pontosnews.gr
Σάββατο, 20/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ορφανά αδέλφια έσμιξαν στον Πόντο μετά από 62 χρόνια!

11/06/2017 - 8:16μμ
Ορφανά αδέλφια έσμιξαν στον Πόντο μετά από 62 χρόνια!
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Στις αρχές του 1920, κι ενώ οι διωγμοί στον Πόντο συνεχίζονται με αμείωτη ένταση από τους κεμαλικούς, στο χωριό Καράκαβακ της Σαμψούντας, οι Τσέτες μαζεύουν τους Έλληνες και τους οδηγούν στην εξορία. Σ’ αυτό το πλήθος βρίσκεται και ο 14χρονος ορφανός Ανέστης Παπαδόπουλος, να κρατά από το χέρι την 6χρονη αδελφή του Αθηνά –τους γονείς τους εκτέλεσαν νωρίτερα οι Τούρκοι– ακολουθώντας τα βήματα των μεγάλων.

Ο Ανέστης Παπαδόπουλος διηγείται:

«Πορεία στο σκοτάδι, στο κρύο, ρακένδυτοι, νηστικοί. Μέσα στο πανδαιμόνιο της νύχτας, κοντά στο χωριό Τσεγκίρ, οι τσέτες βάζουν φωτιά στις καλύβες που έφτιαξαν κι έμεναν δικοί μας διωγμένοι, για να τους ξεπαστρέψουν. Άρχισαν να πέφτουν πυροβολισμοί. Εγώ, φορτωμένος στην πλάτη την κατάκοπη Αθηνά, άκουσα ξαφνικά φωνές και τρόμαξα. Ήμουν μικρός και δεν άντεχα το φορτίο της αδελφής μου, κι εκείνη πάλι δεν μπορούσε να περπατήσει. Την κατέβασα από την πλάτη μου στα ξαφνικά γιουρούσια των Τούρκων, της είπα να με ακολουθήσει κι έτρεξα να κρυφτώ, όπως έκαναν όλοι. Εκείνη έμεινε πίσω, και όταν μετά γύρισα να την βρω, είχε χαθεί. Δεν την ξαναείδα… Την έψαξα παντού και υπέθεσα πως σκοτώθηκε ή κάηκε στις διπλανές καλύβες… Εκείνο το βράδυ έπεσαν πολλά κορμιά… Έτσι ακολούθησα τους άλλους χωρίς αυτήν…».


Στο δρόμο της εξορίας και της εξόντωσης

Τον Ανέστη έφερε το 1923 στην Ελλάδα μια αμερικανική επιτροπή που περιέθαλπε ορφανά, και εγκαταστάθηκε στο χωριό Ταξιάρχες Δράμας. Παντρεύτηκε, έκανε τρεις γιους, και ο μεγάλος, ο Αλέκος, πήγε το 1980 εργάτης στη Γερμανία. Στο εργοστάσιο όπου δούλευε, γνωρίστηκε με έναν Τούρκο εργάτη που ήταν από το χωριό του πατέρα του, το Καράκαβακ. Ενημέρωσε τον πατέρα του, και όταν ο Τούρκος θα έφευγε με άδεια στο χωριό του, τον παρακάλεσε να ρωτήσει για μια κοπέλα που χάθηκε εκεί και λεγόταν Αθηνά.

Όταν ο Τούρκος πήγε στο Καράκαβακ, ο πρώτος που βρήκε και ρώτησε αν ξέρει κάτι, ήταν παραδόξως ο Ισμέτ, γιος της Αθηνάς, που λεγόταν πλέον Φατμέ!

Όταν γύρισε στη Γερμανία είπε στον Αλέκο: «Ιγί χαμπερλέρ! Χάλαν Καρακαβακτά γιασίγιορ!» (Ευχάριστα νέα! Η θεία σου ζει στο Καράκαβακ!). Ο Αλέκος ειδοποίησε τον πατέρα του στους Ταξιάρχες κι εκείνος τράβηξε για τον Πόντο. Μόλις έφτασε στην Σαμψούντα, τον περίμενε ο… ανεψιός του, ο Ισμέτ. Τον οδήγησε στην πλατεία του χωριού όπου είχαν μαζευτεί όλοι οι χωριανοί για να τον υποδεχτούν, ενώ καμιά δεκαριά γυναίκες, ίδιας ηλικίας, ήταν μαζεμένες μπροστά. Ένας ηλικιωμένος υποδέχτηκε τον Ανέστη και τον ρώτησε: «Μπορείς ανάμεσα από αυτές τις γυναίκες να αναγνωρίσεις ποια είναι η αδελφή σου;».


Ισμέτ και Αθηνά

Ο Ανέστης, γυρίζει 62 χρόνια πίσω, τα πόδια του τρέμουν, οι χτύποι της καρδιάς του δυναμώνουν. Τις κοιτάζει προσεκτικά: «Η αδελφή μου», λέει, «είχε φρύδια σμιχτά, μικρό σημάδι στο μέτωπο και μαύρα μάτια…». Κοίταξε μετά τις γυναίκες στα μάτια, πλησίασε μια αδύνατη και είπε: « Αυτή κάπως μοιάζει, αλλά θέλω να ακούσω και τη φωνή της…». Εκείνη φώναξε «Ανέστη!», έπεσε στην αγκαλιά του αδελφού της και λιποθύμησε! Όλοι ξέσπασαν σε κλάματα από τη συγκίνηση, και ο ηλικιωμένος του χωριού πρόσταξε: «Εμπρός, σφάξτε το κουρμπάνι, θέλημα του Θεού ήταν τα δυο αδέλφια να σμίξουν μετά από 62 χρόνια!».


Ανέστης Παπαδόπουλος

Τη μικρή Αθηνά, τότε στους διωγμούς, την βρήκαν περιπλανώμενη κάτι Τουρκάλες, ήρθε κι ένας χωριανός τους, την είδε να κλαίει, την λυπήθηκε και είπε να την πάρουν και να την περιθάλψουν (έγινε αργότερα πεθερός της), ενώ μια γυναίκα (η μετέπειτα πεθερά της) απέτρεψε έναν αποσπασματάρχη αξιωματικό – και μάλιστα τον χαστούκισε, επειδή ήθελε να την εκτελέσει!…

Τάσος Κοντογιαννίδης

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το πλοίο «Ionia» στον Πειραιά, τον Φεβρουάριο του 1923. Είχε αποπλεύσει από την Τραπεζούντα μεταφέροντας χιλιάδες πρόσφυγες, πολλοί εκ των οποίων πέθαναν εν πλω από τύφο και ευλογιά. Το ταξίδι, που έγινε με ευθύνη της Near East Relief, ήταν στο πλαίσιο της συμφωνίας για την ανταλλαγή των πληθυσμών (πηγή: Flickr Commons project, 2021)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Η «γέφυρα σωτηρίας» για τους πρόσφυγες – Το έργο των ξένων ανθρωπιστικών αποστολών (1915-1923)

20/06/2026 - 12:04μμ
Η μεταλλική λύρα που θα τοποθετηθεί στη Διποταμία Καστοριάς, στο τελικό της στάδιο (φωτ.: Facebook / Ευδοξία Παπαδοπούλου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Καστοριά: Η Διποταμία «κουρδίζει» μια ποντιακή λύρα 3 μέτρων

20/06/2026 - 10:29πμ
Η θέα από την αυλή της Ευξείνου Λέσχης Αθηνών (φωτ.: Facebook / Εύξεινος Λέσχη Αθηνών)
ΠΟΝΤΟΣ

Όταν ο Πόντος κοιτά την Ακρόπολη – Το καλοκαιρινό γλέντι της Αθήνας δίνει ραντεβού στον Κεραμεικό

20/06/2026 - 8:57πμ
Ρώσοι στρατιώτες μπροστά στο θέαμα των πυρπολημένων Αρμενίων στο Σεϊχαλάν το 1915 (πηγή: Μουσείο-Ινστιτούτο Γενοκτονίας Αρμενίων)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Καμπέρα: Εκδήλωση μνήμης για τα θύματα των Γενοκτονιών των Αρμενίων και των Ελλήνων

19/06/2026 - 6:42μμ
(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ο «Φάρος» έκλεψε τις εντυπώσεις στην εκδήλωση «Ελάτε να χορέψουμε»

19/06/2026 - 2:32μμ
Ο έμπορος βαφών Ναζάρ Αγά Μανούσαγκιαν με την οικογένειά του στην Αντέπ, το 1912 (φωτ.: Hraztan Tokmadjian, Ayntabi Aseghnakordzoutyunu [The Embroidery of Ayntab], τ. 1, Χαλέπι-Ερεβάν, 2015)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Ποιοι κέρδισαν από τις Γενοκτονίες των Αρμενίων, των Ελλήνων και των Ασσυρίων;

19/06/2026 - 10:20πμ
(Φωτ.: Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας - Εθνική Βιβλιοθήκη Αργυρουπόλεως/Facebook)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Θλίψη στην Εύξεινο Λέσχη Ποντίων Νάουσας για την απώλεια της Ευσταθίας Τσαΐδου Φιλιππίδου

18/06/2026 - 10:42μμ
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Πιερίας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Ένωση Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας έκλεισε τη σεζόν με χαμόγελα, παραδοσιακές γεύσεις και ευχές

18/06/2026 - 10:14μμ
(Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Κυριακής Τσάπα: 159 άτομα πήγαμε στην εξορία. Εννιά άτομα γυρίσαμε στο χωριό

18/06/2026 - 8:22μμ
Το χωριό Μπόζχουγιούκ (Bozhüyük), στo όρος Ακ Νταγ, ανατολικά της πόλης Ακνταγμαντενί (πηγή: Wikipedia)
ΠΟΝΤΟΣ

Τα μεταλλεία που γέννησαν μια πατρίδα: Η ιστορία του Ακ Νταγ Ματέν

18/06/2026 - 2:21μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EPA / Sam Wasson)

Για την πρόκριση η Γερμανία, πρόκληση για την Ολλανδία – Το πρόγραμμα και τα αποτελέσματα

19 λεπτά πριν
Καπνός από τη φωτιά στην Παλαιά Κρωβύλη του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών (φωτ.: Facebook / FireNews Greece)

Ροδόπη: Μάχη με τη φωτιά στην Παλαιά Κρωβύλη – Ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις

45 λεπτά πριν
Το πλοίο «Ionia» στον Πειραιά, τον Φεβρουάριο του 1923. Είχε αποπλεύσει από την Τραπεζούντα μεταφέροντας χιλιάδες πρόσφυγες, πολλοί εκ των οποίων πέθαναν εν πλω από τύφο και ευλογιά. Το ταξίδι, που έγινε με ευθύνη της Near East Relief, ήταν στο πλαίσιο της συμφωνίας για την ανταλλαγή των πληθυσμών (πηγή: Flickr Commons project, 2021)

Η «γέφυρα σωτηρίας» για τους πρόσφυγες – Το έργο των ξένων ανθρωπιστικών αποστολών (1915-1923)

1 ώρα πριν
Σημαία των Ψαρών με τα σύμβολα της Φιλικής Εταιρείας και την επιγραφή: «ΨΑΡΡΑ - ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Η ΘΑΝΑΤΟΣ» (πηγή: Εθνικό Ιστορικό Μουσείο / Συλλογή Σημαιών /  Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος)

Ψαρά 1824: Η μέρα που άρχισε η καταστροφή του νησιού – Το μακάβριο «έκθεμα» στην Κωνσταντινούπολη

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης)

Πληρωμές άνω του 1,38 δισ. ευρώ την επόμενη εβδομάδα – Ποιοι θα δουν χρήματα στους λογαριασμούς τους

2 ώρες πριν
Η αφίσα για την εξαφάνιση της Σταυρούλας Λεβεντάκη

Χανιά: Νέα τροπή στην εξαφάνιση της Σταυρούλας Λεβεντάκη – Τα στοιχεία που εξετάζουν οι Αρχές

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign