pontosnews.gr
Πέμπτη, 9/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τέσσερις συνεχόμενες στρατηγικές ήττες του Ερντογάν

2/12/2016 - 2:26μμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Ο Ερντογάν προσωπικά υπέστη τρεις συνεχόμενες ήττες, στρατηγικής σημασίας, όπως είχε χαρακτηρίσει ο ίδιος του τρεις στόχους που είχε βάλει, με τις εξελίξεις να τον διαψεύδουν, αφού δεν πέτυχε καμία.

Ο πρώτος στρατηγικός στόχος που είχε θέσει, ήταν η Τουρκία να συμμετέχει στην επιχείρηση της Μοσούλης, αλλά και στις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν μετά την απελευθέρωσή της για την τύχη της περιφέρειας Νινευί, της οποίας πρωτεύουσα είναι η Μοσούλη. Η Τουρκία διεκδικούσε ρόλο και στην επιχείρηση και στη διοίκηση της περιφέρειας την επόμενη μέρα, επικαλούμενη το γεγονός ότι η περιοχή αυτή ήταν «τουρκική» μέχρι το 1926, που παραχωρήθηκε στο βασίλειο του Ιράκ, αλλά και τους τουρκομανικούς πληθυσμούς που κατοικούν εκεί, κυρίως στην πόλη Τελαφάρ.

Ο ίδιος ο Ερντογάν είχε δηλώσει: «Θα συμμετέχουμε είτε το θέλουν είτε όχι, και στην επιχείρηση και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Η Τουρκία δεν συμμετέχει στην επιχείρηση απελευθέρωσης, και κατά τα φαινόμενα δεν θα συμμετέχει ούτε στις διαπραγματεύσεις ούτε στη διοίκηση της περιοχής.

Άρα, το σκορ μέχρι τώρα είναι 1-0.

Ο δεύτερος στρατηγικός στόχος ήταν να μην καταληφθεί η πόλη Τελαφάρ από σιίτες, αλλάζοντας τη δημογραφική δομή και τις ιστορικές ισορροπίες στην πόλη και την περιοχή. Η πόλη αυτή κατοικείται κυρίως από Τουρκομάνους, σουνίτες και σιίτες. Οι δεύτεροι έχουν εκδιωχθεί από τους σουνίτες και από το Ισλαμικό Κράτος, που κατέχει την πόλη τα τελευταία δυόμισι χρόνια. Και είναι στρατηγικός στόχος για την Τουρκία γιατί η Άγκυρα έχει επενδύσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στην εκπαίδευση, τη στρατολόγηση και τον εξοπλισμό σουνιτών Τουρκομάνων για να απαιτήσουν την επόμενη μέρα αυτονομία για την πόλη και την περιοχή τους.

Σ’ αυτήν την αυτόνομη περιοχή σχεδιάζει να κάνει κουμάντο η Άγκυρα. Για να δηλώσει μάλιστα την αποφασιστικότητά της να πετύχει το στόχο αυτόν, μετακίνησε την 28η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία από την Άγκυρα στη Σιλώπη, στα σύνορα με το Ιράκ, σε απόσταση 70 χλμ. από την Τελαφάρ, δηλώνοντας επίσημα σε όλους τους τόνους ότι αν οι σιίτες επιχειρήσουν να καταλάβουν την πόλη, η Τουρκία θα εισβάλει και θα την καταλάβει στρατιωτικά.

Ήταν τότε που ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Ιμπάντι, δήλωσε σε ζωντανή μετάδοση στην κρατική τηλεόραση του Ιράκ ότι «αν η Τουρκία εισβάλει στο έδαφός μας, θα θεωρηθεί εχθρός και θα την απωθήσουμε. Όμως θα πρέπει να γνωρίζουν οι Τούρκοι ότι μια τέτοια επίθεση θα σημάνει και το διαμελισμό της Τουρκίας».

Οι σιίτες πριν από λίγες μέρες κατέλαβαν το στρατιωτικό αεροδρόμιο της πόλης και περικύκλωσαν την Τελαφάρ. Η Τουρκία όχι μόνο δεν εισέβαλε, αλλά δηλώνει μέσω της πρόσφατης απόφασης του ΣΕΑ ότι θα επιδιώξει να λύσει το πρόβλημα σε συνεννόηση με την κυβέρνηση της Βαγδάτης.

Το σκορ μέχρι στιγμής, 0-2.

Ο τρίτος διακηρυγμένος στρατηγικός στόχος ήταν να μην εγκατασταθούν Κούρδοι μαχητές του PKK στην επαρχία Σιντζάρ, των Κούρδων Γεζίντι, που είναι όμορος της Τελαφάρ. Ο Ερντογάν είχε δηλώσει ότι αν εγκατασταθούν, η Τουρκία θα εισβάλει στην περιοχή για να προστατέψει τα στρατηγικά της συμφέροντα.

Την εβδομάδα αυτή η κυβέρνηση του Ιράκ νομιμοποίησε τις ομάδες των μαχητών που οργανώθηκαν από το ΡΚΚ, παρέχοντας επίσημα οπλισμό και μηνιαίο μισθό.

Η Τουρκία δεν εισέβαλε στο Σιντζάρ.

Το σκορ, 0-3.

Ο τέταρτος στόχος ήταν η «κατάληψη της πόλης Αλ Μπαμπ, με κάθε κόστος», όπως δήλωσε ο ίδιος ο Ερντογάν.

Όχι μόνο δεν την κατέλαβαν οι Τούρκοι, αλλά έφαγαν μια γερή «κατραπακιά» από τη Συρία, η οποία βομβάρδισε με αεροπλάνα κτήριο των τουρκικών ειδικών δυνάμεων, με τέσσερις νεκρούς και εννιά τραυματίες, κάτι που είναι αδύνατον να έγινε χωρίς την έγκριση της Μόσχας.

Την ίδια επιχείρηση δήλωσαν επίσημα ότι δεν υποστηρίζουν οι ΗΠΑ.

Το σκορ είναι 0-4 και δεν είναι τελικό.

Λεπτομέρειες για τον… αγώνα, στο άρθρο μας της Κυριακής.

Όμως να υπογραμμίσουμε κάτι που είναι εξαιρετικά χρήσιμο, ως συμπέρασμα, για τους στρατηγικούς στόχους που θέτει ο Ερντογάν στην Κύπρο και τα σύνορα της ψυχής του: Κανέναν στόχο δεν μπορεί να πετύχει, όταν δεν έχει τη σαφή υποστήριξη μιας μεγάλης δύναμης!

Η διαπίστωση αυτή πρέπει να είναι οδηγός για την ελληνική εξωτερική πολιτική και την εθνική μας άμυνα.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Πηγή: James Montgomery Flagg - Adam Cuerden /United States Library of Congress's Prints and Photographs / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Ο θείος Σαμ έγινε 250 χρόνων – Και αρρώστησε

4/07/2026 - 9:39πμ
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε παλαιότερη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο (φωτ.: EPA / Yuri Gripas)
ΓΝΩΜΕΣ

Αναβαθμίζονται οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας

3/07/2026 - 3:14μμ
«Η συκοφαντία της γυναικός του Πετεφρή και η κρίση του Ιωσήφ». Διά χειρός Θεόδωρου Πουλάκη, τρία διαδοχικά επεισόδια από τη βιβλική ιστορία του Ιωσήφ: η απόπειρα αποπλάνησής του από τη γυναίκα του Πετεφρή, η συκοφαντία σε βάρος του και η κρίση του από τον αφέντη του. Η φορητή εικόνα του 17ου αι. φυλάσσεται στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη
ΓΝΩΜΕΣ

Στον Ιωσήφ (Μέρος Β’)

30/06/2026 - 9:30πμ
Άποψη της «νεκρής ζώνης» που χωρίζει την Κύπρο, με τα συρματοπλέγματα και τη σημαία του ψευδοκράτους να δεσπόζει στο βουνό πάνω από τη Λευκωσία. Η Κύπρος παραμένει διαιρεμένη από το 1974, όταν η Τουρκία εισέβαλε και κατέλαβε το βόρειο τμήμα του νησιού
(φωτ.: EPA / Katia Christodoulou)
ΓΝΩΜΕΣ

Ξαναζεσταμένο «Σχέδιο Ανάν» για την Κύπρο

28/06/2026 - 5:41μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΓΝΩΜΕΣ

Η σιωπή της Αθήνας μπορεί να κοστίσει ακριβά

27/06/2026 - 10:21πμ
(Φωτ. αρχείου: freepik.com)
ΓΝΩΜΕΣ

Ένας Τούρκος διδάσκει για το Αιγαίο

26/06/2026 - 9:30μμ
Οι γιοι του Ιακώβ τού δείχνουν το χιτώνα του Ιωσληφ (έργο του Giovanni Andrea de Ferrari, πηγή: Domenico Fiasella / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στον Ιωσήφ (Μέρος Α’)

23/06/2026 - 9:47πμ
Από ψηλά, η 6η προβλήτα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης 
(φωτ.: EUROKINISSI)
ΓΝΩΜΕΣ

Η Θεσσαλονίκη στο μεταπολεμικό τοπίο της Μέσης Ανατολής

20/06/2026 - 10:05πμ
Η Ανάσταση του Κυρίου διά χειρός Κωνσταντίνου Παρθένη (πηγή: nationalgallery.gr)
ΓΝΩΜΕΣ

Κοντάκιο Αναστάσιμο (Μέρος ΣΤ’)

16/06/2026 - 10:09πμ
Εικόνα από την επίσκεψη του Κύπριου προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη στο Καζακστάν και την τιμητική διάκριση που του απονεμήθηκε στην Αστάνα (πηγή: youtube.com/euronews)
ΓΝΩΜΕΣ

Η Τουρκία είναι επικίνδυνη αλλά και αντιμετωπίσιμη

13/06/2026 - 9:47πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κωνσταντίνος Ψάχος: Από την Κωνσταντινούπολη στην Αθήνα με όχημα το Παναρμόνιο

19 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Παραιτήθηκε από την προεδρία ο Σωκράτης Φάμελλος – «Δεν θέλω και δεν μπορώ να γίνω μέρος αυτού του διχασμού»

47 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / Βασίλης Βερβερίδης)

Κοζάνη: Σε κλίμα βαθιάς οδύνης και ομόφωνης καταδίκης της τρομοκρατίας κηδεύτηκε η Βάγια Νέστορα

1 ώρα πριν
(Στιγμιότυπο από το βίντεο)

ΑΕΚ: Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο το τρόπαιο – «Η ΑΕΚ είναι Ιδέα» επανέλαβε ο κκ Βαρθολομαίος

2 ώρες πριν

Το Allwyn Care δίνει ραντεβού εθελοντικής προσφοράς στη Σαλαμίνα

2 ώρες πριν
Οι διακοπές του Τομ  Χανκς και της Ρίτα Γουίλσον το καλοκαίρι έχουν πάντα χρώμα ελληνικό (φωτ.: Panorama Press/Αλέξανδρος Γεωργιάδης)

Τομ Χανκς: Ο χολιγουντιανός σταρ με την ελληνική καρδιά που κατέκτησε τον κόσμο με την καλοσύνη του

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign