pontosnews.gr
Τρίτη, 17/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Γιατί το Πάσχα των Καθολικών συνήθως δεν συμπίπτει με εκείνο των Ορθοδόξων;

3/04/2015 - 4:42μμ
Γιατί το Πάσχα των Καθολικών συνήθως δεν συμπίπτει με εκείνο των Ορθοδόξων;
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Μεγάλη Παρασκευή των Καθολικών σήμερα, και σε ολόκληρο τον κόσμο ακολουθείται το τελετουργικό της περιφοράς του Επιταφίου για να ακολουθήσει η Αποκαθήλωση και να φθάσει το Άγιο Πάσχα. Το Πάσχα των ορθοδόξων χριστιανών φέτος ακολουθεί κατά μία εβδομάδα αυτό των Καθολικών, αν και στην Ελλάδα καθολικοί και ορθόδοξοι εορτάζουν την ίδια περίοδο. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

Το pontos-news.gr επικοινώνησε με τον πατέρα Νικηφόρο, πρώην Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο και παλαιό μέλος του Καθολικού Ναού Αγίου Διονυσίου στην Αθήνα, ο οποίος μας έδωσε πολύ σημαντικές πληροφορίες.

«Τρεις είναι οι διαφοροποιήσεις αναφορικά με την ημερομηνία του εορτασμού του Πάσχα μεταξύ των Καθολικών και των Ορθοδόξων. Άλλοτε γιορτάζουμε μαζί, άλλες φορές με διαφορά μίας εβδομάδας, όπως και φέτος, και άλλοτε με διαφορά ενός μήνα, όπως θα συμβεί το 2016, όταν η Καθολική Εκκλησία θα έχει Πάσχα στις 27 Μαρτίου ενώ η Ορθόδοξη την 1η Μαΐου.

»Το Πάσχα κανονικά, σύμφωνα με το θάνατο του Χριστού, συνέβη την άνοιξη, τον Απρίλιο ή αλλιώς μήνα Νισάν (στα μέσα του) κατά τους Εβραίους. Ήδη όμως από τους πρώτους αιώνες ο εορτασμός εμφάνισε διαφοροποιήσεις μέσα στον χριστιανικό κόσμο, και δεν ετελείτο από κοινού.

»Πρόκειται για ένα θέμα επιστημονικό και όχι δογματικό, και αφορά τους νόμους της φύσης.

»Οι καθολικοί γιορτάζουν το Πάσχα την Κυριακή μετά την πρώτη πανσέληνο, μετά δηλαδή την 21η Μαρτίου που είναι η ημερομηνία της Εαρινής Ισημερίας, ενώ οι ορθόδοξοι πάνε μια εβδομάδα πίσω, διότι ακολουθούν ένα άλλο σύστημα που υποστηρίζει ότι δεν είναι γεμάτη η Σελήνη κι έτσι πρέπει να περιμένουν μέχρι να γεμίσει, έτσι ώστε να μπορούν να γιορτάσουν την Ανάσταση του Κυρίου. Αυτήν τη διαφοροποίηση την επιβαρύνει και ο λανθασμένος υπολογισμός του κύκλου των πανσελήνων».


O καθολικός αρχιεπίσκοπος Αθηνών π. Σεβαστιανός μαζί με τον π. Γεώργιο στην Καθολική Εκκλησία της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ναυπλίου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Ευάγγελος Μπουγιώτης)

»Το 325 μ.Χ., κατά τη διάρκεια της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου στη Νίκαια της Βιθυνίας, επετεύχθη συμφωνία και έτσι το Πάσχα γιορταζόταν από κοινού για πολλούς αιώνες, την πρώτη Κυριακή μετά την πανσέληνο που ακολουθεί την Εαρινή Ισημερία της 21ης Μαρτίου.»

Τι συνέβη όμως και επανέκαμψε η διαφοροποίηση;
«Το 1582 συστήθηκε στους πιστούς από τον Πάπα Γρηγόριο ΙΓ΄ το λεγόμενο Γρηγοριανό Ημερολόγιο, το οποίο με τη βοήθεια αστρονόμων και ειδικών επιστημόνων προχώρησε σε διόρθωση του Ιουλιανού ημερολογίου που ίσχυε μέχρι τότε, και το οποίο φαίνεται ότι είχε πέσει έξω κατά δεκατρείς ημέρες. Η διόρθωση όμως αυτή δεν έγινε αποδεκτή από όλους τους ορθόδοξους, κι έτσι η ιστορία άρχισε να επαναλαμβάνεται.


Οι επιτάφιοι των ορθοδόξων και των καθολικών της Σύρου συναντώνται στην Πλατεία Μιαούλη (φωτ. e-kyklades.gr)

»Όλοι οι χριστιανοί δέχονται την 21η Μαρτίου ως την επίσημη ημερομηνία της Εαρινής Ισημερίας, αλλά σε ό,τι αφορά τον εορτασμό του Πάσχα οι ανατολικοί λαοί ακολουθούν το παλαιό ημερολόγιο (το Ιουλιανό), το οποίο έχει δεκατρείς μέρες περισσότερες από το Γρηγοριανό. Τα έτη κατά τα οποία έχουμε πανσέληνο μεταξύ 21ης Μαρτίου στο Γρηγοριανό ημερολόγιο και 21ης Μαρτίου στο Ιουλιανό ημερολόγιο (δεκατρείς δηλαδή μέρες αργότερα) για τους χριστιανούς της Δύσης είναι η πανσέληνος του Πάσχα, ενώ οι χριστιανοί των ανατολικών κρατών πρέπει να περιμένουν την επόμενη πανσέληνο. Και εκεί ακριβώς έγκειται και η διαφοροποίηση που κάνει τους μεν να γιορτάζουν το Πάσχα νωρίτερα από τους άλλους».

Με τις κοινότητες των καθολικών στην Ελλάδα τι γίνεται; Πότε εορτάζουν το Πάσχα;
«Οι καθολικοί Έλληνες που ζούμε στην Ελλάδα είμαστε μια μικρή μειονότητα και ζούμε μέσα σε μικτές οικογένειες μεταξύ καθολικών και ορθοδόξων. Έτσι, ζητήσαμε από την Αγία Έδρα [την επισκοπική δικαιοδοσία της Καθολικής Εκκλησίας στη Ρώμη] γύρω στο 1970 να γιορτάζουμε το Πάσχα μαζί με τους ορθοδόξους για λόγους κοινωνικούς, π.χ. το να συμπίπτει η ημερομηνία που τα σχολεία είναι κλειστά και που είναι αργία για τους εργαζομένους. Αυτή η ιδιαιτερότητα συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα. Τελούμε δηλαδή το Πάσχα με τους ορθοδόξους, παρόλο που –όπως φέτος– γιορτάζουμε το Πάσχα μια εβδομάδα νωρίτερα».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Από την εκδήλωση για τα 100 χρόνια της Ευαγγελίστριας στη Νέα Ιωνία Βόλου (φωτ.: Flickr / Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος)
ΠΙΣΤΗ

Νέα Ιωνία Βόλου: Συγκίνηση για τα 100 χρόνια από τον πρώτο προσφυγικό ναό

17/03/2026 - 7:11μμ
Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως στο ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στα Φίχτια Αργολίδος (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)
ΠΙΣΤΗ

Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως σήμερα: Γιατί θεωρείται «σταθμός» στη Σαρακοστή

15/03/2026 - 8:56πμ
Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος (κέντρο) στη διάρκεια της Ακολουθίας των Χαιρετισμών (φωτ.: EUROKINISSI/Ραφαήλ Γεωργιάδης)
ΠΙΣΤΗ

Θεσσαλονίκη: Ακολουθία Χαιρετισμών με χορωδία 1.000 μαθητών παρουσία του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου – Μήνυμα στους νέους να αντιταχθούν στην παρακμή

13/03/2026 - 11:00μμ
Ο μητροπολίτης Αγκύρας Γρηγόριος στην Παναγία των Βλαχερνών, Γ' Στάση των Χαιρετισμών. Παρασκευή 13 Μαρτίου 2026 (φωτ.: Φως Φαναρίου)
ΠΙΣΤΗ

Χαιρετισμοί στην Παναγία των Βλαχερνών – Εκεί όπου «γεννήθηκε» ο Ακάθιστος Ύμνος

13/03/2026 - 6:13μμ
(Φωτ.: Χρηστός Μπόνης / Αρχιεπισκοπή Αθηνών)
ΠΙΣΤΗ

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή για τους Γ’ Χαιρετισμούς – Θα ψάλουν 1.000 μαθητές και μαθήτριες

12/03/2026 - 9:45πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΙΣΤΗ

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε δείπνο ιφτάρ στο Προεδρικό Μέγαρο της Άγκυρας με τον Ερντογάν

10/03/2026 - 11:52μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΙΣΤΗ

Τα «βήματα» του Αποστόλου Παύλου στην Πιερία ζωντανεύουν με drones και laser

25/02/2026 - 7:47μμ
(Φωτ.: ec-patr.org/Νίκος Παπαχρήστου)
ΠΙΣΤΗ

Υποδοχή της Σαρακοστής στο Φανάρι με τον Οικουμενικό Πατριάρχη

24/02/2026 - 12:19μμ
(Φωτ.:greek.vema.com.au/Μάρκελλος Πετρόπουλος)
ΠΙΣΤΗ

Στιγμές κατάνυξης για τους ομογενείς της Αυστραλίας στον Εσπερινό της Συγχωρήσεως

23/02/2026 - 12:20μμ
(Φωτ.: Ιερά Σύνοδος/Χρήστος Μπόνης)
ΠΙΣΤΗ

Ιερώνυμος: «Θέλω να ζήσω, αλλά μπορώ να ζήσω και χωρίς να είμαι εν ενεργεία αρχιεπίσκοπος»

22/02/2026 - 3:23μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Από την εκδήλωση για τα 100 χρόνια της Ευαγγελίστριας στη Νέα Ιωνία Βόλου (φωτ.: Flickr / Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος)

Νέα Ιωνία Βόλου: Συγκίνηση για τα 100 χρόνια από τον πρώτο προσφυγικό ναό

11 λεπτά πριν
Οι Κωστής Χατζηδάκης,  Σταύρος Παπασταύρου και Νίκος Παπαθανάσης λίγο πριν από τη συνέντευξη Τύπου, Τρίτη 17 Μαρτίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)

Πακέτο 5,3 δισ. για νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις: Ποιοι κερδίζουν και τι αλλάζει

36 λεπτά πριν
Στιγμιότυπο από τον επετειακό χορό του Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών Καστοριάς, Παρασκευή 13 Μαρτίου 2026 (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Σπουδαστών Καστοριάς)

Καστοριά: Από την προετοιμασία στο γλέντι – Τα 25 χρόνια του Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών σε μια βραδιά

1 ώρα πριν
O Αλί Λαριτζανί κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, 31 Μαΐου 2024 (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)

Ιράν: Γιατί ο θάνατος Λαριτζανί αλλάζει τα πάντα – Ο άνθρωπος που κρατούσε όρθιο το σύστημα

1 ώρα πριν
«Nα σκάσουν οι ζηλιάρηδες» στα νέα ελληνικά, σε ψηφιδωτό στην είσοδο οικίας στην αρχαία πόλη της Σύεδρας (φωτ.: Anadolu)

Ψηφιδωτό 1.500 ετών με ελληνική επιγραφή-έκπληξη βρέθηκε στην Τουρκία

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Θρίλερ στη Χαλκιδική: Σκελετός βρέθηκε σε λίμνη ξενοδοχείου

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign