pontosnews.gr
Πέμπτη, 26/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ο Πόντος κατακτά την Χίο

2/01/2014 - 3:00μμ
Ο Πόντος κατακτά την Χίο
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ο Πόντος κατακτά τη Χίο μέσα από την προσπάθεια της καθηγήτριας Μαρίας Ευθυμιάδου

Οι παραδόσεις μας αποτελούν ανεξάντλητο και κύριο στοιχείο της  Πατρίδας μας. Με κάθε τόπο να έχει τα δικά του ήθη, τα δικά του έθιμα, τις δικές του αξίες και το δικό του ξεχωριστό και χαρακτηριστικό ηχόχρωμα.

Αξίζει λοιπόν να αναφερθούμε στο έπακρο για μία ποντιοπούλα  που ήρθε απο μακρία στο νησί της μαστίχας, την Χίο μας, να μας φέρει κοντά και να γνωρίσουμε τον Ποντιακό πολιτισμό.

Ο λόγος για την κ.α. Μαρία Ευθυμιάδου, έναν ανθρωπο που απο την τόση μεγάλη αγάπη της για την αλησμόνητη πατρίδα της έχει καταφέρει να μεταφέρει και να διαδόσει τον πολιτισμό του Πόντου στην Χίο μας.

Η κ.α. Ευθυμιάδου ως πτυχιούχος ανωτέρων θεωρητικών μαθημάτων Αρμονίας, μονόσκαλου και δίσκαλου Αρμονίου, καθηγήτρια στο μουσικό σχολείο της Χίου και εξαίρετη επαγγελματίας μουσικός στο ποντιακό τραγούδι και την ποντιακή λύρα έχει καταφέρει να μάθει τον χιώτη να χορεύει και να τραγουδά τα ποντιακά ακούσματα . Η παρουσία της μεγάλη στους πολιτιστικούς συλλόγους του νησιού αφού με την φωνή της και την λύρα της πλαισιώνει τις διάφορες παραδοσιακές εκδηλώσεις ενω έχει συμμετάσχει ούκ ολίγες φορές σε φεστιβάλ στο εξωτερικό και σε διάφορα άλλα μέρη της Ελλάδος. Αξίζει να αναφερθεί επίσης ότι ήταν απο την πρώτες γυναίκες που ξεκίνησαν να μάθαινουν και να παίζουν λύρα ποντιακή.

Η κ.α Ευθυμιάδου όπως μας είπε αποκλειστικά στο CHIOSTV θέλει να κάνει ένα βήμα παραπάνω στην γνωριμία του χιώτη με τον Πόντο αλλά και να φέρει και κοντά τους Πόντιους που κατοικούν στην Χίο. Αυτό όπως μας είπε θα γίνει με την ίδρυση ενός ποντιακού συλλόγου στην Χίο, σύλλογος που απουσιάζει μέχρι στιγμής απο το νησί αλλά όχι για πολύ….

Η δημιουργία του συλλόγου για εκείνη είναι ένα όνειρο το οποίο πραγματοποιείται και μας αποκάλυψε με την καινούργια χρονιά η Χίος μας θα έχει έναν ακόμη πολιτιστικό σύλλογο,τον ποντιακό.

Σύλλογος που θα  δραστηροποιηθεί στην εκμάθηση ποντιακών παραδοσιακών χορών, ποντιακής λύρας και στο ποντιακό τραγούδι. Θα γίνει ένας ακόμα πυρήνας πολιτισμού όπου θα τιμά τον Πόντο.Θα μας θυμίζει την χαμένη μας πατρίδα και θα μνημονεύει τις Ποντιακές γενοκτονίες. Ο Χιώτης αλλά και ο Πόντιος κάτοικος της Χίου θα έχει την ευκαιρία να έρθει κοντά με την ποντιακή παράδοση ενώ η διασκέδαση του στις ποντιακές βραδιές που ήδη εχει καθιερώσει  η κ.α Ευθυμιάδου θεωρείτο βέβαιη.

Ο καθένας μας μπορεί να στηρίξει την προσπάθεια της  και όπως μας είπε μπορείτε να επικοινωνήστε μαζί της στην προσωπική σελίδα της στο Facebook Μαρία Ευθυμιάδου, όσα πιο πολλά άτομα βρεθούν κοντά τόσο πιο γρήγορα  θα ακμάσει ο Ποντιακός Σύλλογος Χίου.

Εμείς με την σειρά μας να της ευχηθούμε καλή επιτυχία στο μεγάλο έργο που έχει αναλάβει και να έχει πάντα επιτυχίες!!!!

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Φωτογραφία από τη Βαρενού Χαλδίας (φωτ.: «Ποντιακή Εστία»)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Αναστασίας Μαραντίδου: Εθάρρναμ’ ότι θα πάμ’ σον παράδεισον

25/02/2026 - 8:59μμ
Καθαρά Δευτέρα 2026 στο Μακροχώρι Ημαθίας (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Μακροχωρίου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μακροχώρι Ημαθίας: Μεγάλη επιτυχία για το 4ο Φεστιβάλ Χαρταετού του Συλλόγου Ποντίων

25/02/2026 - 8:11μμ
Ο Κώστας στο πλατό του DEAL, με... πλατύ χαμόγελο (πηγή: Glomex)
ΠΟΝΤΟΣ

DEAL… ποντιακό: Τραγούδησε το «Πατρίδα μ’ αραεύω σε» και έφυγε με 9.500 ευρώ

25/02/2026 - 6:34μμ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Στο Δημοτικό Συμβούλιο έφτασε η Ένωση Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλλού την υπόθεση του Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί

25/02/2026 - 4:58μμ
(Εικ.: ΧΚ)
ΠΟΝΤΟΣ

Μαθαίνω ποντιακά: Γνωρίζετε τι ήταν το λαγώτιν, λαβότ’ ή λαβούτ’;

25/02/2026 - 2:47μμ
Η φωτογραφία του Ελευθέριου Κούση και το απόσπασμα του χειρόγραφού του βρίσκονται στη συλλογή της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών (εικ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Ελευθέριος Κούσης: Ένας λόγιος του Πόντου μέσα στη δίνη του 1918

25/02/2026 - 1:23μμ
(Φωτ.: αρχείο pontosnews.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Δωρεάν μαθήματα ποντιακών για τους απόδημους της Ευρώπης

25/02/2026 - 11:28πμ
(Φωτ.: facebook.com/ profile.php?id/ Μορφωτικός & Πολιτιστικός Σύλλογος Μικροχωρίου Δράμας «Παναγία Σουμελά»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η λύρα στην Κρήτη, τον Πόντο, τη Θράκη και τη Μακεδονία: Ένα διήμερο σεμινάριο μουσικής και χορού στο Μικροχώρι Δράμας

25/02/2026 - 10:20πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Νεκταρία Μπαλωματίνη)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

PontionLeague 2025-2026: Ξεκίνησαν οι δηλώσεις συμμετοχής στο πρωτάθλημα ποντιακών σωματείων Θεσσαλονίκης

24/02/2026 - 11:00μμ
Αριστερά ο Θόδωρος Κανονίδης και δεξιά το πρόγραμμα της παράστασης του 1963 (πηγή: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών)
ΠΟΝΤΟΣ

Θόδωρος Κανονίδης: Από το Σοχούμ στο ΡΕΞ του 1963 και το ΚΘΒΕ του 2002

24/02/2026 - 9:25μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οι εγκαταστάσεις της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (φωτ.: EUROKINISSI/Μιχάλης Καραγιάννης)

Σήμερα η ετυμηγορία στην υπόθεση υποκλοπών μέσω Predator

39 δευτερόλεπτα πριν
Το πρώτο δημόσιο «παθητικό» σχολείο της χώρας, το 20ο Νηπιαγωγείο Τρικάλων (φωτ.: Δήμος Τρικκαίων)

Τρίκαλα: Το πρώτο «παθητικό» σχολείο με μόνιμη θερμοκρασία 21 βαθμών Κελσίου

34 λεπτά πριν
(Φωτ.: United World Wrestling)

Ασημένιο μετάλλιο για τον Κουγιουμτσίδη στο «Muhamet Malo»

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)

Καιρός: Πτώση θερμοκρασίας και βοριάδες έως 7 μποφόρ, τοπικές βροχές στα ανατολικά

2 ώρες πριν

«Προίκες Αλικαρνασσού» στην Κω – Τα μπαούλα της μνήμης ανοίγουν έναν αιώνα μετά

10 ώρες πριν
Μηχανήματα έργου δημιουργούν αναχώματα για την προστασία των Λαβάρων, Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Δήμος Σουφλίου)

Ο Έβρος σε κατάσταση συναγερμού: Κρίσιμες ώρες μετά το σπάσιμο τεσσάρων αναχωμάτων

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign