pontosnews.gr
Σάββατο, 2/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ο Πόντος κατακτά την Χίο

2/01/2014 - 3:00μμ
Ο Πόντος κατακτά την Χίο
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ο Πόντος κατακτά τη Χίο μέσα από την προσπάθεια της καθηγήτριας Μαρίας Ευθυμιάδου

Οι παραδόσεις μας αποτελούν ανεξάντλητο και κύριο στοιχείο της  Πατρίδας μας. Με κάθε τόπο να έχει τα δικά του ήθη, τα δικά του έθιμα, τις δικές του αξίες και το δικό του ξεχωριστό και χαρακτηριστικό ηχόχρωμα.

Αξίζει λοιπόν να αναφερθούμε στο έπακρο για μία ποντιοπούλα  που ήρθε απο μακρία στο νησί της μαστίχας, την Χίο μας, να μας φέρει κοντά και να γνωρίσουμε τον Ποντιακό πολιτισμό.

Ο λόγος για την κ.α. Μαρία Ευθυμιάδου, έναν ανθρωπο που απο την τόση μεγάλη αγάπη της για την αλησμόνητη πατρίδα της έχει καταφέρει να μεταφέρει και να διαδόσει τον πολιτισμό του Πόντου στην Χίο μας.

Η κ.α. Ευθυμιάδου ως πτυχιούχος ανωτέρων θεωρητικών μαθημάτων Αρμονίας, μονόσκαλου και δίσκαλου Αρμονίου, καθηγήτρια στο μουσικό σχολείο της Χίου και εξαίρετη επαγγελματίας μουσικός στο ποντιακό τραγούδι και την ποντιακή λύρα έχει καταφέρει να μάθει τον χιώτη να χορεύει και να τραγουδά τα ποντιακά ακούσματα . Η παρουσία της μεγάλη στους πολιτιστικούς συλλόγους του νησιού αφού με την φωνή της και την λύρα της πλαισιώνει τις διάφορες παραδοσιακές εκδηλώσεις ενω έχει συμμετάσχει ούκ ολίγες φορές σε φεστιβάλ στο εξωτερικό και σε διάφορα άλλα μέρη της Ελλάδος. Αξίζει να αναφερθεί επίσης ότι ήταν απο την πρώτες γυναίκες που ξεκίνησαν να μάθαινουν και να παίζουν λύρα ποντιακή.

Η κ.α Ευθυμιάδου όπως μας είπε αποκλειστικά στο CHIOSTV θέλει να κάνει ένα βήμα παραπάνω στην γνωριμία του χιώτη με τον Πόντο αλλά και να φέρει και κοντά τους Πόντιους που κατοικούν στην Χίο. Αυτό όπως μας είπε θα γίνει με την ίδρυση ενός ποντιακού συλλόγου στην Χίο, σύλλογος που απουσιάζει μέχρι στιγμής απο το νησί αλλά όχι για πολύ….

Η δημιουργία του συλλόγου για εκείνη είναι ένα όνειρο το οποίο πραγματοποιείται και μας αποκάλυψε με την καινούργια χρονιά η Χίος μας θα έχει έναν ακόμη πολιτιστικό σύλλογο,τον ποντιακό.

Σύλλογος που θα  δραστηροποιηθεί στην εκμάθηση ποντιακών παραδοσιακών χορών, ποντιακής λύρας και στο ποντιακό τραγούδι. Θα γίνει ένας ακόμα πυρήνας πολιτισμού όπου θα τιμά τον Πόντο.Θα μας θυμίζει την χαμένη μας πατρίδα και θα μνημονεύει τις Ποντιακές γενοκτονίες. Ο Χιώτης αλλά και ο Πόντιος κάτοικος της Χίου θα έχει την ευκαιρία να έρθει κοντά με την ποντιακή παράδοση ενώ η διασκέδαση του στις ποντιακές βραδιές που ήδη εχει καθιερώσει  η κ.α Ευθυμιάδου θεωρείτο βέβαιη.

Ο καθένας μας μπορεί να στηρίξει την προσπάθεια της  και όπως μας είπε μπορείτε να επικοινωνήστε μαζί της στην προσωπική σελίδα της στο Facebook Μαρία Ευθυμιάδου, όσα πιο πολλά άτομα βρεθούν κοντά τόσο πιο γρήγορα  θα ακμάσει ο Ποντιακός Σύλλογος Χίου.

Εμείς με την σειρά μας να της ευχηθούμε καλή επιτυχία στο μεγάλο έργο που έχει αναλάβει και να έχει πάντα επιτυχίες!!!!

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Αυτό αντικρίζει σήμερα ο επισκέπτης στην Ίμερα, από την άλλοτε γυναικεία μονή, γνωστή και ως Γήμερας Αγιάννες (φωτ.: gumuskoza.com.tr)
ΠΟΝΤΟΣ

Άγιος Ιωάννης Ίμερας: Από το μοναστήρι των Ποντίων στην εγκατάλειψη και τη «μερική» αναστήλωση

2/05/2026 - 3:28μμ
Η άφιξη του Μουσταφά Κεμάλ στη Σαμσούντα, στις 19 Μαΐου 1919 (στιγμιότυπο από το βίντεο)
ΠΟΝΤΟΣ

ΠΟΕ: Στον αέρα του διαδικτύου video animation για την Ιστορία και τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου – Υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας

2/05/2026 - 2:03μμ
(Φωτ. αρχείου: facebook / Ένωση Ποντίων Πιερίας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Πιερίας: Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την 5η Πολυθεματική Έκθεση

2/05/2026 - 12:03μμ
Ο μητροπολίτης Χρύσανθος με φόντο την αρχή του ιστορικού υπομνήματος (εικ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΠΟΝΤΟΣ

2 Μαΐου 1919: Το ιστορικό υπόμνημα του μητροπολίτη Χρύσανθου Τραπεζούντας για τη δημιουργία του Ανεξάρτητου Κράτους Πόντου

2/05/2026 - 10:01πμ
Τα αναμνηστικά μετάλλια για τον αγώνα δρόμου που έγινε στην παραλία Βόλου το 2025 (φωτ.: Facebook / Ένωση Ποντίων Νομού Μαγνησίας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Βόλος: Τρέχουν για τη μνήμη της Γενοκτονίας των Ποντίων – Αγώνας 3 χλμ στην παραλία

2/05/2026 - 9:05πμ
Από παλαιότερες αντίστοιχες εκδηλώσεις (φωτ.: facebook / Brotherhood Pontion Toronto «Panagia Soumela»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Καναδάς: Η Αδελφότης Ποντίων Τορόντο «Παναγία Σουμελά» τιμά την 107η επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων

2/05/2026 - 8:36πμ
Κώστας Μπλιάτκας, Θεοδόσης Κυριακίδης, Μιχάλης Μπουτάρης και Αμαλία Γιαννακά, στην εκδήλωση στη ΒΙΒΟΝ, Δευτέρα 27 Απριλίου 2026 (φωτ.: Facebook / Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Νάουσα: Αρχεία, βιβλιοθήκες και ποντιακή μνήμη – Εκδήλωση με ουσιαστικό διάλογο στη ΒΙΒΟΝ

1/05/2026 - 10:35μμ
Η Σοφία Σαββίδου (αριστερά) παρουσιάζει την έκθεση στους μαθητές (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Αγ. Βαρβάρας Ο Φάρος)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Αγία Βαρβάρα: Μαθητές γεμίζουν την έκθεση «Μνήμες Πόντου» – Ζωντανό μάθημα ιστορίας και παράδοσης

1/05/2026 - 6:08μμ
Η συγγραφέας Μαρία Συτμαλίδου και το εξώφυλλο του βιβλίου της
ΠΟΝΤΟΣ

«Το Κουμπί» και το τραύμα της Γενοκτονίας των Ποντίων

1/05/2026 - 2:26μμ
Η θεατρική ομάδα «Τέχνη και Δράση» του Αντώνη Περπινιά που ανέβασε την κωμωδία του Δ. Ψαθά «Μικροί Φαρισαίοι», στο φινάλε του έργου εισπράττοντας το θερμό χειροκρότημα του κοινού (φωτ.: Μάνος Βλαστός)
ΠΟΝΤΟΣ

Δημήτρης Ψαθάς: Μια βραδιά σαν επιστροφή στο «σπίτι» – Όταν το θέατρο έγινε μνήμη και Πόντος μαζί

30/04/2026 - 9:36μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οι System of a Down στη σκηνή του φεστιβάλ Sick New World. Λας Βέγκας, 25 Απριλίου 2026 (φωτ.: Facebook /  System of a Down / Clemente Ruiz)

System of a Down στο Λας Βέγκας: «Αρμένιοι, Έλληνες και Ασσύριοι σφαγιάστηκαν» – Μήνυμα μνήμης και καταγγελίας από τον Σερζ Τανκιάν

24 λεπτά πριν
Ο Ντόναλντ Τραμπ κατά την αναχώρησή του από τον Λευκό Οίκο, 1 Μαΐου 2026 (φωτ.: EPA / Jim Lo Scalzo)

Κλιμακώνει παντού ο Τραμπ: Από το Ιράν μέχρι την Ευρώπη, με την κρίση να βαθαίνει αντί να αποκλιμακώνεται

48 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Γραμμή 2 Μετρό: Ποιοι σταθμοί θα κλείσουν νωρίτερα την Κυριακή 3/5 και τη Δευτέρα 4/5

1 ώρα πριν
Το κεντρικό σύνθημα των κινητοποιήσεων της εποχής

«Ψωμί, παιδεία, και όχι επαιτεία»: Σαν σήμερα, το 1976, κορυφώθηκε η Εξέγερση των Τυφλών

2 ώρες πριν
Αυτό αντικρίζει σήμερα ο επισκέπτης στην Ίμερα, από την άλλοτε γυναικεία μονή, γνωστή και ως Γήμερας Αγιάννες (φωτ.: gumuskoza.com.tr)

Άγιος Ιωάννης Ίμερας: Από το μοναστήρι των Ποντίων στην εγκατάλειψη και τη «μερική» αναστήλωση

2 ώρες πριν

Θρυλόριο: Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Γυναικών ετοιμάζει μεγάλο γλέντι

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign