pontosnews.gr
Κυριακή, 26/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ποντο-αρμενικά 2014

24/12/2014 - 11:43πμ
Ποντο-αρμενικά 2014
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Άρθρο-παρέμβαση του Σάββα Καλεντερίδη

Το 2014 φεύγει με μια δυσάρεστη γεύση στις σχέσεις του οργανωμένου ποντιακού χώρου με τον αντίστοιχο των Αρμενίων στην Ελλάδα.

Μια ατυχής αναφορά του Προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ), Γιάννη Αντωνιάδη, έγινε αιτία έκδοσης μιας ιδιαίτερα σκληρής ανακοίνωσης της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος, στην οποία οι εκπρόσωποι των Αρμενίων στην Ελλάδα δείχνουν να εμπλέκονται και να παρεμβαίνουν ακόμα και στα εσωτερικά του λεγόμενου οργανωμένου ποντιακού χώρου.

Δυστυχώς, η κατάσταση αυτή χαροποιεί εκείνους που δεν ήταν καθόλου ευτυχείς με τις εργώδεις και επίπονες προσπάθειες που γίνονται τα τελευταία χρόνια, κυρίως από την πλευρά της ΠΟΕ, για συνεργασία και κοινό αγώνα των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων, με σκοπό τη δικαίωση στο ζήτημα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας από τον πολιτισμένο κόσμο και απώτερο στόχο, πέραν της ηθικής δικαίωσης, της εξασφάλισης της ειρήνης και της αποτροπής διάπραξης ανάλογων εγκλημάτων.

Και όλα αυτά τη στιγμή που ο «μεγάλος πρωταγωνιστής», η Τουρκία, συνεχίζει να πρωταγωνιστεί στις γενοκτονίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στην ιστορική περιοχή της Μεσοποταμίας, μέσω της καθοριστικής σημασίας υποστήριξης που παρέχει στους τζιχαντιστές.

Με κεντρικό σύνθημα την «τζιχάντ» τύφλωσαν οι Νεότουρκοι και ο Κεμάλ τους Τούρκους και διέπραξαν τη γενοκτονία των χριστιανών της Ανατολής τη δεύτερη δεκαετία του 20ού αιώνα, με κεντρικό σύνθημα την «τζιχάντ» βιάζουν, σφάζουν, κατακρεουργούν και σταυρώνουν στην κυριολεξία και πάλι τους χριστιανούς, τους γεζίντι και τους Κούρδους οι σφαγείς του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους, βασικός υποστηρικτής του οποίου είναι το δίδυμο Ερντογάν-Νταβούτογλου.

Και ενώ είναι όλα αυτά σε εξέλιξη, ενώ περισσότερο από ποτέ είναι αναγκαία η συναδέλφωση, η συνεργασία και συμπόρευση Ελλήνων και Αρμενίων, η αρμενική πλευρά στην Ελλάδα έρχεται να απαντήσει με μια ακατανόητα και πολιτικά καταστροφική ανακοίνωση στο λάθος του Γιάννη Αντωνιάδη, ο οποίος, παρά το λεκτικό του ατόπημα, στην πράξη έχει αποδείξει ότι και σέβεται και αγαπά τους Αρμενίους, ενώ είναι ένας από τους βασικούς υποστηρικτές της συνεργασίας με τον απανταχού αρμενικό λαό, για την πραγμάτωση των κοινών ανθρωπιστικών σκοπών.

Όμως ένα λάθος δεν λύνεται με ένα άλλο λάθος – και μάλιστα πιο καθοριστικής σημασίας.

Γιατί η αντίδραση της αρμενικής πλευράς είναι πολιτικά ασύμμετρη σε σχέση με το λεκτικό ατόπημα του Γιάννη Αντωνιάδη, ένα ατόπημα που θα μπορούσε να διευθετηθεί μέσω προσωπικών συνεννοήσεων και διαβουλεύσεων και μέσω διευκρινιστικής δημόσιας δήλωσης του Προέδρου της ΠΟΕ, ο οποίος, επαναλαμβάνουμε, έχει αποδείξει ότι τιμά τους Αρμενίους και την Αρμενία και πιστεύει στον κοινό αγώνα και στην συμπόρευση.

Η κατάσταση δεν είναι καλή και ελπίζουμε τη στιγμή αυτή, αντί να αναμιγνύεται ο ένας στα εσωτερικά του άλλου και να προκαλεί σοβαρή ζημιά σε πολιτικό επίπεδο στον κοινό αγώνα, να παρέμβουν οι ψύχραιμοι και οι νουνεχείς για να διευθετηθεί το ανακύψαν ζήτημα το ταχύτερο δυνατόν.

Καλά Χριστούγεννα και Καλή Χρονιά σε ολόκληρο τον κόσμο, κυρίως δε στους απογόνους των λαών που υπέστησαν γενοκτονία, Έλληνες, Αρμενίους και Ασσυρίους.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο δήμαρχος Νικολάι Αλεξάντροβιτς Αλεξέγιεφ με φόντο το κτήριο του Δημοτικού Συμβουλίου Μόσχας, μέσα στο οποίο εργάστηκε και δολοφονήθηκε (πηγή: nb-forum.ru)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Νικολάι Αλεξάντροβιτς Αλεξέγιεφ, ο Ελληνορώσος δήμαρχος της Μόσχας

26/07/2026 - 1:30μμ
Δεξιά η ζουμοξύστρα που ανήκε στη Ζωή Λιανίδου-Καγκελίδου (πηγή: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Από το σεντούκι της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών: Πώς φτιαχνόταν το ψωμί στον Πόντο

26/07/2026 - 12:09μμ
Οι Τζεμρέ Μπαϊσέλ και Μερτ Γιαζιτζίογλου στο γύρισμα στην Παναγία Σουμελά (πηγή: 61saat.com)
ΠΟΝΤΟΣ

Σουμελά και Πόντος: Η τουρκική μίνι σειρά και η πολιτιστική διπλωματία της Τουρκίας

26/07/2026 - 9:45πμ
(Φωτ.: Γιάννης Τσανασίδης-Giannis Tsanasidis/Facebook)
ΠΟΝΤΟΣ

Στον Κεχρόκαμπο η λύρα έγινε μνήμη: Ο Γιάννης Τσανασίδης τίμησε τον Πόλιο Παπαγιαννίδη

25/07/2026 - 11:50μμ
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Ελασσόνας/Facebook)
ΠΟΝΤΟΣ

Η Ένωση Ποντίων Ελασσόνας εκπροσώπησε την Ελλάδα σε διεθνές φεστιβάλ παραδοσιακών χορών στη Σερβία

25/07/2026 - 10:00μμ
Αμερικανικό αντιτορπιλικό διασώζει έναν πρόσφυγα από τη θάλασσα. Η φωτογραφία παραχωρήθηκε από τις εκδόσεις Δίσιγμα και περιλαμβάνονται στο έργο «Η Γενοκτονία των Ελλήνων μέσα από τα Ημερολόγια Πολέμου του Αμερικανικού Ναυτικού»
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

«Όσοι δεν κατάφερναν να ακολουθήσουν, πυροβολούνταν» – Η Γενοκτονία των Ποντίων μέσα από τα αμερικανικά αρχεία

25/07/2026 - 9:33μμ
(Φωτ.: facebook / Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα)
ΠΟΝΤΟΣ

Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα: Σε εξέλιξη το 2ο Αγγλόφωνο Θερινό Σχολείο, με θέμα «Genocides, Mass Atrocities and Human Rights»

25/07/2026 - 5:21μμ
Ο ορίζοντας του Χάρισμπεργκ, πρωτεύουσας της Πολιτείας της Πενσιλβάνιας, όπως φαίνεται από τον ποταμό Σασκουεχάνα, με τον χαρακτηριστικό θόλο του Καπιτωλίου να δεσπόζει στο κέντρο της εικόνας (πηγή: Wikipedia)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Πενσιλβάνια: Από την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων στη θεσμοθέτηση της 19ης Μαΐου

25/07/2026 - 3:58μμ
Νέοι της Τραπεζούντας με μουσικά όργανα πάνω στη βάρκα «Αργώ», στο σκαρί της οποίας είναι γραμμένη η φράση «Ναυτική Εκστρατία». Η αχρονολόγητη καρτ ποστάλ εκδόθηκε από τον L. Apostolides στην ύστερη οθωμανική περίοδο
ΠΟΝΤΟΣ

Η «Αργώ» της Τραπεζούντας: Μια μουσική «ναυτική εκστρατεία» στον Εύξεινο Πόντο

24/07/2026 - 7:53μμ
(Φωτ.: Πολιτιστικός Σύλλογος Λευκόπετρας/Facebook)
ΠΟΝΤΟΣ

Μια νέα εστία μνήμης για τον Πόντο παίρνει μορφή στη Λευκόπετρα Ξάνθης

24/07/2026 - 5:04μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EPA / Fadi Yousef)

Γερμανία: Νεκρός από πυρά των Ειδικών Δυνάμεων της Αστυνομίας ο ύποπτος για την επίθεση στο Βερολίνο

42 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Εθνική πόλο: Το δηλώσαμε και το κάναμε – Η ομογένεια ήταν ο όγδοος παίκτης μας

1 ώρα πριν
(Φωτ.: facebook.com/ΝΕΟΚΑΙΣΑΡΕΙΑ-ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ)

27ο Πολιτιστικό Διήμερο στη Νεοκαισάρεια Πιερίας με δυνατά ονόματα της ποντιακής μουσικής σκηνής

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Έλενα Βαστάρδη)

Ιπτάμενος Τεντόγλου: Ισοφάρισε το πανελλήνιο ρεκόρ στον Βόλο

2 ώρες πριν
Από την ενημέρωση του υπουργείου Άμυνας της Ρουμανίας για το θέμα της κατάρριψης μη επανδρωμένου αεροσκάφους (πηγή: YouTube/WION)

Διπλωματικό επεισόδιο Ρουμανίας-Ρωσίας: Ανάκληση του Ρώσου πρέσβη μετά την κατάρριψη τρίτου drone

3 ώρες πριν
Καππαδοκικές ελληνικές γυναικείες φορεσιές, μεταξύ των οποίων εορταστικές και νυφικές ενδυμασίες, κυρίως από την περιοχή της Νίγδης. Η φωτογραφία τραβήχτηκε στην προσωρινή έκθεση «Μικρά Ασία» του Μουσείου Μπενάκη (φωτ.: Catlemur / Wikimedia Commons)

Οι γυναίκες της Σινασού και οι «επίσημες» παραδοσιακές φορεσιές τους – Τα σπάνια κεντήματα μιας χαμένης πατρίδας

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign