pontosnews.gr
Δευτέρα, 12/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Στη Νάουσα χτύπησε η καρδιά του Πόντου!

19/08/2015 - 7:20μμ
Μεγάλη φιλανθρωπική εκδήλωση από την Εύξεινο Λέσχη Νάουσας [[[[ΕΧΕΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΕΙ 3/2]] - Cover Image
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Τον καλύτερό τους εαυτό, όπως άλλωστε άρμοζε στον ιερό σκοπό της εκδήλωσης, έδωσαν οι καλλιτέχνες που συμμετείχαν στο «Βασίλειο του Πόντου». Η εκδήλωση που έγινε το βράδυ της Τρίτης στη Νάουσα, είχε σκοπό να αυξηθούν οι υποστηρικτές της προσπάθειας για τη δημιουργία μουσείου στο διατηρητέο κτήριο Τουρπάλη της πόλης.

Είναι ένας αγώνας που καταβάλλει η Εύξεινος Λέσχη Νάουσας προκειμένου να στεγάσει σε αυτόν το χώρο τους πνευματικούς θησαυρούς της βιβλιοθήκης της Αργυρούπολης αλλά και τα ιερά κειμήλια που έφεραν οι ξεριζωμένοι πρόγονοι από τον Πόντο.

«Το έργο της ψηφιοποίησης της βιβλιοθήκης έγινε, και τώρα προσπαθούμε για το μουσείο, ώστε να στεγαστούν σ’ αυτό και τα ιερά κειμήλια που έφεραν εδώ οι πρόγονοί μας. Το μουσείο πρέπει να γίνει, γιατί αποτελεί χρέος προς τους προγόνους μας», εξηγεί στο pontos-news.gr ο πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Νάουσας Φώτης Φανιάδης.


O πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Νάουσας Φώτης Φανιάδης και ο πρώην νομάρχης Κώστας Καραπαναγιωτίδης

Υπογραμμίζει ακόμη τη συμβολή των καλλιτεχνών στην προσπάθεια και συμπληρώνει ότι πρέπει η εκδήλωση να γίνει θεσμός και να ενεργοποιηθούν γι’ αυτό όλα τα ποντιακά σωματεία, ώστε να «αποδείξουμε ότι διατηρούμε τις παραδόσεις μας και τον εθνικό μας πλούτο».  

Σε μία από τις λίγες περιοχές της Μακεδονίας όπου οι Πόντιοι αποτελούν εμφανώς μειοψηφία, η κεμεντζέ, η ποντιακή διάλεκτος και η ποντιακή μουσική αποτέλεσε για μια μέρα το επίκεντρο, βάζοντας την πόλη της Νάουσας σε πιο παραδοσιακούς και προσφυγικούς ρυθμούς.

Στο δημοτικό θέατρο της πόλης, όπου διοργανώθηκε το «Βασίλειο του Πόντου» συνέρρευσε αρκετός κόσμος (Πόντιοι και όχι μόνο) που ταξίδεψε με σύντροφο τη μουσική στον Πόντο. Την ευθύνη διοργάνωσης της εκδήλωσης είχε η Εύξεινος Λέσχη Νάουσας και την καλλιτεχνική επιμέλεια του προγράμματος ο Don Christos Kemanetzidis.

 «Το Βασίλειο του Πόντου» ξεκίνησε με την επίσημη παρουσίαση του βίντεο κλιπ του τραγουδιού για τον Κοτζά Αναστάς, το οποίο επιμελήθηκε ο Don Christos Kemanetzidis και προκάλεσε ρίγη συγκίνησης και περηφάνιας στο κοινό.

Στη συνέχεια, βγήκαν όλοι οι καλλιτέχνες μαζί στη σκηνή και τραγούδησαν υπό την καθοδήγηση του Don Christos Kemanetzidis.


 Αναμνηστικά προς πώληση για την ενίσχυση των εσόδων της λέσχης

Ένα εκπληκτικό χιουμοριστικό σκετς παρουσίασαν και σκόρπισαν γέλια μεταξύ των θεατών ο αφηγητής της εκδήλωσης Γιώργος Συμεωνίδης και ο τραγουδιστής Αλέξης Παρχαρίδης, για να ακολουθήσει ένα εκπληκτικό ρεσιτάλ λύρας από τους Στέλιο Χαλκίδη και Λάζο Ιωαννίδη.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με τους τραγουδιστές να βγαίνουν ένας-ένας στη σκηνή και να ερμηνεύουν γνωστά τραγούδια από τον Πόντο. Στη συναυλία έλαβαν μέρος η Πέλα Νικολαΐδου, ο Μπάμπης Ιορδανίδης, ο Γιώργος Ιωαννίδης, ο Ανέστης Παρχαρίδης, ο Κώστας Θεοδοσιάδης, ο Στέλιος Χαλκίδης, ο Γιώργος Μωυσιάδης και ο πρώην νομάρχης Κώστας Καραπαναγιωτίδης.

Στη λύρα ήταν οι Μπάμπης Κεμανετζίδης, Λάζος Ιωαννίδης και Δημήτρης Ξενιτόπουλος, στο νταούλι οι Κώστας Ζώης, Ηρακλής Αδαμίδης, Γιάννης Πολυχρονίδης και Μάρθα Μπαλούρη, στα πλήκτρα ο Don Christos Cemanetzidis, o Παύλος Ιωαννίδης και ο Κώστας Κατιρτζίδης, στα ντραμς ο Στέφανος Πεγκλίδης, στο κανονάκι ο Θανάσης Κουλεντιανός και στο τουλούμι ο Παντελής Κιρκενίδης.

Στο τέλος της εκδήλωσης τιμήθηκαν ο πρώτος και για πολλές δεκαετίες χορογράφος της Ευξείνου Λέσχης Νάουσας Βασίλης Φωτιάδης, ο πρώην νομάρχης Ημαθίας Κώστας Καραπαναγιωτίδης, ο οποίος συνέβαλε τα μέγιστα στη ψηφιοποίηση της βιβλιοθήκης της Αργυρούπολης κατά τη διάρκεια της θητείας του, και ο Don Christos Kemanetzidis.

Όπως είπε ο Φ. Φανιάδης, στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και 30 παιδιά, Ποντιόπουλα από την Τραπεζούντας, τα οποία πήγαν στη Νάουσα για να επισκεφθούν τη βιβλιοθήκη της Αργυρούπολης και να δουν τη συναυλία.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: facebook/Σωματείο Παναγία Σουμελά Δήμου Θέρμης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Γιορτή Γραμμάτων» από την «Παναγία Σουμελά» Δήμου Θέρμης

12/01/2026 - 11:01πμ
Χαρακτηριστική φωτογραφία με τους χορευτές του συλλόγου
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

50 χρόνια Ένωση Ποντίων Πανοράματος: Ένας ύμνος, ένα μεγάλο πάρτι γενεθλίων με τα μεγαλύτερα ονόματα της ποντιακής μουσικής, κι ένα προσκύνημα ζωής

12/01/2026 - 10:04πμ
(Φωτ.: facebook/Ένωση Ποντίων Ν. Κιλκίς «Οι Αργοναύτες»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Γενική συνέλευση προετοιμάζουν οι «Αργοναύτες» του Κιλκίς

12/01/2026 - 8:36πμ
Στο φουαγιέ του ΣΕΦ, η Ένωση Ποντίων Περιστερίου (φωτ.: Facebook / Ένωση Ποντίων Περιστερίου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Ένωση Ποντίων Περιστερίου έφερε τον Πόντο στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας

11/01/2026 - 9:43μμ
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΟΝΤΟΣ

Τάκης Βαμβακίδης: Η διπλή δυναμική επιστροφή στο σανίδι, με Καραγκιόζη και «Ροδάφ’νον»

11/01/2026 - 8:40μμ
Η 85χρονη 85χρονη Γεωργία Αθανασιάδου ως Μπάμπω (φωτ.: facebook/Σύλλογος Σκεπαστού)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μια ακούραστη 85χρονη «Μπάμπω» έσυρε και φέτος τον χορό στο Σκεπαστό

11/01/2026 - 7:07μμ
Σφηνωμένο στο βράχο το μοναστήρι που είναι αφιερωμένο στην Παναγία και βρίσκεται κοντά στη Νικόπολη του Πόντου (φωτ.: Anadolu)
ΠΟΝΤΟΣ

Το μοναστήρι της Παναγίας στη Νικόπολη ξανασυστήνεται: Από ποντιακό ιερό σε τουριστικό μνημείο της Τουρκίας

11/01/2026 - 5:22μμ
Σκηνή από την ταινία «Περιμένοντας τα σύννεφα», του 2004 (πηγή: imdb.com)
ΠΟΝΤΟΣ

«Ταμάμα: Η αγνοούμενη του Πόντου» – Η ιστορία της Ελένης που έγινε βιβλίο και ύστερα ταινία

11/01/2026 - 3:15μμ
Μωμόγεροι παντός καιρού, και στο Βάιμπλιγκεν. Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Fevronia Iroglidou)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Οι Μωμοέρ’ εξέβανε σο Βάιμπλιγκεν – Όταν ο Πόντος συναντά τον γερμανικό χειμώνα

11/01/2026 - 1:20μμ
Μπορεί το Σταυρίν του Πόντου να «πνιγόταν» στο πράσινο αλλά όταν ο καιρός αγρίευε βρισκόταν αντιμέτωπο με ακραία καιρικά φαινόμενα που δεν... αστειεύονταν (πηγή: facebook.com/ayeser29/@eyup.ibisoglu)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Ο άνεμος λυσσομανά και τα ποτάμια στο Σταυρίν φουσκώνουν

11/01/2026 - 11:20πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)

Ασπρόπυργος: Αστυνομικός τραυματίστηκε σε επεισόδια το βράδυ της Κυριακής

18 λεπτά πριν
«Ο θάνατος της Γκούραινας». G. Oppitz. Επιχρωματισμένη λιθογραφία (πηγή: Εθνικό Ιστορικό Μουσείο |Συλλογή Χαρακτικών ΕΙΜ / Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος)

Η Ασήμω Γκούρα της Ακρόπολης: Ομορφιά, έρωτας και τραγικός θάνατος το 1827

45 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Δανάη Δαυλοπούλου)

Υπόθεση Ρούλας Πισπιρίγκου: Αναβλήθηκε για τις 18/9 η δευτεροβάθμια δίκη για το θάνατο της Τζωρτζίνας

1 ώρα πριν
(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Β. Λωλίδης)

Νικηφόρος Δράμας: Ανοίγει ο δρόμος για την ιστορική αναγέννηση του γραφικού προσφυγικού οικισμού

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Σωματείο Παναγία Σουμελά Δήμου Θέρμης)

«Γιορτή Γραμμάτων» από την «Παναγία Σουμελά» Δήμου Θέρμης

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Χειμερινές εκπτώσεις: Σήμερα η πρεμιέρα – Μέχρι πότε θα διαρκέσουν – Ποιες Κυριακές θα μπορούν να είναι ανοιχτά τα μαγαζιά

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign