pontosnews.gr
Πέμπτη, 18/09/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Στο Θρυλόριο Κομοτηνής γιορτή ποντιακού πολιτισμού! Όλα όσα έγιναν (φωτο, βίντεο)

18/07/2016 - 6:32μμ
Στο Θρυλόριο Κομοτηνής γιορτή ποντιακού πολιτισμού! Όλα όσα έγιναν (φωτο, βίντεο)
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Και τι δεν έγινε για επτά ημέρες στο Θρυλόριο Κομοτηνής! Με αφορμή την εορτή της Αγίας Μαρίνας ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου Ροδόπης «Η Κερασούντα και το Γαρς» διοργάνωσε πολιτιστικές εκδηλώσεις με τίτλο «Παρακάθ’ κι αροθυμίας» που περιλάμβαναν από ομιλίες, χορούς και τραγούδια, μέχρι παραδοσιακά ποντιακά παιχνίδια και γαστρονομία.

Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με το 2ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας «Γεύομαι, μαγεύομαι», που φιλοδοξεί να πάρει πανελλαδική διάσταση, όπως είπε στο pontos-news.gr η πρόεδρος του Συλλόγου Χρύσα Μαυρίδου.

Μετά την πανηγυρική Θεία Λειτουργία της Κυριακής, ανήμερα της Αγίας Μαρίνας, οι σύλλογοι πήραν μαγκάλια, κουτάλες και κατσαρόλες και μαγείρεψαν εξαιρετικά ποντιακά εδέσματα, τα οποία κλήθηκαν να κρίνουν επιτροπή και κοινό.

Το πρώτο βραβείο της επιτροπής αξιολόγησης πήρε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Λεύκης – Νέας Καρβάλης «Ο Πόντος», με τα πεντανόστημα χατσαπούρια (ποντιακά τυρόψωμα). Στο πρώτο σκαλί του βάθρου ανέβασαν το σύλλογο, οι Αξάνα Σοφιανίδου, Χρυσούλα Αθανασιάδου, Βασιλική Ατλαμάζογλου, Ελένη Μαβίδου και Γρηγόρης Πολιτίδης.


Τεπίκε από το Ατά Παζάρ Νικομήδειας και τον Μορφωτικό Όμιλο Ποντίων «Αργοναύτες» Μεσημερίου Θεσσαλονίκης

Στη δεύτερη θέση, επελέγη από την επιτροπή, η συνταγή με τα κοχλίδε με κρομύδε από την Κρώμνη που μαγείρεψαν μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων «Ακρίτες» Νέας Κρώμνης, ενώ στην τρίτη θέση βρέθηκε ο Σύλλογος Ποντίων Λυδίας Ν. Καβάλας «Η Τραπεζούντα» με τα ψαθίρε από τη Νικόπολη.

Το κοινό από την πλευρά του έδωσε την πρωτιά στον Σύλλογο Ποντίων Λευκόπετρας Ξάνθης που έφτιαξε μαντί.

Όλοι οι συμμετέχοντες πήραν αναμνηστικά δώρα, ποδιά και διπλώματα από το διοργανωτή σύλλογο, ενώ στους τρεις πρώτους νικητές της επιτροπής αξιολόγησης δόθηκαν ξυλάγγια, τα οποία κατασκεύασαν οι Άγγελος Τσιτιρίδης και Νικόλαος Μαυρίδης.

Ο διαγωνισμός μαγειρικής σκοπό είχε να αναδείξει τον διατροφικό πολιτισμό, την ιστορία και τη νοστιμιά της ποντιακής κουζίνας και έγινε σε συνεργασία με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος.

Η επιτροπή αξιολόγησης των διαγωνιζόμενων εδεσμάτων απαρτιζόταν από τον στρατηγικό σύμβουλο Νίκο Λυγερό, τον πρόεδρο και αντιπρόεδρο της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος Γιώργο Μαστροδημήτρη και Χρήστο Γκότση αντίστοιχα, το μέλος της Λέσχης Νίκο Αλμπάνη, τον χημικό και συγγραφέα βιβλίων για τη διατροφή Θωμά Σαββίδη, την παραγωγό παραδοσιακών προϊόντων «Βερμίου Γης» Ελένη Βασιλειάδου, την παραγωγό χειροποίητων ποντιακών παραδοσιακών εδεσμάτων «Ελένη» Ελένη Τομπουλίδου και το μάγειρα Σάββα Βακιρτζή.

«Το κέρδος είναι πολύπλευρο για όλους» τόνισε στο pontos-news.gr η Χρύσα Μαυρίδου, «καθώς έρχονται στην επιφάνεια συνταγές ξεχασμένες, οι οποίες καταγράφονται και θα είναι ένα σημαντικό αρχείο του συλλόγου για το μέλλον». Φιλοδοξία του συλλόγου είναι να γίνει το Θρυλόριο σύμβολο της ποντιακής γαστρονομίας.

«Μας αντάμειψε ο κόσμος και οι σύλλογοι που συμμετείχαν με μεράκι και με κέφι. Έφυγαν όλοι ενθουσιασμένοι, ειδικά με τη χθεσινή βραδιά, αλλά και με την υπόσχεση ότι θα συμμετέχουν κάθε χρόνο με ένα καινούργιο ποντιακό φαγητό.»

Το επταήμερο των εκδηλώσεων ξεκίνησε τη Δευτέρα 11 και ολοκληρώθηκε στις 17 Ιουλίου 2016, στην κοινότητα του Θρυλορίου.

Αν και η αυλαία άνοιξε επίσημα την περασμένη Δευτέρα, όταν στην πλατεία του χωριού μικροί και μεγάλοι έπαιξαν παραδοσιακά ποντιακά παιχνίδια, ένα ποντιακό γλέντι με πλήθος καλλιτεχνών, την Παρασκευή 8 Ιουλίου στο δημοτικό σχολείο Θρυλορίου, είχε ήδη δώσει το στίγμα των επικείμενων εκδηλώσεων.

Έπαιξαν τη μαχαιρί μετά από 40 χρόνια!

Σπάνια ομαδικά παιχνίδια, σχεδόν ξεχασμένα, όπως τη παπουτσί, τη μαχαιρί, τη γαράγουτις μαζί με άλλα που έχουν αναβιώσει και παλιότερα, όπως το κρυφό τόπι, οι γκάζες, το τσαμού, το κρυφτό, έφεραν τους κατοίκους του χωριού πιο κοντά αφού μικροί και μεγάλοι άφησαν την τεχνολογία και ασχολήθηκαν με κάτι πιο… κοινωνικό. Στην αίθουσα του συλλόγου λειτουργούσε έκθεση με παραδοσιακά παιχνίδια όπως η τσάλτικα, τα λίντζια, το κυλιντάριν, γκάζας και άλλα, καθώς και κούκλες φτιαγμένες από τις γυναίκες του χωριού, που έπαιζαν με αυτές όταν ήταν μικρές.

Τη δεύτερη ημέρα των εκδηλώσεων, την περασμένη Τρίτη, έγινε η υποδοχή του ιερού λειψάνου της Αγίας Ελένης εκ Σινώπης του Πόντου στον ιερό ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Θρυλορίου. Στον Εσπερινό χοροστάτησε ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμονας. Αργότερα  στην αίθουσα της πρώην κοινότητας Θρυλορίου πραγματοποιήθηκε ομιλία για το βίο της Αγίας Ελένης, από τον αρχιμανδρίτη Δαμασκηνό Πέτικα. Μηνύματα για τη ζωή αλλά και το μαρτύριο της αγίας πήραν παιδιά από τις κατασκηνώσεις της μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής που παραβρέθηκαν στην αίθουσα.

Η βραδιά έκλεισε με παραδοσιακά τραγούδια από ομάδα καλλιτεχνών.

Συναυλία – μουσικό αφιέρωμα στη σχέση της ανθρώπινης ζωής με τα διατροφικά στοιχεία έτσι όπως αυτή αποτυπώνεται σε παραδοσιακά και σύγχρονα τραγούδια, έγινε την Τετάρτη 13 Ιουλίου το βράδυ, στην πλατεία του Θρυλορίου.

Αφιερωμένη στον Λεωνίδα Ιασονίδη, ήταν η τέταρτη ημέρα των εκδηλώσεων. Για τη ζωή, το έργο και την προσωπικότητα του σπουδαίου Πόντιου πολιτικού μίλησε ο δρ Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του ΑΠΘ Κυριάκος Χατζηκυριακίδης, με τίτλο: «Λεωνίδας Ιασονίδης: Ο άνθρωπος, ο πολιτικός».

Έγιναν μάγειρες για μια μέρα τα παιδιά του χωριού κι έφτιαξαν τα κερκέλια (ποντιακά κουλούρια), στην πλατεία του χωριού, την Παρασκευή 15 Ιουλίου.


Εκατοντάδες πιστοί προσήλθαν στο ξωκλήσι της Αγίας Μαρίνας 

Μεγάλη ήταν η προσέλευση του κόσμου στο ξωκλήσι της Αγίας Μαρίνας αφού επιπλέον λεωφορεία διέθεσε το αστικό ΚΤΕΛ Κομοτηνής το Σάββατο 16 Ιουλίου προς εξυπηρέτηση των πιστών που θέλησαν να μεταβούν στον πανηγυρίζοντα ναό. Μετά τον πανηγυρικό Εσπερινό με προεξάρχοντα τον μητροπολίτη Παντελεήμονα ακολούθησε φεστιβάλ παραδοσιακών χορών. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δράμας «Οι ρίζες μας», ο Όμιλος Ποντίων Χορευτών Καβάλας, ο Σύλλογος Εβριτών Ν. Ροδόπης και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς» ταξίδεψαν τον κόσμο σε παραδοσιακά μουσικοχορευτικά μονοπάτια.

  • Φωτογραφίες: xronos.gr και paratiritis-news.gr.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Τμήμα της αφίσας του ομογενειακού Συλλόγου (πηγή: facebook.com/ Argo WN)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σύλλογος Ποντίων Βάιμπλινγκεν «Οι Αργοναύτες»: Αρχίζουν τα μαθήματα εκμάθησης ποντιακών χορών

18/09/2025 - 7:36μμ
(Εικ.: pontosnews.gr/ english.anf-news.com /gasteavrupa.org)
ΠΟΝΤΟΣ

Ταμέρ Τσιλινγκίρ: Ζήτησε από το ελβετικό Κοινοβούλιο ν’ αναγνωρίσει τη Γενοκτονία Ελλήνων του Πόντου, Αρμενίων και Ασσυρίων

18/09/2025 - 6:18μμ
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τεμένους Παρανεστίου χορεύει στην τελετή έναρξης του 36ου Φεστιβάλ Τουρισμού Σαγκάης (φωτ.: Facebook / Shanghai Tourism Festival – STF)
ΠΟΝΤΟΣ

Ποντιακή ψυχή στο Φεστιβάλ της Σανγκάης, με την ελληνική σημαία ψηλά!

18/09/2025 - 1:24μμ
Στιγμιότυπο από την  υποδοχή του Γιώργου Κουγιουμτσίδη στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αχιλλέας Χήρας)
ΠΟΝΤΟΣ

Χαμός στην υποδοχή του Γιώργου Κουγιουμτσίδη στη Θεσσαλονίκη – Ξεσηκώθηκαν οι Πόντιοι

18/09/2025 - 9:13πμ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Οι Πόντιοι της Νυρεμβέργης αρχίζουν τους χορούς

17/09/2025 - 5:31μμ
(Εικ.: ΧΚ)
ΠΟΝΤΟΣ

Μαθαίνω ποντιακά: Γνωρίζετε τι είναι το λαχτόριν και γιατί δεν λαλεί;

17/09/2025 - 3:58μμ
ΠΟΝΤΟΣ

«Με την εγάπ’ να πάτε», προτρέπει ο Γεώργιος Μ. Κωνσταντινίδης

17/09/2025 - 11:36πμ
(Φωτ.: facebook / Άγιος Αντώνιος Κιλκίς)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Αντωνίου Κιλκίς «Τα Κρούσια» – Με τον αγιασμό και τους πρώτους χορούς άνοιξε η νέα χορευτική περίοδος

17/09/2025 - 9:07πμ
(Φωτ.: facebook/Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Μαρίνας «Η Ρωμανία»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Αγιασμός και δραστηριότητες για τη νέα χρονιά από την Εύξεινο Λέσχη Ποντίων Μαρίνας «Η Ρωμανία»

16/09/2025 - 10:57μμ
Τα λάβαρα των σωματείων στο 1ο Πανόραμα Ποντιακών Χορών Δυτικής Αθήνας (φωτ. αρχείου: Facebook / Ανδρέας Παχατουρίδης)
ΠΟΝΤΟΣ

3o Πανόραμα Ποντιακών Χορών Δυτικής Αθήνας

16/09/2025 - 8:30μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τμήμα της αφίσας του ομογενειακού Συλλόγου (πηγή: facebook.com/ Argo WN)

Σύλλογος Ποντίων Βάιμπλινγκεν «Οι Αργοναύτες»: Αρχίζουν τα μαθήματα εκμάθησης ποντιακών χορών

12 λεπτά πριν
Η Diella είναι η πρώτη υπουργός της Αλβανίας που είναι δημιούργημα της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI). Η επικύρωση του διορισμού της προκάλεσε έντονες αντιδράσεις (φωτ.:  EPA/ ANDREJ CUKIC)

Χαμός στην Αλβανία για την ΑΙ «υπουργό Diella»

48 λεπτά πριν
(Εικ.: pontosnews.gr/ english.anf-news.com /gasteavrupa.org)

Ταμέρ Τσιλινγκίρ: Ζήτησε από το ελβετικό Κοινοβούλιο ν’ αναγνωρίσει τη Γενοκτονία Ελλήνων του Πόντου, Αρμενίων και Ασσυρίων

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)

ΟΠΕΚΕΠΕ: Στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής οι πρώτοι μάρτυρες

2 ώρες πριν
Ο Γιώργος Φλωρίδης στα κυβερνητικά έδρανα (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Φλωρίδης κατά Χαρίτση: Το 2015 δεν αναγνωρίζατε τη Γενοκτονία των Ποντίων, τώρα μιλάτε για τη Γάζα

3 ώρες πριν
(Πηγή: martha_karayianni fun page instagram)

Μάρθα Καραγιάννη: Το κορίτσι που χόρευε με τα φώτα – Η σπουδαία πορεία στον ελληνικό κινηματογράφο, οι παθιασμένοι έρωτες και το παιδί που δεν ήρθε ποτέ

4 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign