pontosnews.gr
Τετάρτη, 7/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Σάββας Τσιλιγγιρίδης: O Πόντιος κλέφτης… στιγμών

3/01/2014 - 4:15μμ
Σάββας Τσιλιγγιρίδης: O Πόντιος κλέφτης... στιγμών
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Ο Πόντιος κλέφτης στιγμών Σάββας Τσιλιγγιρίδης ή Σάτσι όπως είναι γνωστός, έχει αιχμαλωτίσει με τον μαγικό φακό του στιγμές μοναδικές από την αγαπημένη του Κατερίνη και τον Όλυμπο

Το αρχείο ΣάΤσι είναι το μοναδικό σε θεματολογία που αφορά στην πόλη της Κατερίνης. Σύντομα πρόκειται να εκδοθεί μοναδικό, μεγάλο λεύκωμα με σπάνιο υλικό του ΣάΤσι. Πρόκειται για φωτογραφίες της Κατερίνης και του Ολύμπου. Η έκδοση αυτή βρίσκεται ήδη από το 2010 σε επεξεργασία.

Στην κεντρική φωτογραφία απεικονίζεται η χριστουγεννιάτικα στολισμένη Πλατεία Ελευθερίας που είναι μια από τις λίγες έγχρωμες λήψεις του φωτογράφου ΣάΤσι, ο οποίος προτιμούσε να εκφράζεται με το ασπρόμαυρο.

Ποιος είναι ο Σάββας Τσιλιγγιρίδης

Ο Σάββας Τσιλιγγιρίδης γεννήθηκε το 1924 στη Φάτσα στα παράλια του Πόντου. Πρόσφυγας από τη χαμένη πατρίδα, έζησε τα παιδικά του χρόνια στο χωριό Τρίλοφος (παλιά Τόχωβα ή Παλιοελήνη) της Πιερίας.

Ο πατέρας του δάσκαλος στον Πόντο και στη Ρωσία, αδιόριστος όμως, στην Ελλάδα λόγω προσφυγιάς, μεταφέρει την οικογένειά του το 1929 στην Κατερίνη και για την επιβίωση της τετραμελούς οικογένειάς του, αναγκάζεται να κάνει τον γεωργό.

Το 1943 τελειώνει το γυμνάσιο της Κατερίνης. Στα γυμνασιακά του χρόνια ασχολείται με τη ζωγραφική και το στίχο, γράφει τραγούδια που γίνονται επιτυχίες – ¨σουξέ¨- την εποχή εκείνη στην Κατερίνη και παράλληλα ασχολείται επαγγελματικά με τη μουσική.

Το 1945, μετά τις δύσκολες μέρες της Κατοχής, εισάγεται στην Ιατρική Σχολή της Θεσσαλονίκης.

Το 1947, στα χρόνια του ¨εμφυλίου¨ πολέμου επιστρατεύεται και τριάντα έξι μήνες αργότερα περνώντας ¨ δια πυρός και σιδήρου¨, με ηθικό πεσμένο για τους αδικοχαμένους συμφοιτητές του και τους άλλους συμπολεμιστές που δίπλα του άφησαν την τελευταία τους πνοή, αποφασίζει να διακόψει τις σπουδές του.

Με την Τέχνη της φωτογραφίας ασχολείται αμέσως μετά, μόλις συνειδητοποιεί ότι ξέρει να βλέπει, να παρατηρεί και με τη βοήθεια της καλλιτεχνικής του φύσης να αποτυπώνει ματιές κι εντυπώσεις.

Μαθήτευσε κοντά στον αλησμόνητο φωτογράφο- μουσικό και χοροδιδάσκαλο κ. Παναγιώτου (Φώτο Μιμόζα) τον οποίο γνώρισε στην Καστοριά την εποχή του πολέμου και στη Θεσσαλονίκη κοντά στον κ. Πάνο Χαρτοματζίδη (Φώτο Πάνος), δάσκαλο και τρανό μάστορα στη φωτογραφία, όπου έμαθε πολλά μυστικά της φωτογραφικής Τέχνης.

Το 1952 δημιουργεί την πρώτη του επαγγελματική στέγη, το φωτογραφείο ¨Φώτο Σάτσι¨, στην οδό 25ης Μαρτίου κοντά στην Πλατεία Ελευθερίας.

Ο Σάτσι διακρίθηκε και βραβεύτηκε για τις φωτογραφίες του. Τοπία του Ολύμπου και των Πιερίων, εικόνες από τη ζωή των κατοίκων της Κατερίνης φτάσανε στα πέρατα της γης κι έκαναν γνωστή την μικρή αυτή πόλη της Βόρειας Ελλάδας.

Τους ανθρώπους αυτής της πόλης τους αγάπησε και με τα χρονογραφήματα που δημοσίευε τακτικά σε τοπικές εφημερίδες, πρόσφερε στους συμπολίτες του σοφές απόψεις, κομμάτια από τον εαυτό του, με καυστικό χιούμορ και με τον ιδιόμορφο προσωπικό του τρόπο, φροντίζοντας πάντοτε να ισορροπεί το γλαφυρό παρελθόν με το ¨στεγνό¨ σήμερα.

Πηγή: toaftonoito.blogspot.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο ναός της Αγίας Άννας (σήμερα Küçük Ayvasıl Kilisesi) στην Τραπεζούντα (φωτ.: Selin Sur, 2025)
ΠΟΝΤΟΣ

Ποιος έσβησε τη βυζαντινή Τραπεζούντα; Δύο Τουρκάλες ερευνήτριες απαντούν

7/10/2026 - 10:37πμ
Τμήμα της αφίσας της διοργάνωσης
ΠΟΝΤΟΣ

2ος Μαραθώνιος Ποντιακού Στίχου «Η Φωνή που δεν σίγησε ποτέ»: Παράταση αιτήσεων έως τις 13 Δεκεμβρίου

7/10/2026 - 9:22πμ
(Φωτ.: facebook.com/ ORGANOSH.PONTION.NOMOY.KASTORIAS)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μαθήματα ποντιακής διαλέκτου, ιστορίας και λαογραφίας στην Καστοριά

7/10/2026 - 8:58πμ
(Φωτ.: facebook.com/profile/Σύλλογος Ποντίων Καματερού «Δημήτριος Ψαθάς»/Βασίλης Καρυοφυλλίδης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Αγιασμός και ποντιακό γλέντι για τον Σύλλογο Ποντίων Καματερού «Δημήτριος Ψαθάς»

6/10/2026 - 9:04μμ
(Φωτ.: facebook.com/Maurovatos.To.Kars)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Νέα σεζόν με σεβασμό στην παράδοση για τον Ποντιακό Σύλλογο Μαυροβάτου «ΤΟ ΚΑΡΣ»

6/10/2026 - 4:12μμ
Ο Αρμένιος αθλητής Βαχράμ Παπαζιάν (Vahram Papazian), ο οποίος εκπροσώπησε την Οθωμανική Αυτοκρατορία στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Στοκχόλμης το 1912 (φωτ.: Wikimedia Commons – Public Domain)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Βαχράμ Παπαζιάν: Ο Αρμένιος δρομέας που εκπροσώπησε την Οθωμανική Αυτοκρατορία στους Ολυμπιακούς του 1912 και επέζησε της Γενοκτονίας

6/10/2026 - 10:23πμ
Στιγμιότυπο από τον Αγιασμό στην Ένωση Ποντίων Μελισσίων (φωτ.: facebook.com/groupsVakis Kotridis)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Αγιασμός και έναρξη των μαθημάτων για τη νέα χρονιά στην Ένωση Ποντίων Μελισσίων Αττικής

5/10/2026 - 10:39μμ
Στον ανδριάντα του Νίκου Καπετανίδη, στο Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά, στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης. Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: Δήμος Παύλου Μελά)
ΠΟΝΤΟΣ

Αμάσεια 1921: Φόρος τιμής στους μάρτυρες του Πόντου, στη Σταυρούπολη

5/10/2026 - 9:45μμ
Το μνημείο με την ποντιακή λύρα στη Λευκόπετρα Ξάνθης, το βράδυ των αποκαλυπτηρίων. Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: Facebook / XanthiNews)
ΠΟΝΤΟΣ

Λευκόπετρα Ξάνθης: Αποκαλύφθηκε η ποντιακή λύρα που έγινε τοπόσημο μνήμης

5/10/2026 - 3:44μμ
Στιγμιότυπο από το το μονόπρακτο «Ο Γιάγκον ο κουντούρατσης», στη σκηνή του στο Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Ιωνίας Βόλου. Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Ένωση Ποντίων Νομού Μαγνησίας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Βόλος: Πόντιοι και Μικρασιάτες μαζί στη σκηνή, με θέατρο και χορό

5/10/2026 - 2:10μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ωραιόκαστρο: Με το ντοκιμαντέρ «Κρυπτοχριστιανοί» ολοκληρώνεται το Φεστιβάλ Ποντιακών Εκδηλώσεων

9 λεπτά πριν
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του υπουργου Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάρκο Ρούμπιο, στο ΥΠΕΞ (φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος/ EUROKINISSI)

Ελλάδα-ΗΠΑ: Συμφωνία για LNG, άμυνα και ανταλλαγή πληροφοριών

34 λεπτά πριν
Μεταγωγή απο τη ΓΑΔΑ στα δικαστήρια και στον εισαγγελέα των συληφθέντων που κατηγορούνται για κακουργηματική απάτη σε βάρος του Δημοσίου (φωτ.: Μιχάλης Παπανικολάου / EUROKINISSI)

Στον εισαγγελέα Ευελπίδων τα μέλη εγκληματικής οργάνωσης για απάτη μαμούθ σε βάρος του Δημοσίου

60 λεπτά πριν
(Φωτ.: Αρχείο Ελευθέριου Κοσμά/ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Διάστημα: Ελληνικοί δορυφόροι «τσέπης» από την Αθήνα στην Αστάνα του Καζακστάν

1 ώρα πριν
(Φωτ.: pixabay.com)

Θάνατος 16χρονου στη Θάσο: Ανακαλούνται οι άδειες σε 11 γήπεδα του δήμου Παγγαίου στην Καβάλα

2 ώρες πριν
Ο ναός της Αγίας Άννας (σήμερα Küçük Ayvasıl Kilisesi) στην Τραπεζούντα (φωτ.: Selin Sur, 2025)

Ποιος έσβησε τη βυζαντινή Τραπεζούντα; Δύο Τουρκάλες ερευνήτριες απαντούν

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV