pontosnews.gr
Δευτέρα, 16/06/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μπάμπης Ιορδανίδης: Υπηρετεί το ποντιακό τραγούδι κοντά 40 χρόνια

Γράφει ο Ρωμανός Κοντογιαννίδης

27/12/2015 - 10:03πμ
Μπάμπης Ιορδανίδης: Υπηρετεί το ποντιακό τραγούδι κοντά 40 χρόνια
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Τα μάτια του Γεωργούλη Κουγιουμτζίδη, ενός από τους πατριάρχες της ποντιακής λύρας, είχαν στυλωθεί σε έναν 12χρονο πιτσιρικά, ο οποίος με περίσσια χάρη και ελάχιστο άγχος τραγουδούσε στη σκηνή ποντιακού κέντρου της Πτολεμαΐδας το μακρινό 1978. Βλέποντας τον μικρό, η πείρα του τον έκανε να νιώσει ότι ένα νέο αστέρι γεννιέται στο χώρο της ποντιακής μουσικής. Μόλις τελείωσε το πρόγραμμά του ο πιτσιρικάς, ο Γεωργούλης Κουγιουμτζίδης τον πλησίασε και του είπε: «μικρέ έχεις πολύ καλή φωνή και θέλω να έρθεις να τραγουδάς μαζί μου». «Ρωτήστε τη μαμά μου», ήταν η (με παιδιάστικη αφέλεια) απάντηση του πιτσιρικά.

Η μαμά δεν στάθηκε εμπόδιο, και αυτή η συνάντηση αποτέλεσε την απαρχή για να μπει σε στέρεες βάσεις η καριέρα του Μπάμπη Ιορδανίδη στο ποντιακό τραγούδι, η οποία πλησιάζει πλέον τις τέσσερις δεκαετίες.

«Από την επόμενη χρονιά, σε ηλικία 13 ετών, ξεκίνησα να τραγουδώ στη Βέροια, έχοντας πλάι μου στη λύρα τον Γεωργούλη Κουγιουμτζίδη· μια μεγάλη προσωπικότητα, ένας περίφημος δάσκαλος, που ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσε να τύχει σε έναν νέο τραγουδιστή. Μου έμαθε πάρα πολλά – ακόμα και τον σωστό τρόπο να ρυθμίζω τη φωνή μου και να τραγουδάω», λέει στο pontos-news, με απεριόριστο σεβασμό προς το δάσκαλό του, ο Μπάμπης Ιορδανίδης.

Στη σκηνή έβγαλε για πρώτη φορά τον Μπάμπη σε ηλικία 11 ετών ο λυράρης Σοφιανίδης, ο οποίος τον έπαιρνε μαζί του σε γάμους και πανηγύρια της Δυτικής Μακεδονίας. Ωστόσο το ταλέντο του είχε ήδη γίνει αντιληπτό από το θείο και τον ξάδελφό του, που έπαιζαν ερασιτεχνικά λύρα στα μουχαπέτια στο πατρικό του σπίτι, στη Βέροια, που κρατούσαν μέχρι πρωίας.

Σε αυτά ο Μπάμπης, 5-6 ετών, συχνά έκλεβε την παράσταση τραγουδώντας ποντιακά. Λίγα χρόνια αργότερα ανέβηκε στη σκηνή.

«Θυμάμαι τον κόσμο να εντυπωσιάζεται βλέποντας ένα παιδί να τραγουδάει ποντιακά στη σκηνή. Μου έλεγαν τότε ότι αν και 12χρονος έχω άνεση και αμεσότητα με τον κόσμο, σαν να τραγουδάω δέκα χρόνια. Σε εκείνη την ηλικία δεν είχα άγχος στη σκηνή. Άγχος απέκτησα στα 15-16, όταν άρχισα να βλέπω σοβαρότερα την ενασχόλησή μου με το ποντιακό τραγούδι», μας λέει ο Μπάμπης.

«Ενοίξαν τα τραντάφυλλα»
Από τα 12 μέχρι σήμερα ο Ιορδανίδης τραγουδάει σε γνωστά κέντρα ποντιακής διασκέδασης. Αρχικά στη Βέροια, την Κοζάνη και την Πτολεμαΐδα. Το 1988 –σε ηλικία 22 ετών– εμφανίστηκε στη Θεσσαλονίκη στο κέντρο «Λεμόνα», και μετά από δύο χρόνια έκανε ντουέτο για μία σεζόν με τον συνομήλικό του λυράρη Μπάμπη Κεμανετζίδη στην Αθήνα, στο κέντρο «Τρυγόνα», πριν επιστρέψει και πάλι στη Θεσσαλονίκη.

Με τον Μπάμπη Κεμανετζίδη στην Τρυγόνα (1990)

«Ήταν μια υπέροχη χρονιά στην Αθήνα. Ο κόσμος έβλεπε δύο νέους Πόντιους καλλιτέχνες να δίνουν την ψυχή τους στη σκηνή κι έφευγε πολύ ευχαριστημένος», λέει ο Μπάμπης Ιορδανίδης.

Το 1990 κυκλοφόρησε τον πρώτο του δίσκο, ο οποίος τιτλοφορείται Το μοναχοπαίδ’. Σε αυτόν συμπεριλαμβάνεται το τραγούδι «Ενοίξαν τα τραντάφυλλα», σε δικούς του στίχους και μουσική, το οποίο στιγμάτισε τον Μπάμπη Ιορδανίδη σε ολόκληρη την καλλιτεχνική του καριέρα. Τραγουδήθηκε και τραγουδιέται πολύ από τον κόσμο, και το επανεκτέλεσαν πολλοί άλλοι καλλιτέχνες της ποντιακής μουσικής.

Το συγκεκριμένο τραγούδι τού άνοιξε την πόρτα και για το εξωτερικό. Ο Μπ. Ιορδανίδης έχει τραγουδήσει σχεδόν σε όλες τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, στην Αυστραλία και στις ΗΠΑ, με πιο πρόσφατη εμφάνισή του αυτήν στο Παγκόσμιο Συνέδριο Ποντίων στο Σικάγο.

Ο Μπάμπης Ιορδανίδης στο Σικάγο

«Θυμάμαι πολύ χαρακτηριστικά την εμφάνισή μου σε σάλα του Έσλινγκεν της Γερμανίας το 1993, μπροστά σε 1.800 άτομα. Αυτό που με εντυπωσίασε περισσότερο στο εξωτερικό ήταν που έβλεπα Γερμανούς και Αμερικανούς να χορεύουν ποντιακά!».

Μέχρι στιγμής στην καριέρα του έχει κυκλοφορήσει εννέα δίσκους και CD και έχει γυρίσει βιντεοκλίπ για το τραγούδι του «Ο κεμεντζετζής». Αυτήν την περίοδο ετοιμάζει ένα τραγούδι που θα κυκλοφορήσει μετά τα Χριστούγεννα, το «Σ’ όραμα μ’ έρτε λέει με».

Η περηφάνια για την ποντιακή καταγωγή και ο Ν. Φίλης
Ο Πόντος ρέει στο αίμα του Μπάμπη Ιορδανίδη. Από τα Λειβάδια της Γαλίαινας οι γονείς του πατέρα του και από το Χαμψίκιοϊ της Τραπεζούντας οι γονείς της μητέρας του. Ο ίδιος γεννήθηκε το 1966 στο Μόναχο της Γερμανίας, όπου πήγαν οι γονείς του μετανάστες, αλλά σε ηλικία ενός έτους τον έφεραν στην Ελλάδα και μεγάλωνε μαζί με τη γιαγιά του και τους θείους του στη Βέροια, γενέτειρα του πατέρα του. Δίπλα τους έμαθε να μιλάει πολύ καλά ποντιακά. Ήταν έξι ετών όταν οι γονείς του επαναπατρίστηκαν, σύντομα όμως πέθανε ο πατέρας του και η μητέρα του πήρε τον Μπάμπη και τον αδελφό του στην Κοζάνη, την πόλη όπου γεννήθηκε.


Με τον Τάκη Βαμβακίδη

Σήμερα ο Μπάμπης κατοικεί στο Νέο Κορδελιό της Θεσσαλονίκης. Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά που σπουδάζουν στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Στο παρελθόν ήταν μέλος, χορωδιάρχης και υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του Συλλόγου Ποντίων Μενεμένης.

Μία φορά στη ζωή του έχει πάει στον Πόντο, μαζί με την ποδοσφαιρική ομάδα των Πόντιων καλλιτεχνών, τον Παλλαλιακό. Εκεί έδωσαν αγώνα με την ομάδα της Τραπεζούντας και ο Μπάμπης θυμάται πολύ καλά την άψογη φιλοξενία των σημερινών κατοίκων του Πόντου –συνεννοούνταν μαζί τους στα ποντιακά– και τη συγκίνηση που αισθάνθηκε όταν όλη η ομάδα ανέβαινε με λύρες και τραγούδια για προσκύνημα στην Παναγία Σουμελά.

«Πήγα στον τόπο που γεννήθηκαν οι πρόγονοί μου και αισθάνθηκα σαν να βρίσκομαι στο δικό μου τον τόπο. Ο Πόντος είναι ο τόπος μου, η καταγωγή μου, και είμαι περήφανος γι’ αυτήν. Πιστεύω ότι την ίδια περηφάνια αισθάνονται και όλοι οι Πόντιοι σε κάθε γωνιά της γης.

»Ο Πόντος δεν είναι μόνο η καταγωγή μας. Είναι μία ιστορία, ένας λαός που πέρασε πάρα πολλά και έχυσε το αίμα του για τα ιδανικά του.

»Υπάρχουν πολιτικοί, όπως ο κ. Φίλης, που πετάνε μια κουβέντα χωρίς να γνωρίζουν την ιστορία ενός λαού και τι έφερε αυτός στην Ελλάδα. Το χειρότερο είναι ότι αφαίρεσε οποιαδήποτε αναφορά στην ποντιακή ιστορία από τα σχολικά βιβλία. Αυτό είναι κατακριτέο από όλους τους Ποντίους. Το 1/3 των Ελλήνων είναι Πόντιοι, και ενωμένοι μπορούμε να στείλουμε τον κάθε Φίλη από εκεί που ήρθε», τονίζει ο Μπάμπης Ιορδανίδης.


Στα γυρίσματα του βίντεο για τον Κοτζά Αναστάς, του Don Christo Kemanetzidis

ΠΑΟΚ και Ιβάν Σαββίδης
Κατά τη συνομιλία μας, ο Μπάμπης Ιορδανίδης αναφέρθηκε και στην άλλη μεγάλη του αγάπη πέρα από τη μουσική, τον ΠΑΟΚ, εκφράζοντας ταυτόχρονα το θαυμασμό του για τον μεγαλομέτοχο της ομάδας, Ιβάν Σαββίδη.

«Ο ΠΑΟΚ είναι ιδέα. Είμαι φίλαθλος της ομάδας. Πηγαίνω στο γήπεδο και χαίρομαι με τις νίκες του. ΠΑΟΚ πάνω απ’ όλα. Ο Ιβάν Σαββίδης είναι ένας άνθρωπος που ήρθε στην ομάδα ως δώρο εξ ουρανού.

»Ήρθε σε μια ομάδα που δεν γνώριζε και επένδυσε σε αυτήν πάρα πολλά χρήματα. Είναι ο ευεργέτης της ομάδας, αφού χωρίς αυτόν θα βρισκόμασταν τώρα όπως ο Άρης στη Γ΄ Εθνική. Μας έδωσε πνοή και αισιοδοξία ότι τα επόμενα χρόνια μπορούμε να δούμε τον ΠΑΟΚ να διαγράφει μεγάλες πορείες στο Champions League», καταλήγει ο Μπάμπης Ιορδανίδης.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στιγμιότυπο από τη «στέψη» στην Παλαγία Αλεξανδρούπολης (φωτ.: Facebook / Γιώργος Γκουντινάκης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένας ποντιακός γάμος από τα παλιά στην Παλαγία Αλεξανδρούπολης

16/06/2025 - 2:18μμ
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση για τη Γενοκτονία των Ποντίων που διοργάνωσε η Δωδεκάπολις στη Στουτγκάρδη (φωτ.: Facebook / OSEPE)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η ΟΣΕΠΕ απαντά: Διαστρεβλώθηκε η δήλωση της Αναστασίας Ντικ, καμία συγγνώμη από τα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων

16/06/2025 - 11:15πμ
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Το παραθέρισμα στα Κοτύωρα – Το θέρετρο που διάλεγαν Έλληνες, Αρμένιοι και Τούρκοι

16/06/2025 - 10:16πμ
Εικόνα από τις αρχές του 20ού αιώνα, έξω από χάνι του Γεσίρογλη ή Γεσίρογλου στην Τραπεζούντα (φωτ.: facebook.com/ groups/Zafer Duran/ TRABZONDAN ESİNTİLER)
ΠΟΝΤΟΣ

Η φιλοξενία στον Πόντο ήταν μοναδική και θύμιζε αρχαία Ελλάδα – Ένα βράδυ στα Αμπέλια Τραπεζούντας

15/06/2025 - 9:16μμ
Το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Ποντίων Νταχάου στο θερινό φεστιβάλ που διοργάνωσε ο σύλλογος Bürgertreff-Ost (φωτ.: Facebook / Angeliki Koune)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Γερμανία: Ποντιακός ήχος και βήματα σε φεστιβάλ στην πόλη Νταχάου

15/06/2025 - 4:09μμ
Στιγμιότυπο από την 5η πατινάδα στον Σταυρό Θεσσαλονίκης (φωτ.: Facebook / Βιβή Κουρτίδου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η 5η πατινάδα ξεσήκωσε τον Σταυρό Θεσσαλονίκης, με 11 συλλόγους και πολλή… φασαρία

15/06/2025 - 1:56μμ
Στιγμιότυπο από την εμφάνιση του χορευτικού τμήματος της «Τερψιθέας» (φωτ.: YouTube)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Όλα τα βλέμματα στο χορευτικό τμήμα της «Τερψιθέας»

14/06/2025 - 9:56μμ
Στιγμιότυπο από το 1ο Παιδικό-Εφηβικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών στην Καστοριά (πηγή: ΣΠοΣ Δυτικής Μακεδονίας & Ηπείρου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

2ο Παιδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών στην Καστοριά – Δείτε το live

14/06/2025 - 8:10μμ
(Φωτ.: facebook / ΠΜΣ Παλαγίας «Ο Μέγας Αλέξανδρος»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ο «Μέγας Αλέξανδρος» Παλαγίας ταξίδεψε τον Πόντο στη Σαμοθράκη

14/06/2025 - 12:56μμ
Ο ποταμός Ίρις (Yeşilırmak) στην Αμάσεια (φωτ: Ahmet Keles /commons. wikimedia.org)
ΠΟΝΤΟΣ

Ποτάμια και παραπόταμοι έδιναν ζωή στον Πόντο, ήταν τα φυσικά, πολιτικά αλλά και φυλετικά σύνορα

14/06/2025 - 9:35πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EPA / Yoan Valat)

Δύσκολη πρόκριση του Τσιτσιπά στους «16» του Χάλε

9 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Βαριά καμπάνα στην ομάδα χάντμπολ ΑΕΚ από την EHF – Αποκλεισμός ενός χρόνου από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις

42 λεπτά πριν
Εικόνα από την κηδεία του 14χρονου ήρωα Σπύρου Δήμου (φωτ.: Μ. Τζώρα/ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Άρτα: Το τελευταίο «αντίο» στον 14χρονο Σπύρο Δήμου που χάθηκε στον Άραχθο

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Instagram / giorgos_pilidis)

Σαρώνει και στο MMA ο Πιλίδης – Νίκησε εύκολα στον πρώτο του αγώνα

2 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από εμφάνιση του χορευτικού τμήματος του Συλλόγου Ποντίων Ευόσμου «Παναγία Κρεμαστή» (φωτ. αρχείου: facebook.com/SyllogosPontionEvosmou)

Ο πολιτισμός του Πόντου στις διήμερες εκδηλώσεις της «Παναγίας Κρεμαστής» Ευόσμου

2 ώρες πριν

Εκδόσεις Κυριακίδη: Παρουσιάζονται τα βιβλία του Θεόφιλου Πουταχίδη με κοντάκια του Αγίου Ρωμανού του Μελωδού

3 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign