Η διοργάνωση σεμιναρίων κατασκευής ποντιακής λύρας στην Τραπεζούντα, με τη συνδρομή της υπουργείου Τουρισμού και Πολιτισμού της Τουρκίας, έγινε στο πλαίσιο ενός μεγαλύτερου πρότζεκτ –θα υλοποιηθεί σε δέκα πόλεις– που φέρει την ονομασία «ένας μάστορας, χίλιοι μάστορες» και φιλοδοξεί να αναδείξει την ποντιακή λύρα ως πολιτιστικό και ιστορικό στοιχείο της περιοχής.
Χαρακτηριστικό της σημασίας που δίνουν στη δράση οι ιθύνοντες είναι ότι το γεγονός ότι στην τελετή απονομής των πιστοποιήσεων στους συμμετέχοντες παραβρέθηκε ο δήμαρχος της πόλης Γιουτζέλ Γιαβούζ, αλλά και η βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Αϊσέ Σουλά Κιοσέογλου.
Ο Γιαβούζ στο χαιρετισμό του εξήρε τη δράση, τονίζοντας πως η ποντιακή λύρα είναι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των ανθρώπων της Τραπεζούντας.
Η βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ Αϊσέ Σουλά Κιοσέογλου με τη σειρά της δήλωσε πως η Τραπεζούντα είναι η πόλη με τους περισσότερους καλλιτέχνες ανά τετραγωνικό μέτρο και πως φημίζεται για τις επιδόσεις της στην τέχνη αλλά και για τον αθλητισμό. Τόνισε επίσης πως η ποντιακή λύρα και ο ποντιακός χορός είναι τρόπος ζωής στην Τραπεζούντα και πως είναι αδύνατον να εξαφανιστούν οι τέχνες από την πόλη αυτή.
Στο σεμινάριο το οποίο ήταν διάρκειας 486 ωρών συμμετείχαν 11 άτομα, εκ των οποίων οι τρεις ήταν γυναίκες.
Στην τελετή απονομής των πιστοποιήσεων ο εκπαιδευτής Μουχαρρέμ Ακτάς έπαιξε λύρα ενώ ο δήμαρχος του Ορτάχισαρ Μεχμέτ Μετίν Γκιέντς και κάποιοι καλεσμένοι χόρεψαν ποντιακούς χορούς.
- Πηγή: Haberler.com
- Μετάφραση: Σοφία Αγγελίδου
















