pontosnews.gr
Κυριακή, 2/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Στον Χρήστο Σαμουηλίδη αφιερωμένο το 10ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών Παιδικών Συγκροτημάτων (βίντεο)

20/06/2017 - 7:36μμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Πάνω από 300 χάταλα και έφηβοι, κορτσόπα και αγουρόπα, έδωσαν βροντερό παρών στο επετειακό 10ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών Παιδικών Χορευτικών Συγκροτημάτων, που συνδιοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος με το Δήμο Κιλκίς. Μπορεί ο καιρός να έκανε τα τερτίπια του και να φόβισε τον κόσμο, δεν πτόησε όμως τους μικρούς χορευτές οι οποίοι περίμεναν πώς και πώς αυτό το γεγονός και χόρεψαν με καμάρι και λεβεντιά δίνοντας τον καλύτερό τους εαυτό.

Το Φεστιβάλ, που φέτος ήταν αφιερωμένο στον Κιλκισιώτη εκπαιδευτικό και λογοτέχνη Χρήστο Σαμουηλίδη, έγινε το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου στο Ανοιχτό Θέατρο Λόφου Κιλκίς.

Την εκδήλωση άνοιξε και παρουσίασε η Λένα Σαββίδου, η οποία τόνισε την αναγκαιότητα και τη σημαντικότητα τέτοιων πολιτιστικών φεστιβάλ, που όχι μόνο φέρνουν τα παιδιά σε επαφή με την ταυτότητα του ποντιακού ελληνισμού (χοροί, ποντιακή διάλεκτος, αλληλεγγύη κ.ά.), αλλά τα συνδέουν και με τον σημερινό Πόντο.

Στη συνέχεια απηύθυναν χαιρετισμό ο Δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Σισμανίδης, ο αντιπρόεδρος του ΣΠΟΣ Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας Νίκος Αμοιρίδης και ο γενικός γραμματέας της ΠΟΕ Παύλος Γαλεγαλίδης.

Αναμνηστική πλακέτα επέδωσε ο Λεωνίδας Σαρβανίδης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΟΕ, στον Δήμο Κιλκίς, και συγκεκριμένα στον δήμαρχο της πόλης.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε από τα μέλη του οικοδεσπότη ΣΠΟΣ ένα δρώμενο που ξύπνησε μνήμες από τον ξεριζωμό του χθες και του σήμερα, σε καλλιτεχνική επιμέλεια του αντιδημάρχου Κοινωνικής Πρόνοιας, Πολιτισμού και Ποιότητας Ζωής του Δήμου Κιλκίς Δημήτρη Τσαντάκη.

Κατά τη διάρκειά του παρουσιάστηκαν και βίντεο σε επιμέλεια της Λένας Σαββίδου, ενώ η πρόεδρος της Ένωση Ποντίων Νομού Κιλκίς «Οι Αργοναύτες», Δέσποινα Καραμπίδου, διάβασε ένα απόσπασμα από το ποίημα του Χρ. Σαμουηλίδη «Απόφαση»: «Δε θα κλειστώ μες στην αδιαπέραστη ομίχλη που σχηματίσανε τα παγωμένα χνώτα γύρω μου· θα διασπάσω τον κλοιό, θα βγω στον ήλιο, να αναστηθώ μες στη ματιά του κόσμου… Τη γλώσσα που μας χάρισαν ατέλειωτοι αιώνες θα στήσω γέφυρα για να περάσω στην ελπίδα… Θα πιάσω τη σκαπάνη με τους δυνατούς ν’ ανοίξω δρόμο μες στην ερημιά κάτω απ’ τα βουνά, πάνω στους κάμπους…».

Πλημμύρισε στη συνέχεια το ανοιχτό θέατρο από παιδικά χαμόγελα και ποντιακούς χορούς.

Εκατοντάδες μικροί χορευτές και χορεύτριες κατέκλυσαν τη σκηνή με τα λάβαρα των συλλόγων. Χόρεψαν όλοι μαζί τας, και στη συνέχεια ξεχωριστά οι νομοί και οι περιφέρειες του ΣΠΟΣ παρουσίασαν το πρόγραμμά τους. Την αρχή έκανε η Περιφέρεια Θεσσαλίας, που εκπροσώπησε ο Σύλλογος Ποντίων Λάρισας με συντονιστή χοροδιδάσκαλο τον Αχιλλέα Λέρα. Στη συνέχεια τη σκυτάλη πήρε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, και συγκεκριμένα οι νομοί Πιερίας, Χαλκιδικής, Σερρών και Κιλκίς, με συντονιστές χοροδιδασκάλους τη Μόρφω Σιαμλίδου, τον Παναγιώτη Κυρμανίδη, τον Νικόλαο Φωτιάδη και τον Κώστα Παυλίδη, και τον Θεόδωρο Ζολώτα, αντίστοιχα.

Με κότσαρι έριξαν την αυλαία οι χορευτές του νομού Κιλκίς, παρασέρνοντας τον κόσμο να χορέψει μαζί.

Την ίδια μέρα, νωρίτερα, πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις των φιλοξενούμενων παιδιών σε διάφορα σημεία της πόλης, όπως στο Αρχαιολογικό Μουσείο, στο Λαογραφικό Μουσείο και στο Σπήλαιο Λόφου Αγίου Γεωργίου, ενώ έγινε και παράσταση κουκλοθεάτρου στην Καπναποθήκη της Αυστροελληνικής.

Σημαντική ήταν και η συνεισφορά του κόσμου σε τρόφιμα μακράς διάρκειας που συγκεντρώνονταν από την Περιφερειακή Επιτροπή Νεολαίας της Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας με σκοπό να δοθούν στον Ερυθρό Σταυρό Κιλκίς και σε αναξιοπαθούντες συμπολίτες.

Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων ήταν και δύο καρδιακοί φίλοι του τιμώμενου προσώπου, ο πρώην Δήμαρχος Κιλκίς Αναστάσιος Αμανατίδης, ο οποίος παρέλαβε την πλακέτα εκ μέρους του Χρήστου Σαμουηλίδη που δεν μπόρεσε να παρευρεθεί, και ο λυκειάρχης και συγγραφέας Δημήτρης Νικοπολιτίδης. Από την εκδήλωση απουσίαζε επίσης ο πρόεδρος της ΠΟΕ Χρήστος-Δημήτριος Τοπαλίδης, ο οποίος βρισκόταν στην πόλη Ανάπα της Ρωσίας, στο πλαίσιο της αδελφοποίησής της με τη Λάρισα.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Γιάννης-Βασίλης Γιαϊλαλί μιλά σε εκδήλωση για τη Γενοκτονία των Ποντίων, στο Πάρκο Ποντιακού Ελληνισμού στη Νίκαια, 18 Μαΐου 2025 (φωτ.: Δήμος Νίκαιας - Αγ. Ι. Ρέντη / Ορέστης Νικολαΐδης)
ΠΟΝΤΟΣ

ΠΟΕ: Η διαδικασία της 3ης Αυγούστου ας αποτελέσει την αρχή του τέλους της πολυετούς ταλαιπωρίας για τον Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί

1/08/2026 - 2:36μμ
Θαλασσινά μπάνια στη Σαμψούντα, 1903
ΠΟΝΤΟΣ

Αύγουστος ή Αλωνάρτ’ς: Για γάμους και για στύπα – Ο αγαπημένος μήνας των Ποντίων

1/08/2026 - 9:03πμ
(Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου: Τι σημαίνει πραγματικά;

31/07/2026 - 7:57μμ
(Φωτ.: Americanimmigrantstories/Facebook)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Η οικογένεια Γκαζαριάν στη Βοστώνη του 1908 – Μια φωτογραφία-ντοκουμέντο λίγο πριν τη Γενοκτονία των Αρμενίων

31/07/2026 - 1:35μμ
(Φωτ.: Flickr / Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης, Καμπανίας / Γεράσιμος Μπεκές)
ΠΟΝΤΟΣ

Η ποντιακή νεολαία υψώνει τη φωνή της: Το ψήφισμα, οι διεκδικήσεις και τα μηνύματα του 28ου Συναπαντήματος

31/07/2026 - 10:24πμ
(Φωτ.: ΠΟΕ)
ΠΟΝΤΟΣ

Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας για 20ή χρονιά – Το μεγάλο αντάμωμα των νέων του Πόντου στη Δράμα

30/07/2026 - 6:40μμ
Το Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα Παναγία Σουμελά στην Καστανιά Ημαθίας, όπου τελέστηκε τρισάγιο στη μνήμη των πυροσβεστών που έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος (φωτ.: Lemur12 / Wikimedia Commons Attribution (CC BY))
ΠΟΝΤΟΣ

Παναγία Σουμελά: Τρισάγιο μνήμης για τους πυροσβέστες που έπεσαν στη μάχη με τις φλόγες

30/07/2026 - 5:45μμ
Το υπό διαμόρφωση μνημείο της ποντιακής λύρας στη Λευκόπετρα Ξάνθης (φωτ.: Κωνσταντίνα Ναβροζίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Λευκόπετρα Ξάνθης: Οι νέοι ξύπνησαν τους «Σταυραετούς του Πόντου» – Με τα χέρια τους στήνουν μια λύρα μνήμης

30/07/2026 - 3:19μμ
Στιγμιότυπο από τιμητική απονομή στον Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί, σε παλιότερη συγκέντρωση της ΠΟΕ για την επέτειο της 19ης Μαΐου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (φωτ.: Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος)
ΠΟΝΤΟΣ

Γιάννης Βασίλης Γιαϊλαλί: «Μην με επιστρέψετε στην Τουρκία» – Η δραματική έκκληση στα ελληνικά

30/07/2026 - 12:51μμ
ΠΟΝΤΟΣ

ΕΠΟΝΑ: Χαιρετίζουμε την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων από την πολιτεία της Πενσιλβάνιας

29/07/2026 - 10:28μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΔΑΝΑΗ ΔΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ/ EUROKINSSI)

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες σε Αττική, Βοιωτία και Φωκίδα – 66.600 στρέμματα έχουν καεί

1 ώρα πριν
(Φωτ.: αρχείου EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Νεκρός 72χρονος μέσα στο αυτοκίνητό του στα Νέα Λιόσια

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ResearchGate)

Όταν τα αρχεία κρατούν ζωντανή τη μνήμη της ελληνικής διασποράς στη Μελβούρνη

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Ποντιακός Σύλλογος Βεγόρας «Η Μαυροθάλασσα»/Facebook)

Η λύρα θα ηχήσει στη Βεγόρα της Φλώρινας, στο μεγάλο ποντιακό γλέντι

3 ώρες πριν
(Φωτ.: ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ/ EUROKINISSI)

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο υπεύθυνος λειτουργίας του ΔΕΔΔΗΕ Ρεθύμνου για τη φωτιά στην Κρύα Βρύση

3 ώρες πριν
(φωτ.: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Πύρινος κλοιός σε Πόρτο Γερμενό και Φωκίδα – Εκκενώσεις οικισμών, καμένα σπίτια και μάχη με τις φλόγες

4 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign