσσερις μέρες πλημμυρισμένες με μουσική, τραγούδι και χορό έζησαν όλοι όσοι είχαν την τύχη να βρεθούν στις εκδηλώσεις «Αμισός 2017» που διοργάνωσε, από τις 3 έως τις 6 Αυγούστου, ο Εξωραϊστικός-Εκπολιτιστικός Σύλλογος Νέας Σαμψούντας «Η Αμισός», στην κεντρική πλατεία της Νέας Σαμψούντας Πρεβέζης.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με παραδοσιακούς χορούς από διάφορες περιοχές της Ελλάδας με τον Σύλλογο της «Αμισού» και συγκεκριμένα τα τρία παιδικά χορευτικά τμήματα που χόρεψαν ποντιακά, να ανοίγουν το 4ήμερο.

Τη σκυτάλη στο χορό, πήραν Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κερασώνα Πρέβεζας με χορούς του Αιγαίου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρόπολης Δράμας με χορούς από τη Δράμα και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίας Παρασκευής Άρτας με χορούς της Ηπείρου. Το πρόγραμμα των χορευτικών συγκροτημάτων και των παραδοσιακών χορών, έκλεισε το μεγάλο χορευτικό τμήμα της «Αμισού». Τα παιδιά της σχολής λύρας και νταουλιού του Συλλόγου έκλεισαν τη βραδιά με ποντιακό γλέντι.

Αφιερωμένη στον Πόντο ήταν η Παρασκευή 4 Αυγούστου. Ο Μορφωτικός-Εκπολιτιστικός Σύλλογος Νέας Σινώπης «Ο Διογένης» και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νέας Αμισού Δράμας παρουσίασαν ποντιακούς χορούς.

Συγκινητική ήταν η στιγμή, όταν μέλη του χορευτικού της «Αμισού» πλαισίωσαν τους χορευτές της Νέας Αμισού Δράμας, καθώς τα δύο χωριά έλκουν καταγωγή από την ίδια περιοχή του Πόντου.

Στη συνέχεια ακολούθησε παραδοσιακό ποντιακό γλέντι, που κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες με τους: Γιώργο Ορφανίδη και Μπάμπη Ιωακειμίδη στο τραγούδι, Αντώνη Νικηφορίδη και Αλέξη Στεφανίδη στη λύρα, Βασίλη Καρυοφυλλίδη στο αγγείο, Παναγιώτη Ευθυμιάδη και Γιάννη Ζήγο στο νταούλι και Ηρακλή Ξενίδη στο αρμόνιο.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης βραβεύτηκαν για την προσφορά τους στο συνάνθρωπο γιατροί, όλοι τους με καταγωγή από τη Νέα Σαμψούντα Πρέβεζας: Ρένα Αδαμίδου (οδοντογιατρός), Αθηνά Κουτσόγλου (παιδίατρος), Αλέξανδρος Μαυροδοντίδης (χειρούργος ορθοπεδικός), Ευγενία Μαυροδοντίδου (μικροβιολόγος), Ευγένιος Μπαϊραμίδης (γενικός χειρούργος), Ευρυβιάδης Μπαϊραμίδης (νευροχειρούργος), Γιώργος Παπαδόπουλος (ουρολόγος), Νίκος Τζώρας (χειρούργος ορθοπεδικός), καθώς και οι νεότεροι: Γιώργος Αγγελιδάκης (γιατρός ερευνητής στο Χιούστον), Ιωάννης Καραγιαννίδης (δερματολόγος) και Κωνσταντίνος Πιπιλίδης (παθολόγος). Ο Σύλλογος βράβευσε και τον Βασίλη Καρυοφυλλίδη που το 2012 πραγματοποίησε τη διαδρομή Αθήνα-Τραπεζούντα-Αθήνα με το ποδήλατό του.

Το Σάββατο 5 Αυγούστου η βραδιά ξεκίνησε με λαϊκούς χορούς από τον Σύλλογο Αγίου Θωμά Πρέβεζας. Ακολούθησε λαϊκή και ρεμπέτικη βραδιά με την Ελένη Καπηλίδου στο τραγούδι, τον Σπύρο Πατρά στο μπουζούκι και το τραγούδι, τον Δημήτρη Μωραΐτη στην κιθάρα και το τραγούδι, τον Σωτήρη Μαργώνη στο βιολί, τον Γιώργο Ζωγράφο στο ακορντεόν και το Νίκο Τσιατσούλη στα κρουστά και το τραγούδι. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης βραβεύτηκαν οι μαθητές που το σχολικό έτος 2015-2016 εισήχθησαν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Την τελευταία μέρα με σύνθημα «Τα παιδία παίζει» έγινε ένα ταξίδι στο παρελθόν του χωριού. Μικροί και μεγάλοι από έξι ως ογδόντα έξι ετών αναβίωσαν σκηνές από την καθημερινότητα του χωριού.

Σχολικές γιορτές, γυμναστικές επιδείξεις, η μετανάστευση, το «κουτσομπολιό της γειτονιάς» ήταν μερικές από αυτές. Οι εκδηλώσεις του Συλλόγου ολοκληρώθηκαν με την αναβίωση παραδοσιακών παιχνιδιών. Σε αυτό το πλαίσιο βραβεύτηκαν και οι παλιοί δάσκαλοι που υπηρέτησαν στο Δημοτικό Σχολείο του χωριού. Η βραδιά έκλεισε με ποντιακό γλέντι με τον Γιάννη Ζήγο στη λύρα και τον Γιώργο Ζήγο στο νταούλι.

Στις εκδηλώσεις παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαΐλης, ο εντεταλμένος σύμβουλος Περιφέρειας Ηπείρου Περικλής Βασιλάκης, ο Γιώργος Κυριακίδης εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Ιδρύματος Παναγία Σουμελά, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και διαφόρων φορέων τις περιοχής, πολιτιστικών σωματείων και πλήθος κόσμου. Παρευρέθηκαν επίσης και μέλη της Ευξείνου Λέσχης από το Ηράκλειο της Κρήτης.

Στις 3 και 4 Αυγούστου το πρόγραμμα παρουσίασε ο Σπύρος Αφεντουλίδης, χοροδιδάσκαλος του Συλλόγου Ροδίτης Κοζάνης.

  • Φωτογραφίες: Εξωραϊστικός-Εκπολιτιστικός Σύλλογος Νέας Σαμψούντας «Η Αμισός».
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς» Χρύσα Μαυρίδου, ανάμεσα σε παιδιά ντυμένα με ποντιακές φορεσιές (φωτ.: Livemedia)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Θρυλόριο: Για μια ακόμη χρονιά τα παιδιά θα ψάλουν τα κάλαντα των Βαΐων – Με το βλέμμα στραμμένο στην ιστορία του Πόντου

3/04/2026 - 11:11μμ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Οι Νεράιδες του Πόντου» στη Βέροια

3/04/2026 - 10:41μμ
Η Πάνορμος της Μικρασίας (πηγή: eskiturkiye.net)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Αγγελή Μαυρίδη: Ζούσαμε πολύ αδελφικά με τους Τούρκους. Από το Σεφερμπελίκ κι έπειτα άρχισαν τα κακά

3/04/2026 - 8:48μμ
Ο Γιάννες ο πεχλιβάνον, κατά Γ.Μ. Κωνσταντινίδη (πηγή: youtube.com)
ΠΟΝΤΟΣ

«Ο πεχλιβάνον ο Γιάννες»: Διήγημα του Παντελή Μελανοφρύδη, εικονογραφημένο από τον Γεώργιο Μ. Κωνσταντινίδη

3/04/2026 - 5:50μμ
(Φωτ.: dimoselassonas.gr)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Διάλογος του δήμου Ελασσόνας με ποντιακούς συλλόγους μετά τις αντιδράσεις για την εικόνα του Κεμάλ

3/04/2026 - 5:22μμ
Παιδιά που ζουν στον Κεχρόκαμπο Καβάλας φτιάχνουν κερκέλια υπό την καθοδήγηση των γιαγιάδων του χωριού (φωτ.: Νόπη Γεωργιάδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Κερκέλια: Το ποντιακό πασχαλινό έθιμο ζωντάνεψε στο Δημοτικό Κεχρόκαμπου – Δείτε τη συνταγή

3/04/2026 - 2:36μμ
Σύροι χριστιανοί θρηνούν τα θύματα της επίθεσης του Ισλαμικού Κράτους στο ναό του Αγίου Ηλία στη συνοικία Νταουίλα της Δαμασκού, στις 22 Ιουνίου 2025. Προσεύχονται στο ναό του Τιμίου Σταυρού, στη συνοικία Αλ-Κάσαα (φωτ.: EPA / Mohammed al Rifai)
ΠΟΝΤΟΣ

ΠΟΕ: Καταδικάζει τις διώξεις χριστιανών στη Συρία – «Η ιστορία δεν πρέπει να επαναλαμβάνεται»

3/04/2026 - 12:44μμ
Η Σαμψούντα σε επιστολικό δελτάριο εποχής (πηγή: Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού)
ΠΟΝΤΟΣ

«Στα σιδερένια βρόχια των συνηθειών» – Η Σαμψούντα του Καρκαβίτσα

2/04/2026 - 9:37μμ
Κατάθεση στεφάνου στο μνημείο για την ΕΟΚΑ, Τετάρτη 1 Απριλίου 2026 (φωτ.: Facebook / Τεμέτερον - Σύλλογος Ποντίων Αμμοχώστου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Πόντιοι Αμμοχώστου: Συνάντηση με τον Κύπριο ΥΠΕΣ για πολιτογραφήσεις και Μνημείο Γενοκτονίας

2/04/2026 - 7:20μμ
Ο ανασκαφικός χώρος στη Μονή Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στα Κοτύωρα (φωτ.: Anadolu)
ΠΟΝΤΟΣ

Νέες ανασκαφές σε μοναστήρι στον Πόντο – Στόχος άγνωστα ευρήματα και μωσαϊκά

2/04/2026 - 3:08μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Κρήτη: Συνελήφθη ανήλικος για συμμετοχή σε εγκληματική ομάδα που διέπραττε απάτες στο Ηράκλειο

3 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Euroleague: Νίκη πρωτιάς ο Ολυμπιακός στη Λιόν

4 ώρες πριν
Η πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς» Χρύσα Μαυρίδου, ανάμεσα σε παιδιά ντυμένα με ποντιακές φορεσιές (φωτ.: Livemedia)

Θρυλόριο: Για μια ακόμη χρονιά τα παιδιά θα ψάλουν τα κάλαντα των Βαΐων – Με το βλέμμα στραμμένο στην ιστορία του Πόντου

4 ώρες πριν

«Οι Νεράιδες του Πόντου» στη Βέροια

5 ώρες πριν
(Φωτ.: jessicauchoas / Pixabay)

ΗΠΑ: Ο Τραμπ επιδιώκει να ανοίξει εκ νέου το Αλκατράζ ως φυλακή – Αναζητά μόλις 152 εκατ. δολάρια!

5 ώρες πριν
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Τραμ: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Γραμμή 7, Ασκληπιείο Βούλας – Ακτή Ποσειδώνος

6 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign