pontosnews.gr
Δευτέρα, 10/11/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η Τουρκία και ο Ερντογάν έχουν εξαγοράσει την «καρδιά» της Αμερικής

3/04/2017 - 2:47μμ
Η Τουρκία και ο Ερντογάν έχουν εξαγοράσει την «καρδιά» της Αμερικής
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Στις ΗΠΑ είναι σε εξέλιξη εξαιρετικής σημασίας δίκη, με πολιτικές και γεωπολιτικές πτυχές και επιπτώσεις για την πορεία των πραγμάτων στην Τουρκία και την ευρύτερη περιοχή. Πρόκειται για τη δίκη του ιρανοαζέρου Ρεζά Ζαράμπ ή Σαράφ που συνδέεται και με τη σύλληψη του αντιπροέδρου της τράπεζας Halkbank Μεχμέτ Χακάν Ατίλα στις ΗΠΑ.

Και οι δύο σχετίζονται με ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και χρηματισμό μελών της τουρκικής κυβέρνησης και της οικογένειας Ερντογάν.

Χθες καλύψαμε κατά κάποιο τρόπο το ζήτημα, με άρθρο που είχε τίτλο «Ακήρυκτος Πόλεμος ΗΠΑ-Τουρκίας». Σήμερα παραθέτουμε σε μετάφραση άρθρο της τουρκικής εφημερίδας Yeniçağ, με τίτλο «Οι ΗΠΑ επαληθεύουν τη συνάντηση του Ερντογάν με τους δικηγόρους του Ζαράμπ».


 Ρεζά Ζαράμπ ή Σαράφ (φωτ.: onedio.com)

Το άρθρο έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όπως ενδιαφέρον έχει και η συνάντηση του Ερντογάν με τους συγκεκριμένους δικηγόρους του ιρανοαζέρου, που είναι στον κύκλο του Ντόναλντ Τραμπ, στην Άγκυρα. Και δεν είναι η πρώτη φορά που συναντάμε άτομα με ισχύ, που βρίσκονται πολύ κοντά στα κέντρα άσκησης εξουσίας των ΗΠΑ, να σχετίζονται και να χρηματίζονται από την Τουρκία, για να επηρεάσουν την πολιτική της Ουάσιγκτον ακόμα και για ζητήματα που σχετίζονται με τη Δικαιοσύνη, που στην Αμερική είναι πιο ανεξάρτητη από ό,τι στις χώρες της περιοχής μας.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Συμβούλου Ασφαλείας στρατηγού Μάικλ Φλιν, που είχε πληρωθεί αδρά από την Άγκυρα, για να βοηθήσει στην απαγωγή του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν!

Όλα αυτά συμβαίνουν στις ΗΠΑ, επειδή εκεί υπάρχει ιδιαίτερο νομικό πλαίσιο για τη λειτουργία των εταιρειών άσκησης πολιτικής πίεσης –λόμπι– που επιτρέπει όλες αυτές τις δράσεις. 

Εμείς απλά να υπογραμμίσουμε ότι πέραν του πακτωλού χρημάτων που διαθέτει η Τουρκία για λόμπι, υπάρχουν τα απόρρητα του Τούρκου προέδρου αλλά και τα μαύρα δισεκατομμύρια που φυλάσσονται στα χρηματοκιβώτια πολιτικών στην Τουρκία που ασκούν εξουσία, η καρέκλα των οποίων τρίζει από το ενδεχόμενο αποκαλύψεων του Ζαράμπ και το αντιπροέδρου της Halkbank. Στα παραπάνω, προσθέτουμε ότι σύμφωνα με δημοσίευμα τουρκικής εφημερίδας, από τις αρχές του έτους η προεδρεία της Τουρκικής Δημοκρατίας και το Γραφείο του Πρωθυπουργού εκταμίευσαν 459 εκατομμύρια λίρες Τουρκίας, για άγνωστο προορισμό, και καλούμε τους αναγνώστες μας να παρακολουθούν με όποιο τρόπο μπορούν το θέμα.

Είναι πολλά τα λεφτά Ταγίπ…

Οι δικηγόροι του Ζαράμπ συναντήθηκαν με τον Ερντογάν
Η Εισαγγελία της Νότιας Νέας Υόρκης επιβεβαίωσε τους ισχυρισμούς της εφημερίδας New York Times ότι οι δικηγόροι του ιρανοαζέρου Ζαράμπ, «Τζουλιάνι και Μουκασέι συζήτησαν με τον Ερντογάν στην Τουρκία για τη δίκη του Ζαράμπ, που είναι σε εξέλιξη στις ΗΠΑ». Η Εισαγγελία ισχυρίστηκε ότι το γραφείο του Υπουργού Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς γνώριζε για το ταξίδι των δυο διάσημων δικηγόρων στην Τουρκία. Μετά από αυτές τις εξελίξεις, η δίκη του Ζαράμπ έγινε πρωτοσέλιδο στην Αμερική.


Ρούντολφ Τζουλιάνι και Μάικλ Μουκασέι

Το ειδησεογραφικό σάιτ, η Φωνή της Αμερικής, στη σελίδα του έθεσε το εξής ερώτημα: Ο πρώην δήμαρχος της ΝΥ Ρούντολφ Τζουλιάνι που φημίζεται για τις σχέσεις του με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και τον πρόεδρο Τραμπ, μεσολαβεί ανάμεσα σε Τουρκία και ΗΠΑ για έναν Ιρανό;

Όπως θα θυμάστε στην ομάδα των δικηγόρων του Ζαράμπ, που αποτελεί τη dream team των δικηγόρων, είχαν προστεθεί τον προηγούμενο μήνα δύο πολύ σημαντικά ονόματα.

Ο πρώτος είναι ο πατέρας του Μαρκ Μουκασέι –το όνομα του είχε ακουστεί και ως διάδοχος του εισαγγελέα Πριτ Μπαραρά–, ο Μάικλ Μουκασέι που ήταν και πρώην υπουργός δικαιοσύνης. Το άλλο όνομα που προστέθηκε στην ομάδα υπεράσπισης του Ζαράμπ είναι ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Ρούντολφ Τζουλιάνι.

Κατόπιν ένστασης της Εισαγγελίας για τη συμμετοχή των δυο αυτών ονομάτων στην ομάδα υπεράσπισης, οι ταυτότητες τους αποκαλύφθηκαν. Η Εισαγγελία είχε ισχυριστεί ότι οι δυο αυτοί δικηγόροι είχαν εργαστεί ως δικηγόροι πιστωτικών ιδρυμάτων τα οποία αποτελούν και τους αντίδικους. Κατόπιν τούτου, οι δικηγόροι του Ζαράμπ είχαν διευκρινίσει ότι οι Μουκασέι και Τζουλιάνι δεν θα εμφανιστούν στο δικαστήριο, αλλά θα αναλάβουν βοηθητικό ρόλο και είπαν στον δικαστή «Οι δυο αυτοί δικηγόροι, δεν θα εμφανιστούν ενώπιόν σας. Δεν θα έρθουν καν στη δίκη». Κατά το ίδιο διάστημα η εφημερίδα New York Times ισχυρίστηκε ότι οι δικηγόροι πήγαν στην Τουρκία και συζήτησαν με τον ίδιο τον πρόεδρο Ερντογάν την υπόθεση Ζαράμπ.

Μετά από τις τελευταίες εξελίξεις ο δικηγόρος Ρίτσαρντ Μπέρμαν, ζήτησε από την Εισαγγελία και την υπερασπιστική ομάδα να παρουσιάσουν εγγράφως και κατεπειγόντως τις απόψεις τους για το ποιος θα είναι ο ρόλος των Τζουλιάνι και Μουκασέι στη δίκη.

Εισαγγελία Νέας Υόρκης: Τζουλιάνι και Μουκασέι συζήτησαν με τον Ερντογάν το θέμα της δίκης Ζαράμπ
Η Εισαγγελία στην αναφορά που έδωσε σήμερα στο δικηγόρο Ρίτσαρντ Μπέρμαν, έγραψε πως οι Τζουλιάνι και Μουκασέι μετά τις 24 Φεβρουαρίου συναντήθηκαν με τον πρόεδρο Ερντογάν για να συζητήσουν τις πιθανές λύσεις για την δίκη του Ζαράμπ. Έτσι επιβεβαιώθηκε και ο ισχυρισμός της εφημερίδας New York Times «Παζάρια Ερντογάν-Ζαράμπ».

Στην αναφορά που φέρει την υπογραφή του αναπληρωτή Εισαγγελέα Νέας Υόρκης Τζουν Κιμ, υπάρχει ο ισχυρισμός ότι οι Μουκασέι και Τζουλιάνι που είναι στενοί φίλοι του προέδρου Τραμπ, προσπάθησαν να συναντηθούν και με αξιωματούχος της κυβέρνησης των ΗΠΑ για εύρεση λύσης.

Η εταιρεία που εργάζεται ο Τζουλιάνι κάνει λόμπι υπέρ της Τουρκίας

Ο αναπληρωτής Εισαγγελέας ισχυρίστηκε ότι οι Μουκασέι και Τζουλιάνι έχουν αναλάβει έναν πολύ κρίσιμο ρόλο και όχι δευτερεύοντα και βοηθητικό ρόλο, όπως ισχυρίζεται η υπεράσπιση. Στην αναφορά τονίζεται ότι η νομική εταιρία στην οποία εργάζεται ο  Τζουλιάνι έχει αναλάβει και υπηρεσίες λόμπι της Τουρκίας στις ΗΠΑ. Και πως στην περίπτωση αυτή, το γεγονός ότι ο Τζουλιάνι βρίσκεται στην υπερασπιστική ομάδα του Ζαράμπ, προκαλεί έντονη σύγκρουση συμφερόντων.

Ο Ριζά Ζαράμπ και ο Μεχμέτ Χακάν Ατίλα,  υπεύθυνος για διεθνείς συναλλαγές, που συνελήφθη την προηγούμενη εβδομάδα στο αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης, κατηγορούνται για παραβίαση του εμπάργκο με το Ιράν και για δράσεις που έβλαψαν το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα χρηματοδότησης.

Μετάφραση: Σοφία Αγγελίδου.
Επιμέλεια-σχόλιο: Σάββας Καλεντερίδης.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Αστυνομικοί και δημοσιογράφοι έξω από την Αστυνομική Διεύθυνση Ηρακλείου (φωτ.: EUROKINISSI/Στέφανος Ραπάνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Βορίζια: Προφυλακίστηκαν τα τρία αδέλφια για το μακελειό

9/11/2025 - 9:01μμ
Πλημμυρισμένα ρέματα στους Μολάους Λακωνίας (φωτ.: facebook/Mike Karounis/George Kanellopoulos)
ΕΛΛΑΔΑ

Λαίλαπα καταιγίδων πλημμύρισε Κέρκυρα και Λακωνία – Πώς θα κινηθεί τις επόμενες ώρες η κακοκαιρία

9/11/2025 - 8:30μμ
Οι χορευτές του Χαμασκαΐν γύρω από το μνημείο Γενοκτονίας των Αρμενίων στη Νέα Σμύρνη (φωτ.: facebook/Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος - Armenian National Committee of Greece)
ΕΛΛΑΔΑ

Οι χορευτές του Χαμασκαΐν στο μνημείο Γενοκτονίας των Αρμενίων στη Νέα Σμύρνη

9/11/2025 - 8:02μμ
Ο μητροπολίτης Φιλόθεος μιλά για τον Χρυσόστομο Σταμούλη στη διάρκεια του αφιερώματος (φωτ.: Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης)
ΕΛΛΑΔΑ

Χρυσόστομος Σταμούλης: «Ο μεγαλύτερος αναρχικός της χώρας τα τελευταία 50 χρόνια»

9/11/2025 - 7:00μμ
Ένας από τους συλληφθέντες ιερείς σε παλιότερη φωτογραφία (φωτ.: glomex)
ΕΛΛΑΔΑ

Ιερείς διακινούσαν ναρκωτικά και μετανάστες – Συλλήψεις σε Αττική και Ρόδο

9/11/2025 - 5:51μμ
Εικόνα από το προσφυγικό καταυλισμό Khan Yunis, στα νότια της Λωρίδας της Γάζας (φωτ.: EPA/HAITHAM IMAD)
ΚΟΣΜΟΣ

Χαμάς: Οι μαχητές μας που κρύβονται στη Ράφα δεν θα παραδοθούν στις ισραηλινές δυνάμεις

9/11/2025 - 4:43μμ
(Φωτ.: Χ/Weather Monitor)
ΚΟΣΜΟΣ

Στο έλεος του υπερτυφώνα «Φουνγκ-γουόνγκ» οι Φιλιππίνες – Τουλάχιστον δύο νεκροί και μαζικές εκκενώσεις

9/11/2025 - 4:09μμ
Ο Σεργκέι Λαβρόφ (φωτ.: Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας)
ΚΟΣΜΟΣ

Σεργκέι Λαβρόφ: Έτοιμος να συναντηθεί με τον Μάρκο Ρούμπιο – Πρέπει να ληφθούν υπόψη τα συμφέροντα της Ρωσίας

9/11/2025 - 1:26μμ
Συρμοί στο μετρό της Θεσσαλονίκης (φωτ.: EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Μετρό Θεσσαλονίκης: Εκτός λειτουργίας από τη Δευτέρα και για έναν μήνα

9/11/2025 - 12:13μμ
Αεροπλάνο προσγειώνεται στο διεθνές αεροδρόμιο του Λος Άντζελες (LAX) (φωτ.: EPA/ALLISON DINNER)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Χάος στις αεροπορικές μεταφορές λόγω της δημοσιονομικής παράλυσης

9/11/2025 - 9:52πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Κοκκινοτριμιθιά (φωτ.: facebook/Νίκος Χριστοδουλίδης - Nikos Christodoulides)

Κύπρος: Ημέρα Μνήμης Κρατητηρίων στο πρώην στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Κοκκινοτριμιθιά

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Ματθαίος)

Super League: Ο Παναθηναϊκός φρέναρε τον ΠΑΟΚ

3 ώρες πριν
Οι νικητές του Φεστιβάλ με τα βραβεία τους (φωτ.: Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης)

Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Καλύτερη ταινία μεγάλου μήκους «Η Βασίλισσα του βαμβακιού» της Σουζάνα Μιργκάνι

3 ώρες πριν
Ζωγραφιά της ελληνικής σημαίας από μικρή ομογενή της Αυστραλίας (φωτ.: facebook/Modern Greek Teachers' Association of Victoria)

Αυστραλία: Ισχυρή η διατήρηση της ελληνικής γλώσσας σε σχέση με ΗΠΑ και Καναδά – Εξαίρεση στο φαινόμενο εξασθένησης των γλωσσών των μειονοτήτων

4 ώρες πριν
Στη φωτογραφία διακρίνονται τα τρακτέρ των Ελληνοκυπρίων και τα οχήματα των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων (φωτ.: wnn.cy)

Κύπρος: Κατοχικές δυνάμεις εμπόδισαν Κύπριους αγρότες να καλλιεργήσουν στην ουδέτερη ζώνη – Δύο περιστατικά σε τέσσερις ημέρες

4 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μάρκος Χουζούρης)

Super League: Έδωσε τη λύση ο Πινέδα στην ΑΕΚ – Ο Ολυμπιακός νίκησε την Κηφισιά

5 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign